Cytrynowa babka na oleju to kolejna w moim menu babka gotowana. Jest to babka bardzo wilgotna bo zrobiona na wspomnianym oleju. Zrobiłam ją z dodatkiem soku z cytryny i otartej skórki cytrynowej, które dodają jej smaku i aromatu. Babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Gotuje się ją w garnku. Można do tego użyć specjalnej metalowej formy do babek gotowanych, lub zwykłej formy metalowej lub silikonowej z kominem, takiej w której piecze się babki w piekarniku. Babka jest smaczna sama w sobie, więc nie wymaga przekładania lub dekorowania kremami czy polewami. Ja ją delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. Oto przepis:
Składniki:
5 jajek (średniej wielkości)
3/4szkl. cukru
32g cukru waniliowego
1szkl. mąki pszennej tortowej
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Składniki na babkę wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i ucierałam kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam przez sito i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniami w proszku. Tą mieszankę wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Następnie do ciasta dolałam partiami olej i również mieszałam aż się całkowicie połączył z ciastem. Na koniec dodałam sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszałam.
Ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Formę wstawiłam do dużego garnka, wypełnionego wodą do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką i ustawiłam na gazie. Babkę gotowałam na małym gazie do suchego patyczka, w praktyce około godziny. Po ugotowaniu formę z babką wyjęłam z garnka i wystudziłam ją w formie. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz i schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
Zapraszam was
do zerknięcia na
pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: dwukolorową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/dwukolorowa-babka-gotowana.html), babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową
(link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html),
babkę orzechową
(link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html),
babkę budyniową (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html),
babkę cytrynową (link do przepis:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html),
babka marmurkowa (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html)
czy babka czekoladowa (link do przepisu:
http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).
SMACZNEGO!!!