sobota, 6 października 2018

Śnieżka jabłkowa

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

Dziś mam dla was kolejne ciasto z jabłkami, ale nie jest to tradycyjna szarlotka pieczona a coś bez pieczenia, na zimno. Ciasto nazwałam śnieżka jabłkowa ponieważ jest zrobione z dwóch warstw, z których jedna to masa jabłkowa a druga to masa zrobiona ze śnieżki ubitej na mleku i wymieszanej z galaretką. Ciasto jest trochę podobne do szarlotki królewskiej, ale zmieniłam śmietanę na śnieżkę, no i zrezygnowałam z pieczonego biszkoptu. Moje ciasto można też nazwać szarlotką na zimno/bez pieczenia lub szarlotką egzotyczną bo użyłam galaretek w egzotycznych i cytrusowych smakach.W każdym razie ciasto jest bardzo fajne i lekkie. Użyłam własnych jabłek dość kwaśnych, więc masa jabłkowa nie jest zbyt słodka a całe ciasto nie jest mdłe. Poza tym ciasto pięknie się prezentuje, może też posłużyć jako mini torcik na różne okazje. A oto przepis:

Składniki:
ok.1 paczka biszkoptów okrągłych
1 słoik musu jabłkowego (ok. 2,5szkl.)
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka egzotyczna
0,5szkl. zimnego mleka
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

Sposób przygotowania:
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby aby dopasować do kształtu formy. Mus jabłkowy (użyłam musu własnej roboty, bardziej kwaskowego, ale może być też kupny) przełożyłam do garnka. Podlałam go odrobiną wody i podgrzewałam aż zaczął bulgotać. Mieszałam go przy tym często aby się nie przypalił. Do gotującego się musu wsypałam galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszałam. Mus odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Gdy był zimny i zaczynał się ścinać wyłożyłam go na biszkopty. Wyrównałam powierzchnię i ułożyłam drugą warstwę biszkoptów. Ciasto wstawiłam do lodówki aby się chłodziło. W między czasie rozpuściłam galaretkę egzotyczną w 200ml wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretka była chłodna, ubiłam śnieżkę w 0,5 szklanki zimnego mleka i następnie zmiksowałam ją z chłodną galaretką. Masę śnieżkową wyłożyłam na biszkopty i wyrównałam powierzchnię. Ciasto wstawiłam ponownie do lodówki aby śnieżka się ścięła. Po jakiejś godzinie posypałam ciasto startą mleczną czekoladą. Ciasto chłodziłam jeszcze kilka godzin.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasta pieczone i ciasta na zimno, m.in. na szarlotki (tu jest link do przepisów na szarlotki w wersji tradycyjnej i na zimno:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search?q=szarlotka). Wszystkie znajdziecie w odpowiednich zakładkach po prawej stronie na blogu.

SMACZNEGO!!!

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

niedziela, 30 września 2018

Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

Dziś chciałam wam zaprezentować takie skromne ciasto, które pewnie każdy z was zna i pamięta z dzieciństwa. Nie jest to nic specjalnie wymyślnego i skomplikowanego, a wręcz przeciwnie. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wymaga jedynie kilku składników, z których najważniejsze to kasza manna i mleko. Mimo swojej prostoty jest jednak bardzo smaczne i idealne gdy mamy mało czasu na pieczenie, a ochota na coś słodkiego wielka. Sama nie wiem jaka jest właściwa nazwa tego ciasta, więc w tytule wpisałam kilka, z którymi się spotkałam. Słyszałam jeszcze określenie dziad, ale wydaje mi się ono nie na miejscu. Nie pasuje do tak smacznego ciasta. Ale dość opowiadania. Pora przejść do konkretów. Oto przepis:

Składniki:
1 litr mleka
1szkl. cukru
2 cukry waniliowe po 16g
1szkl. kaszy manny
1,5 łyżki gorzkiego kakao
1 margaryna 250g
ok.5-6 paczek herbatników

Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka margaryny
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mleka
kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

Sposób przygotowania:
Blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. Najpierw zabrałam się za przygotowanie ciemnej warstwy ciasta z kakao. Wszystkie składniki z wyjątkiem kakao podzieliłam na pół. Z 0,5 litra mleka odlałam odrobinę i rozmieszałam w niej kakao. Resztę mleka zagotowałam z 0,5szkl. cukru zwykłego, jednym cukrem waniliowym i połową margaryny. Na gotujące się mleko wsypałam powoli, ciągle mieszając 0,5 szklanki kaszy manny i gotowałam aż powstała gęsta masa. Masę wyłożyłam na przygotowane herbatniki i wyrównałam. Na masę wyłożyłam kolejną warstwę ciastek lekko je dociskając. Z pozostałego 0,5 litra mleka, 0,5szkl. cukru, cukru waniliowego i 0,5 kostki margaryny ugotowałam jasną masę postępując tak jak poprzednio, tylko nie dodając kakao. Jasną masę wyłożyłam na ciastka i przykryłam ostatnią warstwą ciastek. Odstawiłam ciasto do przestygnięcia po czym zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku i podgrzewałam, cały czas mieszając aż się rozpuściły i połączyły ze sobą. Polewą polałam ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je przez całą noc. 
Zachęcam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na potrawy, ciasta i desery z kaszy manny. Wszystkie znajdziecie w zakładce po prawej stronie na moim blogu pt. "z kaszy manny" lub pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/z%20kaszy%20manny

SMACZNEGO!!!

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

środa, 26 września 2018

Ciastka z kleiku ryżowego


ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

Dziś chciałam wam zaprezentować przepis na kokosowe ciastka z kleiku ryżowego z dżemem i bez nadzienia. Do zrobienia tych ciastek zbierałam się dość długo, aż w końcu nadszedł ten dzień. Muszę przyznać, że niepotrzebnie tak odwlekałam ich zrobienie, bo ciasteczka są przepyszne. Myślałam że ciastka będą kruche, ale wręcz przeciwnie są bardzo mięciutkie i takie trochę maślane w smaku. Bardzo pasuje mi dodatek kokosa, który nadaje ciastkom fajny, charakterystyczny smak i teksturę. Ciastka zrobiłam w dwóch wersjach, z dżemem z czarnej porzeczki i takie bez żadnych dodatków. Ciastka robi się i piecze bardzo szybko. Składników nie trzeba wiele, a dzięki zawartości kleiku dla dzieci są dobrym wypiekiem dla tych najmłodszych smakoszy. Nie zawierają mąki ani mleka więc powinny być też dobre dla alergików. Zachęcam więc wszystkich do wypróbowania. Oto przepis:
ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

Składniki:
opakowanie kleiku ryżowego dla dzieci160g
0,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
8 płaskich łyżek wiórek kokosowych
250g masła w temp. pokojowej
dżem z czarnej porzeczki
ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania ciasteczek z kleiku ryżowego jest banalnie prosty. Wystarczy tak naprawdę włożyć wszystkie wymienione składniki (oprócz dżemu) do miski i wymieszać. Idąc tym tropem wsypałam więc do miski kleik, wiórki kokosowe, cukier zwykły i waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam miękkie masło. Wszystko wymieszałam rękami ale można to też zrobić łyżką czy robotem (ale tu należy uważać aby go nie spalić). Ciasto będzie się kleić po wymieszaniu ale nie będzie tak ścisłe jak na przykład ciasto kruche. To ma zupełnie inną konsystencję. Jest bardziej miękkie, maślane. Z wymieszanego ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Takie kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę kulek spłaszczyłam na placki o grubości około 0,5 centymetra, a w drugiej połowie zrobiłam zagłębienia palcem jak w przypadku klusek śląskich. W te zagłębienia powkładałam po odrobinie dżemu porzeczkowego domowej roboty. Można też użyć wiśni z kompotu, marmolady lub nutelli. Ciastka należy układać w odstępach bo w trakcie pieczenia rosną.Tak przygotowane ciastka wstawiłam do piekarnika i piekłam niecałe 20 minut w temp. 160 stopni + termoobieg. Piekarnika przed pieczeniem nie rozgrzewałam. Po upieczeniu blachę z ciastkami wyjęłam i na niej ciastka pozostawiłam do wystygnięcia. Ciastka można dodatkowo przed podaniem udekorować czekoladą lub cukrem pudrem, ale ja moje zostawiłam w takiej prostej wersji żeby ich nie przesłodzić. 
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka. Wszystkie znajdziecie w zakładce ciastka na moim blogu (z prawej strony). Tu jest dodatkowo link jeśli komuś nie chce się szukać: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/ciastka

SMACZNEGO!!!

ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

niedziela, 23 września 2018

Knedle z czereśniami

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

Po serii szarlotek przyszła pora na nieco inny deser. Tym razem gotowany a nie pieczony, który zarazem może być deserem i samodzielnym posiłkiem. A mowa o knedlach. Knedle to rodzaj słodkich klusek z nadzieniem z owoców. Przeważnie podawane są dodatkowo z polewą z bułki tartej, cynamonu i cukru przesmażonych na masełku. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na knedle z różnego ciasta i z różnymi owocami w środku. Dziś postawiłam na knedle serowe z czereśniami. Knedle są pyszne więc zachęcam do zrobienia. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera
ok. 1szkl. mąki pszennej tortowej
1 duży cukier waniliowy 32g
1 jajko
czereśnie (użyłam mrożonych)
cukier
1 czubata łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu
knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam do niego cukier waniliowy i wbiłam jajko. Dodałam biały ser. Użyłam chudego sera w kostce który miał dość gładką konsystencję, tak jakby był przemielony. Jeśli użyjecie typowego suchego twarogu trzeba go zmielić raz w maszynce. Podane składniki zagniotłam na jednolite ciasto podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto uformowałam sobie w wałek o grubości ok. 7cm i pokroiłam go na równe plastry o grubości ok. 1,5 centymetra. Każdy plaster ciasta spłaszczałam i na środku kładłam po 2 wydrylowane czereśnie i sypałam po pół łyżeczki cukru.Następnie zlepiałam brzegi ciasta formując je w kulę. Podobnie postępowałam z kolejnymi kawałkami ciasta.Gdy knedle były ulepione zagotowałam w garnku wodę i wrzuciłam knedle. Gotowałam je ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W czasie gdy knedle się gotowały, rozpuściłam na patelni masło i wsypałam do niego 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 0,5 łyżki cukru i szczyptę cynamonu i wszystko wymieszałam przesmażając chwilę. Ugotowane knedle wyłowiłam łyżką cedzakową i wrzuciłam na patelnię z "zasmażką". Knedle dokładnie obtoczyłam w "zasmażce" i przełożyłam na półmisek. Knedle można podać dodatkowo polane jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Zapraszam też do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na knedle: knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/wegierskie-knedle-z-biaego-sera.html).

SMACZNEGO!!!

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

wtorek, 18 września 2018

Szarlotka śmietankowa

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

No i kolejna szarlotka trafia do mojej galerii. Ostatnio mam na nią ogromny apetyt i robię niemal na każdą niedzielę jakieś ciasto z jabłkami. Ostatnio, ze względu na małe dziecko, idę w ciasta kruche, a więc tradycyjne szarlotki, bo przygotowanie takiego ciasta można podzielić sobie na etapy i wykonać je wtedy gdy mam czas. Poza tym ciasto kruche zagniatam rękami nie hałasując przy tym tak jak przy robieniu ciast z użyciem miksera.
No i oczywiście dieta matki karmiącej nie pozwala na jedzenie ciast z ciężkimi kremami a szarlotka to u mnie prawie same jabłka więc zdrowo. Tym razem postanowiłam zrobić szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem budyniu. Do masy jabłkowej również dodałam budyń, stąd taka nazwa. Do ciasta użyłam ponad dwóch kilogramów jabłek żeby masa jabłkowa była wysoka, a samego ciasta dałam niewiele. Takie przynajmniej u mnie w domu są preferencje. A oto przepis:


Składniki:
ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka do ciasta
1 duży cukier waniliowy 32g
0,5szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany do ciasta
ok. 200g margaryny
ok. 2,5kg kwaskowych  jabłek (2kg po obraniu)
1 budyń śmietankowy do jabłek
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu


Dodatkowo:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
cukier puder do oprószenia
szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną. Do mąki wsypałam proszek do pieczenia, jeden budyń śmietankowy (proszek), cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajko. Dodałam zimną śmietanę i pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam dość szybko ciasto. W razie konieczności można podsypywać mąką. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. godzinę.
Po tym czasie większą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm. Ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach ok. 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podocinałam aby ładnie ciasto wpasowało się w foremkę. Jabłka obrałam, pousuwałam gniazda nasienne a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek wsypałam cukier oraz jeden budyń śmietankowy. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód z ciasta.
Na wierzch starłam na grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Pozostałe 2 łyżki śmietany wymieszałam z 2 łyżkami cukru i zrobiłam z niej takie kleksy w paru miejscach na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Następnie wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc żeby jabłka się lepiej ścisnęły. Przed podaniem szarlotkę oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html)

SMACZNEGO!!!

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

poniedziałek, 10 września 2018

Szpinakowe kluski śląskie

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

Szpinakowe kluski śląskie to tradycyjne kluski śląskie w wersji z jajkiem z dodatkiem mrożonego szpinaku. Kluski mają ładny lekko zielony kolor i fajne ciapki. Są też trochę zdrowszą formą tradycyjnych klusek bo zawierają warzywo. Jest to fajny sposób na przemycenie odrobiny witamin do jedzenia dla dzieci. Szpinak w smaku nie jest bardzo wyczuwalny, więc nawet ci co go nie lubią, takie kluseczki na pewno zjedzą. Przepis jest bardzo prosty, każdy powinien sobie poradzić z ich wykonaniem. Takie kluseczki to fajny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Mogą również stanowić samodzielne danie odsmażone na masełku lub polane sosem. Oto przepis:

Składniki:
ok.2szkl. ugotowanych ziemniaków
szczypta soli
5-6 kostek mrożonego szpinaku (takiego w formie brykietu)
1 jajko
mąka ziemniaczana (ok.1-1,5szkl)
szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane i dobrze wystudzone (najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia) zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa na sitku o większych oczkach. Przełożyłam je do większej miski.Wyrównałam i podzieliłam na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną w ilości takiej aby wyrównała poziom ziemniaków w misce. Powinno wyjść ok. szklanki lub więcej. Szpinak rozmroziłam i dodałam do zmielonych ziemniaków i mąki. Wsypałam jeszcze szczyptę soli i wbiłam jajko. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Z ciasta odrywałam porcje i formowałam je w kulki wielkości orzecha włoskiego. W takiej kulce robiłam zagłębienie palcem tworząc charakterystycznego kluska. Uformowane kluseczki odkładałam na drewnianą stolnicę posypaną mąką. W większym garnku zagotowałam wodę i osoliłam ją. Następnie wrzuciłam kluski. Poczekałam aż wypłyną na powierzchnię i gotowałam je od tego momentu ok. 3- 4 minuty. Kluseczki wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek żaroodporny. Kluski można serwować od razu po ugotowaniu polane skwarkami z cebulką lub jako dodatek do sosu, gulaszu czy dowolnego mięsa. Można je też wystudzić a następnie obsmażyć na masełku. Ja osobiście preferuję tą drugą wersję.

SMACZNEGO!!!

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

sobota, 8 września 2018

Naleśniki jogurtowe z jabłkami


nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek. Ty razem jednak nie ciasto, ale też na słodko, bo naleśniki jogurtowe z jabłkiem a dokładnie z plasterkami jabłek. To danie to trochę smak mojego dzieciństwa. Zmodyfikowałam jednak trochę przepis na samo ciasto naleśnikowe dodając do niego jogurt naturalny. Naleśniki wyszły bardzo fajne, pulchne i miękkie. Te naleśniki muszą być grubsze od takich tradycyjnych bo trzeba w cieście zatopić jabłka, ale ciasto jest bardzo delikatne dzięki czemu nie są twarde ani gumowate. Ciasto zrobiłam z dodatkiem cukru który fajnie współgra z kwaskowatymi jabłkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a oto on:

Składniki:
1 duże jajko lub 2 mniejsze
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta proszku do pieczenia
6 łyżeczek cukru
mały kubek jogurtu naturalnego (180g)
1szkl. mleka
3 kwaskowe jabłka
olej do smażenia
nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dodałam do niej proszek do pieczenia i cukier. Wymieszałam łyżką. Następnie wbiłam jajko. Dodałam zimny jogurt naturalny i szklankę mleka. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Ciasto odstawiłam na 15 minut. Jabłka obrałam ze skórki i wykroiłam gniazda nasienne po czym pokroiłam je na cienkie plasterki. Na małej patelni takiej o średnicy ok. 18-20cm rozgrzewałam porcje oleju i nalewałam łyżką wazową porcje ciasta. W ciasto utykałam plasterki jabłka. Tak jak napisałam we wstępie tego ciasta należy wlewać trochę więcej niż przy zwykłych naleśnikach bez dodatków, aby można było w nim lekko zatopić jabłka. Naleśniki smażyłam aż ciasto lekko się ścięło na brzegach po czym przekręcałam naleśnik na drugą stronę. Należy uważać przy przekręcaniu aby naleśnik się nie rozwalił i nie powypadały jabłka. Dlatego lepiej użyć takiej mniejszej patelni niż dużej naleśnikowej. Usmażone naleśniki zdejmowałam na talerz. Z podanych proporcji wyszło mi 7 naleśników. Naleśniki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na naleśniki: naleśnikowe rogaliki z serem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), naleśniki ziemniaczane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesniki-ziemniaczane.html), naleśniki z czereśniami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/nalesniki-z-czeresniami.html), naleśniki serowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html), naleśniki budyniowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nalesniki-budyniowe.html), naleśniki z mięsem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/nalesniki-z-miesem.html), naleśniki ze szpinakiem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/nalesniki-ze-szpinakiem.html) czy tradycyjne naleśniki z serem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html)

SMACZNEGO!!!

nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

nalesniki jogurtowe z jablkami nalesniki z plasterkami jablek nalesniki z jogurtu nalesniki z ciasta jogurtowego pomysl na sniadanie grube nalesniki puszyste pulchne nalesniki

piątek, 7 września 2018

Pleśniak z jabłkami

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

Sezon na jabłka w pełni, więc u mnie kolejne ciasto z tymi pysznymi owocami. Po kilku szarlotkach pozostaję dalej przy kruchym cieście, ale tym razem w formie pleśniaka, czyli ciasta na kruchym jasnym spodzie z warstwą jabłek, warstwą kruchego ciasta kakaowego, bezą i kolejną warstwą jasnego ciasta kruchego. Ciasto to jest tradycyjnym wypiekiem, choć w klasycznej wersji robi się go z dżemem lub powidłami. Ja przygotowałam je z jabłkami, bo na dżemy jeszcze przyjdzie pora jesienią i zimą. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, idealne do kawy czy herbaty. Do tego po rozkrojeniu bardzo ładnie wygląda. Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu, a oto on:
plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

Składniki:
6 małych jajek
3szkl. mąki pszennej tortowej
3/4szkl. cukru pudru do ciasta
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 margaryna (250g)
3 pełne łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki kakao
ok.1,5kg jabłek
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka
1/3szkl. cukru pudru do piany z białek
cukier puder do oprószenia
plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Wsypałam do tego proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam pokrojoną na kawałki zimną margarynę i posiekałam wszystko nożem do uzyskania kruszonki. Następnie dodałam zimną śmietanę oraz żółtka z sześciu mniejszych jajek. Można użyć 5 większych jaj. Wszystko szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na trzy części. Jedną trochę większą i dwie mniej więcej równe. Do jednej mniejszej części ciasta dodałam kakao i zagniotłam ponownie aż uzyskałam ciasto o jednolitym ciemnym kolorze. Wszystkie części ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce na grubych oczkach największą część ciasta jasnego. Ciasto ugniotłam trochę palcami. Jabłka obrałam i wycięłam gniazda nasienne. Następnie starłam je na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam 2 łyżki cukru i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszałam i rozłożyłam jabłka na spodzie z ciasta. Wyrównałam powierzchnię. Na jabłka starłam ciemne ciasto. Odłożone białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie zmiksowałam z 1/3 szklanki cukru pudru do uzyskania lśniącej piany. Pianę rozłożyłam na ciemnym cieście. Na wierzch starłam pozostałą część jasnego ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami

plesniak z jablkami kruche ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie kakaowe ciasto kruche jablecznik ciasto z jablkami


niedziela, 2 września 2018

Marchewka zasmażana

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

Bardzo lubię marchewkę w każdej postaci. Do tej pory jednak zazwyczaj jadłam ją na surowo startą na tarce z dodatkiem jabłka lub cukru jako rodzaj owocowego deseru czy przekąski lub w formie surówki z porem czy chrzanem. Robiłam ją też na gorąco duszoną na masełku z groszkiem. Nie wspomnę już o tym że jem ją w gotowanej postaci w zupach czy sosach. Teraz jednak zamarzyła mi się w innej postaci.
Wpadłam na to by podać ją jak brokuły, kalafiora czy fasolkę szparagową z bułką tartą. Robiłam taki eksperyment pierwszy raz i nie wiedziałam czy coś z tego wyjdzie, ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Marchewka zasmażana, duszona na maśle z dodatkiem bułki tartej to świetny i bardzo smaczny dodatek na ciepło do obiadu. Polecam skorzystanie z tego pomysłu, a oto dokładny przepis:


Składniki:
4 marchewki
1 łyżka masła
ok. 1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
odrobina wody
marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

Sposób przygotowania:
Marchewki obrałam, opłukałam a następnie starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i wrzuciłam startą marchewkę. Smażyłam marchewkę kilka minut mieszając co jakiś czas aby się równomiernie przyrumieniła. Następnie podlałam ją odrobiną wody, przykryłam i dusiłam do miękkości. Woda powinna całkowicie odparować, ale należy uważać aby marchewki nie przypalić bo przejdzie zapachem spalenizny i nie będzie dobra.
Gdy marchewka była miękka (ale nie może się rozpadać) doprawiłam ją solą i pieprzem i wsypałam bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszałam i podsmażyłam jeszcze około minuty. Taką marchewkę podałam jako dodatek warzywny do duszonego mięsa. Podając ją w większej ilości można zastąpić zarówno surówkę jak i ziemniaki czy ryż. Marchewka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu więc gorąco polecam. Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje marchewki.

Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na surówki z dodatkiem marchewki np.: surówkę z marchewki i pora (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-i-pora.html), surówkę z marchewki z chrzanem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html) czy duszoną marchewkę z groszkiem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/marchewka-z-groszkiem.html).

SMACZNEGO!!!

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

marchewka zasmazana marchewka duszona marchewka na maselku marchewka z bulka tarta marchewka na cieplo do obiadu surowka z marchewki salatka z marchewki

Szarlotka z budyniem


szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Sezon na jabłka w pełni, więc dziś chciałam wam zaprezentować kolejny przepis na szarlotkę. Tym razem tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami wzbogacona o warstwę budyniu. Uwielbiam budyń i masy budyniowe i przemycam je do wielu ciast. Połączenie budyniu i jabłek jest jak najbardziej smaczne i godne wypróbowania. Przy robieniu tej szarlotki należy jednak pamiętać że budyń i dodatkowo warstwa ciasta na nim obciąża jabłka i dlatego jabłka należy trochę "uściślić" żeby się nie rozjeżdżały. Ja to zrobiłam za pomącą kisielu i kaszy manny. Koniecznie wypróbujcie ten przepis bo ciasto jest bardzo smaczne. Oto on:
szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Składniki:
ok. 2,5szkl. maki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
3/4szkl. cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 230g zimnej margaryny
1 duże jajko
ok. 2kg kwaśnych jabłek np. antonówka
2 łyżki cukru do jabłek
1 kisiel cytrynowy z cukrem
szczypta cynamonu
3 płaskie łyżki kaszy manny
2 budynie waniliowe
3/4l mleka
4 łyżki cukru do budyniu
szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Usypałam z nich kopczyk. Na środku zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie jajko. Dodałam jeszcze pokrojoną na plasterki margarynę. Podane składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki a następnie zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą na spód i drugą mniejszą na wierzch ciasta. Obie części zawinęłam w torebki foliowe i schowałam do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i podobnie jak ciasto starłam je na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam 2 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka), cynamon, kisiel i kaszę manną. Wszystką dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na spód z ciasta. Budynie waniliowe ugotowałam według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 3/4 litra. Gorący budyń wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam pozostałą część ciasta. Należy to zrobić bardzo szybko aby ciasto nie rozpuściło się od gorącego budyniu. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je godzinę w 180 stopniach (bez termoobiegu, nie rozgrzewałam też piekarnika). Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam na metalową kratkę, przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam tak do wystygnięcia. Następnie wstawiłam ją na całą noc do lodówki aby jabłka i budyń się dobrze ścisnęły. Następnego dnia przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na szarlotki: szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html).

SMACZNEGO!!!

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka