sobota, 4 kwietnia 2020

Babka piaskowa na oleju

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce


Mamy okres przedświąteczny. Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, choć w tym roku, z uwagi na sytuację w kraju i na świecie, będzie ona bardzo specyficzna i przez wielu z nas obchodzona skromniej i w mniejszym kręgu, lub nawet w samotności. Dla mnie dobre jedzenia, a zwłaszcza dobre ciasto to zawsze sposób na poprawę humoru, dlatego mam dla was dziś fajny i szybki przepis na pyszną babkę, która będzie idealna na co dzień i od święta. Jest to dwukolorowa babka piaskowa, zrobiona na oleju, dzięki temu jest zarazem delikatna, a z drugiej strony nie jest sucha. Polana czekoladą stanowi pyszny dodatek do kawy i herbaty. Oto przepis:


Składniki:
3 jajka
3/4szkl. mąki tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kakao
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
3/4szkl. oleju

Polewa:
1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki mleka
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ucierałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i partiami wmieszałam do masy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania,  wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki i wymieszałam je z kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wyłożyłam jasne ciasto, a na nie ciasto ciemne. Widelcem przemieszałam ciasto w formie, żeby powstały esy floresy i wstawiłam babkę do piekarnika.
Piekłam ją do suchego patyczka, ok. 50 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie a metalowej kratce. Po wystygnięciu, wyjęłam babkę z formy i usunęłam papier. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili czekoladę wymieszałam aż zupełnie rozpuściła się w mleku. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Babkę można podać po zastygnięciu czekolady. Taką babkę można też przygotować w tradycyjnej formie do babki (okrągłej z kominem).

Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: cytrynową babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/cytrynowa-babka-na-biakach.html), babkę na białkach w trzech kolorach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).


SMACZNEGO!!!
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

5 komentarzy:

  1. czy jeśli chcę upiec babkę w tradycyjnej "babkowej" foremce to czas pieczenia pozostawić taki sam?? czy skrócić a może wydłużyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Najlepiej sprawdzać patyczkiem. Myślę że czas pieczenia wyniesie ok. 45-50 minut

      Usuń
  2. na jaką wielkość keksówki jest ten przepis? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ma 25x11cm ale spokojnie można użyć większej bo mi babka wyszła bardzo wysoka i ciężko ją było dopiec w środku.

      Usuń
  3. Nigdy mi się nie udawała babka piaskowa a bardzo lubię. Dziś zdecydowałam się po raz kolejny, że może jednak ... I się okazało, że babka jest cudowna. Mniaaammm Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń