środa, 8 kwietnia 2020

Bagietki czosnkowo - serowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

W końcu, po chyba miesiącu poszukiwań, udało mi się kupić drożdże. Dziś więc chciałam wam zaprezentować przepis na pyszne domowe bagietki z czosnkiem, ziołami i żółtym serem. Bułki wyszły naprawdę super, są wyraźne w smaku, mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Robi się je w bardzo łatwy sposób, choć jak to z ciastem drożdżowym bywa, cały proces troszkę trawa, bo trzeba poczekać aż ciasto wyrośnie. Ale pracy wbrew pozorom nie jest dużo. Takie bagietki to pyszna przekąska w ciągu dnia i alternatywa dla zwykłych kanapek. Są pyszne na ciepło, ale również po wystygnięciu nie tracą dużo na wartości. Oto przepis:


Składniki na bułki:
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150ml mleka
150ml wody
4szkl. mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka soli
50g masła


Nadzienie:
5 ząbków czosnku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 plaster żółtego sera np. gouda
kawałek żółtego sera wędzonego
sól
szczypta pieprzu ziołowego
bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

Sposób przygotowania:
Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam mleko podgrzane do ok. 30 stopni i wymieszałam na zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby ruszył. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam sól i masło. Dolałam przegotowaną i przestudzoną wodę oraz wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam na cztery równe części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużny wałek o średnicy ok 3-4cm na środku i cieńszych brzegach.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej uformowane bagietki. Nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. 50-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam nadzienie. Do szklanki nalałam olej. Ząbki czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę od oleju. Dodałam roztarte zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i sól do smaku oraz drobno pokrojony ser żółty gouda. Wszystko wymieszałam i odstawiłam. Podrośnięte bułeczki nacięłam wzdłuż nożem. W nacięcia powkładałam przygotowane nadzienie. Bułki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Kilka minut przed końcem pieczenia bagietki posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem wędzonym. Po upieczeniu bagietki wyjęłam na metalową kratkę, żeby trochę przestygły. Bagietki najlepiej podawać na ciepło.

Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).


SMACZNEGO!!!

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz