niedziela, 1 marca 2020

Szynka duszona w kapuście kiszonej

szynka duszona w kapuscie kiszonej szynka duszona z warzywami bigos z miesem bigos na miesie wieprzowym danie jednogarnkowe

Dziś na obiad zrobiłam szynkę wieprzową duszoną w kawałkach w kapuście kiszonej z warzywami. Jest to danie jednogarnkowe, trochę a'la bigos, ale krócej duszone i z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora i cebuli. Dodatkowo dodałam koncentrat pomidorowy, czosnek, trochę ziół prowansalskich i na koniec serek topiony. Mieszanka z pozoru wybuchowa, ale bardzo smaczna. Takie danie super rozgrzewa w chłodne dni i jest fajną odmianą od tradycyjnych potraw. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,3kg szynki wieprzowej
500g kapusty kiszonej
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
2 cebule
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 listek laurowy
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 70g serka topionego o smaku gouda

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam je przyprawą do wieprzowiny, majerankiem i sosem sojowym. Dodałam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wszystko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam mięso. Obsmażyłam je i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Pora również drobno pokroiłam i razem z cebulą przesmażyłam na oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam je solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i przełożyłam do garnka z mięsem. Marchew i pietruszkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach, po czym dodałam do garnka. Kapustę kiszoną odcisnęła, i poszatkowałam. Przełożyłam do garnka. Do garnka dolałam tyle wody żeby wyrównać poziom z warzywami i mięsem. Dodałam listek, ziele angielskie, koperek i pietruszkę. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i powoli dusiłam mięso. Po ok. 20 minutach dodałam koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Dusiłam mięso, aż stało się mięciutkie. W tym czasie kapusta również powinna zrobić się miękka. Na koniec dodałam serek topiony i dusiłam dalej, aż się roztopił i połączył z sosem. Danie podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
szynka duszona w kapuscie kiszonej szynka duszona z warzywami bigos z miesem bigos na miesie wieprzowym danie jednogarnkowe

szynka duszona w kapuscie kiszonej szynka duszona z warzywami bigos z miesem bigos na miesie wieprzowym danie jednogarnkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz