środa, 4 kwietnia 2018

Tortilla ze schabowym

tortilla ze schabowym serem papryka rzezucha majonezem tortilla na cieplo przekaska z tortilli tortilla z kotletem pomysl na schabowe

Święta, święta i po świętach... No właśnie, po świętach zazwyczaj zostaje wszystkim sporo jedzenia, które często już nam się przejadło. Wyrzucić szkoda bo w końcu tyle ludzi na świecie głoduje. Przejeść się czasem nie da bo już nie mamy ochoty. Fajnym sposobem na spożytkowanie niektórych rzeczy jest ich przerobienie na inne posiłki. I dziś chciałam wam zaproponować pomysł na wykorzystanie schabowych które zostały właśnie ze świąt lub po prostu z obiadu. W takiej formie schabowy smakuje wyśmienicie. A jest to tortilla ze schabowym, serem, rzeżuchą i papryką. Dodatkowo dodałam majonez, ale może to być inny ulubiony sos. Powstała świetna przekąska a nawet danie główne. Oto przepis:

Składniki:
1 tortilla pszenna
1 nieduży schabowy
plaster żółtego sera
posiekana rzeżucha
ok. 1 łyżeczka majonezu
kawałek papryki
sól, pieprz

tortilla ze schabowym serem papryka rzezucha majonezem tortilla na cieplo przekaska z tortilli tortilla z kotletem pomysl na schabowe
Sposób przygotowania:
Placek tortilli ułożyłam na talerzu. Środek czyli miejsce w którym układałam farsz posmarowałam majonezem i posypałam posiekaną rzeżuchą. Myślę że użyłam ok. 1-1,5 łyżki posiekanej rzeżuchy. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kotleta odgrzałam (można go odsmażyć na patelni, podpiec w piekarniku lub odgrzać w mikrofali) i ułożyłam na rzeżusze. Na kotlecie położyłam kawałek papryki czerwonej mniej więcej takich samych wymiarów jak kotlet schabowy. Jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki to paprykę świeżą można zastąpić papryką konserwową. Brzegi tortilli zawinęłam do środka tworząc pakiecik w rodzaju koperty. Brzegi spięłam wykałaczkami żeby tortilla nie rozwalała się. Zwiniętą tortillę przesmażyłam z obu stron na suchej patelni teflonowej bez tłuszczu. Patelnię można przykryć żeby tortilla była cieplejsza w środku. Gdy się zarumieniła zdjęłam ją na talerz, wyjęłam wykałaczki i przekroiłam na 2 trójkąty żeby łatwiej było jeść. Tortillę można jeść w takiej postaci lub z dowolnym ulubionym sosem.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów z użyciem tortilli np. quesadilla (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/quesadilla-z-kurczakiem.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html) czy tortille z sałatką gyros (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/tortille-z-saatka-gyros.html) i innych.

SMACZNEGO!!!

tortilla ze schabowym serem papryka rzezucha majonezem tortilla na cieplo przekaska z tortilli tortilla z kotletem pomysl na schabowe

tortilla ze schabowym serem papryka rzezucha majonezem tortilla na cieplo przekaska z tortilli tortilla z kotletem pomysl na schabowe

Warstwowa sałatka ze schabowym

warstwowa salatka ze schabowym lekka wiosenna salatka salatka z kotletem salatka z dressingiem jogurtowo chrzanowym salatka z dressingiem jogurtowym

Święta, święta i po świętach... No właśnie, po świętach zazwyczaj zostaje wszystkim sporo jedzenia, które często już nam się przejadło. Wyrzucić szkoda bo w końcu tyle ludzi na świecie głoduje. Przejeść się czasem nie da bo już nie mamy ochoty. Fajnym sposobem na spożytkowanie niektórych rzeczy jest ich przerobienie na inne posiłki. I dziś chciałam wam zaproponować pomysł na wykorzystanie schabowych które zostały właśnie ze świąt lub po prostu z obiadu. W takiej formie schabowy smakuje wyśmienicie. Staje się lekkim i orzeźwiającym daniem, które można zjeść o dowolnej porze dnia. Można je też spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. A jest to lekka sałatka warstwowa ze świeżymi warzywami i ziołami oraz dressingiem jogurtowo - czosnkowym. Lekko a zarazem zdrowo i pożywnie. Oto przepis:

Składniki:
kilka liści sałaty lodowej
ok. 0,5 pomidora
rzeżucha (ilość wg upodobań)
1 kotlet schabowy
grzanki z 1 kromki chleba
4 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny
warstwowa salatka ze schabowym lekka wiosenna salatka salatka z kotletem salatka z dressingiem jogurtowo chrzanowym salatka z dressingiem jogurtowym

Sposób przygotowania:
Przygotowanie sałatki należy zacząć od przygotowania grzanek jeśli nie mamy gotowych. Ich zrobienie jest bardzo proste. Jedną kromkę chleba (może być dowolny rodzaj pieczywa, nie musi być świeże) posmarowałam z obu stron masłem. Następnie pokroiłam w kostkę i usmażyłam na suchej patelni teflonowej. Usmażone grzanki wysypałam na talerz i przestudziłam. Liście sałaty lodowej umyłam, osuszyłam i porwałam na małe kawałki. Sałatę wrzuciłam do salaterki tworząc pierwszą warstwę sałatki. Pomidora umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Rozłożyłam go równomiernie na sałacie. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z kawałka cytryny. Rzeżuchę posiekałam i poprószyłam nią sałatkę. Użyłam mniej więcej 1,5 łyżki posiekanej rzeżuchy. Jeśli nie macie rzeżuchy można ją zastąpić np. szczypiorkiem. Na to wszystko ułożyłam grzanki z chleba. Kotleta schabowego odgrzałam i przekroiłam na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę kotleta pokroiłam w cienkie paski. Kotleta ułożyłam na grzankach. W filiżance rozmieszałam jogurt, chrzan i szczyptę soli i tak przygotowanym dressingiem polałam sałatkę. Wierzch sałatki posypałam jeszcze posiekaną rzeżuchą. Sałatkę należy zjeść od razu. Przed jedzeniem należy wszystko wymieszać. Jest to porcja dla jednej osoby.

SMACZNEGO!!!

warstwowa salatka ze schabowym lekka wiosenna salatka salatka z kotletem salatka z dressingiem jogurtowo chrzanowym salatka z dressingiem jogurtowym

warstwowa salatka ze schabowym lekka wiosenna salatka salatka z kotletem salatka z dressingiem jogurtowo chrzanowym salatka z dressingiem jogurtowym

warstwowa salatka ze schabowym lekka wiosenna salatka salatka z kotletem salatka z dressingiem jogurtowo chrzanowym salatka z dressingiem jogurtowym

niedziela, 1 kwietnia 2018

Ciasto przekładane z brzoskwiniami

ciasto przekladane z brzoskwiniami ciasto biszkoptowe ciasto tortowe ciasto z kremem ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto z bita smietana

Ciasto przekładane z brzoskwiniami powstało z okazji Świąt Wielkanocy. Jest to trochę takie ciasto tortowe, bo zrobione jest na biszkopcie. Przełożyłam je dżemem, kremem budyniowym oraz bitą śmietaną. Całość wykończyłam brzoskwiniami i zalałam galaretką. Od tortu właściwie różni je to że ma mniej warstw i nie jest całe obłożone bitą śmietaną czy też masa cukrową. Ciasto jest bardzo fajne w smaku, nie za słodkie. Brzoskwinie i galaretka nadają fajnego owocowego posmaku, a dżem z czerwonej porzeczki kwaskowatego posmaku. Wszystko razem tworzy jednolitą, bardzo fajną całość. Oto przepis:
ciasto przekladane z brzoskwiniami ciasto biszkoptowe ciasto tortowe ciasto z kremem ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto z bita smietana

Biszkopt:
4 jajka
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3/4szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego do ciasta
szczypta soli

Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na jasny krem. Obie mąki wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodałam połowę piany z białek i połowę mąki, zmiksowałam do połączenia i dodałam resztę piany i resztę mąki. Dodałam zapach do ciasta i wymieszałam wszystko jeszcze raz. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 25 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Najlepiej jednak sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam. Po wystudzeniu przekroiłam go na 2 równe blaty.
ciasto przekladane z brzoskwiniami ciasto biszkoptowe ciasto tortowe ciasto z kremem ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto z bita smietana

Budyń:
2 budynie waniliowe z cukrem
1,5 łyżki cukru
3szkl. mleka
2 płaskie łyżki mąki
dżem z czerwonej porzeczki

2,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszki budyniowe, cukier i mąkę. Zawiesinę budyniową wlałam na gotujące się mleko i mieszając cały czas gotowałam aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam do lekkiego przestudzenia. Pierwszy blat biszkoptu posmarowałam dżemem i wyłożyłam lekko przestudzony budyń. Przykryłam go drugim blatem biszkoptu.
ciasto przekladane z brzoskwiniami ciasto biszkoptowe ciasto tortowe ciasto z kremem ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto z bita smietana

Bita śmietana:
330ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 płaska łyżka cukru pudru

Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miski. Wsypałam śmietan-fixy i cukier puder i zmiksowałam na najwyższych obrotach mikserem na sztywny krem. Jednak należy uważać gdyż zbyt długie miksowanie może spowodować ze wytrąci się masło. Biszkopt polałam kilkoma łyżkami soku z brzoskwiń z puszki żeby go lekko nasączyć i posmarowałam bitą śmietaną. 

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Plasterki brzoskwiń ułożyłam na bitej śmietanie. Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Gdy zaczęła gęstnieć wyłożyłam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze schłodziło.

SMACZNEGO!!!

ciasto przekladane z brzoskwiniami ciasto biszkoptowe ciasto tortowe ciasto z kremem ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto z bita smietana

ciasto przekladane z brzoskwiniami ciasto biszkoptowe ciasto tortowe ciasto z kremem ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto z bita smietana

sobota, 31 marca 2018

Kluski z białego sera (leniwe)

Kluski z bialego sera leniwe kluseczki kopytka z bialego sera kluseczki na slodko kluski dla dzieci obiad na slodko

Kluski z białego sera czyli kluseczki lub pierogi leniwe. Pyszne kluseczki, które robi się właściwie z 3 składników a podstawowym i głównym składnikiem jest tu biały ser czyli twaróg. Kluseczki leniwe robi się jak kopytka ziemniaczane jeśli chodzi o wygląd. Można je podawać na słodko z bułką tartą na masełku z cukrem i cynamonem, lub na słono okraszone przesmażoną cebulką i skwarkami albo odgrzane na masełku i przysmażone na złoty kolor. Każda wersja jest pyszna. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera półtłustego
ok. 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka masła
1,5-2 płaskie łyżki bułki tartej
1,5 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Kluski z bialego sera leniwe kluseczki kopytka z bialego sera kluseczki na slodko kluski dla dzieci obiad na slodko

Sposób przygotowania:
Biały ser zmielić jeśli jest to typowy taki bardziej suchy twaróg. Ja użyłam sera białego w kostce Delikate z Biedronki, który jest wystarczająco wilgotny i zmielony więc tą czynność mogłam pominąć. Ser włożyłam do miski. Wsypałam mąkę pszenną. Wbiłam jajko. Wsypałam szczyptę soli i zagniotłam wszystko na elastyczne ciasto. W razie potrzeby można trochę podsypać mąką żeby ciasto się nie kleiło. Zagniecione ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na 4 mniej więcej równe kawałki. Każdy kawałek ciasta uformowałam w długi i cienki wałeczek. Lekko spłaszczyłam z wierzchu i pokroiłam nożem w ukośne kluseczki. Kluseczki odkładałam na deskę drewnianą wysypaną mąką. W garnku zagotowałam wodę. Lekko ją osoliłam i wrzuciłam na wrzątek kluseczki. Gotowałam je kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyławiałam łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni roztopiłam masło. Wsypałam bułkę tartą, cukier i cynamon i wymieszałam. Chwilkę podsmażyłam a następnie taką zasmażką polałam kluseczki i trochę je przemieszałam żeby się obtoczyły zasmażka. Kluseczki można dodatkowo polać śmietaną lub jogurtem naturalnym bądź podać np. z konfiturą.
Zapraszam do zapoznania się i wypróbowania pozostałych moich przepisów na kluski np. kluski leniwe ziemniaczano - serowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/leniwe.html), kopytka jaglane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/kopytka-z-kaszy-jaglanej.html), kluski śląskie (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kluski-slaskie.html), gnocchi (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/gnocchi-z-rzezucha-i-czosnkiem.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Kluski z bialego sera leniwe kluseczki kopytka z bialego sera kluseczki na slodko kluski dla dzieci obiad na slodko

Kluski z bialego sera leniwe kluseczki kopytka z bialego sera kluseczki na slodko kluski dla dzieci obiad na slodko

Kluski z bialego sera leniwe kluseczki kopytka z bialego sera kluseczki na slodko kluski dla dzieci obiad na slodko

wtorek, 27 marca 2018

Babka cytrynowa

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc


Babka cytrynowa to pyszne ciasto idealne na Wielkanoc, ale nie tylko. Można je robić przez cały rok, bo jest idealne do kawy, herbaty czy kakao. Babka jest wilgotna, aromatyczna i aksamitna w smaku. Polana lukrem lub białą czekolada jest jeszcze lepsza. Babka jest łatwa do zrobienia, nie wymaga skomplikowanych składników. Robi się ją i piecze dość szybko więc posiada same zalety. Poza tym takie babki bardzo ładnie się prezentują nie tylko na świątecznym stole ale również tym codziennym. Taka babka będzie na pewno miłym dodatkiem i akcentem kończącym każdy posiłek. Oto przepis:

Składniki:
1 kostka margaryny + 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania foremki
2szkl. cukru pudru
6 jajek
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
kasza manna
polewa do ciasta o smaku białej czekolady
babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

Sposób przygotowania:
Miękką margarynę wrzuciłam do miski miksera i rozmiksowałam. Wsypałam 2 szklanki cukru pudru i ucierałam z margaryną przez kilka minut. Następnie dodawałam po jednym jajku miksując po każdym do połączenia składników. W tym momencie masa wychodzi jak zważona, ale tak powinno być. Do masy maślano - jajecznej dodałam skórkę otartą z cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem) i sok wyciśnięty z tej cytryny. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski a następnie partiami dodałam ją do ciasta. Silikonową foremkę do babki z kominem wysmarowałam margaryną i wysypałam kaszą manną. Do formy przełożyłam ciasto i wyrównałam powierzchnię. Foremkę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 40-45 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, nakryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy babka była już chłodna przełożyłam ją z foremki na talerz i udekorowałam polewą. Użyłam gotowej polewy o smaku białej czekolady, którą podgrzałam w mikrofali i posmarowałam nią ciasto. Dodatkowo babkę ozdobiłam cukrowymi posypkami i wiórkami kokosowymi.
 Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na babki np. babkę gotowaną zebrę (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html), babkę czekoladową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html), babkę gotowaną cytrynową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html) czy babkę gotowaną budyniową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html).

SMACZNEGO!!! 

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

Babka cytrynowo - pomarańczowa

babka cytrynowo pomaranczowa babka na wielkanoc babka lukrowana babka z lukrem babka cytrusowa

Babka cytrynowo - pomarańczowa to moja propozycja ciasta wielkanocnego. Jest wilgotna i pyszna, wprost rozpływa się w ustach. Jest też prosta w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. Babka udekorowana lukrem lub inną polewą pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Ale oczywiście to ciasto jest idealna nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień do kawy i herbaty. Ja robię je często bo zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Oto przepis:

Składniki:
2 jajka
7 płaskich łyżek masła roślinnego
3/4szkl. cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy
1,25szkl. mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek mleka
skórka starta z jednej cytryny
zapach pomarańczowy do ciasta
ok. 1 łyżeczka margaryny
kasza manna

Lukier:
sok z jednej małej cytryny
ok. 8 czubatych łyżek cukru pudru
babka cytrynowo pomaranczowa babka na wielkanoc babka lukrowana babka z lukrem babka cytrusowa

Sposób przygotowania:
Miękkie masło włożyć do miski miksera. Wsypałam cukier waniliowy i cukier zwykły i ucierałam na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut. Mąkę i proszek do pieczenia przesiałam do osobnej miseczki a następnie dodałam powoli do masła. W tym momencie powstało bardzo gęste ciasto. Dodałam mleko i skórkę z cytryny i miksowałam kolejnych kilka minut. Na koniec dodałam jajka pojedynczo, miksując po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta oraz aromat pomarańczowy. Metalową foremkę do babki z kominem wysmarowałam margaryną i wysypałam kaszą manną. Ciasto przelałam do formy i wyrównałam. Formę wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam ok. 35 minut w temp. 160 stopni plus termoobieg, ale najlepiej kontrolować patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Moja foremka była dość niska więc ciasto było cienkie i szybciej się piekło. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam żeby wystygło. Chłodne ciasto wyjęłam z foremki na talerz i udekorowałam lukrem. Lukier zrobiłam z soku wyciśniętego z jednej cytryny i cukru pudru. Lukier ucierałam łyżką dodając partiami cukier puder aż lukier zrobił się gęsty i biały. Tak przygotowanym lukrem polałam babkę i posypałam ją posypkami cukrowymi.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na babki np. babkę gotowaną zebrę (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html), babkę czekoladową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html), babkę gotowaną cytrynową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html) czy babkę gotowaną budyniową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html).

SMACZNEGO!!!

babka cytrynowo pomaranczowa babka na wielkanoc babka lukrowana babka z lukrem babka cytrusowa

babka cytrynowo pomaranczowa babka na wielkanoc babka lukrowana babka z lukrem babka cytrusowa

babka cytrynowo pomaranczowa babka na wielkanoc babka lukrowana babka z lukrem babka cytrusowa

babka cytrynowo pomaranczowa babka na wielkanoc babka lukrowana babka z lukrem babka cytrusowa

Schab gotowany w majonezie

schab gotowany w majonezie schab gotowany po 10 minut schab na kanapki domowa wedlina schab dziesieciominutowy

Schab gotowany w majonezie to moja kolejna propozycja przepisu na domową wędlinę. Jest soczysty i miękki, idealny na kanapki. Robi się go co prawda przez dwa dni ale gotowanie zajmuje tylko dwa razy po10 minut. Reszta czasu to proces stygnięcia mięsa w wywarze co nie jest w ogóle pracochłonne. Taki sposób robienia wędlin jest tez tani, bo nie spalamy prądu jak w przypadku pieczenia. Ja w podobny sposób robiłam już karkówkę i szynkę i byłam bardzo zadowolona ze smaku, więc teraz postanowiłam wypróbować schab. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1kg schabu
3 łyżki majonezu
4 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka majeranku
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
kawałek cebuli
1,5-2l wody
schab gotowany w majonezie schab gotowany po 10 minut schab na kanapki domowa wedlina schab dziesieciominutowy

Sposób przygotowania:
W garnku rozrobiłam majonez z jedną szklanką ciepłej wody. Wymieszałam dobrze rózgą aż zrobiła się jednolita konsystencja. Dolałam resztę wody tak aby razem było ok. 1,5-2 litry wody. Wsypałam sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek. Dodałam ziele angielskie i listki laurowe. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do zalewy. Wszystko jeszcze raz zamieszałam rózgą. Wrzuciłam kawałek obranej cebuli i włożyłam mięso. Zalewa powinna je całkowicie pokrywać. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam schab. Gotowałam go 10 minut od momentu zagotowania się zalewy po czym gaz wyłączyłam a mięso pozostawiłam w zalewie żeby wystygło. Ja zostawiłam go tak na całą noc ponieważ pierwsze gotowanie robiłam wieczorem. Następnego dnia z samego rana ponownie zagotowałam wywar i ponownie gotowałam mięso 10 minut. Znów wyłączyłam i pozostawiłam w zalewie do wystygnięcia. Gdy wywar był zimny wyjęłam schab i ułożyłam go na metalowej kratce żeby trochę odciekło z zalewy. Po ok. 30 minutach owinęłam mięso folią aluminiową i schowałam do lodówki. Gdy się schłodziło pokroiłam go na plasterki i zrobiłam kanapki.
Polecam też pozostałe moje przepisy na domowe wędliny np. karkówkę gotowaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), szynkę gotowaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szynka-gotowana.html), boczek gotowany (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html).

SMACZNEGO!!!

schab gotowany w majonezie schab gotowany po 10 minut schab na kanapki domowa wedlina schab dziesieciominutowy

schab gotowany w majonezie schab gotowany po 10 minut schab na kanapki domowa wedlina schab dziesieciominutowy

schab gotowany w majonezie schab gotowany po 10 minut schab na kanapki domowa wedlina schab dziesieciominutowy

Ciasto z ciepłymi lodami

ciasto z cieplymi lodami na zimno ciasto z murzynkami ciasto z jogurtu i galaretki sernik na zimno z niespodzianka ciasto wisniowe ciasto z wisniami

Ciasto z ciepłymi lodami to bardzo szybkie w przygotowaniu u łatwe ciasto na zimno, które oprócz tego że błyskawicznie się robi, to jeszcze ładnie się prezentuje. Takie ciasto będzie na pewno fajnym pomysłem na deser dla dzieci dzięki ukrytej w nim niespodziance w postaci lodów. Ciasto można zrobić w dowolnej wersji smakowej dobierając odpowiednio smak jogurtu i galaretki. Można też jogurt owocowy zamienić na serki waniliowe lub jogurt naturalny wtedy ciasto będzie mniej słodkie. Do ciasta można dodać też sezonowe owoce. Ja skorzystałam z owoców mrożonych bo niestety o tej porze roku nic świeżego nie ma, chyba że owoce ze sklepu. Oto przepis:

Składniki:
ok. 11 okrągłych biszkoptów
ok. 17 sztuk mini ciepłych lodów (moje kupione w Lidlu)
400g jogurtu wiśniowego
200g serka waniliowego
3 galaretki wiśniowe
0,5szkl. wydrylowanych wiśni
ciasto z cieplymi lodami na zimno ciasto z murzynkami ciasto z jogurtu i galaretki sernik na zimno z niespodzianka ciasto wisniowe ciasto z wisniami

Sposób przygotowania:
Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów. Biszkopty skropiłam trochę sokiem wiśniowym bo były jakieś twarde, ale nie jest to konieczne. Na biszkoptach dookoła tortownicy ułożyłam ciepłe lody w białej i deserowej czekoladzie na przemian żeby ładnie wyglądały w cieście. Dwie galaretki wiśniowe rozpuściłam w 2 niepełnych szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretka ostygła, zabrałam się za przygotowanie masy. Jogurt wiśniowy i serek waniliowy wyłożyłam do miski i wymieszałam aż się ładnie połączyły. Następnie cały czas mieszając trzepaczką (rózgą), wlałam powoli rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę. Mieszałam aż masa nabrała jednolitej konsystencji. Masę przelałam do tortownicy, rozprowadzając ją równo po całej blaszce. Starałam się żeby masa oblała lody. Ciasto przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki żeby stężało. W tym samym czasie przygotowałam galaretkę na wierzch, czyli trzecią galaretkę wiśniową rozpuściłam według przepisu na opakowaniu. Odstawiłam ją do wystygnięcia. Gdy galaretka zaczęła lekko gęstnieć wymieszałam ją z wydrylowanymi i odsączonymi z soku wiśniami i wylałam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam min. kilka godzin. 
Zapraszam też do zapoznania się i wypróbowania pozostałych moich przepisów na zimno. Wszystkie znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/ciasta%20na%20zimno

SMACZNEGO!!!

ciasto z cieplymi lodami na zimno ciasto z murzynkami ciasto z jogurtu i galaretki sernik na zimno z niespodzianka ciasto wisniowe ciasto z wisniami

ciasto z cieplymi lodami na zimno ciasto z murzynkami ciasto z jogurtu i galaretki sernik na zimno z niespodzianka ciasto wisniowe ciasto z wisniami

ciasto z cieplymi lodami na zimno ciasto z murzynkami ciasto z jogurtu i galaretki sernik na zimno z niespodzianka ciasto wisniowe ciasto z wisniami

niedziela, 25 marca 2018

Gofry drożdżowe z wiśniami

gofry drozdzowe z wisniami gofry z ciasta drozdzowego gofry chrupiace gofry z cukrem pudrem gofry na slodko

Gofry to jeden z moich ulubionych deserów. Lubię je w różnych postaciach: z cukrem pudrem, z dżemem, z owocami, z czekoladą czy z bitą śmietaną. Jednak w gofrach liczy się ciasto a nie dodatki. Dodatki możemy dać dowolne, ale ciasto musi być odpowiednie żeby gofry wyszły smaczne. Najlepsze gofry to takie chrupiące i aromatyczne. Żeby takie przygotować ważna jest też gofrownica, w której gofry pieczemy. Podobno powinna mięć dużą moc wtedy gofry wychodzą chrupkie. Moja gofrownica kosztowała chyba 20zł więc pewnie jest kiepska pod tym względem, ale mam sposób na to by gofry były chrupiące. Po prostu po upieczeniu wykładam je na metalową kratkę. Po paru minutach leżakowania gofry są pyszne i chrupiące. Przepisów na gofry jest dużo. Można je robić z ciasta tradycyjnego na proszku do pieczenia, można robić gofry twarogowe, gofry owsiane czy ziemniaczane. Ja tym razem zdecydowałam się na jeszcze inny rodzaj gofrów - gofry drożdżowe. Są one chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Podane z ulubionymi dodatkami stanowią pyszny deser. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. mleka
15g świeżych drożdży
1 mały cukier waniliowy
1,5 łyżki cukru zwykłego
1szkl. mąki pszennej tortowej
4 łyżki oleju
1 jajko
cukier puder do oprószenia
gofry drozdzowe z wisniami gofry z ciasta drozdzowego gofry chrupiace gofry z cukrem pudrem gofry na slodko

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzałam i do ciepłego włożyłam drożdże i wsypałam cukier. Wszystko mieszałam do czasu aż drożdże i cukier się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę. Wbiłam jajko, wlałam olej oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko krótko zmiksowałam mikserem do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce aby urosło. Gdy ciasto mniej więcej potroiło swoją objętość przystąpiłam do smażenia gofrów. Gofrownicę nagrzałam a następnie nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Kładłam mniej więcej 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra. Gofrownicę zamykałam i smażyłam kilka minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu gofry wykładałam na metalową kratkę żeby nabrały kruchości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem i nałożyłam porcję wiśni w kisielu. Można też dodatkowo podać z białym serem, twarożkiem czy serkiem waniliowym.
gofry drozdzowe z wisniami gofry z ciasta drozdzowego gofry chrupiace gofry z cukrem pudrem gofry na slodko

Wiśnie:
ok. 1,5 szklanki wiśni po wydrylowaniu razem z sokiem
ok.2-3 łyżki cukru (moje wiśnie były bardzo kwaśne)
1 kisiel błyskawiczny o smaku wiśniowym (taki na 175ml wody)

Sposób przygotowania:
Mrożone wiśnie rozmroziłam na durszlaku a następnie pozbawiłam pestek. Po wydrylowaniu zostało mi ok. 1,5 szklanki wiśni razem z sokiem. Wiśnie przełożyłam do rondla i zagotowałam. Wsypałam cukier i gdy się rozpuścił wsypałam proszek kisielowy. Wszystko dokładnie wymieszałam żeby kisiel się dobrze rozprowadził. Wiśnie pozostawiłam do wystudzenia, ale można jeść także na gorąco.
gofry drozdzowe z wisniami gofry z ciasta drozdzowego gofry chrupiace gofry z cukrem pudrem gofry na slodko

Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na gofry m.in. gofry twarogowe (link do przepisu:  http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/gofry-twarogowe.html), gofry owsiane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/gofry-owsiane-z-bananami-i-czekolada.html), gofry waniliowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/gofry-idealne-pyszne-chrupiace-waniliowe.html), gofry z malinami i bitą śmietaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/jak-juz-pisaam-na-moim-blogu-gofry.html).

SMACZNEGO!!!

gofry drozdzowe z wisniami gofry z ciasta drozdzowego gofry chrupiace gofry z cukrem pudrem gofry na slodko

gofry drozdzowe z wisniami gofry z ciasta drozdzowego gofry chrupiace gofry z cukrem pudrem gofry na slodko

sobota, 24 marca 2018

Pure ziemniaczane z groszkiem

pure ziemniaczane z groszkiem i koperkiem ziemniaki z groszkiem konserwowym pure z groszku konserwowego

Mam spory zapas groszku konserwowego i postanowiłam go jakoś spożytkować. Ma on co prawda długą datę przydatności, ale nie lubię jak mi duże ilości jakiegoś produktu zalegają w szafkach czy w lodówce. Początkowo brałam pod uwagę jedynie jakieś sałatki z groszkiem, bo do tego jest on najczęściej wykorzystywany. Ale nie chciałam go wykorzystywać do sałatki tylko raczej w postaci jakiegoś dodatku do obiadu. Pomyślałam więc o pure z groszku zamiast ziemniaków, ale jakoś nie miałam weny jakie dodatki do tego pure dodać żeby smak nie był taki nijaki. I wtedy do głowy wpadł mi pomysł żeby zrobić zwykłe ziemniaczane pure i dodać do niego zblendowany groszek. Jak pomyślałam tak uczyniłam i tak powstało pure ziemniaczane z groszkiem i koperkiem. Oto przepis:

Składniki:
3-4 ziemniaki
puszka groszku konserwowego
kilka gałązek natki koperku
sól, pieprz czarny mielony
3-4 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
pure ziemniaczane z groszkiem i koperkiem ziemniaki z groszkiem konserwowym pure z groszku konserwowego

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka. Zalałam wodą i ugotowałam tak jak zazwyczaj gotuje się ziemniaki. po ugotowaniu odcedziłam ziemniaki z wody, osoliłam i utłukłam tłuczkiem do ziemniaków. Dodałam posiekany koperek (pozostawiając odrobinę koperku do dekoracji), łyżkę masła i łyżkę śmietany i jeszcze raz utłukłam tłuczkiem. Groszek konserwowy odsączyłam z zalewy i wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dolałam 2 łyżki śmietanki i zblendowałam na jednolitą papkę. Papkę groszkową przełożyłam do pure ziemniaczanego i wymieszałam dokładnie łyżką aż nabrało jednolitej konsystencji. Pure nakładałam na talerze za pomocą łyżki do lodów. Kulki pure posypałam dla dekoracji odrobiną posiekanego szczypiorku. Pure podałam z roladkami schabowymi i grzybkami marynowanymi dla zaostrzenia smaku.

SMACZNEGO!!!

pure ziemniaczane z groszkiem i koperkiem ziemniaki z groszkiem konserwowym pure z groszku konserwowego

pure ziemniaczane z groszkiem i koperkiem ziemniaki z groszkiem konserwowym pure z groszku konserwowego