sobota, 25 września 2021

Jabłecznik ucierany

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

No i nastała jesień, a w raz z nią chłodniejsze i krótsze dni, niższe temperatury powietrza itp. Przekłada się to również na zmiany w wypiekach. U mnie zawsze jesienią królują szarlotki i ciasta z orzechami. Najbardziej kojarzą mi się one z tą porą roku, no i jest akurat sezon na te owoce, więc siłą rzeczy sięgam po nie w kuchni. Dziś więc zrobiłam ciasto z użyciem jabłek. Tym razem nie zrobiłam jednak tradycyjnej szarlotki, a jabłecznik/szarlotkę na cieście ucieranym. Robiłam je o raz pierwszy i skorzystałam z przepisu ze strony: jabłecznik ucierany - PrzyslijPrzepis.pl. Muszę przyznać, że taki jabłecznik bardzo przypadł mi do gustu. Ciasto wyszło bardzo puszyste i mięciutkie, przełożone musem jabłkowym domowej roboty stanowi pyszny deser. Oto przepis:

Ciasto:

7 mniejszych jajek

3/4szkl. cukru

32g cukru waniliowego

5 łyżek mleka

0,5szkl. oleju

250 mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

ok. 1,5kg jabłek

2-3 łyżki cukru

szczypta cynamonu

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/3szkl. zimnej wody + 2 łyżki

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od uprażenia jabłek. Dlatego też jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki wody, cukier i cynamon. Prażymy, mieszając co jakiś czas aż jabłka się zagotują i zaczną rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/3szkl. zimnej wody i wlewamy do uprażonych jabłek. Mieszamy i zagotowujemy. Gdy jabłka się zagęszczą, wyłączamy gaz i odstawiamy mus do przestygnięcia. 

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Następnie wybijamy je do miski. Wsypujemy cukier zwykły i waniliowy i ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy olej i mleko i ucieramy dalej do połączenia składników. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy do blachy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy, wykładamy na nie uprażone jabłka i wylewamy resztę ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Ja dodatkowo schłodziłam jeszcze w lodówce. Przed podaniem ciasto dekorujemy cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!!!

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz