czwartek, 10 grudnia 2020

Wieniec drożdżowy z makiem

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

Dużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jedno z przysłów mówi, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast czy też potraw z makiem, bo mak to tak ogólnie mówiąc, symbol bogactwa i dobrobytu. W mojej rodzinie potrawy z makiem typu kluski, łazanki czy inne takie się nie pojawiają. Za to obowiązkowo musi być makowiec. Tradycyjną struclę makową niewiele osób potrafi dobrze upiec. Ja też jeszcze się na nią nie porywam, ale nie wykluczam że kiedyś podejmę wyzwanie. Tymczasem dziś postanowiłam sobie zafundować mały przedsmak Świąt i przygotowałam wieniec drożdżowy z makiem. Jej przygotowanie właściwie też wymaga trochę zdolności manualnych, ale wydaje mi się że jest łatwiejsze do wykonania niż taka rolada makowa z prawdziwego zdarzenia. Przepis na wieniec zaczerpnęłam ze strony: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec | Moja Delicja. Oto on:

Składniki:

500g + 1 łyżka mąki pszennej tortowej

50g + 1 łyżka cukru

1 cukier waniliowy

25g świeżych drożdży

250ml mleka

100g masła

1 jajko

1 żółtko

ok. 400g masy makowej z bakaliami (domowej roboty lub gotowej z puszki)

1 łyżka kaszy manny

Lukier:

sok z połowy cytryny

cukier puder

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

Sposób przygotowania:

80g masła przełożyłam do rondelka i roztopiłam. Odstawiłam żeby przestygło. Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki. Wlałam 125ml ciepłego mleka i rozmieszałam żeby nie było grudek. Tak przygotowany zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby ruszył i trochę urósł. Do dużej miski wsypałam 500g mąki tortowej. Wsypałam 50g cukru i cukier waniliowy. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko. Wlałam resztę ciepłego mleka oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu wlałam wyrośnięty zaczyn. Wszystko zaczęłam wyrabiać. Można to robić rękami lub mikserem z hakami. Ja ciasto wyrabiałam ręcznie, podsypując je w razie potrzeby odrobiną mąki. Gdy zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski zakończyłam wyrabianie. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x50cm i grubości ok. 0,5cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową. Masę oprószyłam kaszą manną. Ciasto zwinęłam w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałą roladę/rulon przeniosłam na blachę z wyposażenia wyłożoną papierem do pieczenia i na blaszce przekroiłam ją wzdłuż na dwie połowy. Obydwa pasy ciasta przeplatałam ze sobą na przemian tworząc niby warkocz. Obydwa końce tego warkocza połączyłam razem formując całe ciasto w kształt wieńca/koła. Pozostałe masło roztopiłam i posmarowałam nim ciasto z wierzchu. Wieniec przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Teraz czas na lukier. Cytrynę wymasowałam. Z połowy cytryny wycisnęłam sok. Do soku dodawałam po łyżce cukier puder i ucierałam żeby nie było grudek. Lukier powinien być dość gęsty i śnieżnobiały. Lukrem posmarowałam wieniec. Gdy lukier zastygnie, ciasto jest gotowe do podania. Jest bardzo mięciutkie i puszyste. Maku może nie jest zbyt dużo, ale ciasto jest naprawdę smaczne. 

SMACZNEGO!!!

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka

wieniec drozdzowy z makiem ciasto drozdzowe z makiem makowiec makowiec z masa makowa z puszki ciasto z makiem latwy makowiec ciasto swiateczne drozdzowka


wtorek, 1 grudnia 2020

Wuzetka

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana


Zauważyłam, że ostatnio przygotowując słodkie wypieki, wracam do klasycznych przepisów, takich które pamiętam z dzieciństwa, i które są nawet jeszcze starsze. Dziś jeden z takich przepisów, a mianowicie ciasto wuzetka. Historia tego ciasta sięga lat czterdziestych dwudziestego wieku. Prawdopodobnie powstała na cześć słynnej warszawskiej trasy W-Z, choć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany. A oto wuzetka w mojej wersji:

Biszkopt:

4 duże jaja

ok. 150g cukru

200g masła

200g mąki pszennej tortowej

40g budyniu śmietankowego bez cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki kakao

ok. 0,5szkl mleka


Krem:

800ml śmietany 30%

2 śmietan-fixy

32g cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

kilka łyżek frużeliny wiśniowej (może być też dżem wiśniowy)

ok. 200ml zaparzonej i posłodzonej kawy rozpuszczalnej 


Polewa:

100g mlecznej czekolady

30g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana


Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam do masy dodawałam po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. W osobnej misce wymieszałam przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Mieszankę przesypałam do masy maślano -jajecznej i wymieszałam łyżką. Na koniec do masy dolałam mleko i ponownie wymieszałam. Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Ciasto piekłam w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Następnie wyjęłam z formy i przekroiłam na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta włożyłam z powrotem do blaszki i nasączyłam połową zaparzonej kawy. Następnie ciasto posmarowałam frużeliną wiśniową. Żelatynę rozpuściłam w ok. 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiłam do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. sypałam do niej śmietan - fixy, cukier waniliowy i cukier puder. Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania dość gęstej/sztywnej konsystencji. Około 2 łyżki śmietany odłożyłam do dekoracji. Do pozostałej ubitej śmietany, ciągle miksując, wlałam cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Tak przygotowany krem wyłożyłam na ciasto i przykryłam je drugim blatem. Drugi blat ciasta również nasączyłam pozostałą kawą. Ciasto wstawiłam do lodówki na około 2-3 godziny żeby się schłodziło, a następnie przygotowałam polewę. Mleko podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Po ok. 2 minutach wszystko dokładnie wymieszałam i posmarowałam wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki, aby polewa zastygła. Pozostałą śmietanę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki. Za jego pomocą wycisnęłam rozetki na wierzchu ciasta, równo je rozmieszczając, aby po pokrojeniu na kawałki na środku każdego kawałka znajdowała się taka rozetka. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je najwcześniej na drugi dzień po przygotowaniu.


SMACZNEGO!!!

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana

Wuzetka ciasto wuzetka ciasto w-z ciasto w-zetka, ciasto w-zka biszkopt czekoladowy ciasto z kremem ciasto z bita smietana


czwartek, 19 listopada 2020

Sernik klasyczny

Sernik klasyczny sernik na kruchym ciescie sernik z kruszonka sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny sernik na swieta sernik latwy i prosty

Dziś mam dla Was przepis na jedno z najpopularniejszych ciast, czyli sernik. Tym razem jest to sernik bardzo klasyczny, bez udziwnień, na jasnym kruchym cieście. Ten sernik jest bardzo łatwy i powiedziałabym też, że szybki do zrobienia. Nie trzeba oddzielnie ubijać białek i długo ucierać masy serowej. Ciasta też nie trzeba chłodzić czy mrozić, a jedynie zagnieść na coś w rodzaju kruszonki. Sernik wyrasta bardzo równy, nie pęka i nie opada, co mi nie zdarza się zbyt często, mimo, że próbowałam już wielu przepisów. Sernik nie jest przesłodzony. Można go zrobić ze zwykłym cukrem lub np. z erytrolem, wtedy będzie bardziej fit. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej

0,5szkl cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

100g zimnego masła

2 żółtka

Składniki na masę serową:

1kg sera z wiaderka

100g miękkiego masła

2 całe jajka

2 białka (które zostały z ciasta kruchego)

100g cukru pudru

1 budyń śmietankowy bez cukru

1 łyżka mąki pszennej tortowej

Sernik klasyczny sernik na kruchym ciescie sernik z kruszonka sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny sernik na swieta sernik latwy i prosty


Sposób przygotowania:

Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam ciasto na takie jakby okruchy/kruszonkę. Około 2 garście tej kruszonki odłożyłam, a resztą wykleiłam blachę o wymiarach 25x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód podpiekłam przez 15 minut w temp. 170 stopni. W tym czasie zabrałam się za przygotowanie masy serowej. Całe jajka i pozostałe z ciasta białka umieściłam w misce miksera i zmiksowałam z cukrem pudrem. Dołożyłam miękkie masło i znów zmiksowałam do połączenia. Następnie wmiksowałam budyń w proszku i mąkę pszenną tortową. Na koniec po łyżce dodawałam ser. Gdy masa była już zmiksowana, wyłożyłam ją na podpieczony spód. Wierzch posypałam odłożonym ciastem. Sernik ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam go kolejne 50 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. Około 15 minut przed końcem pieczenia sernik obkroiłam tak aby oddzielić masę od ścian blachy. W ten sposób sernik nie powinien opaść po upieczeniu. Upieczony sernik pozostawiłam w piekarniku  żeby przestygł i dopiero wyciągnęłam go i studziłam do końca na kratce. Sernik po wystygnięciu wyjęłam z formy  oprószyłam lekko cukrem pudrem. 

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: puszysty sernik na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/puszysty-sernik-na-krakersach.html), sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do 
przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Sernik klasyczny sernik na kruchym ciescie sernik z kruszonka sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny sernik na swieta sernik latwy i prosty

Sernik klasyczny sernik na kruchym ciescie sernik z kruszonka sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny sernik na swieta sernik latwy i prosty

Sernik klasyczny sernik na kruchym ciescie sernik z kruszonka sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny sernik na swieta sernik latwy i prosty

Sernik klasyczny sernik na kruchym ciescie sernik z kruszonka sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny sernik na swieta sernik latwy i prosty


czwartek, 12 listopada 2020

Szarlotka przekładana

szarlotka przekladana szarlotka warstwowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z musem jablkowym krucha szarlotka najlepsza szarlotka jablecznik przekladany jablecznik warstwowy

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast, które obok sernika i makowca regularnie pojawia się na naszych stołach, zarówno tych codziennych, jak i świątecznych. Podobnie jak inne ciasta szarlotkę można zrobić na różne sposoby. Na moim blogu znajdziecie już sporo przepisów na różnego rodzaju szarlotki i szczerze mówiąc, myślałam, że już innej nie da się zrobić, a jednak... Jest to szarlotka nieco inna od takiej tradycyjnej, ponieważ jest to szarlotka warstwowa, przekładana, w której ciasta nie piecze się razem z nadzieniem jabłkowym, a wszystko robi się oddzielnie i potem składa. Przepis na nią znalazłam na tej stronie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/225-jablecznik-podwojnie-przekladany. Nadzienie zrobiłam trochę inaczej niż w przepisie oryginalnym, ponieważ użyłam wcześniej przygotowanego musu jabłkowego ze słoika. Szarlotka wyszła przepyszna, a do tego pięknie wygląda. Polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

500g mąki pszennej tortowej

200g masła

0,5szkl cukru

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

4szkl. musu jabłkowego ze słoika

1 galaretka np. o smaku pomarańczowym

szarlotka przekladana szarlotka warstwowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z musem jablkowym krucha szarlotka najlepsza szarlotka jablecznik przekladany jablecznik warstwowy

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier i wymieszałam. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka (białka można zamrozić i użyć do innego wypieku, bo w tym przepisie się nie przydadzą).Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto i podzieliłam je na trzy równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkowałam na wielkość blachy czyli prostokąt o wymiarach 25x30cm. Ciasto przeniosłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Ciasto piekłam ok. 15 minut po czym wyjęłam je z piekarnika i wyłożyłam na metalową kratkę. Drugą i trzecią część ciasta podobnie jak pierwszą rozwałkowałam i upiekłam w ten sam sposób. Gdy ciasta miałam upieczone przystąpiłam do przygotowania nadzienia jabłkowego. Cztery szklanki musu jabłkowego przełożyłam do garnka i zaczęłam podgrzewać. Gdy mus zaczął bulgotać wyłączyłam gaz i wsypałam do niego galaretkę. Jabłka dokładnie wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła i odstawiłam do wystygnięcia. Do blachy włożyłam z powrotem jeden blat ciasta kruchego, wyłożyłam połowę nadzienia jabłkowego, równo je rozsmarowałam i ułożyłam drugi blat ciasta. Wyłożyłam drugą połowę nadzienia, rozsmarowałam i nałożyłam trzeci blat ciasta. Lekko docisnęłam, Ciasto schowałam do lodówki, żeby masa zgęstniała. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale według mnie jest wystarczająco słodkie samo w sobie. To ciasto jest dobre po paru godzinach chłodzenia. Wtedy jest dość mocno chrupiące. Z kolejnymi dniami robi się coraz bardziej miękkie, rozpływające się w ustach. Takie ciasto najlepiej przygotować więc na 2-3 dni przed podaniem.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka z papierówek (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/08/szarlotka-z-papierowek.html), szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne, szarlotka krucho - biszkoptowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/10/szarlotka-krucho-biszkoptowa.html).


SMACZNEGO!!!

szarlotka przekladana szarlotka warstwowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z musem jablkowym krucha szarlotka najlepsza szarlotka jablecznik przekladany jablecznik warstwowy

szarlotka przekladana szarlotka warstwowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z musem jablkowym krucha szarlotka najlepsza szarlotka jablecznik przekladany jablecznik warstwowy

szarlotka przekladana szarlotka warstwowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z musem jablkowym krucha szarlotka najlepsza szarlotka jablecznik przekladany jablecznik warstwowy

szarlotka przekladana szarlotka warstwowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z musem jablkowym krucha szarlotka najlepsza szarlotka jablecznik przekladany jablecznik warstwowy



sobota, 7 listopada 2020

Metrowiec


metrowiec ciasto z kremem ciasto z komuny ciasto z prl ciasto czarno biale ciasto szachownica


metrowiec ciasto z kremem ciasto z komuny ciasto z prl ciasto czarno biale ciasto szachownica
Dziś chciałabym Wam zaprezentować jedno z ciast, które bardzo kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Jako dziecko uważałam to ciasto za dość wystawne i takie odświętne, bo zazwyczaj spotykałam się z nim na różnego rodzaju uroczystościach. Obecnie to ciasto zostało wyparte przez bardziej nowoczesne, ale zapewne część osób dalej go przygotowuje. A mowa oczywiście o metrowcu, czyli dwukolorowym cieście, charakterystycznie składanym z plasterków ciasta, przekładanym kremem budyniowym lub grysikowym i krojonym z ukosa. Takie ciasto po pokrojeniu bardzo ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Ja moje ciasto zrobiłam troszkę inaczej niż w oryginale, bo zrobiłam inaczej krem i polewę. Tak mi po prostu bardziej smakuje. Oto mój przepis:

Składniki na ciasto:

8 jajek

3szkl. mąki pszennej tortowej

2szkl. cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

16 łyżek wody

16 łyżek oleju

2 łyżki kakao


Krem budyniowy:

3szkl. mleka

2 budynie śmietankowe bez cukru

1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej

3 łyżki cukru

32g cukru waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

200g masła


Polewa:

100g mlecznej czekolady

100g gorzkiej czekolady

8 łyżek śmietany 30%

wiórki kokosowe

metrowiec ciasto z kremem ciasto z komuny ciasto z prl ciasto czarno biale ciasto szachownica


Sposób przygotowania:

Zrobienie metrowca rozpoczęłam od upieczenia ciasta, a dokładnie dwóch ciast. Wodę zagotowałam z cukrem i wystudziłam. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę i odstawiłam na chwilę na bok. Wystudzoną wodę z cukrem zmiksowałam powoli z mąką pszenną tortową. Następnie, ciągle miksując dodawałam po jednym żółtku. Potem wmiksowałam do ciasta olej i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszałam ubitą pianę z białek. Powstałe ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Obydwa ciasta przełożyłam do dwóch jednakowych podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta piekłam jednocześnie na tej samej półce piekarnika w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut. Po upieczeniu ciasta wystudziłam na metalowej kratce. Gdy ciasta się studziły przygotowałam krem. 2,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe, mąkę, cukier zwykły i waniliowy i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń wystygł zmiksowałam na puch miękkie masło i powoli, ciągle miksując, dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Na koniec dodałam sok z cytryny. Krem miksowałam do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gdy krem był gotowy, przystąpiłam do składania ciasta. Obydwa ciasta najpierw pokroiłam na plastry równej grubości. Następnie na dużej tacy układałam jedną kromkę ciasta jasnego, smarowałam je łyżką kremu, przylepiałam do niej kromkę ciasta ciemnego, znów smarowałam kremem i przyklejałam kromkę ciasta jasnego i tak do końca składników. Jeśli kremu zostanie można nim posmarować dodatkowo wierzch lub boki ciasta. Złożone ciasto wstawiłam do lodówki żeby krem dobrze zastygł i dopiero wtedy przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Odstawiłam na 2-3 minuty a następnie wszystko dokładnie wymieszałam. Gotową polewą posmarowałam całe ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto znów odstawiłam je do lodówki żeby się schłodziło. Ciasto po schłodzeniu należy kroić z ukosa.

SMACZNEGO!!!

metrowiec ciasto z kremem ciasto z komuny ciasto z prl ciasto czarno biale ciasto szachownica

metrowiec ciasto z kremem ciasto z komuny ciasto z prl ciasto czarno biale ciasto szachownica

metrowiec ciasto z kremem ciasto z komuny ciasto z prl ciasto czarno biale ciasto szachownica

metrowiec ciasto z kremem ciasto z komuny ciasto z prl ciasto czarno biale ciasto szachownica


poniedziałek, 2 listopada 2020

Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką

francuskie gniazdka z budyniem i sliwka francuskie ciastka z budyniem i sliwkami ciastka z ciasta francuskiego ciasto francuskie z ciasta francuskiego szybkie ciastka do kawy

Po ciasto francuskie sięgam zawsze wtedy, gdy w szybki sposób chcę wyczarować jakiś fajny i szybki deser do kawy. A że łasuchem jestem wielkim, to takie zachcianki zdarzają się często, więc staram się mieć zawsze jakieś opakowanie gotowego ciasta francuskiego w lodówce, tak na wszelki wypadek. Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne. Oto przepis:

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 300g

1 budyń waniliowy bez cukru

1,5szkl. mleka

2 łyżki cukru

6-8 śliwek węgierek (użyłam mrożonych)

cukier puder do posypania

francuskie gniazdka z budyniem i sliwka francuskie ciastka z budyniem i sliwkami ciastka z ciasta francuskiego ciasto francuskie z ciasta francuskiego szybkie ciastka do kawy


Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciastek rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia śliwek. Następnie gdy śliwki były już rozmrożone, zajęłam się ugotowaniem budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam ciągle mieszając, aż zgęstniał. Budyń na chwilę odstawiłam. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je na ok. 14 równych kwadratów. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej pokrojone ciasto, zachowując nieduże odstępy. Na każdym kwadracie ciasta na środku nakładałam po łyżce gorącego budyniu oraz połówkę śliwki. Tak przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem ciastka oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/francuskie-bueczki-z-makiem.html), francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

francuskie gniazdka z budyniem i sliwka francuskie ciastka z budyniem i sliwkami ciastka z ciasta francuskiego ciasto francuskie z ciasta francuskiego szybkie ciastka do kawy

francuskie gniazdka z budyniem i sliwka francuskie ciastka z budyniem i sliwkami ciastka z ciasta francuskiego ciasto francuskie z ciasta francuskiego szybkie ciastka do kawy

francuskie gniazdka z budyniem i sliwka francuskie ciastka z budyniem i sliwkami ciastka z ciasta francuskiego ciasto francuskie z ciasta francuskiego szybkie ciastka do kawy


środa, 21 października 2020

Francuskie rożki z jabłkiem

francuskie rozki z jablkiem ciastka z ciasta francuskiego ciastka z prazonymi jablkami szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z lukrem

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Jakoś ostatnio skupiłam się bardziej na gotowaniu niż pieczeniu. Jednak, jako, że ze mnie spory łasuch, to dziś postanowiłam nadrobić trochę zaległości i upiec małe słodkie co nieco. Co prawda nie porwałam się na jakiś ambitny i skomplikowany wypiek, bo na taki akurat nie miałam czasu. Ale w lodówce zalegało od jakiegoś czasu ciasto francuskie i żeby się nie przeterminowało, to postanowiłam coś z niego wyczarować. Wybór padł na bardzo tradycyjne ciastka francuskie z prażonymi jabłkami, tzw. rożki. Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciastka, które są fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis:


Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty)

ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny

ok. 2-3 łyżki cukru pudru

francuskie rozki z jablkiem ciastka z ciasta francuskiego ciastka z prazonymi jablkami szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z lukrem

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty o boku ok. 8cm. Wymiary nie są aż tak bardzo istotne, bo rożki mogą być różnej wielkości. Na środku każdego kwadratu ciasta nakładałam po solidnej łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę do ostygnięcia. Gdy rożki wystygły przygotowałam lukier. Do kubka wsypałam cukier puder i partiami dolewałam sok z cytryny do uzyskania odpowiednio gęstego lukru. Gotowy lukier przełożyłam do worka cukierniczego, odcięłam końcówkę i polałam rożki. Rożki są gotowe do podania po zastygnięciu lukru.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/francuskie-bueczki-z-makiem.html), francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

francuskie rozki z jablkiem ciastka z ciasta francuskiego ciastka z prazonymi jablkami szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z lukrem

francuskie rozki z jablkiem ciastka z ciasta francuskiego ciastka z prazonymi jablkami szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z lukrem

francuskie rozki z jablkiem ciastka z ciasta francuskiego ciastka z prazonymi jablkami szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z lukrem


niedziela, 4 października 2020

Szarlotka krucho - biszkoptowa


szarlotka krucho biszkoptowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka na biszkopcie jablecznik szarlotka z lukrem ciasto z jablkami

Szarlotka krucho - biszkoptowa to mój kolejny przepis i pomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt. Szarlotka wyszła bardzo smaczna i delikatna. Wierzch dodatkowo posmarowałam lukrem cytrynowym, żeby ładnie wyglądało i trochę przełamywało smak. Polecam. Oto przepis:


Ciasto kruche:

2szkl. mąki pszennej tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

0,5szkl. cukru pudru

150g masła

1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%


Biszkopt:

4jajka

4 łyżki cukru

1 mały cukier waniliowy

3 łyżki mąki pszennej tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Nadzienie:

ok. 2,5kg jabłek

2-3 łyżki cukru

cynamon do smaku

3 łyżki kaszy manny


Dodatkowo:

ok. 2 łyżki bułki tartej

sok z cytryny

cukier puder

szarlotka krucho biszkoptowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka na biszkopcie jablecznik szarlotka z lukrem ciasto z jablkami

Sposób przygotowania:

Przygotowanie szarlotki rozpoczęłam od zrobienia ciasta kruchego. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Podsypując nieco mąką, rozwałkowałam przygotowane ciasto i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam cukier, kaszę manną i szczyptę cynamonu. Jabłka dokładnie wymieszałam. Blachę z ciastem wyjęłam z lodówki. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą i wyłożyłam jabłka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut i ustawiłam temp. 170 stopni. Gdy ciasto się podpiekało, przygotowałam biszkopt. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. DO ubitej piany, dalej miksując dosypałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam aż piana zrobiła się błyszcząca a cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. Na koniec do masy jajecznej wmieszałam mąkę tortową przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Biszkopt wylałam na podpieczone ciasto. Szarlotkę ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam kolejne 45 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu szarlotkę wystudziłam na kratce. Gdy wystygła posmarowałam ją lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Szarlotka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka z papierówek (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/08/szarlotka-z-papierowek.html), szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne.


SMACZNEGO!

szarlotka krucho biszkoptowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka na biszkopcie jablecznik szarlotka z lukrem ciasto z jablkami

szarlotka krucho biszkoptowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka na biszkopcie jablecznik szarlotka z lukrem ciasto z jablkami

szarlotka krucho biszkoptowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka na biszkopcie jablecznik szarlotka z lukrem ciasto z jablkami

szarlotka krucho biszkoptowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka na biszkopcie jablecznik szarlotka z lukrem ciasto z jablkami

szarlotka krucho biszkoptowa szarlotka na kruchym ciescie szarlotka na biszkopcie jablecznik szarlotka z lukrem ciasto z jablkami