sobota, 4 kwietnia 2020

Babka piaskowa na oleju

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce


Mamy okres przedświąteczny. Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, choć w tym roku, z uwagi na sytuację w kraju i na świecie, będzie ona bardzo specyficzna i przez wielu z nas obchodzona skromniej i w mniejszym kręgu, lub nawet w samotności. Dla mnie dobre jedzenia, a zwłaszcza dobre ciasto to zawsze sposób na poprawę humoru, dlatego mam dla was dziś fajny i szybki przepis na pyszną babkę, która będzie idealna na co dzień i od święta. Jest to dwukolorowa babka piaskowa, zrobiona na oleju, dzięki temu jest zarazem delikatna, a z drugiej strony nie jest sucha. Polana czekoladą stanowi pyszny dodatek do kawy i herbaty. Oto przepis:

Składniki:
3 jajka
3/4szkl. mąki tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kakao
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
3/4szkl. oleju

Polewa:
1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki mleka
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ucierałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i partiami wmieszałam do masy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania,  wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki i wymieszałam je z kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wyłożyłam jasne ciasto, a na nie ciasto ciemne. Widelcem przemieszałam ciasto w formie, żeby powstały esy floresy i wstawiłam babkę do piekarnika. Piekłam ją do suchego patyczka, ok. 50 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie a metalowej kratce. Po wystygnięciu, wyjęłam babkę z formy i usunęłam papier. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili czekoladę wymieszałam aż zupełnie rozpuściła się w mleku. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Babkę można podać po zastygnięciu czekolady. Taką babkę można też przygotować w tradycyjnej formie do babki (okrągłej z kominem).

Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: cytrynową babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/cytrynowa-babka-na-biakach.html), babkę na białkach w trzech kolorach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).


SMACZNEGO!!!
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

7 komentarzy:

  1. czy jeśli chcę upiec babkę w tradycyjnej "babkowej" foremce to czas pieczenia pozostawić taki sam?? czy skrócić a może wydłużyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Najlepiej sprawdzać patyczkiem. Myślę że czas pieczenia wyniesie ok. 45-50 minut

      Usuń
  2. na jaką wielkość keksówki jest ten przepis? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ma 25x11cm ale spokojnie można użyć większej bo mi babka wyszła bardzo wysoka i ciężko ją było dopiec w środku.

      Usuń
  3. Nigdy mi się nie udawała babka piaskowa a bardzo lubię. Dziś zdecydowałam się po raz kolejny, że może jednak ... I się okazało, że babka jest cudowna. Mniaaammm Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka marmurkowa to moje ulubione ciasto. Ogromnie dziękuję za przepis. Wydrukowałam go sobie. Jutro postaram się zrobić po zakupie składników. Ta moja czasami ma problem z zakalcem, ale robiłam trochę inaczej. Jutro wibruję z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,a jaka pojemność szklanki?

    OdpowiedzUsuń