poniedziałek, 19 listopada 2018

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

Ostatnio robiłam rogaliki z ciasta serowego z dżemem i tak mi posmakowały, że postanowiłam zrobić następną partię. Żeby jednak spróbować czegoś innego postanowiłam zrobić tym razem rogaliki z ciasta półfrancuskiego, podobnego jak na rurki z kremem. Wypełniłam je gotową masą makową oraz budyniem śmietankowym. Te rogaliki to trochę taki przedsmak świąt, bo smaki jak najbardziej wigilijno - bożonarodzeniowe. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, lekko chrupiące, z dużą ilością nadzienia, dla mnie idealne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a oto on:

Składniki:
ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
1/4szkl. cukru pudru + do oprószenia
125g margaryny
ok. 1/3szkl. śmietany 30%
kilka łyżek gotowej masy makowej
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka
300ml mleka
2 łyżki cukru
rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiałam do miski. Dosypałam cukier waniliowy i cukier puder. Wlałam zimną śmietanę oraz dodałam pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, schowałam do woreczka śniadaniowego i włożyłam do lodówki na ok. godzinę aby się schłodziło. 250ml zimnego mleka zagotowałam. W pozostałych 50 mililitrach mleka rozmieszałam budyń i 2 łyżki cukru i przelałam je na gotujące się mleko. Budyń cały czas mieszałam aż zgęstnieje po czym zdjęłam z ognia i przestudziłam. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na cienki placek o grubości ok. 3mm. Z ciasta wycinałam trójkąty i smarowałam je cienko makiem. Na szerszym brzegu układałam dodatkowo po łyżeczce budyniu. Trójkąty zwijałam od podstawy ku wierzchołkowi nadając im kształt rogalików. Zwinięte rogaliki odkładałam na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Przez pierwsze 15minut piekłam rogaliki na grzałce góra/dół, a potem na grzaniu tylko od góry aby spód się nie przypalił. Ale to już raczej indywidualna sprawa piekarnika, bo każdy piecze trochę inaczej. Upieczone rogaliki wyjęłam na metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Zachęcam do zapoznania się z przepisem na wspomniane wcześniej rogaliki serowe z dżemem. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-serowe-z-dzemem.html.

SMACZNEGO!!!

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz