niedziela, 9 stycznia 2022

Taratuszki

Taratuszki, pulchne faworki na kefirze, faworki rosyjskie, puszyste faworki, wypieki karnawalowe, miekkie faworki


Zbierałam się chyba dwa sezony i w końcu mam. Taratuszki, czyli pulchne faworki na kefirze wylądowały dziś na moim stole. Te rosyjskie faworki robi się w bardzo prosty sposób. Smaży się je na patelni na niewielkiej ilości oleju. W smaku wychodzą bardziej jak placki. Do naszych tradycyjnych faworków, poza sposobem formowania, nie są w ogóle podobne. Ale myślę, że znajdą dużo zwolenników, zwłaszcza wśród dzieci. Oto przepis:

Składniki:

400g gęstego kefiru naturalnego

1 jajko

2 małe cukry waniliowe

2 płaskie łyżki cukru kryształu

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

3-4 łyżki roztopionego masła

3,5szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia

Taratuszki, pulchne faworki na kefirze, faworki rosyjskie, puszyste faworki, wypieki karnawalowe, miekkie faworki

Sposób przygotowania:

Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Do dużej miski przełożyłam kefir. Wbiłam jajko. Wlałam przestudzone masło. Wsypałam składniki sypkie czyli mąkę, cukry, sodę i sól. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić do rąk. Gotowe ciasto pozostawiłam w misce. Nakryłam ją czystą ściereczką i odstawiłam na 20 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto przełożyłam na stolnicę i podzieliłam na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na grubość ok. 5mm. Nożem wycinałam prostokąty o wymiarach ok. 4x12cm. W środku każdego prostokąta robiłam nacięcie nożem, przez które przewijałam jeden brzeg ciasta. Dokładnie tak jak przy tradycyjnych faworkach. Gotowe faworki układałam na stolnicy oprószonej mąką. Gdy wszystkie faworki miałam zrobione, przystąpiłam do smażenia. Na dużej patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam porcję faworków. Niezbyt ciasno bo one w trakcie smażenia rosną/puszą się. Taratuszki smażyłam na małym ogniu na złoty kolor i przekręcałam na drugą stronę. Po usmażeniu zdejmowałam taratuszki na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po paru minutach obsypywałam taratuszki cukrem pudrem. Można je dodatkowo podać z porcją konfitury czy kremu czekoladowego. Jak kto lubi.

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na słodkości karnawałowe, np.: tradycyjne faworki na słodkiej śmietanie (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Faworki), faworki z ciasta francuskiego (link: Waniliowe Improwizacje: Faworki z ciasta francuskiego), pączki z białek (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), oponki serowe (link: Waniliowe Improwizacje: Oponki serowe), mini pączki z serka mascarpone (link: Waniliowe Improwizacje: Mini pączki z serka mascarpone), pączki z serków homogenizowanych waniliowych (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z serków homogenizowanych), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: Waniliowe Improwizacje: Lukrowane mini pączki serowe z różą) i inne.

SMACZNEGO!!!

Taratuszki, pulchne faworki na kefirze, faworki rosyjskie, puszyste faworki, wypieki karnawalowe, miekkie faworki

Taratuszki, pulchne faworki na kefirze, faworki rosyjskie, puszyste faworki, wypieki karnawalowe, miekkie faworki


środa, 5 stycznia 2022

Ciastka dekorowane

Ciastka dekorowane, ciastka kruche, ciastka maslane, ciastka z czekolada ciasteczka


Co prawda trwa Karnawał, ale u mnie dziś zamiast pączków i faworków, porcja pysznych ciasteczek. Jakoś tak mnie naszła ochota na zwykłe kruche ciasteczka dekorowane czekoladą. Ciastka zrobiłam na mące pszennej dodając trochę mąki kokosowej i kukurydzianej oraz budyniu. Ciasteczka wycinałam foremkami w kształcie kwiatków i serduszek, ale można je również przepuścić przez maszynkę z nakładką do ciastek i zrobić tzw. ciastka maszynkowe. Oto przepis:

Składniki:

ok.2,5szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki mąki kokosowej

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

ok. 3/4szkl. cukru pudru

20g cukru z prawdziwą wanilią

1 płaska łyżka budyniu waniliowego w proszku

200g zimnego masła

3 żółtka

1 łyżka jogurtu naturalnego

Polewa:

50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)

2 łyżki śmietany 30%

Ciastka dekorowane, ciastka kruche, ciastka maslane, ciastka z czekolada ciasteczka

Sposób przygotowania:

Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, mąkę kokosową, mąkę kukurydzianą i proszek budyniowy. Dosypałam cukier puder i cukier z wanilią. Dodałam żółtka, jogurt naturalny i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,5cm. Foremkami wycinałam ciasteczka i przenosiłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam po kilkanaście minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciastek. Ciastka po upieczeniu pozostawiłam do wystygnięcia. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam składniki na jednolitą polewę. Ciastka w kształcie serduszek posmarowałam od spodu czekoladą. A ciastka w kształcie kwiatków udekorowałam z wierzchu czekoladą tworząc na nich cienkie kreseczki.

SMACZNEGO!!!

Ciastka dekorowane, ciastka kruche, ciastka maslane, ciastka z czekolada ciasteczka

Ciastka dekorowane, ciastka kruche, ciastka maslane, ciastka z czekolada ciasteczka

Ciastka dekorowane, ciastka kruche, ciastka maslane, ciastka z czekolada ciasteczka

Ciastka dekorowane, ciastka kruche, ciastka maslane, ciastka z czekolada ciasteczka


niedziela, 26 grudnia 2021

Sernik z makiem i jabłkami

Sernik z makiem i jablkami, seromakowiec z jablkami seromakowiec na kruchym ciescie ciasto trzy w jednym ciasto trio sernik z masa jablkowa sernik z prazonymi jablkami ciasto swiateczne

Sernik z makiem i jabłkami to jedno z ciasta z repertuaru Siostry Anastazji. Natknęłam się na nie przypadkiem w internecie przed Świętami i stwierdziłam, że przygotuję je na Boże Narodzenie. W tym cieście spodobało mi się to, że łączy ono w sobie trzy najbardziej tradycyjne polskie ciasta, czyli sernik, makowiec i szarlotkę. Takie trochę trzy w jednym. A że miałam już upieczony piernik staropolski i miodownik, to to ciasto idealnie wpisało się w moje świąteczne menu deserowe. Zrobiłam je trochę inaczej niż w oryginale, idąc trochę na łatwiznę i przyspieszając tym samym proces pieczenia ciasta. Oto przepis w mojej wersji:

Ciasto kruche:

ok. 400g mąki pszennej tortowej

200g zimnego masła

3 żółtka

3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego (można zastąpić kwaśną śmietaną)

200g cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej (ok. 800g)

3 białka

2 łyżki kaszy manny

szczypta soli

Masa serowa:

1kg sera z wiaderka

6 jaj

125g masła

1szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

ok.3,5szkl. musu jabłkowego (u mnie domowej roboty)

1 galaretka (u mnie o smaku pomarańczowym)

Polewa:

100g czekolady

4 łyżki śmietany 30%

Sernik z makiem i jablkami, seromakowiec z jablkami seromakowiec na kruchym ciescie ciasto trzy w jednym ciasto trio sernik z masa jablkowa sernik z prazonymi jablkami ciasto swiateczne

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto kruche umieściłam w dużej misce i zagniotłam z nich jednolite ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt wielkości ok. 25x35cm i przeniosłam do dwóch osobnych blach o takich samych wymiarach, wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden blat upiekłam w piekarniku na rumiano. Piekłam go ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi blat pozostawiłam w blaszce, bo na nim układa się następne warstwy ciasta.

Masę makową przełożyłam do miski. Wsypałam do niej kaszę manną i wymieszałam. Białka do masy makowej ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy makowej i delikatnie wymieszałam. Masę wyłożyłam równomiernie na surowy blat ciasta. 

Jajka do masy serowej rozdzieliłam na żółtka i białka. Żółtka utarłam z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodałam ser biały i zmiksowałam do połączenia. Następnie wsypałam budyń w proszku, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksowałam do połączenia składników. Białka ubiłam w oddzielnej misce na sztywno i delikatnie wmieszałam je do masy serowej. Masę wyłożyłam na masę makową. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przestudziłam ciasto w piekarniku, a następnie wyjęłam blachę na kratkę.

Mus jabłkowy przełożyłam do garnka z grubym dnem i podgrzewałam, mieszając co jakiś czas, aż jabłka zaczęły bulgotać. Wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek suchą galaretkę. Wymieszałam do rozpuszczenia. Masę jabłkową przestudziłam, a następnie wyłożyłam na ciasto. Na wierchu ułożyłam upieczony osobno blat ciasta kruchego. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, żeby się dobrze schłodziło.

SMACZNEGO!!!

Sernik z makiem i jablkami, seromakowiec z jablkami seromakowiec na kruchym ciescie ciasto trzy w jednym ciasto trio sernik z masa jablkowa sernik z prazonymi jablkami ciasto swiateczne

Sernik z makiem i jablkami, seromakowiec z jablkami seromakowiec na kruchym ciescie ciasto trzy w jednym ciasto trio sernik z masa jablkowa sernik z prazonymi jablkami ciasto swiateczne

Sernik z makiem i jablkami, seromakowiec z jablkami seromakowiec na kruchym ciescie ciasto trzy w jednym ciasto trio sernik z masa jablkowa sernik z prazonymi jablkami ciasto swiateczne


piątek, 24 grudnia 2021

Piernik długo dojrzewający (staropolski)

Piernik dlugo dojrzewajacy piernik staropolski piernik z powidlami piernik z czekolada piernik tradycyjny piernik na miodzie ciasto na piernik dojrzewajacy

 W tym roku po raz pierwszy postanowiłam przygotować na Święta Bożego Narodzenia piernik staropolski. Tyle się o nim naczytałam i nasłuchałam, że to taki jedyny prawdziwie tradycyjny piernik, że jako blogerka kulinarna, czułam się w obowiązku mieć go w swoim menu. Ciasto na piernik nastawiłam na początku listopada, aby przez co najmniej pięć tygodni leżakowało/dojrzewało. W połowie grudnia upiekłam blaty piernikowe, a kilka dni przed Świętami przełożyłam je powidłami śliwkowymi. Polewę natomiast przygotowałam tuż przed Wigilią. Czytając to wszystko wydawać by się mogło, że z tym piernikiem jest sporo pracy, ale ona się tak rozkłada w czasie, że się tego nie odczuwa. Oto przepis na piernik:

Składniki:

500g miodu płynnego

1szkl. cukru

250g masła

1kg mąki pszennej tortowej 

3 jaja

3 łyżeczki sody oczyszczonej

125ml mleka

0,5 łyżeczki soli

40g przyprawy do piernika (1 torebka)

800g powideł śliwkowych

ok. 300g czekolady (gorzka lub mleczna lub mix)

12 łyżek śmietany 30%

Piernik dlugo dojrzewajacy piernik staropolski piernik z powidlami piernik z czekolada piernik tradycyjny piernik na miodzie ciasto na piernik dojrzewajacy

Sposób przygotowania:

Miód cukier i masło umieściłam w rondlu i podgrzewałam, mieszając aż składniki się rozpuściły i zagotowały. Masę miodową odstawiłam do wystygnięcia. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam jajka, przyprawę do piernika i sól. Sodę rozpuściłam w mleku i dolałam do mąki. Dodałam wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitego dość luźnego ciasta. Ciasto przełożyłam do szklanej miski, przykryłam ją bawełnianą ściereczką i odstawiłam w chłodne miejsce (u mnie lodówka) na około kilka tygodni. W połowie grudnia ciasto wyjęłam z lodówki i podzieliłam na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowałam, podsypując mąką na prostokąt wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Przy pomocy wałka przenosiłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty piekłam w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez kilkanaście minut każdy. Powinny być ładnie zarumienione. Upieczone blaty wyjmowałam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Po wystudzeniu placki przełożyłam do pojemnika na ciasto i przechowywałam w chłodnym miejscu. Kilka dni przed świętami wyjęłam blaty. Powidła podgrzałam i przełożyłam nimi blaty piernikowe. Wierzch obciążyłam deseczką i ponownie odstawiłam piernik w chłodne miejsce. Tuż przed świętami piernik podzieliłam na trzy części. Obkroiłam nierówne boki. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamane na kawałki czekolady. Odczekałam 1-2 minuty i wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Za pomocą pędzelka silikonowego posmarowałam wszystkie pierniki dookoła. Pierniki odstawiłam żeby polewa zastygła. 

SMACZNEGO!!!

Piernik dlugo dojrzewajacy piernik staropolski piernik z powidlami piernik z czekolada piernik tradycyjny piernik na miodzie ciasto na piernik dojrzewajacy

Piernik dlugo dojrzewajacy piernik staropolski piernik z powidlami piernik z czekolada piernik tradycyjny piernik na miodzie ciasto na piernik dojrzewajacy

Piernik dlugo dojrzewajacy piernik staropolski piernik z powidlami piernik z czekolada piernik tradycyjny piernik na miodzie ciasto na piernik dojrzewajacy

Piernik dlugo dojrzewajacy piernik staropolski piernik z powidlami piernik z czekolada piernik tradycyjny piernik na miodzie ciasto na piernik dojrzewajacy


poniedziałek, 20 grudnia 2021

Miodownik z masą kajmakową

miodownik z masa kajmakowa ciasto marlenka przekladaniec miodowe blaty krem kajmakowo orzechowo kawowy ciasto swiateczne

W tym roku na Święta Bożego Narodzenia przygotowuję bardzo tradycyjne wypieki. Jeszcze w listopadzie nastawiłam ciasto na piernik długodojrzewający, a teraz zabrałam się za przygotowanie miodownika. Jeszcze nigdy go nie robiłam, ale na zdjęciach w internecie wygląda tak zachęcająco, że postanowiłam w końcu zabrać się za jego przygotowanie. Miodownika też chyba nigdy jeszcze nie jadłam, bo w moim domu rodzinnym nie przygotowywało się go na święta. Są różne przepisy na jego wykonanie. Robi się go również z różnymi masami. Ja jednak na pierwszy raz postawiłam na miodownika na bardzo cienkich blatach, przełożonego masą kajmakowo -orzechowo - kawową. Takie ciasto wygląda trochę jak torcik, bo ma dużo warstw, a po odpowiednim ozdobieniu z powodzeniem zastąpi tort na urodziny. A że ja obchodzę urodziny tuż przed Świętami, to był to dodatkowy argument przemawiający za jego zrobieniem. A oto przepis na miodownik:

Składniki na blaty:

50g cukru

100g miodu płynnego

125g masła

50ml mleka

kilka kropel olejku rumowego

1 łyżka wódki

1 płaska łyżka sody spożywczej

500g mąki pszennej tortowej

2 jajka

Nasączenie:

50ml wódki

50g miodu

Składniki na krem:

1 puszka masy kajmakowej (ok. 500g)

200g miękkiego masła

0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich

1 łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema

miodownik z masa kajmakowa ciasto marlenka przekladaniec miodowe blaty krem kajmakowo orzechowo kawowy ciasto swiateczne

Sposób przygotowania:

Do rondelka wsypałam 50g cukru i dodałam 100g miodu. Rondel ustawiłam na małym płomieniu gazu i powoli roztapiałam składniki, cały czas mieszając. Do roztopionego miodu z cukrem dodałam mleko, masło, wódkę i olejek rumowy. Znów podgrzewałam na małym ogniu, aż masło się rozpuściło. Rondel zdjęłam z ognia i wsypałam sodę. Wymieszałam do połączenia i odstawiłam masę do przestygnięcia. Do miski przesiałam mąkę i wybiłam jajka. Dodałam przestudzoną masę miodową i zagniotłam ciasto. W razie potrzeby można podsypać delikatnie mąką. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na duży prostokąt i za pomocą wałka przeniosłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta docięłam dopasowując je do kształtu blachy. Te skrawki pozostawiłam na później. Ciasta piekłam po kilka minut w temperaturze 170 stopni. Musza się zarumienić. o upieczeniu każdy blat ciasta przekroiłam na pół na dwa prostokąty. W ten sposób uzyskałam 4 mniejsze blaty. Skrawki ciasta zlepiłam i ponownie rozwałkowałam na placek. Wycięłam z niego prostokąt o takich samych wymiarach jak pozostałe. Znów pozostały skrawki które upiekłam razem z ostatnim plackiem. Posłużą one do obsypania ciasta. Upieczone blaty wystudziłam.

Miękkie masło zmiksowałam na puch. Ciągle miksując, dodawałam do niego po łyżce masę kajmakową w temperaturze pokojowej. Gdy powstała jednolita masa, dodałam do niej zmielone orzechy laskowe oraz kawę i ponownie zmiksowałam do połączenia składników. 

Miód do nasączenia ciasta lekko podgrzałam i wymieszałam go z wódką. Na tacy ułożyłam pierwszy blat ciasta miodowego. Za pomocą pędzelka posmarowałam go przygotowanym nasączeniem i posmarowałam go około dwiema łyżkami kremu. Nałożyłam drugi blat i powtórzyłam czynności. I tak do skończenia składników. Ostatnia powinna być warstwa kremu. Kremem należy posmarować również boki ciasta. Upieczone skrawki ciasta pokruszyłam drobno i obsypałam nimi wierzch i boki ciasta. Ciasto owinęłam folią aluminiową i odstawiłam do lodówki na min. 2-3 dni aby zmiękło. Po tym czasie można je pokroić na kawałki.

Do przygotowania ciasta skorzystałam z przepisu ze strony Miodownik | Kwestia Smaku.

SMACZNEGO!!!

miodownik z masa kajmakowa ciasto marlenka przekladaniec miodowe blaty krem kajmakowo orzechowo kawowy ciasto swiateczne

miodownik z masa kajmakowa ciasto marlenka przekladaniec miodowe blaty krem kajmakowo orzechowo kawowy ciasto swiateczne

miodownik z masa kajmakowa ciasto marlenka przekladaniec miodowe blaty krem kajmakowo orzechowo kawowy ciasto swiateczne


niedziela, 5 grudnia 2021

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe

Ciasto cappuccino czekoladowo orzechowe ciasto cappuccino na biszkopcie ciasto czekoladowo orzechowe z kremem przekladaniec ciasto kawowe kawoszek ciasto tortowe ciasto na swieta ciasto z kremem capucino

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe to takie połączenie smaków, które w wypiekach lubię najbardziej. Inspiracją do zrobienia tego ciasta było dla mnie po części ciasto cappuccino Siostry Anastazji. Swoje ciasto zrobiłam jednak zupełnie inaczej. Tak naprawdę to jedynie to ciasto naprowadziło mnie. Moje ciasto zrobiłam na cieście czekoladowym z nutą orzechową, które nasączyłam kawą. Przełożyłam je kremem budyniowym z dodatkiem kawy cappuccino. Pomiędzy krem dodałam jeszcze wkładkę z ciasta orzechowego. Całość ozdobiłam czekoladą i orzechami. Takie ciasto można również zrobić w formie tortu bo jest wilgotne i kremowe. Ciasto jest pyszne. Kawa łagodzi słodycz ciasta i kremu. Dla mnie takie ciasto sprawdza się na każdą okazję. Oto przepis:

Biszkopt czekoladowo - orzechowy:

5 jaj

125g miękkiego masła

0,5szkl. cukru

1 mały cukier waniliowy

3/4szkl. mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

2 łyżki ciemnego kakao

Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z masłem i cukrami na jasny puszysty krem. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami. Mieszankę wmiksowałam partiami do masy jajeczno - maślanej. Białka ubiłam na sztywną pianę i wmieszałam delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyłam do kwadratowej formy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem. Ciasto po wystudzeniu przekroiłam na dwa blaty.

Ciasto cappuccino czekoladowo orzechowe ciasto cappuccino na biszkopcie ciasto czekoladowo orzechowe z kremem przekladaniec ciasto kawowe kawoszek ciasto tortowe ciasto na swieta ciasto z kremem capucino

Biszkopt orzechowy:

3 jaja

3 łyżki cukru

0,5szkl. mąki pszennej tortowej

0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodałam cukier i ubijałam aż się całkowicie rozpuścił. Do ubitej piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Wlałam olej i znów zmiksowałam do połączenia. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i orzechami i wsypałam do ubitej masy. Całość delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy kwadratowej o takich samych wymiarach jak wcześniej i piekłam do suchego patyczka, ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjęłam i wystudziłam. 

Krem cappuccino:

2 budynie waniliowe bez cukru

1 łyżka mąki pszennej tortowej

3szkl. mleka (750ml)

4 łyżki cukru

200g miękkiego masła

5 łyżek cappuccino waniliowego

2,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksowałam. Dodałam do niego po łyżce zimny budyń i miksowałam do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Na koniec do kremu dodałam kawę cappuccino w proszku i zmiksowałam do połączenia. 

Ciasto cappuccino czekoladowo orzechowe ciasto cappuccino na biszkopcie ciasto czekoladowo orzechowe z kremem przekladaniec ciasto kawowe kawoszek ciasto tortowe ciasto na swieta ciasto z kremem capucino

Do nasączenia:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy typu crema)

2 łyżeczki cukru

250ml wrzątku

Kawę i cukier wsypałam do kupka. Zalałam gorącą wodą i wymieszałam. Napar odstawiłam do wystygnięcia. Napar można wzmocnić likierem lub wódką jeśli ktoś lubi wypieki z procentami.

Do dekoracji:

kilka kostek gorzkiej czekolady

1 łyżka śmietany 30%

zmielone orzechy włoskie

Złożenie ciasta:

W torownicy ułożyłam na dnie pierwszy blat ciasta czekoladowego. Nasączyłam go 1/3 naparu kawowego i posmarowałam około połową kremu. Nałożyłam biszkopt orzechowy. Również nasączyłam go kawą i posmarowałam drugą częścią kremu, zostawiając około jedną łyżkę do dekoracji. Nałożyłam drugi blat czekoladowy, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam cienko odłożonym kremem. Wierzch ciasta udekorowałam czekoladą gorzką roztopioną w gorącej śmietanie, tworząc wzorek i posypałam zmielonymi orzechami.

SMACZNEGO!!!

Ciasto cappuccino czekoladowo orzechowe ciasto cappuccino na biszkopcie ciasto czekoladowo orzechowe z kremem przekladaniec ciasto kawowe kawoszek ciasto tortowe ciasto na swieta ciasto z kremem capucino

Ciasto cappuccino czekoladowo orzechowe ciasto cappuccino na biszkopcie ciasto czekoladowo orzechowe z kremem przekladaniec ciasto kawowe kawoszek ciasto tortowe ciasto na swieta ciasto z kremem capucino

Ciasto cappuccino czekoladowo orzechowe ciasto cappuccino na biszkopcie ciasto czekoladowo orzechowe z kremem przekladaniec ciasto kawowe kawoszek ciasto tortowe ciasto na swieta ciasto z kremem capucino



poniedziałek, 29 listopada 2021

Ciasto dyskoteka (kryształek)

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Specjalnie dla moich dzieciaczków przygotowałam dziś ciasto o wdzięcznej nazwie "dyskoteka" lub "kryształek". Jest to biszkopt kakaowy/czekoladowy przełożony masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam dodatkowo gorzką czekoladą i kolorową posypką cukrową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz na imprezy, zwłaszcza imprezy dla dzieci, bo jest bardzo kolorowe. Jeszcze się też nie spotkałam, aby komuś nie smakowało. Oto przepis:

Biszkopt:

5 jajek

4 łyżki mąki pszennej tortowej

4 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

3 galaretki w różnych kolorach (np. żółtka, zielona i czerwona)

500ml śmietany 30%

2 śmietan - fixy

1 mały cukier waniliowy

3 łyżeczki żelatyny

150ml wody

Polewa:

4 łyżki śmietany 30%

100g gorzkiej czekolady

posypka cukrowa

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od zrobienia galaretek. Każdą galaretkę wsypałam do osobnej miseczki i rozpuściłam każdą w 250ml wrzątku. Galaretki odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Można je przygotować wieczorem dzień przed przygotowaniem ciasta, aby przez noc dobrze stężały. Następnie każdą z galaretek wyjęłam z miseczki i pokroiłam w kostkę. 

Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam powoli cukier. Pianę miksowałam, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i po dodaniu każdego z nich miksowałam pianę do połączenia składników. Mąkę wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam do połączenia składników (tak aby nie było grudek). Ciasto przelałam do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam na metalowej kratce, po czym zdjęłam rant i przekroiłam ciasto na dwa blaty. Jeden blat zostawiłam w tortownicy i zapięłam ponownie rant.

Żelatynę wsypałam do rondelka, zalałam zimną wodą i odstawiłam do napęcznienia. Następnie ustawiłam na bardzo małym ogniu i podgrzewałam, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiłam do wystygnięcia. Należy jednak jej pilnować, aby nie zgęstniała. Zimną śmietanę przelałam do miski. Wsypałam cukier waniliowy i śmietan - fixy i ubiłam ją mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany, miksując na małych obrotach, wlałam powoli wystudzoną płynną żelatynę. Gdy masa była jednolita wsypałam do niej pokrojone galaretki i wymieszałam łyżką. Masę wyłożyłam na biszkopt do tortownicy i przykryłam ją drugim blatem biszkoptu dociskając, aby ciasto się skleiło. 

4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Polewą polałam wierzch ciasta i posypałam kolorową posypką. Ciasto wstawiłam do lodówki aby stężało.

SMACZNEGO!!!

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany


Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany

Ciasto dyskoteka krysztalek, smietanowiec na biszkopcie, biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto z galaretkami ciasto ze smietany


sobota, 13 listopada 2021

Sernik na orzechowym spodzie

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

 Na moim blogu chyba najwięcej przepisów znajdziecie na serniki. Jak już wielokrotnie pisałam to moje ulubione ciasta i za każdym razem można go upiec w inny sposób, aby nie było nudno. Dziś kolejny przepis na pyszny sernik, tym razem jest to sernik na orzechowym spodzie. Spód wychodzi fajny i chrupiący, przyjemnie orzechowy w smaku. Masa serowa jest natomiast delikatna, lekko puszysta i kremowa. Całość posypałam cukrem pudrem, ale można również polać czekoladą. Oto przepis:

Spod orzechowy:

ok. 110g miękkiego masła

1szkl. zmielonych orzechów włoskich

1szkl. mąki tortowej

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

Masa serowa:

1kg sera z wiaderka

6 jaj

100g miękkiego masła

3/4szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

120ml śmietany 30%

szczypta soli

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sposób przygotowania:

Miękkie masło (110g) przełożyłam do miski i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam zmielone orzechy włoskie i ponownie zmiksowałam. Następnie wsypałam mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Ciasto nie będzie ścisłe jak kruche, tylko raczej powinno się trochę kleić a trochę rozsypywać. Nie wiem jak to dokładnie ująć. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy o wymiarach 25x35cm i równomiernie rozłożyłam a następnie lekko ugniotłam. Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam 15 minut w 180 stopniach. 

Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka umieściłam w misce i zmiksowałam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Do masy jajecznej dodawałam łyżką ser i miksowałam jedynie do połączenia składników. Następnie dodałam budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksowałam do połączenia. W oddzielnej misce ubiłam zimną śmietanę kremówkę i dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wymieszałam masę łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i również dodałam do masy serowej. Ponownie wymieszałam masę delikatnie drewnianą łyżką i wyłożyłam na podpieczony spód. Sernik ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam go jeszcze 55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu sernik przestudziłam przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjęłam na metalową kratkę. Przed podaniem sernik posypałam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny

Sernik na orzechowym spodzie, sernik na orzechowym ciescie, sernik rosyjski, sernik z kremowka, sernik ze smietana, sernik z sera z wiaderka, sernik puszysty i delikatny


piątek, 12 listopada 2021

Tort z kremem truskawkowym

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Ten tort zrobiłam już jakiś czas temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać żeby wstawić przepis. Dziś znalazłam chwilę, aby to zrobić, bo torcik jest bardzo smaczny i warto podzielić się przepisem. Do tego jest łatwy do zrobienia, więc nawet początkujący domowi cukiernicy powinni sobie z nim poradzić. Tort zrobiłam na jasnym biszkopcie, z kremem o smaku truskawkowym na bazie mleka skondensowanego i galaretki. Torcik ozdobiłam serduszkami z galaretki i groszkami/drażami truskawkowymi. Oto przepis:

Biszkopt:

4 duże jajka

0,5szkl. cukru

1/3szkl. mąki tortowej

1/3szkl. mąki ziemniaczanej

szczypta soli

kilka kropel olejku cytrynowego do ciast lub soku z cytryny

Krem:

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

4 galaretki truskawkowe

1-2 łyżki dżemu truskawkowego

330ml śmietany 30%

1 śmietan - fix

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 paczka draży truskawkowych

Poncz:

sok z połowy cytryny

3/4szkl. przegotowanej wody

cukier do osłodzenia

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypałam powoli cukier i ubijałam dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie, ciągle miksując, dodawałam do piany po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Wsypałam ją do masy jajecznej i wymieszałam do połączenia. Ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm i piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam i przekroiłam na trzy równe blaty.

Sok z cytryny wymieszałam z gorącą wodą i około łyżeczką cukru. Wystudziłam. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze i zapięłam obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyłam 1/3 ponczu. 

Dwie galaretki truskawkowe rozpuściłam w dwóch szklankach (razem 500ml) gorącej wody. Odstawiłam je do wystygnięcia. Mleko skondensowane przelałam do miski i spieniłam mikserem. Do mleka wlałam powoli wystudzoną galaretkę i miksowałam razem aż mleko z galaretką zamieniło się w puszystą masę. Na koniec masę zmiksowałam z dżemem. Połowę masy wyłożyłam na nasączony biszkopt i przykryłam go drugim biszkoptem. Ponownie nasączyłam i wyłożyłam resztę kremu. Ułożyłam trzeci biszkopt i nasączyłam go resztą ponczu. Tort schowałam do lodówki aby masa stężała. 

Po kilku godzinach wyjęłam tort z lodówki i ostrożnie zdjęłam obręcz tortownicy. Zimną śmietanę ubiłam ze śmietan - fixem i cukrem waniliowym na sztywno i posmarowałam nią wierzch i boki tortu. Zrobiłam również małe rozetki dookoła tortu. Tort ponownie wstawiłam do lodówki. 

Pozostałe 2 galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Galaretkę przelałam do płaskich naczyń tak aby warstwa galaretki miała ok. 0,5cm. Galaretkę wstawiłam do lodówki do stężenia. Ze stężałej galaretki wycinałam foremką serduszka i ostrożnie podwadzałam aby się odkleiły od naczynia. Tak przygotowane serduszka przykleiłam na wierzchu i bokach tortu dociskając je do śmietany. Na rozetkach ułożyłam dodatkowo draże truskawkowe. 

SMACZNEGO!!!

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy

Tort z kremem truskawkowym, tort truskawkowy, tort z kremem z mleka skondensowanego, krem do tortu na mleku skondensowanym, tort walentynkowy, tort z serduszkami, tort urodzinowy