czwartek, 23 kwietnia 2020

Ciastka arachidowe

ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

Bardzo lubię orzechy i dość często sięgam po nie przy okazji różnych wypieków i deserów. Tym razem naszła mnie ochota na chrupiące ciasteczka o smaku orzeszków ziemnych, postanowiłam więc je przygotować. Zrobienie takich ciasteczek zajmuje niewiele czasu i nie wymaga wielu składników. W łatwy i prosty sposób więc mamy pyszne małe co nie co do chrupania w ciągu dnia lub dodatek do kawy czy szklanki mleka. Takie ciasteczka fajnie się robi razem z dziećmi. Trzeba jednak pamiętać, że ich składnikiem są orzechy, które mogą wywoływać alergię u niektórych osób. Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl. zmielonych orzeszków arachidowych (ziemnych)
ok. 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g)
szczypta soli
1 jajko
100g zimnego masła
ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam je w maszynce do mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjęłam i ulepiłam z niego kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Każdą kulkę spłaszczyłam widelcem na krzyż tworząc ciastko o grubości ok. 0,5-0,7cm i jednocześnie robiąc na wierzchu ciastka wzorek w kratkę. Tak przygotowane ciasteczka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę. Przykryłam je bawełnianą ściereczką i w taki sposób wystudziłam. Po ostudzeniu przełożyłam ciastka na talerz i podałam. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekoladą. Ciastka jednak same w sobie są bardzo smaczne i aromatyczne, więc ja zrezygnowałam z takich dodatków.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka gęsie łapki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/ciastka-gesie-apki.html), śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

ciastka arachidowe ciasteczka arachidowe ciastka orzechowe ciasteczka z orzechow ziemnych ciastka z fistaszkow ciastka z orzeszkami ziemnymi chrupiace ciasteczka latwe i szybkie ciastka

wtorek, 21 kwietnia 2020

Zupa a'la meksykańska

zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa

Ostatnio znudziły mi się już tradycyjne obiady i zupy. Chciałam zrobić coś nowego, coś innego, bardziej wyrazistego w smaku. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł, żeby zrobić zupę z mięsem mielonym w stylu meksykańskim. Tak też uczyniłam. Nie jest to prawdziwa zupa meksykańska, bo nigdy w Meksyku nie byłam i takiej nie jadłam. Jest to jednak moja wariacja na temat tej zupy. Użyłam do niej warzyw konserwowych i przecieru pomidorowego. Dodałam sporo przypraw i czosnek. Zupa wyszła według mnie bardzo smaczna. Myślę, że sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na jakąś uroczystość rodzinną czy obiad w gronie znajomych. Oto przepis:

Składniki:
ok. 600-700g mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
2-3 ząbki czosnku
1 większa cebula
0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
200g koncentratu pomidorowego
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe zmieliłam w maszynce do mielenia. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Zeszkliłam ją na oleju na patelni, po czym dodałam do niej zmielone mięso. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą w proszku i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso smażyłam co jakiś czas obracając i rozgniatając widelcem, aż straciło różowy kolor. Przesmażone mięso przełożyłam do większego garnka. Obydwa rodzaje fasoli z puszki oraz kukurydzę odsączyłam na sicie i przełożyłam do garnka z mięsem. Do garnka nalałam tyle wody, żeby swobodnie zakryć składniki zupy. Włożyłam listek i ziele angielskie. Przecisnęłam przez praskę obrane ząbki czosnku. Dodałam majeranek i zioła prowansalskie. Posoliłam do smaku. Zupę ustawiłam na ogniu i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy. Zupę od tego momentu gotowałam jakieś 40 minut. Na koniec zupę można jeszcze doprawić brakującymi przyprawami. Zupę oczywiście podajemy na gorąco. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można ją podać z dodatkiem pieczywa lub np. z tortillą.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na pyszne zupy, np. kremowa zupa ogórkowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kremowa-zupa-ogorkowa.html), krupnik na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/krupnik-na-kurczaku.html), zupa fasolowa na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/zupa-fasolowa-na-kurczaku.html), zupa wiosenna (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-wiosenna.html), zupa szczawiowa z kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-szczawiowa-z-kurczakiem.html), gęsta zupa zacierkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/gesta-zupa-zacierkowa.html), zupa ogórkowa z patisonem i zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-ogorkowa-z-patisonem-i-zacierkami.html), zupa krem z cukinii i pora (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-krem-z-cukinii-i-pora.html), krupnik lekko pomidorowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/krupnik-lekko-pomidorowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa
zupa ala meksykanska zupa po meksykansku zupa w stylu meksykanskim zupa z miesem mielonym zupa fasolowa zupa z fasola z puszki zupa pomidorowa

poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Sernik łaciaty

sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez sernika. Tegoroczne święta Wielkiej Nocy były trochę odmienne i spędzone w dużo mniejszym gronie, ale mimo wszystko tradycję trzeba było zachować. Ponieważ za każdym razem staram się przygotowywać tradycyjne, popularne ciasta w nieco inny sposób, to tym razem postanowiłam zrobić sernik łaciaty. Zdecydowałam się na taki sernik ponieważ miałam ogromną ochotę na coś czekoladowego. Chodziło mi po głowie żeby nawet zrobić cały sernik czekoladowy, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie wiedziałam czy to wyjdzie. Ponieważ miałam mało czasu na szukanie przepisów, to zrobiłam jedynie ciemne łatki a po upieczeniu sernik polałam czekoladą. Wyszedł pyszny. Oto przepis:


Składniki:
2 paczki herbatników po 100g
5 jajek
100g miękkiego masła
3/4szkl. cukru
32g cukru waniliowego
1kg sera w wiaderku
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
3 łyżki śmietany 30%
100g mlecznej czekolady
sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

Sposób przygotowania:
Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce utarłam żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z miękkim masłem. Gdy masa była puszysta i jasna dodałam do niej partiami ser, miksując do połączenia składników. Następnie do masy serowej dodałam budyń w proszku i proszek do pieczenia i znów zmiksowałam do połączenia. Na koniec do masy serowej wmieszałam już łyżką ubitą pianę z białek. Blachę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki.
Na ciastka wyłożyłam ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą masę serową wymieszałam z kakao i wyłożyłam ją na jasną masę w kilku miejscach. Masę w formie lekko przemieszałam widelcem. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy sernik wystygł, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladą polałam ciasto. Sernik przed podaniem chłodziłam całą noc w lodówce.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik

sernik laciaty sernik czarno bialy sernik dwukolorowy sernik w laty sernik z kakao sernik na herbatnikach sernik z czekolada sernik smietankowo czekoladowy delikatny sernik puszysty sernik



sobota, 11 kwietnia 2020

Łatwy tort truskawkowy

latwy tort truskawkowy latwy tort urodzinowy tort owocowy tort smietanowo truskawkowy tort z bita smietana tort z galaretka tort na biszkopcie budyniowym biszkopt z budyni biszkopt budyniowy

Już dawno nie było na moim blogu nic nowego w dziale tortów, więc dziś mam dla was fajny i bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Można go zrobić na urodziny, rocznicę, komunię, chrzciny itp. Wystarczy dobrać odpowiednią dekorację. Tort jest delikatny, lekki, dobrze nasączony, przyjemnie owocowy. Do tego łatwo i dość szybko się go robi. Tort zrobiłam na budyniowym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Krem to ubita śmietana połączona z galaretką truskawkową i dżemem truskawkowym. Tort otynkowałam kremem budyniowym o smaku śmietankowym. Na wierzch wylałam trochę galaretki wymieszanej z dżemem truskawkowym. Oto dokładny przepis:

Składniki na biszkopt:
4 jajka
0,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/3szkl. mąki tortowej
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
szczypta soli

Krem truskawkowy:
400ml śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki dżemu truskawkowego

Krem budyniowy:
1,5szkl. mleka
1budyń śmietankowy bez cukru 40g
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki tortowej
100g miękkiego masła

Dodatkowo:
0,5 galaretki truskawkowej
2 łyżki dżemu truskawkowego
sok z cytryny
latwy tort truskawkowy latwy tort urodzinowy tort owocowy tort smietanowo truskawkowy tort z bita smietana tort z galaretka tort na biszkopcie budyniowym biszkopt z budyni biszkopt budyniowy

Sposób przygotowania:
Jajka na biszkopt wyjęłam z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem żeby się nieco ogrzały. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, ciągle miksując, dodawałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam do jego rozpuszczenia. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam stopniowo po jednym żółtku i ubijałam pianę dalej do połączenia składników. Mąkę przesiałam z proszkiem budyniowym i dodałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam i przelałam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam i wystudziłam go w formie na metalowej kratce. Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty. Do nasączenia blatów użyłam soku z cytryny wymieszanego z przegotowaną letnią wodą i cukrem w proporcji ok: 1/4szkl. soku z cytryny, 3/4szkl. wody i 2 łyżeczki cukru. 
Dwie galaretki truskawkowe rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiej miski i ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania dość gęstego i sztywnego kremu. Do ubitej śmietany dodawałam po łyżce wystudzoną galaretkę i miksowałam na najniższych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodałam dżem truskawkowy i jeszcze raz zmiksowałam. Krem przed nałożeniem na tort schłodziłam kilka minut w lodówce żeby dobrze zgęstniał. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu, nasączyłam go i posmarowałam częścią kremu. Na kremie ułożyłam kolejny biszkopt, nasączyłam go i rozsmarowałam drugą część kremu. Na to położyłam ostatni blat biszkoptu, nasączyłam go i rozsmarowałam resztę kremu. Tort odstawiłam do lodówki.
Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudziłam. Miękkie masło rozmiksowałam i dodałam do niego wystudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitego kremu. Kremem budyniowym posmarowałam wierzch i boki tortu. Część kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobiłam nieduże rozetki na wierzchu tortu.  0,5 galaretki truskawkowej rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody. Gdy wystygła wymieszałam ją z dżemem. Gdy galaretka była już mocno stężała wyłożyłam ją na wierzch tortu. Tort ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam go przez całą noc.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html).

SMACZNEGO!!!
latwy tort truskawkowy latwy tort urodzinowy tort owocowy tort smietanowo truskawkowy tort z bita smietana tort z galaretka tort na biszkopcie budyniowym biszkopt z budyni biszkopt budyniowy

latwy tort truskawkowy latwy tort urodzinowy tort owocowy tort smietanowo truskawkowy tort z bita smietana tort z galaretka tort na biszkopcie budyniowym biszkopt z budyni biszkopt budyniowy

latwy tort truskawkowy latwy tort urodzinowy tort owocowy tort smietanowo truskawkowy tort z bita smietana tort z galaretka tort na biszkopcie budyniowym biszkopt z budyni biszkopt budyniowy


środa, 8 kwietnia 2020

Pizza z patelni z parówkami

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

Korzystając z tego, że po około miesięcznych poszukiwaniach, udało mi się dostać w sklepie drożdże, to nadrabiam ostatnio przepisy z drożdżami w roli głównej. Tym razem powstała pyszna pizza z patelni z parówkami zatopionymi w brzegach ciasta. Zrobiłam ją na patelni, żeby nie odpalać piekarnika w te ciepłe i słoneczne dni i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania. Jeśli ktoś jednak woli, to można ją oczywiście przygotować w piekarniku. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
10g świeżych drożdży
0,5szkl. mleka
4 parówki
3 plastry sera żółtego gouda
3 pieczarki
0,5 cebuli
1 łyżka ketchupu pikantnego
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz
pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier, łyżeczkę mąki i letnie mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypałam do miski. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam je do wyrośnięcia. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na cienki okrągły placek. Z parówek zdjęłam folię i pokroiłam każdą na 4 części. Kawałki parówek ułożyłam ok 4cm od brzegów ciasta, tworząc z nich okrąg. Przykryłam je brzegami ciasta, tak aby całe były zakryte. Następnie nożem nacinałam każdą parówkę na 2-3 części i przecinałam ciasto pomiędzy parówkami. Kawałki parówek wykręcałam razem z ciastem na bok. Ciasto przeniosłam na rozgrzaną patelnię, kładąc je do góry dnem. Zrumieniłam je i odwróciłam na drugą stronę. Posmarowałam środek ketchupem i posypałam ziołami. Wyłożyłam usmażone pieczarki z cebulą. Ułożyłam pozostałe kawałki parówki oraz żółty ser. Patelnię przykryłam i smażyłam pizzę kilka minut, aż ciasto od spodu się przyrumieniło, a ser roztopił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i podałam na ciepło.

SMACZNEGO!!!
pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

pizza z patelni z parowkami pizza z parowkami w brzegach pizza sloneczko pizza z pieczarkami i serem szybka i prosta pizza

Bagietki czosnkowo - serowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

W końcu, po chyba miesiącu poszukiwań, udało mi się kupić drożdże. Dziś więc chciałam wam zaprezentować przepis na pyszne domowe bagietki z czosnkiem, ziołami i żółtym serem. Bułki wyszły naprawdę super, są wyraźne w smaku, mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Robi się je w bardzo łatwy sposób, choć jak to z ciastem drożdżowym bywa, cały proces troszkę trawa, bo trzeba poczekać aż ciasto wyrośnie. Ale pracy wbrew pozorom nie jest dużo. Takie bagietki to pyszna przekąska w ciągu dnia i alternatywa dla zwykłych kanapek. Są pyszne na ciepło, ale również po wystygnięciu nie tracą dużo na wartości. Oto przepis:


Składniki na bułki:
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150ml mleka
150ml wody
4szkl. mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka soli
50g masła


Nadzienie:
5 ząbków czosnku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 plaster żółtego sera np. gouda
kawałek żółtego sera wędzonego
sól
szczypta pieprzu ziołowego
bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

Sposób przygotowania:
Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam mleko podgrzane do ok. 30 stopni i wymieszałam na zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby ruszył. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam sól i masło. Dolałam przegotowaną i przestudzoną wodę oraz wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam na cztery równe części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużny wałek o średnicy ok 3-4cm na środku i cieńszych brzegach.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej uformowane bagietki. Nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. 50-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam nadzienie. Do szklanki nalałam olej. Ząbki czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę od oleju. Dodałam roztarte zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i sól do smaku oraz drobno pokrojony ser żółty gouda. Wszystko wymieszałam i odstawiłam. Podrośnięte bułeczki nacięłam wzdłuż nożem. W nacięcia powkładałam przygotowane nadzienie. Bułki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Kilka minut przed końcem pieczenia bagietki posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem wędzonym. Po upieczeniu bagietki wyjęłam na metalową kratkę, żeby trochę przestygły. Bagietki najlepiej podawać na ciepło.

Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).


SMACZNEGO!!!

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe

bagietki czosnkowo serowe bagietki ziolowo czosnkowe bulki domowe domowe bagietki bagietki z czosnkiem i serem bułki drozdzowe


sobota, 4 kwietnia 2020

Kawa po koreańsku (dalgona caffee)

kawa po koreansku kawa koreanska dalgona caffee kawa azjatycka kawa z mlekiem kawa z pianka

Dziś mam dla was przepis trochę odbiegający od tematyki mojego bloga, bo nie jest to ani ciasto, ani żadne danie do jedzenia, a napój, a dokładnie kawa. Postanowiłam wypróbować popularny ostatnio przepis na kawę po koreańsku, bo spotkałam się z wieloma zachwytami na temat tego sposobu przygotowania kawy. Kawę bardzo lubię. Mam swoją ulubioną, którą piję codziennie i szczerze mówiąc rzadko sięgam po coś innego w tej dziedzinie, ale ta kawa tak ładnie i zachęcająco wygląda, że postanowiłam się skusić. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej łagodnej w smaku)
2 łyżki cukru
2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:
Tą kawę można podać na gorąco lub na zimno. Z uwagi na porę roku i temperaturę na zewnątrz, ja zdecydowałam się na wersję na gorąco. Mleko odmierzyłam i przelałam do rondelka. Podgrzewałam je, a gdy się zagotowało, zdjęłam z palnika i przelałam do szklanki. Do miseczki wsypałam kawę rozpuszczalną i cukier. Dodałam gorącą wodę i za pomocą miksera ubijałam składniki, aż zrobiła się z nich pianka przypominająca wyglądem krem do tortu. Piankę kawową wyłożyłam do szklanki na gorące mleko. I kawa gotowa. Przed wypiciem najlepiej wszystko wymieszać.
Teraz kilka moich odczuć na temat tej kawy. Kawa jest bardzo smaczna, ale... Ja zazwyczaj piję kawę dość delikatną, z jednej łyżeczki kawy rozpuszczalnej, niemal pół na pół z gorącym mlekiem. Składniki dalgona coffee więc pokrywają się z moimi preferencjami. Jednakże kawa w tej wersji jest dużo mocniejsza, bo tu są aż dwie łyżki. Dodatkowo kawa wychodzi bardzo słodka, co dla osoby takiej jak ja, słodzącej tylko pół łyżeczki cukru, jest bardzo słodkie. Pomyślałam więc, że następnym razem zmniejszę proporcje kawy i cukru o połowę i powinno być ok. Kawa jednak urzeka swoim wyglądem i konsystencją. Pianka ma fajną konsystencję, delikatną, leciutką i w ładnym kolorze. Po wymieszaniu z mlekiem, przynajmniej gorącym, kawa zyskuje bardzo aksamitną konsystencję, a na powierzchni dalej utrzymuje się mała pianka. Jestem ciekawa jak wam ta kawa posmakuje. 

SMACZNEGO!!!
kawa po koreansku kawa koreanska dalgona caffee kawa azjatycka kawa z mlekiem kawa z pianka

kawa po koreansku kawa koreanska dalgona caffee kawa azjatycka kawa z mlekiem kawa z pianka

Babka piaskowa na oleju

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce


Mamy okres przedświąteczny. Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, choć w tym roku, z uwagi na sytuację w kraju i na świecie, będzie ona bardzo specyficzna i przez wielu z nas obchodzona skromniej i w mniejszym kręgu, lub nawet w samotności. Dla mnie dobre jedzenia, a zwłaszcza dobre ciasto to zawsze sposób na poprawę humoru, dlatego mam dla was dziś fajny i szybki przepis na pyszną babkę, która będzie idealna na co dzień i od święta. Jest to dwukolorowa babka piaskowa, zrobiona na oleju, dzięki temu jest zarazem delikatna, a z drugiej strony nie jest sucha. Polana czekoladą stanowi pyszny dodatek do kawy i herbaty. Oto przepis:

Składniki:
3 jajka
3/4szkl. mąki tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kakao
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
3/4szkl. oleju

Polewa:
1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki mleka
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ucierałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i partiami wmieszałam do masy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania,  wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki i wymieszałam je z kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wyłożyłam jasne ciasto, a na nie ciasto ciemne. Widelcem przemieszałam ciasto w formie, żeby powstały esy floresy i wstawiłam babkę do piekarnika. Piekłam ją do suchego patyczka, ok. 50 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie a metalowej kratce. Po wystygnięciu, wyjęłam babkę z formy i usunęłam papier. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili czekoladę wymieszałam aż zupełnie rozpuściła się w mleku. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Babkę można podać po zastygnięciu czekolady. Taką babkę można też przygotować w tradycyjnej formie do babki (okrągłej z kominem).

Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: cytrynową babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/cytrynowa-babka-na-biakach.html), babkę na białkach w trzech kolorach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).


SMACZNEGO!!!
babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

babka piaskowa na oleju babka ucierana babka waniliowo czekoladowa babka dwukolorowa babka zebra babka marmurkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc babka z czekolada babka w keksowce

piątek, 3 kwietnia 2020

Cytrynowa babka na białkach

cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

Zbliża się Wielkanoc, więc pewnie wiele osób szuka teraz dobrego przepisu na wielkanocną babkę. Ja chyba znalazłam przepis idealny na babkę cytrynową. Znalazłam go na stronie: http://2laskiwanilii.blogspot.com/2016/02/cytrynowa-babka-z-biaek.html, szukając przepisu na jakieś ciasto z białek, których nazbierało mi się z różnych wypieków, a które mroziłam sobie w pojemniczku, żeby się nie zmarnowały. Do tej pory robiłam już zebrę na białkach i babkę trójkolorową na białkach. Piekłam również orzechowe biszkopty na białkach do tortu. Wszystkie te wypieki wyszły znakomite. Teraz postanowiłam zrobić coś lżejszego i postawiłam na cytrusowe smaki. To był strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam wam ten przepis. Oto on:

Składniki:
6-7 białek (u mnie o łącznej wadze 260g)
0,5szkl. cukru kryształu
16g cukru waniliowego
200g masła
0,5szkl. mleka
300g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
kilka łyżek cukru pudru
cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

Sposób przygotowania:
Białka po rozmrożeniu wyjęłam z lodówki żeby się trochę ogrzały. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Cytrynę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Starłam z niej skórkę i wycisnęłam sok. Białka przełożyłam do miski miksera i miksując na najwyższych obrotach, ubiłam je na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle miksując, ale już na małych obrotach, dodawałam porcjami cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam do jego rozpuszczenia się. Piana powinna się zrobić błyszcząca. Do tak ubitej piany wmiksowałam letnie masło, dodając je na przemian z mlekiem ogrzanym również do letniej temperatury (ok. 30 stopni).
Mąkę tortową odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia przez sito. Następnie partiami wmiksowałam do piany. Na koniec do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny oraz ok. 3/4 wyciśniętego soku z cytryny (resztę soku zostawiłam do zrobienia lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce w formie, przykryte bawełnianą ściereczką. Wystudzoną babkę wyjęłam z formy na talerz i polałam lukrem. Lukier przygotowałam z pozostałego soku z cytryny utartego z cukrem pudrem.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: wspomnianą babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!
cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem


czwartek, 2 kwietnia 2020

Deser agrestowo - truskawkowy

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

Deser agrestowo - truskawkowy to prosty i łatwy w przygotowaniu deser z dosłownie trzech składników. Zrobiłam go z myślą o moich dzieciach, które przepadają za galaretkami. żeby nie robić kolejny raz samej galaretki, to wpadłam na pomysł zrobienia deseru w paski z galaretek i śmietanki. Tak naprawdę, dałam śmietanę bo akurat tylko ją, jeśli chodzi o nabiał, miałam w dyspozycji. śmietanę można zastąpić również maślanką, jogurtem czy serkiem homogenizowanym, pomijając wtedy ubijanie. Na pewno uzyskamy wtedy inny smak masy i nieco inną strukturę, ale również będzie smacznie. Oto przepis:

Składniki:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
150ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Przygotowałam sobie trzy takie same szklanki "napojówki" i na dno każdej z nich wlałam po 50ml zimnej galaretki agrestowej. Szklanki przykryłam folią aluminiową i schowałam do lodówki, żeby galaretka stężała. W tym czasie rozpuściłam galaretkę truskawkową w 200ml gorącej wody i również odstawiłam ją do wystygnięcia. Gdy galaretka była już chłodna, ubiłam na sztywno schłodzoną śmietanę i połączyłam ją ze wspomnianą wystudzoną galaretką truskawkową. Do szklanek z galaretką agrestową nałożyłam po porcji kremu truskawkowego, tworząc drugą warstwę o podobnej grubości jak warstwa galaretki. Szklanki ponownie wstawiłam do lodówki. Gdy masa truskawkowa stężała, wylałam następną porcję galaretki agrestowej (po 50ml na jedną szklankę). Szklanki znów powędrowały do lodówki. Gdy galaretka stężała rozłożyłam do szklanek resztę masy truskawkowej. Gdyby w międzyczasie za bardzo wam zesztywniała w temp. pokojowej, to można ją na chwilę wstawić do miski z gorącą wodą i wymieszać. Powinna nabrać znów bardziej płynnej konsystencji. Na stężałą masę truskawkową wylałam resztę galaretki agrestowej i deser ponownie odstawiłam do lodówki. Ja podałam go dopiero następnego dnia, ale będzie dobry już po kilku godzinach. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

SMACZNEGO!!!
deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci