sobota, 23 marca 2019

Babka orzechowo - kakaowa

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

Już niebawem kolejne Święta Wielkanocne, więc dzisiejszy post będzie trochę w tym klimacie. Mianowicie postanowiłam zrobić babkę. Dawno nie gościł u mnie wypiek tego rodzaju więc postanowiłam nadrobić zaległości. Poza tym ostatnio robię różne wypieki i potrawy z użyciem orzechów włoskich, bo mam ich sporo i byłam ciekawa czy babka orzechowa będzie równie dobra jak pozostałe ciasta z ich użyciem. Nie zrobiłam jednak tradycyjnej babki pieczonej w piekarniku, tylko babkę gotowaną w garnku. Robiłam już takie babki i zawsze wychodziły pyszne, wilgotne i aromatyczne. Tym razem postanowiłam zrobić taką babkę ale o smaku orzechowym. A jako że orzechy lubią kakao i czekoladę to moją babkę zrobiłam marmurkową orzechowo - kakaową. Babka tak jak myślałam wyszła pyszna i z przyjemnością prezentuję wam przepis. Oto on:

Składniki:
250g masła
5 jaj
3/4szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
6 łyżek mielonych orzechów włoskich
6 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
2-3 łyżki śmietany 30%
1 czekolada z drobnymi orzechami
babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

Sposób przygotowania:
Zacznę od tego, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babki miałam w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i utarłam na puszysty krem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodawałam po jednym do utartego masła i miksowałam do połączenia składników. Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie tę mieszankę wsypywałam partiami do masła utartego z cukrem i żółtkami. Ciasto wyjdzie w tej chwili bardzo gęste. Dolałam mleko aby je rozrzedzić, a następnie wymieszałam z ubitą pianą z białek. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta zmiksowałam z kakao. Formę silikonową z kominem (ale taką gdzie komin jest zamknięty, to znaczy nie ma w nim dziury) wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do formy wykładałam na przemian po łyżce ciasta ciemnego i ciasta jasnego i tak do skończenia obu rodzajów ciasta. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka wlewałam powoli wodę aż sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką, ustawiłam na gazie i zagotowałam wodę. Zmniejszyłam płomień gazu, aby woda tylko lekko bulgotała i od tego momentu gotowałam babkę przez ok. 90 minut. Po ugotowaniu, babkę wyjęłam z garnka (należy uważać aby się nie poparzyć), zdjęłam folię aluminiową i pozostawiłam babkę do wystygnięcia. Gdy babka była chłodna wyjęłam ją z formy na talerz. Śmietankę podgrzałam i gdy była gorąca, wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę z kawałkami orzechów (nie z całymi orzechami). Wszystko mieszałam do momentu uzyskania jednolitej polewy. Polewą polałam babkę i wstawiłam ją do lodówki aby stwardniała. Po ok. 2-3 godzinach babka jest gotowa do krojenia.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!! 

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

piątek, 22 marca 2019

Sałatka meksykańska

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami
Sałatka meksykańska to prosta i szybka do zrobienia sałatka, której podstawą są warzywa konserwowe takie jak: kukurydza, fasola czerwona i ogórki oraz kabanosy wieprzowe (najlepiej pikantne). Sałatka jest fajna i kolorowa. Ładnie wygląda po przygotowaniu i jest bardzo smaczna.
Idealnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska w ciągu dnia, drugie śniadanie do pracy czy dodatek do kotleta. Będzie idealna na zbliżające się Święta Wielkanocy czy dowolną domową imprezę. Polecam. Oto przepis:


Składniki:
ok. 300 kabanosów wieprzowych (najlepiej pikantnych)
1 papryka czerwona
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy konserwowej
ok. 5-6 ogórków konserwowych
mały kawałek pora lub cebuli
sól, pieprz
majonez
Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Sposób przygotowania:
Kukurydzę i fasolę konserwowe wyłożyłam z puszek na durszlak aby odsączyć z zalewy. Następnie przełożyłam do większej miski. Paprykę czerwoną umyłam, wykroiłam gniazdo nasienne i pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do miski. Ogórki pokroiłam również w podobną kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do reszty warzyw w misce.
Kawałek pora o długości ok. 6-7cm również drobno pokroiłam i wrzuciłam do miski. Można też użyć kawałek cebuli. Chodzi aby sałatka nie była mdła i nabrała troszkę charakteru. Kabanosy pokroiłam na plasterki i dodałam do warzyw. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ilość majonezu należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Do sałatki można dodać również ugotowany makaron zwykły lub błyskawiczny, bądź tortellini.

Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę makaronową z groszkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką i serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

czwartek, 21 marca 2019

Naleśniki orzechowe z serem

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

Już jakiś czas temu pisałam, że mam w tym roku dostatek orzechów włoskich. Robiłam z nich już torty i ciasta. Wszystkie wyszły pyszne. Tym razem postanowiłam zrobić również coś na słodko, ale coś szybszego w przygotowaniu, czyli naleśniki orzechowe z serem również orzechowym. Byłam ciekawa tego połączenia smakowego. Trochę się bałam czy nie będzie zbyt mocno czuć tej charakterystycznej goryczki orzechów, ale nie. Czuć fajny posmak orzechowy, ale nie jest to w żadnym wypadku gorycz. Takie naleśniki orzechowe mają troszkę ciemniejszy kolor niż te tradycyjne i trzeba do nich dać troszkę więcej cukru, ale za to są bardzo smaczne. Polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
ok. 1 i 1/4szkl. mąki tortowej
ok. 1 i 1/4szkl. mleka
1/4szkl. wody mineralnej niegazowanej
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka oleju 

Składniki na farsz serowy:
ok. 300g białego sera zmielonego
3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
1 mały cukier waniliowy
2-3 łyżeczki cukru kryształu

Dodatkowo:
cukier puder
olej do smażenia
nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę tortową. Wlałam mleko i wbiłam jajko. Dosypałam zmielone orzechy włoskie, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wlałam łyżkę oleju i zmiksowałam wszystko na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta dolałam wodę, ale jeśli ciasto wyjdzie wam rzadkie to można ten krok pominąć. Ciasto powinno mieć konsystencję jak przy tradycyjnych naleśnikach, powinno być lejące ale lekko gęstawe, mniej więcej konsystencji śmietany 30%. Gotowe ciasto odstawiłam na kilkanaście minut by trochę odpoczęło i się przegryzło. Na małej patelni rozgrzewałam porcje oleju, ok. 0,5 łyżki na każdy naleśnik i nalewałam porcje ciasta rozprowadzając je po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiano i zdejmowałam na talerz. Biały ser przełożyłam do miski. Użyłam sera chudego w kostce, który był już zmielony. Zwykły twaróg można zmielić na raz w maszynce do mięsa lub można też użyć gęstego sera sernikowego. Do sera dospałam zmielone orzechy włoskie oraz obydwa rodzaje cukru i wszystko wymieszałam dokładnie łyżką aż składniki się ze sobą połączyły. Serem smarowałam naleśniki i zwijałam je w koperty. Można również zwijać w ruloniki czy rogaliki. Gotowe naleśniki ułożyłam z powrotem na patelni i obsmażyłam z obu stron aby naleśniki nabrały fajnej chrupiącej skórki. Przed podaniem oprószyłam jeszcze leciutko cukrem pudrem. Do takich naleśników doskonale będzie też pasowała roztopiona mleczna lub gorzka czekolada, którą można polać lekko naleśniki. 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki z serem, np.: naleśnikowe rogaliki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), naleśniki z serem  pomarańczową nutą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe/twarogowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html).

SMACZNEGO!!!

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

czwartek, 14 marca 2019

Ciasto marmurkowe - zebra


ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada
Po kilku tortach z rzędu przyszedł czas na coś bardziej zwyczajnego, ale jednocześnie smacznego. Miałam straszną ochotę na jakieś dobre ciasto, a czasu na jego zrobienie niewiele, więc kolejny tort nie wchodził w grę. Stwierdziłam więc, że zrobię ciasto marmurkowe, które chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Zależało mi jednak aby to ciasto było wilgotne w środku, dlatego zrobiłam je na oleju. Dodatkowo ciasto oblałam po upieczeniu czekoladą, aby rozpusty było jeszcze więcej. Ciasto wyszło takie jak lubię. Polecam wam ten przepis, a oto on:
ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

Składniki:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2szkl. mąki pszennej tortowej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. oleju
3/4szkl. wody
2 łyżki kakao


Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
ok. 100ml śmietany 30%
ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijałam je mikserem na najwyższych obrotach aż powstał jasny puszysty krem (trwało to kilka minut). Do osobnej miski przesiałam 2 szklanki mąki pszennej tortowej i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawałam po łyżce do utartych jajek, miksując cały czas już na najniższych obrotach miksera. Gdy jajka z mąką były dobrze połączone (powinna powstać gęsta masa), dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam dalej do połączenia składników.
Na koniec dolałam również powoli przestudzoną przegotowaną wodę i również miksowałam do połączenia składników. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej dosypałam 2 łyżki mąki i wymieszałam, a do drugiej 2 łyżki kakao naturalnego i także wymieszałam. Foremkę o wymiarach ok. 26x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na środek blaszki wylewałam na przemian po jednej łyżce ciasta jasnego i ciasta ciemnego i tak do wyczerpania składników. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 40min. w temp. 180 stopni bez termoobiegu.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Śmietanę przelałam do rondelka i podgrzałam, uważając jednak aby jej nie zagotować.Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką i mieszałam aż czekolada się rozpuściła i powstała jednolita polewa. Polewą polałam ciasto i wstawiłam je na kilka godzin do lodówki aby polewa zastygła. I gotowe. Pyszne ciasto do kawy lub herbaty można zajadać.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na zebrę na samych białkach (tu jest link do tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/zebra-na-biakach.html). Polecam też przepis na babkę marmurkową cytrynowo - kakaową z mikrofali (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html) oraz marmurkową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html).
SMACZNEGO!!!

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

sobota, 9 marca 2019

Tort jagodowo - kokosowy


tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Ostatnio u mnie co tydzień tort na tapecie. Jakoś tak mnie ostatnio naszło na takie właśnie wypieki. Bardzo lubię w nich wymyślanie jakie smaki tym razem połączyć i jaką dekorację do nich dobrać. Oczywiście robię je i ozdabiam amatorsko, ale sprawia mi to frajdę, więc czemu nie. Poza tym bardzo lubię jeść torty. Wiem, że sporo osób ich nie lubi i woli tradycyjne ciasta, ale ja do nich nie należę. Dziś zrobiłam tort jagodowo - kokosowy na cytrynowym biszkopcie. Nasączyłam go wodą z sokiem z cytryny. Tort wyszedł bardzo smaczny, lekko owocowy i zarazem lekko kokosowy. Ponieważ smaki są delikatne, to też dobrałam delikatną dekorację, robiąc róże z kremu. Niestety w trakcie dekorowania tortu, mój mały 3-letni pomocnik popsuł mi różyczki, więc efekt nie jest taki jak sobie go zamierzyłam. Trochę je uratowałam, ale nie do końca. Mam jednak nadzieję, że tort przypadnie wam do gustu. Oto przepis:
tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Składniki na biszkopt:
6 jaj
0,5szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3/4szkl. mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
szczypta soli

Z jaj oddzieliłam białka i umieściłam je w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do piany wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam aż cały cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się lśniąca. Do ubitej piany z cukrem dodałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników po dodaniu każdego z nich. W oddzielnej misce wymieszałam ze sobą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i taką mieszankę wsypałam do piany jajecznej. Wymieszałam wszystko łyżką i na koniec wlałam olejek cytrynowy jeszcze raz mieszając do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier kładę tylko na dno tortownicy i brzegi wpuszczam w obręcz). Biszkopt piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu i wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Upieczony biszkopt wyjęłam od razu po upieczeniu i wystudziłam w formie. Wystudzony przekroiłam na 4 części, ale do tortu użyłam tylko 3. Można też przekroić na 3 grubsze blaty jeśli lubicie więcej ciasta w torcie. Ja wolę jak jest mniej więcej równo ciasta i kremu. Poza tym taki wysoki tort ciężko się przechowuje w lodówce bo nie mieści się do pojemnika na ciasto.
tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Poncz:
sok z 1 cytryny
ok. 3 łyżeczki cukru
ok. 300ml wody

Sok wycisnęłam z cytryny i przelałam go do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier (można go dać mniej lub więcej w zależności od preferencji) i wlałam ok. 300ml. ciepłej wody. Mieszałam aż cukier się całkowicie rozpuścił. 

Masa jagodowa:
2 szklanki domowych jagód ze słoika (Są to jagody zagotowane z cukrem i odrobiną wody, coś w rodzaju gęstego kompotu z cukrem lub rzadkiej konfitury)
1 mały kisiel ekspresowy o smaku owoców leśnych
1-2 płaskie łyżeczki żelatyny (w zależności od tego jak gęste są jagody)

Jagody przełożyłam ze słoika do garnka i podgrzewałam je aż zaczęły bulgotać. Wtedy wyłączyłam gaz i wsypałam kisiel. Wymieszałam a następnie wsypałam jeszcze żelatynę i również mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Jagody odstawiłam aby wystygły a następnie zaczęły tężeć. Jeśli nie macie domowych jagód w słoiku można użyć jagód świeżych lub mrożonych, gotując je z cukrem i odrobiną wody jak na domową konfiturę. Potem 2 szklanki takich jagód użyć do zrobienia tortu. 

Krem kokosowy:
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
750ml zimnego mleka
4 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
ok. 150g wiórków kokosowych
ok. 200g masła

Z 750ml mleka odlałam 250ml i rozmieszałam w nim żółtka, budynie i obie mąki tak aby uzyskać jednolitą mieszankę bez grudek. Resztę mleka zagotowałam z cukrami. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszankę budyniową i ciągle mieszając, gotowałam budyń aż zrobił się bardzo gęsty. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki. Miękkie masło rozmiksowałam aby nabrało trochę puszystości a następnie dodawałam do niego zimny budyń. Miksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu o jednolitej konsystencji. Do zmiksowanego kremu wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam. 
Na paterze umieściłam pierwszy blat biszkoptu. Naponczowałam go ok. 1/3 przygotowanej wody cytrynowej i posmarowałam połową tężejących jagód. Na jagodach delikatnie rozsmarowałam 1/3 kremu kokosowego. Następnie położyłam drugi blat biszkoptowy, naponczowałam go, posmarowałam kremem jagodowym i kremem kokosowym. Na to położyłam trzeci blat biszkoptowy i posmarowałam go już tylko kremem kokosowym.
tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Obłożenie tortu i dekoracja:
ok.350ml zimnej śmietany 30%
odrobina barwnika różowego i zielonego

Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia i miksowałam do uzyskania sztywnej konsystencji. Z ubitej śmietany odłożyłam łyżkę i wymieszałam z odrobiną zielonego barwnika. Następne 2 łyżki zabarwiłam na różowo. Resztą śmietany posmarowałam boki i wierzch tortu. Odłożoną śmietanę przełożyłam do worków cukierniczych z końcówkami do robienia różyczek i listków i ozdobiłam nią wierzch tortu.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort orzechowo - śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.


SMACZNEGO!!!

tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

poniedziałek, 4 marca 2019

Tort orzechowo - śmietankowy

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

W zeszłym tygodniu robiłam tort orzechowo - kawowy i był tak smaczny, że na ten weekend postanowiłam zrobić kolejny. Żeby jednak nie powtarzać tego samego zrobiłam go w trochę innej wersji. Ponownie zrobiłam biszkopt orzechowy bo się w nim zakochałam, ale tym razem wzbogaciłam go o kakao. Krem do środka tortu zrobiłam podobnie jak ostatnio budyniowy, ale już bez kawy, a czysty śmietankowy z dodatkiem żółtek. Wierzch i boki tortu oraz ozdoby zrobiłam z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone czyli standardowego kremu tortowego. Wszystko przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki domowej roboty. Do nasączenia natomiast użyłam naparu z mielonej kawy. Tort wyszedł smaczny, wilgotny i w sam raz słodki. Polecam. A oto przepis:
tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

Składniki na biszkopt:
150g mielonych orzechów włoskich
3 całe jajka
3 białka
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5szkl. cukru kryształu
1 mały cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki kakao naturalnego
szczypta soli

Z całych jaj oddzieliłam białka. Razem z dodatkowymi 3 białkami umieściłam je w misce miksera. Dodałam szczyptę soli i zaczęłam ubijanie piany. Gdy piana zaczęła sztywnieć dosypałam powoli cukier kryształ i waniliowy i ubijałam dalej aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku, miksując po każdym do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone orzechy włoskie, obie mąki, kakao, kaszę i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki suche wsypałam do ubitej piany i wymieszałam łyżką do połączenia. Okrągłą tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przelałam do niej przygotowane ciasto. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Zimny biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na 3 równe blaty.

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

Do nasączenia:
2 łyżeczki kawy mielonej
2 łyżeczki cukru
ok. 300ml wrzątku

Kawę wsypałam do dużego kubka i zaparzyłam wrzątkiem jak tradycyjną kawę jaką pija się na co dzień. Po zaparzeniu posłodziłam ją cukrem i odstawiłam do wystygnięcia.

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
0,5l mleka
4 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 150g masła
dżem z czarnej porzeczki

Z 0,5l zimnego mleka odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim żółtka, proszki budyniowe i obie mąki. Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem. Na gotujące się mleko wlałam cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej i gdy było miękkie lekko je rozmiksowałam a następnie dodawałam do niego po łyżce chłodny budyń. Krem miksowałam aż nabrał jednolitej gładkiej konsystencji. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Naponczowałam go kawą i posmarowałam cienko dżemem. Na dżemie rozsmarowałam połowę kremu budyniowego. Położyłam drugi blat biszkoptowy i powtórzyłam czynności. Na wierzchu ułożyłam ostatni blat biszkoptu i naponczowałam go resztą kawy.
tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

Krem śmietanowy:
ok. 350ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
kilka kostek czekolady mlecznej
cukier waniliowy

Zimną śmietanę wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam do smaku trochę cukru waniliowego i zmiksowałam na najwyższych obrotach miksera aż śmietana zgęstniała. Dodałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia. Z powstałego kremu odłożyłam 2 łyżki. Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam. Gdy lekko przestygła połączyłam ją z odłożoną śmietaną. Kremem śmietanowym bez czekolady posmarowałam wierzch i boki tortu oraz zrobiłam rozetki na rancie tortu. Kremem czekoladowym również zrobiłam rozetki na przemian z białymi oraz kratkę na górze o bokach tortu. Dodatkowo do dekoracji użyłam małych serduszek cukrowych. Przygotowany i ozdobiony tort wstawiłam na całą noc do lodówki aby się dobrze schłodził. 

Zapraszam do obwiedzenia pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu
 

sobota, 23 lutego 2019

Tort orzechowo - kawowy

tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

Już bardzo dawno nie robiłam tortu, prawie rok. Z reguły są one trochę pracochłonne, zwłaszcza jeśli chce się zrobić jakąś fajną dekorację. Jednak już się trochę stęskniłam za robieniem tych właśnie wypieków i postanowiłam się trochę pobawić. Poza tym miałam straszna ochotę wypróbować tort orzechowy, bo nigdy nie robiłam i nie jadłam, a na samą myśl o nim dostawałam wilczego apetytu. Okoliczności akurat były sprzyjające, bo mam spory zapas orzechów włoskich, więc postanowiłam zrealizować swoje plany. Ponieważ nigdy takiego tortu nie robiłam, to postanowiłam poszperać trochę w internecie aby podpatrzeć jak się takowy robi. Chodzi głównie o biszkopt. Orzechy są dość ciężkie i wilgotne, więc nie chciałam ryzykować zakalca i wymyślać własnego przepisu. Zainspirowałam się przepisem z tej strony: https://gotujmy.pl/tort-orzechowy-z-kawa,przepisy-okazje-przepis,261096.html, ale oczywiście pozmieniałam trochę rzeczy, dopasowując przepis do swojego smaku. Oto przepis w mojej wersji:
tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

Biszkopt orzechowy:
200g mielonych orzechów włoskich
1/4szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. cukru kryształu
32g cukru waniliowego
3 łyżki kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 białka
szczypta soli

Krem kawowy:
3 budynie śmietankowe po 40g
3szkl. mleka (łącznie 750ml)
3łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek cukru
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 300g masła

Poncz kawowy:
5 łyżeczek cappuccino waniliowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5szkl. gorącej wody

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
ok. 30g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
ok. 100g mielonych orzechów włoskich
tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

Sposób przygotowania:
BISZKOPT: Przygotowanie tortu rozpoczęłam od wykonania biszkoptu orzechowego. Można go sobie przygotować dzień przed zrobieniem tortu, aby podzielić sobie pracę. Biszkopt należy wtedy przechować w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce w pojemniku na ciasto lub po prostu w formie, przykrywając go aby nie obsychał. Jajka na biszkopt wyjęłam sobie wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Z całych jajek oddzieliłam białka i wszystkie 5 białek umieściłam w misce. Dodałam szczyptę soli  i zaczęłam ubijać pianę mikserem. Gdy zaczynała się robić gęsta wsypałam powoli cukier kryształ i cukier waniliowy i dalej ubijałam pianę, aż do rozpuszczenia się cukru. Piana powinna się zrobić lśniąca. Można też rozetrzeć trochę piany w palcach i sprawdzić czy cukier nie chrzęści. Do ubitej piany dodałam kolejno 3 żółtka. Po dodaniu każdego miksowałam pianę do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam składniki suche na biszkopt, czyli: zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Wymieszane składniki dodałam do ubitej piany i wymieszałam całość łyżką. Przygotowane ciasto biszkoptowe przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem, papier kładziemy jedynie na dno i wpuszczamy w obręcz. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Nie rozgrzewałam też wcześniej piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam i wystudziłam w formie. Biszkopt nie opada. Po wystudzeniu biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam go na 3 równej grubości blaty.
tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

KREM: 2 szklanki zimnego mleka wlałam do rondla z grubszym dnem. Wsypałam do niego cukier i kawę rozpuszczalną i wymieszałam. Ustawiłam na gazie i zaczęłam podgrzewać, mieszając co jakiś czas aby cukier się rozpuścił. Pozostałą szklankę mleka wymieszałam z proszkami budyniowymi, żółtkami i obiema mąkami na jednolitą zawiesinę. Gdy mleko z kawą się zagotowało, wlałam przygotowaną mieszankę i cały czas energicznie mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Następuje to niemal błyskawicznie po wlaniu mieszanki. Ugotowany budyń odstawiłam do wystudzenia. Można go przykryć folią aluminiową tak aby dotykała budyniu, wtedy nie zrobi się kożuch, czyli ta charakterystyczna skórka na wierzchu. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem a następnie dodawałam do niego partiami zimny wystudzony budyń. Teoretycznie masło i budyń powinny mieć tą samą temperaturę. Ja jednak nigdy tego nie sprawdzam i jeszcze nigdy krem budyniowy mi się nie zważył. Budyń miksowałam do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Krem podzieliłam na 3 części. Trochę zostawiłam też do dekoracji.
tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

PONCZ: Cappuccino i kawę rozpuszczalną wsypałam do miseczki i zalałam je najpierw ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Rozmieszałam kawę do rozpuszczenia i dolałam resztę gorącej wody. odstawiłam poncz do całkowitego wystygnięcia. Poncz warto zrobić wcześniej noż krem aby potem nie czekać aż ostygnie.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na tacy. Założyłam obręcz tortownicy w której był pieczony aby łatwiej było rozprowadzać krem. Polałam go ok. 1/3 przygotowanego ponczu i posmarowałam cienko dżemem. Na dżemie rozprowadziłam pierwszą część kremu kawowego. Położyłam następny blat orzechowy, naponczowałam go, posmarowałam dżemem i kolejną częścią kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta i naponczowałam resztą kawy. Tego blatu nie smarowałam już dżemem, a jedynie samym kremem. Zdjęłam obręcz tortownicy i posmarowałam również boki tortu. Odłożony do dekoracji krem przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam rozetki na torcie dookoła. Czekoladę połamałam na kawałki. Śmietankę podgrzałam, nie dopuszczając jednocześnie do jej zagotowani. Gorącą śmietaną zalałam czekoladę i pozostawiłam ją na kilka minut. Po tym czasie wymieszałam. Czekolada powinna się w śmietanie rozpuścić. Gdy czekolada przestygła posmarowałam nią wierzch tortu. Brzegi czekolady wzdłuż rozetek oraz boki tortu obsypałam dodatkowo mielonymi orzechami. Przygotowany tort wstawiłam na całą noc do lodówki do schłodzenia, ale powinien być dobry już po paru godzinach. Tort z tego przepisu wychodzi mało słodki, delikatnie kawowy i orzechowy jednocześnie. Całość jest fajnie przełamana kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ja użyłam dżemu domowej roboty, który jest nieco bardziej kwaśny niż sklepowy. Według mnie tort jest pyszny. Jest wilgotny. Smaki idealnie się ze sobą komponują. Do tego bardzo ładnie wygląda w środku po rozkrojeniu. Ja go co prawda zrobiłam bez żadnej okazji, ale wydaje mi się, że będzie idealnie pasował na różne rocznice, urodziny itp, zwłaszcza dla tych co lubią mniej słodkie wypieki. Niestety to tort tylko dla dorosłych z uwagi na zawartość kawy. Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu tak jak mi.
Zapraszam również do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na torty. Wszystkie znajdziecie w zakładce torty na moim blogu po prawej stronie, również pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/torty

SMACZNEGO!!!

tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

tort orzechowo kawowy tort orzechowy tort z orzechami wloskimi tort kawowy tort dla doroslych tort nasaczony kawa tort z czekolada tort malo slodki tort z kremem kawowym tort z kremem budyniowym

niedziela, 17 lutego 2019

Ciastka cappuccino

ciastka cappuccino ciastka kawowe ciastka z czekolada i ziarnami ciastka ze slonecznikiem ciasteczka kruche

Dziś mam coś dla amatorów kawowych smaków, ale tych bardzo delikatnych smaków oraz coś dla wielbicieli czekolady. Ponieważ ja jestem wielbicielką obu tych smaków to postanowiłam je połączyć w jedno. Niestety z uwagi na okoliczności chwilowo musiałam zrezygnować z picia prawdziwej kawy, więc do tego przepisu użyłam kawy cappuccino, która jest o wiele delikatniejsza i łagodniejsza w smaku. A użyłam jej do kruchych ciasteczek w stylu piegusów, które zrobiłam z kawałkami mlecznej czekolady i z ziarnem słonecznika. Takie ciasteczka to przynajmniej dla mnie świetna przekąska w ciągu dnia, dodatek do herbaty czy kakao lub do jogurtu na podwieczorek czy śniadanie. Ciastka są szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego co najważniejsze, bardzo smaczne. Polecam wam ten przepis, a oto on:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
3 łyżki cappuccino w ulubionym smaku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
ok. 150g masła lub margaryny
2-3 łyżki śmietany 30%
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki ziaren słonecznika
ciastka cappuccino ciastka kawowe ciastka z czekolada i ziarnami ciastka ze slonecznikiem ciasteczka kruche

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do miski. Dosypałam do niej cappuccino waniliowe, cukier waniliowy i cukier puder (ilość cukru można zmniejszyć bo przy użyciu mlecznej czekolady ciastka wychodzą słodkie). Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Użyłam żółtek z mniejszych jajek. Jeśli macie bardzo duże jajka użyjcie tylko dwóch. Dolałam śmietanę, najpierw 2 łyżki a potem jeszcze jedną bo ciasto słabo się kleiło. Wszystko zagniotłam rękami dość szybko na jednolite ciasto. Czekoladę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do zagniecionego ciasta razem z ziarnami słonecznika. Ciasto zagniotłam ponownie wgniatając w nie dodatki tak aby rozprowadzić je w miarę równomiernie po całym cieście. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam porcje wielkości orzecha włoskiego i formowałam je w kulki. Takie kulki układałam na blaszce i spłaszczałam lekko ręką aby uzyskać w miarę okrągłe ciastko. Ciastka wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekłam je do zrumienienia (ok. 15-20 minut). po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę do wystudzenia. Gdy ciastka ostygną można je zajadać. Nie potrzeba ich posypywać niczym ani oblewać polewami. Same w sobie są pyszne.
Polecam pozostałe moje przepisy na ciastka, np.: ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciastka kakaowo - orzechowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/ciasteczka-kakaowo-orzechowe.html), ciastka waniliowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html), ciastka z kleiku ryżowego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html).

SMACZNEGO!!!

ciastka cappuccino ciastka kawowe ciastka z czekolada i ziarnami ciastka ze slonecznikiem ciasteczka kruche

ciastka cappuccino ciastka kawowe ciastka z czekolada i ziarnami ciastka ze slonecznikiem ciasteczka kruche

ciastka cappuccino ciastka kawowe ciastka z czekolada i ziarnami ciastka ze slonecznikiem ciasteczka kruche

czwartek, 14 lutego 2019

Pizza XXL

pizza xxl pizza na grubym ciescie pizza na puszystym ciescie ciasto na pizze pizza z szynka pizza z warzywami pizza z wedzonym serem

Kolejna pizza w moim repertuarze. Trochę podobna do dwóch innych na moim blogu bo na podobnym drożdżowym puszystym cieście. Jednak wypełnienie jest troszkę inne bo tym razem pizzę zrobiłam z warzywami na patelnię. Pizza dzięki nim nabrała fajnego smaku i ładnie kolorowo wyglądała. Zrobiłam ją bez pieczarek i dałam swojską wędzoną szynkę i cienką swojską kiełbaskę czosnkową. Pizza dzięki nim również nabrała fajnego smaczku. Polecam wam ten przepis, a oto on:

Składniki na ciasto:
ok. 40g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1szkl. ciepłego mleka
ok. 3szkl. mąki pszennej tortowej
4 łyżki oleju

Składniki na sos:
1 łyżka przecieru pomidorowego
4-5 łyżek ketchupu pikantnego
zioła prowansalskie

Dodatki:
ok. 300g sera żółtego wędzonego np. Radamer
ok. 2 garście mrożonych warzyw na patelnię (kukurydza, papryka, brokuły, cebula)
kilka plasterków swojskiej wędzonej szynki/schabu
kawałek cienkiej kiełbasy swojskiej czosnkowej
pizza xxl pizza na grubym ciescie pizza na puszystym ciescie ciasto na pizze pizza z szynka pizza z warzywami pizza z wedzonym serem

Sposób przygotowania:
Przygotowanie pizzy należy rozpocząć oczywiście od zrobienia ciasta. Aby zrobić dobre puszyste ciasto drożdżowe najpierw przygotowuje się zaczyn. tak też uczyniłam i ja. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Zalałam to wszystko ciepłym mlekiem i wymieszałam tak aby nie było grudek. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut aby zaczął pracować. Warzywa wrzuciłam na patelnie i przesmażyłam na łyżce oleju aż zrobiły się miękkie. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam do niej sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrobiłam rękami na jednolite elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na blaszkę i rozwałkowałam je dopasowując do kształtu blachy. Przecier pomidorowy wymieszałam z ketchupem i tak przygotowanym sosem posmarowałam równo ciasto i po wierzchu posypałam je roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Na sosie poukładałam usmażone warzywa. Ser żółty wędzony starłam na tarce na małych oczkach i posypałam nim równomiernie pizzę. Wędlinę pokroiłam na małe kawałki i poukładałam na serze. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i wstawiłam pizzę. Piekłam ją ok. 10-15 minut aż brzegi się dobrze przyrumieniły.
Zapraszam do zerknięcia na inne moje przepisy na pizze, np.: pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html).

SMACZNEGO!!!

pizza xxl pizza na grubym ciescie pizza na puszystym ciescie ciasto na pizze pizza z szynka pizza z warzywami pizza z wedzonym serem

pizza xxl pizza na grubym ciescie pizza na puszystym ciescie ciasto na pizze pizza z szynka pizza z warzywami pizza z wedzonym serem

pizza xxl pizza na grubym ciescie pizza na puszystym ciescie ciasto na pizze pizza z szynka pizza z warzywami pizza z wedzonym serem