wtorek, 18 września 2018

Szarlotka śmietankowa

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

No i kolejna szarlotka trafia do mojej galerii. Ostatnio mam na nią ogromny apetyt i robię niemal na każdą niedzielę jakieś ciasto z jabłkami. Ostatnio, ze względu na małe dziecko, idę w ciasta kruche, a więc tradycyjne szarlotki, bo przygotowanie takiego ciasta można podzielić sobie na etapy i wykonać je wtedy gdy mam czas. Poza tym ciasto kruche zagniatam rękami nie hałasując przy tym tak jak przy robieniu ciast z użyciem miksera.
No i oczywiście dieta matki karmiącej nie pozwala na jedzenie ciast z ciężkimi kremami a szarlotka to u mnie prawie same jabłka więc zdrowo. Tym razem postanowiłam zrobić szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem budyniu. Do masy jabłkowej również dodałam budyń, stąd taka nazwa. Do ciasta użyłam ponad dwóch kilogramów jabłek żeby masa jabłkowa była wysoka, a samego ciasta dałam niewiele. Takie przynajmniej u mnie w domu są preferencje. A oto przepis:


Składniki:
ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka do ciasta
1 duży cukier waniliowy 32g
0,5szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany do ciasta
ok. 200g margaryny
ok. 2,5kg kwaskowych  jabłek (2kg po obraniu)
1 budyń śmietankowy do jabłek
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu


Dodatkowo:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
cukier puder do oprószenia
szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną. Do mąki wsypałam proszek do pieczenia, jeden budyń śmietankowy (proszek), cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajko. Dodałam zimną śmietanę i pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam dość szybko ciasto. W razie konieczności można podsypywać mąką. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. godzinę.
Po tym czasie większą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm. Ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach ok. 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podocinałam aby ładnie ciasto wpasowało się w foremkę. Jabłka obrałam, pousuwałam gniazda nasienne a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek wsypałam cukier oraz jeden budyń śmietankowy. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód z ciasta.
Na wierzch starłam na grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Pozostałe 2 łyżki śmietany wymieszałam z 2 łyżkami cukru i zrobiłam z niej takie kleksy w paru miejscach na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Następnie wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc żeby jabłka się lepiej ścisnęły. Przed podaniem szarlotkę oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html)

SMACZNEGO!!!

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

poniedziałek, 10 września 2018

Szpinakowe kluski śląskie

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

Szpinakowe kluski śląskie to tradycyjne kluski śląskie w wersji z jajkiem z dodatkiem mrożonego szpinaku. Kluski mają ładny lekko zielony kolor i fajne ciapki. Są też trochę zdrowszą formą tradycyjnych klusek bo zawierają warzywo. Jest to fajny sposób na przemycenie odrobiny witamin do jedzenia dla dzieci. Szpinak w smaku nie jest bardzo wyczuwalny, więc nawet ci co go nie lubią, takie kluseczki na pewno zjedzą. Przepis jest bardzo prosty, każdy powinien sobie poradzić z ich wykonaniem. Takie kluseczki to fajny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Mogą również stanowić samodzielne danie odsmażone na masełku lub polane sosem. Oto przepis:

Składniki:
ok.2szkl. ugotowanych ziemniaków
szczypta soli
5-6 kostek mrożonego szpinaku (takiego w formie brykietu)
1 jajko
mąka ziemniaczana (ok.1-1,5szkl)
szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane i dobrze wystudzone (najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia) zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa na sitku o większych oczkach. Przełożyłam je do większej miski.Wyrównałam i podzieliłam na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną w ilości takiej aby wyrównała poziom ziemniaków w misce. Powinno wyjść ok. szklanki lub więcej. Szpinak rozmroziłam i dodałam do zmielonych ziemniaków i mąki. Wsypałam jeszcze szczyptę soli i wbiłam jajko. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Z ciasta odrywałam porcje i formowałam je w kulki wielkości orzecha włoskiego. W takiej kulce robiłam zagłębienie palcem tworząc charakterystycznego kluska. Uformowane kluseczki odkładałam na drewnianą stolnicę posypaną mąką. W większym garnku zagotowałam wodę i osoliłam ją. Następnie wrzuciłam kluski. Poczekałam aż wypłyną na powierzchnię i gotowałam je od tego momentu ok. 3- 4 minuty. Kluseczki wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek żaroodporny. Kluski można serwować od razu po ugotowaniu polane skwarkami z cebulką lub jako dodatek do sosu, gulaszu czy dowolnego mięsa. Można je też wystudzić a następnie obsmażyć na masełku. Ja osobiście preferuję tą drugą wersję.

SMACZNEGO!!!

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

sobota, 8 września 2018

Naleśniki jogurtowe z jabłkami


nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek. Ty razem jednak nie ciasto, ale też na słodko, bo naleśniki jogurtowe z jabłkiem a dokładnie z plasterkami jabłek. To danie to trochę smak mojego dzieciństwa. Zmodyfikowałam jednak trochę przepis na samo ciasto naleśnikowe dodając do niego jogurt naturalny. Naleśniki wyszły bardzo fajne, pulchne i miękkie. Te naleśniki muszą być grubsze od takich tradycyjnych bo trzeba w cieście zatopić jabłka, ale ciasto jest bardzo delikatne dzięki czemu nie są twarde ani gumowate. Ciasto zrobiłam z dodatkiem cukru który fajnie współgra z kwaskowatymi jabłkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a oto on:

Składniki:
1 duże jajko lub 2 mniejsze
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta proszku do pieczenia
6 łyżeczek cukru
mały kubek jogurtu naturalnego (180g)
1szkl. mleka
3 kwaskowe jabłka
olej do smażenia
nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dodałam do niej proszek do pieczenia i cukier. Wymieszałam łyżką. Następnie wbiłam jajko. Dodałam zimny jogurt naturalny i szklankę mleka. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Ciasto odstawiłam na 15 minut. Jabłka obrałam ze skórki i wykroiłam gniazda nasienne po czym pokroiłam je na cienkie plasterki. Na małej patelni takiej o średnicy ok. 18-20cm rozgrzewałam porcje oleju i nalewałam łyżką wazową porcje ciasta. W ciasto utykałam plasterki jabłka. Tak jak napisałam we wstępie tego ciasta należy wlewać trochę więcej niż przy zwykłych naleśnikach bez dodatków, aby można było w nim lekko zatopić jabłka. Naleśniki smażyłam aż ciasto lekko się ścięło na brzegach po czym przekręcałam naleśnik na drugą stronę. Należy uważać przy przekręcaniu aby naleśnik się nie rozwalił i nie powypadały jabłka. Dlatego lepiej użyć takiej mniejszej patelni niż dużej naleśnikowej. Usmażone naleśniki zdejmowałam na talerz. Z podanych proporcji wyszło mi 7 naleśników. Naleśniki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na naleśniki: naleśnikowe rogaliki z serem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), naleśniki ziemniaczane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesniki-ziemniaczane.html), naleśniki z czereśniami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/nalesniki-z-czeresniami.html), naleśniki serowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html), naleśniki budyniowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nalesniki-budyniowe.html), naleśniki z mięsem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/nalesniki-z-miesem.html), naleśniki ze szpinakiem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/nalesniki-ze-szpinakiem.html) czy tradycyjne naleśniki z serem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html)

SMACZNEGO!!!

nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

piątek, 7 września 2018

Pleśniak z jabłkami

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

Sezon na jabłka w pełni, więc u mnie kolejne ciasto z tymi pysznymi owocami. Po kilku szarlotkach pozostaję dalej przy kruchym cieście, ale tym razem w formie pleśniaka, czyli ciasta na kruchym jasnym spodzie z warstwą jabłek, warstwą kruchego ciasta kakaowego, bezą i kolejną warstwą jasnego ciasta kruchego. Ciasto to jest tradycyjnym wypiekiem, choć w klasycznej wersji robi się go z dżemem lub powidłami. Ja przygotowałam je z jabłkami, bo na dżemy jeszcze przyjdzie pora jesienią i zimą. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, idealne do kawy czy herbaty. Do tego po rozkrojeniu bardzo ładnie wygląda. Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu, a oto on:
plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

Składniki:
6 małych jajek
3szkl. mąki pszennej tortowej
3/4szkl. cukru pudru do ciasta
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 margaryna (250g)
3 pełne łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki kakao
ok.1,5kg jabłek
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka
1/3szkl. cukru pudru do piany z białek
cukier puder do oprószenia
plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Wsypałam do tego proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam pokrojoną na kawałki zimną margarynę i posiekałam wszystko nożem do uzyskania kruszonki. Następnie dodałam zimną śmietanę oraz żółtka z sześciu mniejszych jajek. Można użyć 5 większych jaj. Wszystko szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na trzy części. Jedną trochę większą i dwie mniej więcej równe. Do jednej mniejszej części ciasta dodałam kakao i zagniotłam ponownie aż uzyskałam ciasto o jednolitym ciemnym kolorze. Wszystkie części ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce na grubych oczkach największą część ciasta jasnego. Ciasto ugniotłam trochę palcami. Jabłka obrałam i wycięłam gniazda nasienne. Następnie starłam je na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam 2 łyżki cukru i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszałam i rozłożyłam jabłka na spodzie z ciasta. Wyrównałam powierzchnię. Na jabłka starłam ciemne ciasto. Odłożone białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie zmiksowałam z 1/3 szklanki cukru pudru do uzyskania lśniącej piany. Pianę rozłożyłam na ciemnym cieście. Na wierzch starłam pozostałą część jasnego ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami


niedziela, 2 września 2018

Marchewka zasmażana

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

Bardzo lubię marchewkę w każdej postaci. Do tej pory jednak zazwyczaj jadłam ją na surowo startą na tarce z dodatkiem jabłka lub cukru jako rodzaj owocowego deseru czy przekąski lub w formie surówki z porem czy chrzanem. Robiłam ją też na gorąco duszoną na masełku z groszkiem. Nie wspomnę już o tym że jem ją w gotowanej postaci w zupach czy sosach. Teraz jednak zamarzyła mi się w innej postaci.
Wpadłam na to by podać ją jak brokuły, kalafiora czy fasolkę szparagową z bułką tartą. Robiłam taki eksperyment pierwszy raz i nie wiedziałam czy coś z tego wyjdzie, ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Marchewka zasmażana, duszona na maśle z dodatkiem bułki tartej to świetny i bardzo smaczny dodatek na ciepło do obiadu. Polecam skorzystanie z tego pomysłu, a oto dokładny przepis:


Składniki:
4 marchewki
1 łyżka masła
ok. 1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
odrobina wody
marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

Sposób przygotowania:
Marchewki obrałam, opłukałam a następnie starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i wrzuciłam startą marchewkę. Smażyłam marchewkę kilka minut mieszając co jakiś czas aby się równomiernie przyrumieniła. Następnie podlałam ją odrobiną wody, przykryłam i dusiłam do miękkości. Woda powinna całkowicie odparować, ale należy uważać aby marchewki nie przypalić bo przejdzie zapachem spalenizny i nie będzie dobra.
Gdy marchewka była miękka (ale nie może się rozpadać) doprawiłam ją solą i pieprzem i wsypałam bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszałam i podsmażyłam jeszcze około minuty. Taką marchewkę podałam jako dodatek warzywny do duszonego mięsa. Podając ją w większej ilości można zastąpić zarówno surówkę jak i ziemniaki czy ryż. Marchewka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu więc gorąco polecam. Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje marchewki.

Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na surówki z dodatkiem marchewki np.: surówkę z marchewki i pora (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-i-pora.html), surówkę z marchewki z chrzanem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html) czy duszoną marchewkę z groszkiem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/marchewka-z-groszkiem.html).

SMACZNEGO!!!

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

Szarlotka z budyniem


szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Sezon na jabłka w pełni, więc dziś chciałam wam zaprezentować kolejny przepis na szarlotkę. Tym razem tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami wzbogacona o warstwę budyniu. Uwielbiam budyń i masy budyniowe i przemycam je do wielu ciast. Połączenie budyniu i jabłek jest jak najbardziej smaczne i godne wypróbowania. Przy robieniu tej szarlotki należy jednak pamiętać że budyń i dodatkowo warstwa ciasta na nim obciąża jabłka i dlatego jabłka należy trochę "uściślić" żeby się nie rozjeżdżały. Ja to zrobiłam za pomącą kisielu i kaszy manny. Koniecznie wypróbujcie ten przepis bo ciasto jest bardzo smaczne. Oto on:
szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Składniki:
ok. 2,5szkl. maki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
3/4szkl. cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 230g zimnej margaryny
1 duże jajko
ok. 2kg kwaśnych jabłek np. antonówka
2 łyżki cukru do jabłek
1 kisiel cytrynowy z cukrem
szczypta cynamonu
3 płaskie łyżki kaszy manny
2 budynie waniliowe
3/4l mleka
4 łyżki cukru do budyniu
szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Usypałam z nich kopczyk. Na środku zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie jajko. Dodałam jeszcze pokrojoną na plasterki margarynę. Podane składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki a następnie zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą na spód i drugą mniejszą na wierzch ciasta. Obie części zawinęłam w torebki foliowe i schowałam do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i podobnie jak ciasto starłam je na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam 2 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka), cynamon, kisiel i kaszę manną. Wszystką dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na spód z ciasta. Budynie waniliowe ugotowałam według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 3/4 litra. Gorący budyń wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam pozostałą część ciasta. Należy to zrobić bardzo szybko aby ciasto nie rozpuściło się od gorącego budyniu. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je godzinę w 180 stopniach (bez termoobiegu, nie rozgrzewałam też piekarnika). Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam na metalową kratkę, przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam tak do wystygnięcia. Następnie wstawiłam ją na całą noc do lodówki aby jabłka i budyń się dobrze ścisnęły. Następnego dnia przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na szarlotki: szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html).

SMACZNEGO!!!

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

sobota, 25 sierpnia 2018

Szarlotka cytrynowa


szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

Dziś kolejny przepis na szarlotkę. Tym razem jest to szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami wymieszanymi z sokiem z cytryny i kisielem cytrynowym. Szarlotka jest pyszna, ma dużo jabłek co bardzo lubię. Nie jest ani za słodka ani za kwaśna, ale w sam raz. Idealna na co dzień i od święta. Pyszne tradycyjne ciasto ale z nutką odmiany. Zachęcam do wypróbowania, a oto przepis:

Składniki:
1 duże jajko
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
200g margaryny
3/4szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
ok. 2kg kwaskowych jabłek
1 kisiel cytrynowy
trochę soku z cytryny
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
cukier puder do oprószenia
szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam kwaśną śmietanę. Wkroiłam zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą następnie podzieliłam na 2 części (jedną trochę większą od drugiej), zapakowałam je do woreczków foliowych i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 24 na 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód blaszki starłam większą część ciasta i lekko je docisnęłam. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam kisiel cytrynowy, 2 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i skropiłam je sokiem z cytryny. Jeśli jabłka są słodkie można nie dodawać cukru, lub zmniejszyć jego ilość. Jabłka dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód. Na jabłka starłam pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Najlepiej schłodzić szarlotkę w lodówce, chyba że podaje się na ciepło z lodami. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na szarlotki: szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html).

SMACZNEGO!!!

szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

Naleśnikowe rogaliki z serem


nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

Dziś chciałam wam zaprezentować przepis na kolejne naleśniki. Są to niby tradycyjne naleśniki z serem, ale w nieco innej formie. Tym razem bardziej fikuśnie podane bo w formie rogalików oraz z ciasta zrobionego z dodatkiem kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia. Naleśnikowe rogaliki zrobiłam z tradycyjnym twarogowym nadzieniem z chudego sera i cukru. Można je też przygotować z dżemem lub z prażonymi jabłkami. Naleśniki są pulchne i delikatne. Na pewno będą idealną propozycją na śniadanie, podwieczorek czy kolację lub jako deser. Zachęcam was do wypróbowania bo oprócz tego że wyśmienicie smakują, to równie pięknie się prezentują i na pewno będą małym zaskoczeniem dla waszych gości czy domowników. Z pewnością ucieszą tych najmniejszych smakoszy. A oto przepis:
nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

Składniki na 4 sztuki:
1 jajko
6 niezbyt czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
większa szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka cukru do ciasta
1szkl. mleka lub trochę więcej
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
250g białego sera
1 cukier waniliowy do sera i jeden do ciasta
1 płaska łyżka cukru do sera
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

Sposób przygotowania:
Do miski wybiłam jajko i wsypałam łyżkę cukru zwykłego oraz jeden mały cukier waniliowy. Ucierałam to mikserem aż zrobiła mi się puszysta masa. Następnie dodałam do tej masy śmietanę i wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Do masy jajeczno - śmietanowej wlałam zimne mleko i wymieszałam łyżką (mikserem będzie chlapać). Na koniec do masy wsypałam ok. 6 łyżek z lekką górką mąki pszennej tortowej oraz większą szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieś konsystencję taką samą jak na tradycyjne naleśniki, niezbyt lejące ale też niezbyt gęste. Ciasto odstawiłam na parę minut by odpoczęło. Na patelni naleśnikowej rozgrzewałam po ok. 1 łyżce oleju i chochelką do zupy wlewałam porcje ciasta. Naleśniki smażyłam z obu stron na ładny złoty kolor a następnie zdejmowałam na talerz. Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego łyżkę cukru zwykłego i mały cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszałam łyżką. Serem smarowałam cienko naleśniki. Następnie brzegi naleśnika od góry składałam do środka tworząc od góry szpic. Na koniec zwijałam naleśnik od dołu nadając mu kształt rogalika. Zwinięte naleśniki obsmażyłam dodatkowo na patelni i przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki: naleśniki ziemniaczane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesniki-ziemniaczane.html), naleśniki z czereśniami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/nalesniki-z-czeresniami.html), naleśniki serowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html), naleśniki budyniowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nalesniki-budyniowe.html), naleśniki z mięsem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/nalesniki-z-miesem.html), naleśniki ze szpinakiem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/nalesniki-ze-szpinakiem.html) czy tradycyjne naleśniki z serem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html).

SMACZNEGO!!!

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

wtorek, 21 sierpnia 2018

Cytrynowa babeczka z kubeczka

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

Cytrynowa babeczka z kubeczka to kolejny mój wypiek z mikrofali. Jest to bardzo szybkie ciasto, które piecze się zaledwie 2-3 minuty. Podobny jest też czas jego przygotowania. Ciasto jest idealne na nagły spadek cukru i ochotę na coś słodkiego, gdy nie mamy nic gotowego pod ręką.
Składniki na to ciasto zazwyczaj mamy zawsze w domu więc w kilka minut możemy wyczarować fajny deser. Ciasto rośnie bardzo wysokie. Jest puszyste, mięciutkie i delikatne jak gąbeczka. Babeczkę można jeść na gorąco lub na zimno. A oto przepis:


Składniki:
1 jajko
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kisielu cytrynowego z cukrem
kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast
cukier puer do posypania
cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

Sposób przygotowania:
Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam je dokładnie widelcem. Do jajka dolałam zimne mleko i zimny olej. Wymieszałam składniki łyżką do połączenia. Do drugiej miseczki wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kisiel cytrynowy.
Składniki sypkie wymieszałam łyżką i przesypałam do roztrzepanego jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Na koniec dodałam kilka kropel zapachu cytrynowego i jeszcze raz wymieszałam wszystko. Duży kubek porcelanowy posmarowałam w środku odrobiną masła i wysypałam mąką. Przelałam do niego przygotowane ciasto. Kubek wstawiłam do mikrofali.
Babeczkę piekłam ok. 2- 3 minut na mocy 700W. Przed wyjęciem sprawdziłam babeczkę patyczkiem. Po upieczeniu posypałam babeczkę cukrem pudrem. Babeczkę można wyciągnąć z kubeczka lub jeść ją łyżeczką bezpośrednio z kubka. Można ją podać z dżemem lub sosem owocowym. Babeczkę można też podzielić i upiec w dwóch mniejszych filiżankach.

Zapraszam do odwiedzenia przepisów na pozostałe moje wypieki z mikrofali np.: babkę marmurkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), babkę kakaową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe