wtorek, 27 marca 2018

Babka cytrynowa

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc


Babka cytrynowa to pyszne ciasto idealne na Wielkanoc, ale nie tylko. Można je robić przez cały rok, bo jest idealne do kawy, herbaty czy kakao. Babka jest wilgotna, aromatyczna i aksamitna w smaku. Polana lukrem lub białą czekolada jest jeszcze lepsza. Babka jest łatwa do zrobienia, nie wymaga skomplikowanych składników. Robi się ją i piecze dość szybko więc posiada same zalety. Poza tym takie babki bardzo ładnie się prezentują nie tylko na świątecznym stole ale również tym codziennym. Taka babka będzie na pewno miłym dodatkiem i akcentem kończącym każdy posiłek. Oto przepis:

Składniki:
1 kostka margaryny + 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania foremki
2szkl. cukru pudru
6 jajek
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
kasza manna
polewa do ciasta o smaku białej czekolady
babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

Sposób przygotowania:
Miękką margarynę wrzuciłam do miski miksera i rozmiksowałam. Wsypałam 2 szklanki cukru pudru i ucierałam z margaryną przez kilka minut. Następnie dodawałam po jednym jajku miksując po każdym do połączenia składników. W tym momencie masa wychodzi jak zważona, ale tak powinno być. Do masy maślano - jajecznej dodałam skórkę otartą z cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem) i sok wyciśnięty z tej cytryny. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski a następnie partiami dodałam ją do ciasta. Silikonową foremkę do babki z kominem wysmarowałam margaryną i wysypałam kaszą manną. Do formy przełożyłam ciasto i wyrównałam powierzchnię. Foremkę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 40-45 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, nakryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy babka była już chłodna przełożyłam ją z foremki na talerz i udekorowałam polewą. Użyłam gotowej polewy o smaku białej czekolady, którą podgrzałam w mikrofali i posmarowałam nią ciasto. Dodatkowo babkę ozdobiłam cukrowymi posypkami i wiórkami kokosowymi.
 Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na babki np. babkę gotowaną zebrę (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html), babkę czekoladową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html), babkę gotowaną cytrynową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html) czy babkę gotowaną budyniową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html).

SMACZNEGO!!! 

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

babka cytrynowa babka z biala czekolada babka wielkanocna babka na wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz