środa, 8 kwietnia 2020

Pizza z patelni z parówkami

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

Korzystając z tego, że po około miesięcznych poszukiwaniach, udało mi się dostać w sklepie drożdże, to nadrabiam ostatnio przepisy z drożdżami w roli głównej. Tym razem powstała pyszna pizza z patelni z parówkami zatopionymi w brzegach ciasta. Zrobiłam ją na patelni, żeby nie odpalać piekarnika w te ciepłe i słoneczne dni i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania. Jeśli ktoś jednak woli, to można ją oczywiście przygotować w piekarniku. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
10g świeżych drożdży
0,5szkl. mleka
4 parówki
3 plastry sera żółtego gouda
3 pieczarki
0,5 cebuli
1 łyżka ketchupu pikantnego
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz
pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier, łyżeczkę mąki i letnie mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypałam do miski. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam je do wyrośnięcia. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na cienki okrągły placek. Z parówek zdjęłam folię i pokroiłam każdą na 4 części. Kawałki parówek ułożyłam ok 4cm od brzegów ciasta, tworząc z nich okrąg. Przykryłam je brzegami ciasta, tak aby całe były zakryte. Następnie nożem nacinałam każdą parówkę na 2-3 części i przecinałam ciasto pomiędzy parówkami. Kawałki parówek wykręcałam razem z ciastem na bok. Ciasto przeniosłam na rozgrzaną patelnię, kładąc je do góry dnem. Zrumieniłam je i odwróciłam na drugą stronę. Posmarowałam środek ketchupem i posypałam ziołami. Wyłożyłam usmażone pieczarki z cebulą. Ułożyłam pozostałe kawałki parówki oraz żółty ser. Patelnię przykryłam i smażyłam pizzę kilka minut, aż ciasto od spodu się przyrumieniło, a ser roztopił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i podałam na ciepło.

SMACZNEGO!!!
pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

Bagietki czosnkowo - serowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

W końcu, po chyba miesiącu poszukiwań, udało mi się kupić drożdże. Dziś więc chciałam wam zaprezentować przepis na pyszne domowe bagietki z czosnkiem, ziołami i żółtym serem. Bułki wyszły naprawdę super, są wyraźne w smaku, mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Robi się je w bardzo łatwy sposób, choć jak to z ciastem drożdżowym bywa, cały proces troszkę trawa, bo trzeba poczekać aż ciasto wyrośnie. Ale pracy wbrew pozorom nie jest dużo. Takie bagietki to pyszna przekąska w ciągu dnia i alternatywa dla zwykłych kanapek. Są pyszne na ciepło, ale również po wystygnięciu nie tracą dużo na wartości. Oto przepis:


Składniki na bułki:
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150ml mleka
150ml wody
4szkl. mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka soli
50g masła


Nadzienie:
5 ząbków czosnku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 plaster żółtego sera np. gouda
kawałek żółtego sera wędzonego
sól
szczypta pieprzu ziołowego
bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

Sposób przygotowania:
Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam mleko podgrzane do ok. 30 stopni i wymieszałam na zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby ruszył. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam sól i masło. Dolałam przegotowaną i przestudzoną wodę oraz wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam na cztery równe części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużny wałek o średnicy ok 3-4cm na środku i cieńszych brzegach.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej uformowane bagietki. Nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. 50-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam nadzienie. Do szklanki nalałam olej. Ząbki czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę od oleju. Dodałam roztarte zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i sól do smaku oraz drobno pokrojony ser żółty gouda. Wszystko wymieszałam i odstawiłam. Podrośnięte bułeczki nacięłam wzdłuż nożem. W nacięcia powkładałam przygotowane nadzienie. Bułki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Kilka minut przed końcem pieczenia bagietki posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem wędzonym. Po upieczeniu bagietki wyjęłam na metalową kratkę, żeby trochę przestygły. Bagietki najlepiej podawać na ciepło.

Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).


SMACZNEGO!!!

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe


sobota, 4 kwietnia 2020

Kawa po koreańsku (dalgona caffee)

kawa po koreansku kawa koreanska dalgona caffee kawa azjatycka kawa z mlekiem kawa z pianka

Dziś mam dla was przepis trochę odbiegający od tematyki mojego bloga, bo nie jest to ani ciasto, ani żadne danie do jedzenia, a napój, a dokładnie kawa. Postanowiłam wypróbować popularny ostatnio przepis na kawę po koreańsku, bo spotkałam się z wieloma zachwytami na temat tego sposobu przygotowania kawy. Kawę bardzo lubię. Mam swoją ulubioną, którą piję codziennie i szczerze mówiąc rzadko sięgam po coś innego w tej dziedzinie, ale ta kawa tak ładnie i zachęcająco wygląda, że postanowiłam się skusić. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej łagodnej w smaku)
2 łyżki cukru
2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:
Tą kawę można podać na gorąco lub na zimno. Z uwagi na porę roku i temperaturę na zewnątrz, ja zdecydowałam się na wersję na gorąco. Mleko odmierzyłam i przelałam do rondelka. Podgrzewałam je, a gdy się zagotowało, zdjęłam z palnika i przelałam do szklanki. Do miseczki wsypałam kawę rozpuszczalną i cukier. Dodałam gorącą wodę i za pomocą miksera ubijałam składniki, aż zrobiła się z nich pianka przypominająca wyglądem krem do tortu. Piankę kawową wyłożyłam do szklanki na gorące mleko. I kawa gotowa. Przed wypiciem najlepiej wszystko wymieszać.
Teraz kilka moich odczuć na temat tej kawy. Kawa jest bardzo smaczna, ale... Ja zazwyczaj piję kawę dość delikatną, z jednej łyżeczki kawy rozpuszczalnej, niemal pół na pół z gorącym mlekiem. Składniki dalgona coffee więc pokrywają się z moimi preferencjami. Jednakże kawa w tej wersji jest dużo mocniejsza, bo tu są aż dwie łyżki. Dodatkowo kawa wychodzi bardzo słodka, co dla osoby takiej jak ja, słodzącej tylko pół łyżeczki cukru, jest bardzo słodkie. Pomyślałam więc, że następnym razem zmniejszę proporcje kawy i cukru o połowę i powinno być ok. Kawa jednak urzeka swoim wyglądem i konsystencją. Pianka ma fajną konsystencję, delikatną, leciutką i w ładnym kolorze. Po wymieszaniu z mlekiem, przynajmniej gorącym, kawa zyskuje bardzo aksamitną konsystencję, a na powierzchni dalej utrzymuje się mała pianka. Jestem ciekawa jak wam ta kawa posmakuje. 

SMACZNEGO!!!
kawa po koreansku kawa koreanska dalgona caffee kawa azjatycka kawa z mlekiem kawa z pianka

kawa po koreansku kawa koreanska dalgona caffee kawa azjatycka kawa z mlekiem kawa z pianka

Babka piaskowa na oleju

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce


Mamy okres przedświąteczny. Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, choć w tym roku, z uwagi na sytuację w kraju i na świecie, będzie ona bardzo specyficzna i przez wielu z nas obchodzona skromniej i w mniejszym kręgu, lub nawet w samotności. Dla mnie dobre jedzenia, a zwłaszcza dobre ciasto to zawsze sposób na poprawę humoru, dlatego mam dla was dziś fajny i szybki przepis na pyszną babkę, która będzie idealna na co dzień i od święta. Jest to dwukolorowa babka piaskowa, zrobiona na oleju, dzięki temu jest zarazem delikatna, a z drugiej strony nie jest sucha. Polana czekoladą stanowi pyszny dodatek do kawy i herbaty. Oto przepis:

Składniki:
3 jajka
3/4szkl. mąki tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kakao
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
3/4szkl. oleju

Polewa:
1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki mleka
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ucierałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i partiami wmieszałam do masy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania,  wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki i wymieszałam je z kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wyłożyłam jasne ciasto, a na nie ciasto ciemne. Widelcem przemieszałam ciasto w formie, żeby powstały esy floresy i wstawiłam babkę do piekarnika. Piekłam ją do suchego patyczka, ok. 50 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie a metalowej kratce. Po wystygnięciu, wyjęłam babkę z formy i usunęłam papier. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili czekoladę wymieszałam aż zupełnie rozpuściła się w mleku. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Babkę można podać po zastygnięciu czekolady. Taką babkę można też przygotować w tradycyjnej formie do babki (okrągłej z kominem).

Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: cytrynową babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/cytrynowa-babka-na-biakach.html), babkę na białkach w trzech kolorach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).


SMACZNEGO!!!
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

piątek, 3 kwietnia 2020

Cytrynowa babka na białkach

cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

Zbliża się Wielkanoc, więc pewnie wiele osób szuka teraz dobrego przepisu na wielkanocną babkę. Ja chyba znalazłam przepis idealny na babkę cytrynową. Znalazłam go na stronie: http://2laskiwanilii.blogspot.com/2016/02/cytrynowa-babka-z-biaek.html, szukając przepisu na jakieś ciasto z białek, których nazbierało mi się z różnych wypieków, a które mroziłam sobie w pojemniczku, żeby się nie zmarnowały. Do tej pory robiłam już zebrę na białkach i babkę trójkolorową na białkach. Piekłam również orzechowe biszkopty na białkach do tortu. Wszystkie te wypieki wyszły znakomite. Teraz postanowiłam zrobić coś lżejszego i postawiłam na cytrusowe smaki. To był strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam wam ten przepis. Oto on:

Składniki:
6-7 białek (u mnie o łącznej wadze 260g)
0,5szkl. cukru kryształu
16g cukru waniliowego
200g masła
0,5szkl. mleka
300g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
kilka łyżek cukru pudru
cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

Sposób przygotowania:
Białka po rozmrożeniu wyjęłam z lodówki żeby się trochę ogrzały. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Cytrynę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Starłam z niej skórkę i wycisnęłam sok. Białka przełożyłam do miski miksera i miksując na najwyższych obrotach, ubiłam je na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle miksując, ale już na małych obrotach, dodawałam porcjami cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam do jego rozpuszczenia się. Piana powinna się zrobić błyszcząca. Do tak ubitej piany wmiksowałam letnie masło, dodając je na przemian z mlekiem ogrzanym również do letniej temperatury (ok. 30 stopni).
Mąkę tortową odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia przez sito. Następnie partiami wmiksowałam do piany. Na koniec do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny oraz ok. 3/4 wyciśniętego soku z cytryny (resztę soku zostawiłam do zrobienia lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce w formie, przykryte bawełnianą ściereczką. Wystudzoną babkę wyjęłam z formy na talerz i polałam lukrem. Lukier przygotowałam z pozostałego soku z cytryny utartego z cukrem pudrem.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: wspomnianą babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!
cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem


czwartek, 2 kwietnia 2020

Deser agrestowo - truskawkowy

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

Deser agrestowo - truskawkowy to prosty i łatwy w przygotowaniu deser z dosłownie trzech składników. Zrobiłam go z myślą o moich dzieciach, które przepadają za galaretkami. żeby nie robić kolejny raz samej galaretki, to wpadłam na pomysł zrobienia deseru w paski z galaretek i śmietanki. Tak naprawdę, dałam śmietanę bo akurat tylko ją, jeśli chodzi o nabiał, miałam w dyspozycji. śmietanę można zastąpić również maślanką, jogurtem czy serkiem homogenizowanym, pomijając wtedy ubijanie. Na pewno uzyskamy wtedy inny smak masy i nieco inną strukturę, ale również będzie smacznie. Oto przepis:

Składniki:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
150ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Przygotowałam sobie trzy takie same szklanki "napojówki" i na dno każdej z nich wlałam po 50ml zimnej galaretki agrestowej. Szklanki przykryłam folią aluminiową i schowałam do lodówki, żeby galaretka stężała. W tym czasie rozpuściłam galaretkę truskawkową w 200ml gorącej wody i również odstawiłam ją do wystygnięcia. Gdy galaretka była już chłodna, ubiłam na sztywno schłodzoną śmietanę i połączyłam ją ze wspomnianą wystudzoną galaretką truskawkową. Do szklanek z galaretką agrestową nałożyłam po porcji kremu truskawkowego, tworząc drugą warstwę o podobnej grubości jak warstwa galaretki. Szklanki ponownie wstawiłam do lodówki. Gdy masa truskawkowa stężała, wylałam następną porcję galaretki agrestowej (po 50ml na jedną szklankę). Szklanki znów powędrowały do lodówki. Gdy galaretka stężała rozłożyłam do szklanek resztę masy truskawkowej. Gdyby w międzyczasie za bardzo wam zesztywniała w temp. pokojowej, to można ją na chwilę wstawić do miski z gorącą wodą i wymieszać. Powinna nabrać znów bardziej płynnej konsystencji. Na stężałą masę truskawkową wylałam resztę galaretki agrestowej i deser ponownie odstawiłam do lodówki. Ja podałam go dopiero następnego dnia, ale będzie dobry już po kilku godzinach. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

SMACZNEGO!!!
deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

wtorek, 31 marca 2020

Sałatka ziemniaczana z kiełbasą

salatka ziemniaczana z kielbasa salatka z ziemniakow salatka ze smazona cebula i kielbasa salatka z ogorkami kiszonymi salatka grillowa

Ostatnio mam ochotę na sałatki, mimo że tak naprawdę normalnie za nimi nie przepadam. Zjem od czasu do czasu w małych ilościach. Od zawsze też uważałam, że sałatki ziemniaczane to nic specjalnego. Wydawały mi się raczej mdłe i bez smaku i nigdy ich nie przygotowywałam i nie jadłam. Od wczoraj jednak miałam smak na taką właśnie sałatkę. Aby jednak nadać jej trochę charakteru, zrobiłam ją z dodatkiem smażonej kiełbasy i cebuli. Dodałam również ogórki kiszone i szczypiorek. Sałatka wyszła naprawdę smaczna i bardzo przypadła mi do gustu. Myślę już nad kolejną, a tymczasem podaję wam przepis na sałatkę ziemniaczaną z kiełbasą. Oto on:

Składniki:
4 mniejsze ziemniaki
1 pętko cienkiej kiełbasy np. śląskiej
3-4 ogórki kiszone
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
majonez

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam je obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i kiełbasę przesmażyłam na niedużej ilości oleju. Pod koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Kiełbasę z cebulą przestudziłam i dodałam do ziemniaków. Ogórki kiszone pokroilam w kostkę i dodałam do reszty. Na koniec dodałam posiekany szczypiorek, przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Sałatkę przed podaniem schłodziłam w lodówce.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka śniadaniowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-sniadaniowa.html), sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
salatka ziemniaczana z kielbasa salatka z ziemniakow salatka ze smazona cebula i kielbasa salatka z ogorkami kiszonymi salatka grillowa

salatka ziemniaczana z kielbasa salatka z ziemniakow salatka ze smazona cebula i kielbasa salatka z ogorkami kiszonymi salatka grillowa

niedziela, 29 marca 2020

Sałatka śniadaniowa

salatka sniadaniowa salatka z szynka salatka porowa salatka z pora salatka zielona salatka wiosenna lekka salatka

Dziś naszła mnie ochota na jakąś sałatkę, ale taką niezbyt ciężką, bez mięsa i makaronu. Postanowiłam więc zrobić szybką sałatkę śniadaniową z prostych składników, które akurat miałam pod ręką. Do sałatki dodałam w większości składniki w zielonym kolorze, dzięki którym sałatka ma ładny wesoły kolor. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Oto przepis:

Składniki:
0,5 puszki groszku konserwowego
2 ogórki konserwowe
kawałek pora (ok. 10cm)
kilka plasterków polędwicy sopockiej
ok. 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz
majonez

Sposób przygotowania:
Groszek odsączyłam z zalewy na sicie i przełożyłam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz posiekaną rzeżuchę. Pora umyłam, osuszyłam i drobno pokroiłam. Dodałam do reszty składników. Polędwicę sopocką również drobno pokroiłam i dodałam do miski. Wszystko przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z około jedną płaską łyżką majonezu. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. Z podanej ilości składników wychodzi porcja sałatki dla jednej lub dwóch osób.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych

SMACZNEGO!!!
salatka sniadaniowa salatka z szynka salatka porowa salatka z pora salatka zielona salatka wiosenna lekka salatka

salatka sniadaniowa salatka z szynka salatka porowa salatka z pora salatka zielona salatka wiosenna lekka salatka

sobota, 28 marca 2020

Sernik z makiem

sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny

Sernik z makiem, czyli potocznie mówiąc seromakowiec to bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś zrobiłam sernik z makiem na herbatnikach, z białego sera w kostce, który sama zmieliłam, z gotową masą makową. Do masy makowej dodałam starte jabłko żeby była bardziej wilgotna. Masy makowej nie użyłam dużo, bo akurat tylko tyle zostało mi z innego wypieku, ale można oczywiście dodać więcej. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą. Dla mnie to ciasto to jak to mówią petarda. Oto przepis:


Składniki:
250g białego sera półtłustego
2 jajka
0,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml śmietany 30%
1 łyżka jogurtu naturalnego bardzo gęstego
100g miękkiego masła
ok. 200g masy makowej z puszki
1 nieduże jabłko
1 łyżka kaszy manny
ok. 10 herbatników

Polewa:
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki śmietany 30%
sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny

Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Masę makową przełożyłam do miseczki. Dodałam do niej obrane i starte na grubych oczkach na tarce jabłko. Dosypałam kaszę manną i wszystko dokładnie wymieszałam. Masę wyłożyłam na herbatniki, wyrównując powierzchnię.

Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i zblendowałam go na gładką konsystencję. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i zmiksowałam na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam miękkie masło i ucierałam do połączenia. Następnie dodałam zblendowany ser i ponownie zmiksowałam do połączenia. Zimną śmietanę ubiłam w osobnej miseczce na sztywno i dodałam ją do masy serowej. Wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodałam proszek budyniowy i proszek do pieczenia i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na masę makową. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam go w formie. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutkę i wymieszałam. Polewą polałam ciasto. Sernik schłodziłam przed podaniem w lodówce.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.


SMACZNEGO!!!


sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny

sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny



piątek, 27 marca 2020

Bagietki ziołowo - czosnkowe

bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

Domowe pieczywo ostatnio jest bardzo popularne. Nie wiem czy to kwestia mody, czy chęć zjedzenia chleba czy bułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach czy supermarketach. Ze względu jednak na panującą sytuację w kraju, ograniczenia w wychodzeniu z domu i brak drożdży w wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200g jogurtu naturalnego gęstego

Składniki na masełko czosnkowe:
ok. 50g miękkiego masła
3 małe ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!
bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

niedziela, 22 marca 2020

Ciasto pszczółka w galaretce

ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Ciasto pszczółka  galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko zielonym biszkopcie z dodatkiem szpinaku. Na wierzch natomiast dałam zieloną galaretkę. Jest to takie moje nawiązanie do wiosny, która kojarzy się głównie z zielonym kolorem, a która właśnie nadeszła. Oto przepis:

Biszkopt:
4 jaja
0,5szkl. cukru
1 cukier cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 kostka mrożonego szpinaku (brykiet)

Krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
5 łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki tortowej
3szkl. mleka
150g masła

Dodatkowo:
1 galaretka agrestowa
1 puszka brzoskwiń
3 kostki gorzkiej czekolady
1 kostka białej czekolady
kilka płatków migdałowych
ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Sposób przygotowania:
Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Szpinak rozmroziłam i zblendowałam. Użyłam szpinaku mrożonego w kostkach/brykiecie. Po rozmrożeniu i zblendowaniu wyszła mi 1 łyżka papki szpinakowej. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypałam partiami cukier zwykły i cytrynowy i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Mieszankę wsypałam do piany i wymieszałam do połączenia składników. Na końcu dodałam partiami zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce u mnie zajęło to ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Chłodne ciasto wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na dwa blaty.
ok. 150ml syropu z brzoskwiń rozcieńczyłam 100ml przegotowanej i wystudzonej wody. Połową soku nasączyłam pierwszy bat biszkoptu, ułożony w tortownicy.
2,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie, cukier i mąkę. Mieszankę budyniową przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem i dodawałam do niego partiami wystudzony budyń. Budyń miksowałam do uzyskania gładkiego kremu. Połowę kremu rozsmarowałam na nasączonym biszkopcie i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Ten nasączyłam resztą soku i posmarowałam drugą połową kremu. Na kremie w równych odstępach ułożyłam połówki brzoskwiń. Ciasto wstawiłam do lodówki.
Galaretkę rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na ciasto pomiędzy brzoskwinie. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Na koniec udekorowałam brzoskwinie na kształt pszczółek. Czekoladę gorzką rozpuściłam w mikrofali, przełożyłam do rękawa cukierniczego bez końcówki. Odcięłam rożek rękawa i zrobiłam paseczki na brzoskwiniach. Białą czekoladę również roztopiłam w mikrofali i zrobiłam z niej kropki/oczy. Na białych kropkach zrobiłam dodatkowo ciemne kropki pozostałą gorzką czekoladą. W każdej połówce brzoskwini utknęłam po dwa płatki migdałowe imitując skrzydełka. Ciasto podałam na drugi dzień po całej nocy chłodzenia w lodówce. 

SMACZNEGO!!!
ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne