piątek, 27 marca 2020

Bagietki ziołowo - czosnkowe

bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

Domowe pieczywo ostatnio jest bardzo popularne. Nie wiem czy to kwestia mody, czy chęć zjedzenia chleba czy bułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach czy supermarketach. Ze względu jednak na panującą sytuację w kraju, ograniczenia w wychodzeniu z domu i brak drożdży w wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200g jogurtu naturalnego gęstego

Składniki na masełko czosnkowe:
ok. 50g miękkiego masła
3 małe ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!
bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz