Składniki na ciasto:
8 jajek
3szkl. mąki pszennej tortowej
2szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
16 łyżek wody
16 łyżek oleju
2 łyżki kakao
Krem budyniowy:
3szkl. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru
32g cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
200g masła
Polewa:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
8 łyżek śmietany 30%
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Zrobienie metrowca rozpoczęłam od upieczenia ciasta, a dokładnie dwóch ciast. Wodę zagotowałam z cukrem i wystudziłam. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę i odstawiłam na chwilę na bok. Wystudzoną wodę z cukrem zmiksowałam powoli z mąką pszenną tortową. Następnie, ciągle miksując dodawałam po jednym żółtku. Potem wmiksowałam do ciasta olej i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszałam ubitą pianę z białek. Powstałe ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Obydwa ciasta przełożyłam do dwóch jednakowych podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta piekłam jednocześnie na tej samej półce piekarnika w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut. Po upieczeniu ciasta wystudziłam na metalowej kratce. Gdy ciasta się studziły przygotowałam krem. 2,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe, mąkę, cukier zwykły i waniliowy i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń wystygł zmiksowałam na puch miękkie masło i powoli, ciągle miksując, dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Na koniec dodałam sok z cytryny. Krem miksowałam do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gdy krem był gotowy, przystąpiłam do składania ciasta. Obydwa ciasta najpierw pokroiłam na plastry równej grubości. Następnie na dużej tacy układałam jedną kromkę ciasta jasnego, smarowałam je łyżką kremu, przylepiałam do niej kromkę ciasta ciemnego, znów smarowałam kremem i przyklejałam kromkę ciasta jasnego i tak do końca składników. Jeśli kremu zostanie można nim posmarować dodatkowo wierzch lub boki ciasta. Złożone ciasto wstawiłam do lodówki żeby krem dobrze zastygł i dopiero wtedy przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Odstawiłam na 2-3 minuty a następnie wszystko dokładnie wymieszałam. Gotową polewą posmarowałam całe ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto znów odstawiłam je do lodówki żeby się schłodziło. Ciasto po schłodzeniu należy kroić z ukosa.
SMACZNEGO!!!
DAWNO nie robiłam tasiemca ja go tak nazywam, ale ciasto rzeczywiście pyszne! Postaram się zrobić, może na Mikołaja dla wnuków
OdpowiedzUsuńJa daję do kremu kieliszek spirytusu
UsuńJa też. Czasem dzielę krem na 2 części i dodaję do jednej kakao. Smaruję wtedy kromki cista na zmianę.
UsuńWitam,ponownie ja i tym razem mam pytanie o wielkość /dłg/ foremek mam 2 równe ale nie wiem czy nie za małe.
OdpowiedzUsuńPrzeglądam Pani przepisy,są wspaniałe będę wracała do tej strony.
Witam, bardzo dziękuję za miłe słowa i oczywiście zapraszam. Użyłam foremek 30x13cm ale mogą być też trochę dłuższe.
UsuńBardzo dziękuję za informację,moje za małe,serdecznie pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńZdecydowałam, że zrobię na święta to pyszne ciasto. W naszym rodzinnym domu często gościł na stole własnie metrowiec 😁.
OdpowiedzUsuńsuper ciast kiedyś go piekłam ale zgubiłam przepis dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa czy piekarnik jest wcześniej nagrzany? czy na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńpiekłam bez termoobiegu, piekarnik można rozgrzać
UsuńProsze o przepis na kremów z kaszą Mangą do metrowca
OdpowiedzUsuńCiasto mojej młodości.PYSZNE!Dziękuję
OdpowiedzUsuńProsze o przepis z kaszą Mangą -krem.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tego ciasta może to dziwne pytanie ale jak go kropić by wyszło tak jak na zdjęciu
OdpowiedzUsuńZ ukosa wtedy takie wyjdzie, tak jakby chciało się odkroić naroznik
UsuńNa ukos, jest zapisane w przepisie 🙂 tak jak ciekną kiełbasę na dekoracyjną deskę 🙂
OdpowiedzUsuńNie wiem co źle zrobiłam ale jasne ciasto nie wyrosło za to ciemne jest bardzo ładne
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć, zazwyczaj to ciemne ciasto słabiej wyrasta bo jest cięższe.
UsuńMetrowiec to bardzo dobre ciasto pieklam na święta zawsze mi bardziej wyrosło jasne ale tym razem obdwa równe pięknie wyrosły.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i dobre ciasto
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu można zrobić szachownice, bardzo ciekawie wygląda.
OdpowiedzUsuńNo niestety czas pieczenia wydluzylam o 15 minut bo widziałam że jeszcze nie doliczone i guzik nie dopieklo się. A piekarnik sprawny i piecze zgodnie z innymi przepisami. Czy ktoś miał podobną sytuację? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń