poniedziałek, 26 listopada 2018

Schab pieczony w mleku


schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

Wiem, że wiele osób szuka idealnego przepisu na mięso pieczone, które nadaje się na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Przepisów jest oczywiście dużo, ale każdy chciałby, aby taka domowa wędlina była krucha, soczysta i nie sucha. O ile przy boczku czy karkówce które są dość tłuste nie ma problemu, to pojawia się on w przypadku szynki czy schabu. Ja też próbowałam różnych przepisów i chyba znalazłam ten idealny. Postanowiłam wypróbować przepis na schab pieczony w mleku, bo czytałam o nim wiele pozytywnych komentarzy. Muszę przyznać że się nie rozczarowałam. Mięso wyszło rzeczywiście bardzo kruche, ale jednocześnie mięciutkie i nie wiórowate. Myślę, że os tej pory piekąc schab będę korzystać tylko z tego przepisu. A oto on:

Składniki:
ok. 1,5kg schabu wieprzowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
majeranek
przyprawa ostra do karkówki z grilla
czosnek granulowany
ok. 3/4-1 litr mleka 2%
schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam mięso do miski i obsypałam dość obficie z każdej strony solą. Oprószyłam też schab delikatnie pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku, ostrą przyprawą do karkówki z grilla i roztartym w dłoniach majerankiem. przyprawy wtarłam w mięso. Można oczywiście użyć innych ulubionych przypraw lub gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego. Można też zastąpić czosnek granulowany świeżym czosnkiem. Ja akurat miałam takie przyprawy pod ręką więc użyłam tego co miałam. Natarte przyprawami mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, w którym miało się piec, przykryłam je pokrywką i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie z mięsem wyjęłam z lodówki i wlałam do niego zimne mleko. Mleko powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Naczynie już bez przykrycia wstawiłam do piekarnika. Schab piekłam ok. 1godz. i 40 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem. W trakcie pieczenia polewałam kilkukrotnie mięso mlekiem. Po upieczeniu zostawiłam schab w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjęłam mięso z naczynia, zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki. W lodówce mięso powinno poleżeć co najmniej kilka godzin i dopiero można je pokroić. 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, które znajdziecie na moim blogu np. na karkówkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html), schab gotowany w majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz