poniedziałek, 29 lipca 2019

Pełnoziarniste naleśniki na maslance

pelnoziarniste nalesniki na maslance nalesniki z marmolada nalesniki z maki pelnoziarnistej puszyste nalesniki na slodko
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki, te tradycyjne i te trochę mniej tradycyjne. Dziś natomiast postanowiłam zrobić naleśniki w trochę zdrowszej wersji bo z mąki pełnoziarnistej. Tak naprawdę nigdy nie używałam w swojej kuchni takiej mąki i kupiłam ją bardziej przez ciekawość niż ze względu na jej zdrowotne walory. Kupując ją nie miałam jakiejś sprecyzowanej koncepcji do czego ją wykorzystam. Na początek chciałam zrobić coś łatwego i padło na naleśniki. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej mają bardziej wyrazisty smak, są mniej słodkie, a raczej mniej deserowe mimo iż dodałam trochę cukru. Dlatego nadadzą się idealnie do słonych czy pikantnych farszy.W trakcie jedzenia wyczuwalne są drobinki zboża tak jak w bułkach grahamkach. No i naleśniki mają też trochę ciemniejszy kolor niż te tradycyjne. Dodatkowo naleśniki na maślance są bardziej pulchne i miękkie. Ja swoje naleśniki podałam na słodko z marmoladą o smaku różanym. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 i 1/4szkl. maślanki naturalnej
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
olej do smażenia
ok. 2 łyżki marmolady o smaku różanym
pelnoziarniste nalesniki na maslance nalesniki z marmolada nalesniki z maki pelnoziarnistej puszyste nalesniki na slodko

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pełnoziarnistą, szczyptę soli i cukier waniliowy. Następnie wbiłam jajko i dodałam początkowo szklankę maślanki. Składniki zmiksowałam na jednolite ciasto. Ciasto wyszło dość gęste więc dolałam jeszcze 1/4 szklanki maślanki. Wtedy uzyskałam odpowiednią według mnie gęstość ciasta. Małą patelnię rozgrzałam. Przed nalaniem każdej partii ciasta na patelnię nalewałam ok. 1 łyżeczkę, rozgrzewałam go i nalewałam dopiero ciasto naleśnikowe rozlewając go równomiernie po całej patelni. Naleśniki smażyłam na małym ogniu z obu stron do uzyskania ładnego złotobrązowego koloru. Naleśniki są dość delikatne za sprawą maślanki więc przewraca się je trochę trudniej niż te tradycyjne na mleku. Po usmażeniu naleśniki zsuwałam na talerz. Każdy naleśnik jeszcze ciepły smarowałam cienko marmoladą i zwijałam w rulony. Tak przygotowane naleśniki można od razu zaserwować. Można je też dodatkowo obsmażyć na patelni lub posypać cukrem pudrem. Moja marmolada była jednak dość słodka i nie potrzeba było dosładzania. Naleśniki można oczywiście podać z dowolnymi innymi dodatkami na słodko lub na wytrawnie. W wersji wytrawnej należy jednak zrezygnować z dodawania cukru do ciasta.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.:  naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), naleśniki z serem  pomarańczową nutą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe/twarogowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html).

SMACZNEGO!!! 

pelnoziarniste nalesniki na maslance nalesniki z marmolada nalesniki z maki pelnoziarnistej puszyste nalesniki na slodko

pelnoziarniste nalesniki na maslance nalesniki z marmolada nalesniki z maki pelnoziarnistej puszyste nalesniki na slodko

pelnoziarniste nalesniki na maslance nalesniki z marmolada nalesniki z maki pelnoziarnistej puszyste nalesniki na slodko

piątek, 26 lipca 2019

Francuskie ślimaczki z mięsem

francuskie slimaczki z miesem slimaczki z ciasta francuskiego z miesem i serem ciasto francuskie na ostro wytrawnie pikantnie ciastka francuskie ciasto francuskie z miesnym farszem przekaska z ciasta francuskiego

Francuskie ślimaczki z mięsem czyli mini roladki lub też zawijaski z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, a dokładnie z sosem mięsno - pomidorowym jak do spaghetti oraz z żółtym serem. Jest to bardzo fajna przekąska na ciepło lub zimno, dobry pomysł na drugie śniadanie do pracy czy szkoły lub na wycieczkę. Fajnie sprawdza się też na imprezach, domówkach i innych posiadówkach w gronie znajomych czy rodziny. Idealne do piwa czy wina jako coś na ząb lub jako dodatek do zupy. Można je zrobić też gdy zostanie wam sosu bolońskiego z obiadu od spaghetti i nie wiecie jak go wykorzystać aby się nie zmarnował. Oto dokładny przepis:

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g
ok. 400g mięsa mielonego
ok. 1 łyżka ziół prowansalskich
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 100g koncentratu pomidorowego
ok. 1szklanka wody lub bulionu
sól, pieprz
listek laurowy
1 łyżka śmietany 30%
olej do smażenia
ok. 200g żółtego sera np. gouda
francuskie slimaczki z miesem slimaczki z ciasta francuskiego z miesem i serem ciasto francuskie na ostro wytrawnie pikantnie ciastka francuskie ciasto francuskie z miesnym farszem przekaska z ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:
Jako że użyłam ciasta francuskiego gotowego, to tak naprawdę głównym punktem jest sporządzenie farszu. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam ok. 2 -3 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę. Podsmażyłam ją na rumiano i dodałam mięso mielone. Smażyłam je,mieszając od czasu do czasu aż się przyrumieniło. Przełożyłam wszystko do garnka. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy wymieszany z bulionem, przeciśnięty przez praskę czosnek i listek laurowy. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i dusiłam na wolnym ogniu ok. 30-40 minut. Na koniec dodałam zioła prowansalskie wcześniej roztarte i śmietanę. Wymieszałam i dodałam ok. 50g startego żółtego sera. Mieszałam aż się rozpuścił. Sos powinien być gęsty. Dusiłam jeszcze kilka minut po czym sos zdjęłam z gazu i odstawiłam do zupełnego wystygnięcia. Gdy sos wystygł, rozwinęłam ciasto francuskie i rozłożyłam na nim równomiernie sos mięsny. Na mięsie rozłożyłam resztę startego żółtego sera. Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam je na plastry o szerokości ok. 3cm. Tak przygotowane plastry przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ślimaczki piekłam ok. 15-20 minut aż się dobrze zrumieniły. Po upieczeniu wyjęłam je z piekarnika i przestudziłam. Można je podawać na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO!!!

francuskie slimaczki z miesem slimaczki z ciasta francuskiego z miesem i serem ciasto francuskie na ostro wytrawnie pikantnie ciastka francuskie ciasto francuskie z miesnym farszem przekaska z ciasta francuskiego

francuskie slimaczki z miesem slimaczki z ciasta francuskiego z miesem i serem ciasto francuskie na ostro wytrawnie pikantnie ciastka francuskie ciasto francuskie z miesnym farszem przekaska z ciasta francuskiego

francuskie slimaczki z miesem slimaczki z ciasta francuskiego z miesem i serem ciasto francuskie na ostro wytrawnie pikantnie ciastka francuskie ciasto francuskie z miesnym farszem przekaska z ciasta francuskiego

francuskie slimaczki z miesem slimaczki z ciasta francuskiego z miesem i serem ciasto francuskie na ostro wytrawnie pikantnie ciastka francuskie ciasto francuskie z miesnym farszem przekaska z ciasta francuskiego

Tort oreo

tort oreo tort urodzinowy tort n roczek torcik dla dziecka krem oreo tort ciasteczkowy tort z ciasteczkami oreo biszkopt kakaowy
Tort oreo powstał na pierwsze urodzinki mojej kochanej małej córeczki Kalinki. Początkowo miałam zrobić typowy tort dla dziewczynki w kolorze biało - różowym, na jasnym biszkopcie ze śmietanową masą truskawkową, ale ostatecznie zmieniłam koncepcję i zrobiłam tort oreo na ciemnym biszkopcie z kremem śmietanowym z mascarpone z dodatkiem ciasteczek oreo oraz z kremem śmietankowym budyniowym.
Tort może nie wyszedł taki cukierkowy, różowy, typowo dziecinny, a w bardziej zgaszonych, stonowanych kolorach, ale za to jest bardzo smaczny. Krem oreo będzie od tej pory jednym z moich ulubionych smaków jeśli chodzi o kremy do tortu. Sam tort oczywiście będzie pasował na różne okazje, wystarczy dodać odpowiedni napis czy np. opłatek jadalny z dowolnym wydrukiem. A oto dokładny przepis:


Biszkopt:
7 małych jaj
1szkl. cukru
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl. mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
3 łyżeczki kakao


Krem oreo:
500ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
1 śmietan-fix
14 ciasteczek oreo
2 płaskie łyżki cukru pudru


Krem budyniowy:
1,5szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej tortowej
ok. 80g masła


Dodatkowo:
1 torebka herbaty czarnej ekspresowej
250ml wrzątku
1 łyżeczka cukru
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
2 ciasteczka oreo
kilka kostek mlecznej czekolady
1 łyżka śmietany 30%
tort oreo tort urodzinowy tort n roczek torcik dla dziecka krem oreo tort ciasteczkowy tort z ciasteczkami oreo biszkopt kakaowy

Sposób przygotowania:
Jajka do biszkoptu wyciągnęłam wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Gdy taką osiągnęły, oddzieliłam żółtka od białek. Do białek dodałam szczyptę soli i zaczęłam je ubijać na pianę. Dosypałam cukier i ubijałam aż rozpuści się on w pianie a sama piana zrobi się sztywna i lśniąca. Następnie do piany dodałam żółtka i zmiksowałam do połączenia. W oddzielnej misce przesiałam mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie dodałam do utartych jajek. Wsypałam też zmielone orzechy i wszystko dokładnie wymieszałam. Przygotowane ciasto na biszkopt przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Zajęło mi to w praktyce ok. 35minut. Upieczony biszkopt wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie. Ja swój biszkopt upiekłam dzień przed przekładaniem tortu więc przez całą noc chłodził się w lodówce. Dopiero następnego dnia przekroiłam go na trzy blaty. Dodatkowo skroiłam też górę biszkoptu, która była trochę zaokrąglona i jej nie wykorzystywałam. Można ją też potraktować jako 4 blat tortu lub np. pokruszyć ją i użyć do dekoracji. 

Do nasączenia biszkoptu użyłam tym razem naparu z herbaty. Torebkę czarnej herbaty ekspresowej zaparzyłam szklanką wrzątku. Gdy napar był już dość ciemny wyjęłam saszetkę herbaty a sam napar osłodziłam łyżeczką cukru. Herbatę odstawiłam aby całkowicie wystygła. 

Aby przygotować krem oreo oraz inne tego typu kremy należy dobrze schłodzić śmietanę i serek mascerpone. Tak więc zimną śmietanę 30 % przelałam do wysokiego naczynia. Dodałam śmietan-fix oraz cukier puder i na najwyższych obrotach miksera, miksowałam ją aż uzyskałam gęsty i dość sztywny krem. Następnie dodałam serek mascarpone i jeszcze raz zmiksowałam krem do połączenia składników. Na koniec do kremu wmieszałam pokruszone ciasteczka oreo. Można je zmielić, zetrzeć na tarce lub utrzeć blenderem. Ja swoje tarłam na tarce na drobnych oczkach. Jeśli wybierzecie tą metodę to dobrze jest schłodzić wcześniej ciastka w lodówce. Z przygotowanego kremu odłożyłam ok/ 2 łyżki do dekoracji tortu.

Do kremu budyniowego należy wcześniej ugotować i dobrze wystudzić budyń. Można to tak jak biszkopt zrobić dzień wcześniej. Ja swój ugotowałam wieczorem poprzedniego dnia. W rondlu zagotowałam szklankę mleka. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszek budyniowy, cukier i mąkę. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i mieszając, gotowałam budyń na małym ogniu aż dobrze zgęstniał. Ugotowany budyń nakryłam folią aluminiową i pozostawiłam na całą noc aby dobrze wystygł. Następnego dnia rozmiksowałam miękkie masło i dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Krem miksowałam jeszcze kilka minut aż zrobił się jednolity.

Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu. Nasączyłam go 1/ naparu herbacianego i posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym. Nałożyłam połowę kremu oreo i przykryłam go drugim biszkoptem. Ponownie biszkopt nasączyłam i posmarowałam dżemem a następnie resztą kremu oreo. Ułożyłam ostatni blat biszkoptu i nasączyłam go resztą naparu herbacianego. Wierzch i boli tortu posmarowałam cienko kremem budyniowym, pozostawiając trochę kremu do dekoracji. Odłożony krem oreo i krem budyniowy przełożyłam do dwóch worków cukierniczych z końcówkami w kształcie gwiazdek. Można użyć mniejszej i większej lub takiej samej. Z kremu wycisnęłam rozetki różnych wielkości na jednym boku tortu, mniej więcej tak na przemian krem jasny i ciemny. Zrobilam też małe gwiazdki wokół tortu u jego podstawy. W kilku miejscach na torcie utknęłam połówki ciasteczek oreo. Łyżkę śmietany podgrzałam i roztopiłam w niej kostki czekolady. Roztopioną czekoladę przełożyłam do worka cukierniczego, odcięłam jego końcówkę zostawiając bardzo mały otworek i przy jego pomocy zrobiłam napis na torcie. Można też użyć specjalnej końcówki/tylki z małą dziurką. Gotowy tort wstawiłam do lodówki na całą noc aby się dobrze schłodził.

SMACZNEGO!!!

tort oreo tort urodzinowy tort n roczek torcik dla dziecka krem oreo tort ciasteczkowy tort z ciasteczkami oreo biszkopt kakaowy

tort oreo tort urodzinowy tort n roczek torcik dla dziecka krem oreo tort ciasteczkowy tort z ciasteczkami oreo biszkopt kakaowy



























tort oreo tort urodzinowy tort n roczek torcik dla dziecka krem oreo tort ciasteczkowy tort z ciasteczkami oreo biszkopt kakaowy

sobota, 20 lipca 2019

Czekoladowe ciasto z cukinii



czekoladowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia murzynek ciasto czekoladowe na oleju wilgotne ciasto wilgotny murzynek ciasto z czekolada ciasto z polewa

Dziś ciasto trochę niecodzienne, ale zyskujące coraz większą popularność. Mowa o cieście z cukinii. Pomysł na zrobienie tego ciasta narodził się jeszcze w zeszłym roku kiedy to cukinie, dynie i patisony bardzo dobrze obrodziły i nie wiadomo było na co je przerabiać. Jednak odważyłam się je zrobić dopiero w tym roku. Trochę bałam się porywać na taki rodzaj ciasta z warzywem, b po pierwsze nie wiedziałam jak będzie smakowało a po drugie często gdzieś spotykałam się z opiniami, że ciasta z cukinii często się nie udają i wychodzi zakalec. Jak się okazało obydwie obawy okazały się niepotrzebne. Ciasto wyszło i bardzo smaczne i bardzo udane. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a do tego bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie. Samego smaku cukinii w cieście nie czuć. Bardziej nadaje ona ciastu wilgoci. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, więc idealnie pasuje do niego polewa z mlecznej czekolady. Można je też przełożyć kremem, ale to następnym razem. Oto przepis:

Składniki:
6 małych jajek
1szkl. cukru
3/4szkl. oleju
450g mąki pszennej tortowej
3 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody spożywczej
ok. 500g cukinii 
duża szczypta soli

Polewa:
3 łyżki śmietany 30%
100g mlecznej czekolady
czekoladowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia murzynek ciasto czekoladowe na oleju wilgotne ciasto wilgotny murzynek ciasto z czekolada ciasto z polewa

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do tego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, więc jajka i olej należy wyjąć wcześniej z lodówki. Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od przygotowania cukinii. Moja cukinia była już dość duża. Do ciasta użyłam ok. 500g cukinii. Jest to waga już po obraniu i wydrążeniu nasion. Do ciasta można też użyć młodszej cieńszej cukinii, która nie ma jeszcze wykształconych nasion i wtedy można ją zetrzeć w całości razem ze skórą. Ścierałam cukinię na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak i posypałam solą. Pozostawiłam tak cukinię na ok. 10-15 minut i po tym czasie odcisnęłam ją z nadmiaru soku. Jajka wybiłam do miski. Dosypując cukier, ucierałam je na jasny, puszysty krem. Następnie do utartych jajek, dalej miksując, wlewałam cienkim strumieniem olej. Do jajek z olejem dodałam odciśniętą cukinię i wymieszałam już łyżką. W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia i sodą a następnie wymieszałam z gorzkim kakao. Składniki sypkie przesypałam do jajek z cukinią i wymieszałam do uzyskania ciasta jednolitej konsystencji. Formę o średnicy ok. 26cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto cukiniowe. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka. W praktyce wyszło ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam jeszcze ciasto na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach, a następnie wyjęłam je z piekarnika i studziłam na blacie przykryte ściereczką. Wystudzone ciasto polałam czekoladą roztopioną w gorącej śmietanie. Ciasto można podawać po zastygnięciu polewy.

SMACZNEGO!!!

czekoladowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia murzynek ciasto czekoladowe na oleju wilgotne ciasto wilgotny murzynek ciasto z czekolada ciasto z polewa

czekoladowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia murzynek ciasto czekoladowe na oleju wilgotne ciasto wilgotny murzynek ciasto z czekolada ciasto z polewa

czekoladowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia murzynek ciasto czekoladowe na oleju wilgotne ciasto wilgotny murzynek ciasto z czekolada ciasto z polewa

czekoladowe ciasto z cukinii ciasto z cukinia murzynek ciasto czekoladowe na oleju wilgotne ciasto wilgotny murzynek ciasto z czekolada ciasto z polewa

środa, 17 lipca 2019

Rolada kakaowo - kokosowa


rolada kakaowo kokosowa rolada herbatnikowa ciasto z herbatnikow rolada na zimno rolada bez pieczenia rolada czarnobiala rolada z kremem kokosowym ciasto z prl
Dziś zamieszczam przepis na coś co podobno królowało w czasach PRL. Czy było tak faktycznie? Nie wiem i też nie pamiętam. Sporo osób twierdzi że robiły ją ich babcie czy ciocie. W moim domu rodzinnym takich "wypieków" się nie robiło. Raczej robiono szyszki czy jeża, ale tego ciasta nie kojarzę. A mowa o roladzie kakaowo - kokosowej bez pieczenia, która składa się z ciemnej warstwy herbatnikowej z kakao oraz masy jasnej na bazie masła i wiórków kokosowych. Skusiłam się na jej zrobienie gdyż fajnie wygląda i spodobało mi się połączenie smaków. Bardzo lubię i kakao i kokos. Rolada wyszła dość słodka, więc jeśli ktoś woli mniej słodkie desery, to warto zmniejszyć trochę ilość cukru zwłaszcza w masie kokosowej. Ja swoją roladę wzmocniłam odrobiną wódki, ale jeśli chcecie przyrządzić roladę również dla dzieci to należy pominąć ten punkt. W smaku to ciasto czy raczej deser przypomina mi trochę batonik bounty bo w smaku i strukturze wyczuwa się mocno wiórki kokosowe. Gdyby oblał ją dodatkowo mleczną czekoladą to podobieństwo byłoby jeszcze większe. Ale to moje osobiste spostrzeżenia, które niekoniecznie musicie podzielać. Najlepiej przekonać się robiąc ją. A oto przepis:

Składniki na masę kakaową:
300g herbatników
0,5szkl. mleka
0,5szkl. cukru
3 płaskie łyżki kakao
50g masła

Składniki na masę kokosową:
100g masła
3/4szkl. cukru pudru
100g wiórków kokosowych
2 łyżki wódki
rolada kakaowo kokosowa rolada herbatnikowa ciasto z herbatnikow rolada na zimno rolada bez pieczenia rolada czarnobiala rolada z kremem kokosowym ciasto z prl

Sposób przygotowania:
Herbatniki starłam na tarce na drobnych oczkach na proszek. Można je też zmiksować blenderem lub malakserem jeśli macie odpowiedni sprzęt. 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao i 50g masła umieściłam w rondlu i cały czas mieszając, podgrzewałam składniki, aż się rozpuściły i ze sobą połączyły. Gorącą masę kakaową przelałam do pokruszonych herbatników i wymieszałam wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy kakaowo - herbatnikowej. Masę rozsmarowałam na papierze do pieczenia tworząc kwadrat o boku ok. 25-27cm. Masę dość ciężko się rozprowadza bo jest kleista. Najlepiej pomóc sobie ręką lub łyżką maczaną w mleku. Jeśli mocno się klei można posypać z wierzchu dodatkowo sproszkowanymi ciastkami jeśli wam trochę zostanie lub bułką tartą. Papier z masą kakaową odsunęłam na bok i przygotowałam masę kokosową. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę. Tak jak pisałam na wstępie masa wychodzi bardzo słodka więc można zmniejszyć ilość cukru pudru np do 0,5szklanki. Następnie do masła z cukrem wmiksowałam na małych obrotach wiórki kokosowe i na koniec wódkę. Ilość wódki można zwiększyć lub zastąpić spirytusem czy likierem kokosowym. Można też pominąć. Gotową masę kokosową rozprowadziłam równomiernie na masie kakaowej. Pomagając sobie papierem do pieczenia i odklejając go powoli od brzega, zwinęłam ostrożnie moje warstwy w rulon czyli w roladę. Zwiniętą roladę pozostawiłam w papierze, przełożyłam ją ostrożnie na deskę do krojenia i schowałam do lodówki aby się schłodziła. Najlepiej jak zostawimy ją na całą noc wtedy lepiej stwardnieje. Roladę kakaowo - kokosową kroimy jak każdą inną w plastry.

SMACZNEGO!!!

rolada kakaowo kokosowa rolada herbatnikowa ciasto z herbatnikow rolada na zimno rolada bez pieczenia rolada czarnobiala rolada z kremem kokosowym ciasto z prl

rolada kakaowo kokosowa rolada herbatnikowa ciasto z herbatnikow rolada na zimno rolada bez pieczenia rolada czarnobiala rolada z kremem kokosowym ciasto z prl

rolada kakaowo kokosowa rolada herbatnikowa ciasto z herbatnikow rolada na zimno rolada bez pieczenia rolada czarnobiala rolada z kremem kokosowym ciasto z prl

sobota, 13 lipca 2019

Ciasto marmurkowe z rabarbarem


ciasto marmurkowe z rabarbarem ciasto zebra ciasto ucierane z rabarbarem ciasto bialo czarne ciasto kolorowe wilgotne ciasto szybkie ciasto z owocami

Jeszcze raz w tym sezonie, ale już ostatni, ciasto z rabarbarem. Tym razem nie kruche jak zawsze, a ucierane. Ale również żeby nie było nudno to ucierane dwukolorowe, czarno - białe. Ciasto zrobione na oleju, już samo w sobie wilgotne, więc nie potrzebujące żadnych kremów czy galaretek. Ciasto marmurkowe dobrze znane ale niekoniecznie w zestawieniu z owocami. Sama nigdy nie jadłam go w takim połączeniu więc postanowiłam wypróbować. Zestawienie okazało się jak najbardziej trafne. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
5 jaj
3/4szkl. oleju
3/4szkl. cukru kryształu
1 duży cukier waniliowy 32g
1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao
kilka kropel olejku śmietankowego do ciast
ok. 300-400g rabarbaru
2-3 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
cukier puder do oprószenia
ciasto marmurkowe z rabarbarem ciasto zebra ciasto ucierane z rabarbarem ciasto bialo czarne ciasto kolorowe wilgotne ciasto szybkie ciasto z owocami

Sposób przygotowania:
Jajka i olej do przygotowania ciasta wyjęłam sobie wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową. Łodygi rabarbaru bez liści umyłam i osuszyłam. Te starsze i grubsze obrałam. Wszystkie pokroiłam na kawałki ok. 2-3cm długości. Rabarbar przełożyłam do miski i zasypałam go ok. 2-3 łyżkami cukru. Zamieszałam i odstawiłam na około godzinę. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam do nich cukier waniliowy i 3/4 szklanki cukru kryształu i ucierałam mikserem do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, dolałam do jajek olej. W oddzielnej misce przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawałam powoli do utartych jajek miksując na niskich obrotach miksera. Można też wmieszać ją łyżką. Na koniec do ciasta dodałam olejek śmietankowy i wymieszałam jeszcze raz. Uzyskane ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Do jednej części dodałam czubatą łyżeczkę gorzkiego kakao i wymieszałam dokładnie. Tortownicę kwadratową o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładałam na przemian po łyżce ciasto jasne i ciemne aż do skończenia obydwu. Na wierzchu ciasta poukładałam kawałki rabarbaru. Ciasto piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam już poza piekarnikiem na metalowej kratce nakryte ściereczką bawełnianą. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia moich pozostałych przepisów na ciasta z rabarbarem, np. kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-pianka-i.html), ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-jabkami.html) czy ciasto kruche z dżemem, budyniem i rabarbarem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/kruche-ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html).

SMACZNEGO!!!

ciasto marmurkowe z rabarbarem ciasto zebra ciasto ucierane z rabarbarem ciasto bialo czarne ciasto kolorowe wilgotne ciasto szybkie ciasto z owocami

ciasto marmurkowe z rabarbarem ciasto zebra ciasto ucierane z rabarbarem ciasto bialo czarne ciasto kolorowe wilgotne ciasto szybkie ciasto z owocami

ciasto marmurkowe z rabarbarem ciasto zebra ciasto ucierane z rabarbarem ciasto bialo czarne ciasto kolorowe wilgotne ciasto szybkie ciasto z owocami

ciasto marmurkowe z rabarbarem ciasto zebra ciasto ucierane z rabarbarem ciasto bialo czarne ciasto kolorowe wilgotne ciasto szybkie ciasto z owocami

czwartek, 11 lipca 2019

Tort czekoladowo - orzechowy

Tort czekoladowo orzechowy tort w czekoladzie tort z orzechami tort z galaretka tort z czekolada tort na rocznice slubu tort urodzinowy

Tort czekoladowo - orzechowy to połączenie moich ulubionych smaków jeżeli chodzi o słodycze, czyli czekolady i orzechów. Zrobiłam go na orzechowo - kakaowym biszkopcie, który wyszedł bardzo wilgotny, więc zrezygnowałam z nasączania go tradycyjnym ponczem. Zdecydowałam się natomiast na użycie galaretki wiśniowej pod krem, aby dodać trochę więcej słodyczy i owocowego akcentu. Sam tort jest mało słodki, bo zarówno biszkopt jak i krem za sprawą orzechów i kakao nie jest przesłodzony, a dla mnie jako osoby, która lubi dość słodkie wypieki jest nawet mało słodki. Dodatkowo tort oblałam z wierzchu gorzką czekoladą. Zrezygnowałam z ozdabiania go kremem czy też masą cukrową, bo takie dekoracje i sztuczne figurki jakoś mi do tego tortu nie pasowały. Postawiłam jedynie na delikatne wzory z czekolady i odrobinę złotego akcentu. Dla mnie tort wyszedł bardzo fajny. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Oto przepis:
Tort czekoladowo orzechowy tort w czekoladzie tort z orzechami tort z galaretka tort z czekolada tort na rocznice slubu tort urodzinowy

Składniki na biszkopt:
6 dużych jaj
3/4szkl cukru
200g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
50g bułki tartej
szczypta soli

Składniki na krem:
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
1,5szkl. mleka
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
300g masła
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
100g wafelków kakaowych w czekoladzie

Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
100g gorzkiej czekolady
ok. 30g mlecznej czekolady
6 łyżek śmietany 30%
Tort czekoladowo orzechowy tort w czekoladzie tort z orzechami tort z galaretka tort z czekolada tort na rocznice slubu tort urodzinowy

Sposób przygotowania:
BISZKOPT:Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka utarłam z cukrem na jasny puszysty krem. Zmielone orzechy włoskie wymieszałam w misce z bułką tartą i gorzkim kakao, a następnie wmieszałam je partiami do utartych żółtek. Następnie dodawałam powoli białka i mieszałam łyżką aż ciasto się trochę rozrzedziło i zrobiło się pulchne. Przygotowane ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie przykryte ściereczką na metalowe kratce. Po wystudzeniu biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na 3 równe blaty.
Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 1,5szkl. gorące wody i odstawiłam do wystudzenia. Gdy zaczęła dobrze tężeć polałam nią dwa blaty ciasta (oprócz tego wierzchniego) tworząc cienką warstwę na biszkopcie. Biszkopty wstawiłam do lodówki, aby galaretką stężała. Nie użyłam całej galaretki bo chciałam mieć tylko cienkie warstwy ale można oczywiście zrobić grubsze warstwy wykorzystując całą.
KREM: 1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozpuściłam proszek budyniowy i przelałam go na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej zmiksowałam na puch z cukrem pudrem. Następnie do masła dodawałam po łyżce wystudzony budyń i miksowałam do uzyskania jednolite masy. Na koniec do kremu dodałam kakao i wymieszałam najpierw łyżką, a dopiero potem mikserem żeby nie zakurzyć kuchni. Krem miksowałam aż połączył się idealnie z kakao. Do kremu wsypałam zmielone orzechy oraz pokrojone drobno wafelki czekoladowe i jeszcze raz wymieszałam łyżką.
Na paterze ułożyłam pierwszy blat ciasta z galaretką i posmarowałam go połową kremu. Na to ułożyłam drugi blat ciasta z galaretką i posmarowałam go pozostałym kremem. Na wierzch ułożyłam ostatni blat biszkoptu. 4 łyżki śmietany kremówki podgrzałam i wrzuciłam do nie połamaną na kawałki czekoladę gorzką. Pozostawiłam na 2 minuty i wymieszałam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki tortu. Tort wstawiłam do lodówki aby czekolada zastygła. Pozostałe 2 łyżki śmietany również podgrzałam i roztopiłam w niej czekoladę mleczną. Czekoladę przełożyłam do rękawa cukierniczego, odcięłam końcówkę, aby uzyskać bardzo mały otworek i wycisnęłam wzorki na torcie. Dodatkowo maznęłam tort w kilku miejscach złotym barwnikiem spożywczym. Tort ponownie wstawiłam do lodówki, aby się dobrze schłodził.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na torty. Wśród nich są również torty w podobnym klimacie, z orzechami czy kremem czekoladowym, np. tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort ferrero (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html) czy tort czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/tort-czekoladowy.html).

SMACZNEGO!!!

Tort czekoladowo orzechowy tort w czekoladzie tort z orzechami tort z galaretka tort z czekolada tort na rocznice slubu tort urodzinowy

Tort czekoladowo orzechowy tort w czekoladzie tort z orzechami tort z galaretka tort z czekolada tort na rocznice slubu tort urodzinowy

Tort czekoladowo orzechowy tort w czekoladzie tort z orzechami tort z galaretka tort z czekolada tort na rocznice slubu tort urodzinowy

wtorek, 2 lipca 2019

Ciastka francuskie z budyniem

Ciastka francuskie z budyniem ciasto francuskie z budyniem szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z budyniem

Ostatnio mam na tapecie ciasto francuskie i ciągle coś z niego przyrządzam, a to na słodko a to na słono. Na moim blogu też znajdziecie już parę przepisów z jego użyciem, np. na gofry z ciasta francuskiego z czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), rożki francuskie z jabłkiem z opiekacza (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), kremówkę na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), paluchy z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html). Co prawda jeszcze nie odważyłam się na zrobienie samodzielnie ciasta francuskiego, bo wydaje mi się to zbyt skomplikowane a przede wszystkim zbyt pracochłonne, więc posiłkuję się tym kupnym, które jest w bardzo dobrej cenie i jest bardzo smaczne. Jest to na pewno wygoda i oszczędność czasu przy dwójce małych dzieci w domu. Dziś naszła mnie ochota na ciastka francuskie z budyniem w środku pieczone tradycyjnie w piekarniku i posypane sporą ilością cukru pudru. Taki bardzo szybki deser do kawy czy herbaty, który robi się szybko a jeszcze szybciej się piecze. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
2 łyżki cukru
1,5szkl. mleka
0,5 łyżki mąki pszennej tortowej
ok. 1-2 łyżki mleka do posmarowania ciastek
cukier puder do oprószenia ciastek
Ciastka francuskie z budyniem ciasto francuskie z budyniem szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z budyniem

Sposób przygotowania:
Jako, że użyłam gotowego ciasta francuskiego, to przygotowanie ciastek rozpoczęłam od ugotowania i wystudzenia budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam w rondlu. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem i mąką pszenną tortową. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i energicznie mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam aby przestygł. Ciasto francuskie rozwinęłam. Przekroiłam go najpierw wzdłuż dłuższego boku na dwie równe części, takie dwa długie pasy, a potem jeszcze pokroiłam każdy pas ciasta na ok. 10 - centymetrowe kawałki w drugą stronę. Powinno powstać 10 prostokątnych kawałków ciasta. Każdy kawałek ciasta na jednej połowie nacięłam nożem w środku robiąc paski, na drugiej połowie nie naciętej kładłam porcję przestudzonego budyniu. Budyń nakrywałam tą naciętą częścią a brzegi ciasta zlepiałam dociskając je do siebie. Można też posmarować brzegi wodą lub mlekiem, aby się lepiej kleiły. Postąpiłam w ten sposób ze wszystkimi kawałkami ciasta. Gotowe ciastka ułożyłam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i wstawiłam do niego blachę z ciastkami. Ciastka piekłam do ładnego zrumienienia, czyli tak ok. 12-13 minut. Po upieczeniu od razu je wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na drewnianą deskę. Przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyłam ciastka cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Ciastka francuskie z budyniem ciasto francuskie z budyniem szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z budyniem

Ciastka francuskie z budyniem ciasto francuskie z budyniem szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z budyniem

Ciastka francuskie z budyniem ciasto francuskie z budyniem szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z budyniem

Ciastka francuskie z budyniem ciasto francuskie z budyniem szybkie ciastka z ciasta francuskiego ciastka z budyniem

wtorek, 25 czerwca 2019

Rożki francuskie z jabłkiem

rozki francuskie z jablkiem rozki z ciasta francuskiego tosty z ciasta francuskiego tosty z jablkami tosty z jablkiem rozki francuskie z tostera rozki z opiekacza
Dziś mam dla was bardzo szybki przepis na pyszne rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem. Podobne rożki można kupić w cukierniach czy sklepach spożywczych tylko w trochę większych rozmiarach. Tradycyjnie robi je się w piekarniku. Rożki które ja zrobiłam smakują podobnie, ale zrobiłam je w tosterze. Trochę eksperymentowałam, ale wyszły pyszne. No i to fajna opcja na upały bo nie trzeba dodatkowo nagrzewać mieszkania piekarnikiem. Jak już pisałam rożki robi się błyskawicznie. Można je jeść na ciepło lub na zimno. A do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
2 większe jabłka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru kryształu
1 płaska łyżka kisielu cytrynowego
szczypta cynamonu
cukier puder do oprószenia
rozki francuskie z jablkiem rozki z ciasta francuskiego tosty z ciasta francuskiego tosty z jablkami tosty z jablkiem rozki francuskie z tostera rozki z opiekacza

Sposób przygotowania:
Przygotowanie rożków należy zacząć od zrobienia nadzienia czyli prażonych jabłek. Ja zrobiłam je sobie dzień wcześniej. Jabłka obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Następnie pokroiłam je w drobną kostkę i przełożyłam do rondla. Użyłam jabłek słodkich odmiany jonagold. Do jabłek wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i dolałam ok. 1/4 szklanki wody. Jabłka dusiłam pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż zrobiły się mięciutkie.Kisiel rozrobiłam w odrobinie wody i wlałam do jabłek. Wymieszałam. Gdy jabłka zrobiły się gęste wyłączyłam gaz i odstawiłam jabłka do wystudzenia. Jabłka schłodziłam przez noc w lodówce a następnego dnia przystąpiłam do robienia rożków. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam na kwadraty mniej więcej takiej wielkości jak chleb tostowy. Na połowie kwadratów rozłożyłam uprażone jabłka. Kładłam po 2-3 łyżeczki na kawałek ciasta, bardziej na środek i przykrywałam je pozostałymi kawałkami ciasta zlepiając brzegi. Tak przygotowane ciastka wkładałam do nagrzanego opiekacza. Rożki piekłam po kilka minut aż ciasto urosło i się przyrumieniło. Po upieczeniu kwadratowe tosty wyjmowałam na deskę, kroiłam na pół wzdłuż odznaczonych linii aby uzyskać trójkąty. Tosty można podawać na ciepło lub na zimno oprószone cukrem pudrem. Dla mnie są rewelacyjne po schłodzeniu w lodówce. 

SMACZNEGO!!!

rozki francuskie z jablkiem rozki z ciasta francuskiego tosty z ciasta francuskiego tosty z jablkami tosty z jablkiem rozki francuskie z tostera rozki z opiekacza

rozki francuskie z jablkiem rozki z ciasta francuskiego tosty z ciasta francuskiego tosty z jablkami tosty z jablkiem rozki francuskie z tostera rozki z opiekacza

piątek, 21 czerwca 2019

Jogurtowiec z delicjami i galaretką

jogurtowiec z delicjami i galaretka jogurtowiec na zimno delicja jogurtowa ciasto z delicjami ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach




Jogurtowiec z delicjami i galaretką to ciasto bez pieczenia/na zimno idealne jako deser zwłaszcza na upalne dni. Robi się go bardzo szybko. Nie trzeba używać piekarnika gdy temperatura w domu i na zewnątrz i tak jest wysoka. Serwuje się go prosto z lodówki więc fajnie orzeźwia i nie jest ciężki. Ma przyjemny owocowy smak dzięki galaretkom i słodki dzięki delicjom, ale całość nie jest mocno przesłodzona. Dodatkowym jego atutem jest ładny wygląd i tani koszt produktów. Polecam, a oto przepis:

Składniki:
ok. 5 paczek mini herbatników po 14g każda
400ml jogurtu naturalnego
200ml śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki wiśniowe
ok. 12szt. delicji o smaku wiśniowym
jogurtowiec z delicjami i galaretka jogurtowiec na zimno delicja jogurtowa ciasto z delicjami ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach

Sposób przygotowania:
Tortownicę w kształcie serca o średnicy ok. 24cm wyłożyłam na dnie herbatnikami. Użyłam małych herbatników i w niektórych miejscach ułożyłam je dubeltowo. Można oczywiście użyć herbatników standardowych wymiarów wtedy powinno wystarczyć ok. 1-1,5 paczki. Dwie galaretki cytrynowe rozpuściłam w 400ml gorące wody i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Zimną śmietanę ubiłam mikserem na sztywno. Jogurt naturalny przełożyłam do miski a następnie cienkim strumieniem wlewałam do niego zimną galaretkę cytrynową, mieszając jednocześnie. Do masy jogurtowej dodałam ubitą śmietanę i ponownie wymieszałam do połączenia. Najlepiej zrobić to mikserem na niskich obrotach, ale należy zasłonić miskę aby nie zachlapać kuchni, bo masa jest dość płynna. Masę jogurtowo - śmietanową wstawiłam na kilka minut do lodówki aby zaczęła tężeć i taką gęstniejącą wylałam na herbatniki w tortownicy. Dzięki temu że masa jest gęsta unikniemy wypłynięcia jej przez dno tortownicy. Na masie jogurtowej ułożyłam delicje jedna obok drugiej. Ciasto wstawiłam do lodówki. Dwie galaretki wiśniowe przygotowałam według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystudzenia. Gęstniejącą galaretkę wylałam na ciasto i ponownie wstawiłam ciasto do lodówki aby dobrze stężało. 

SMACZNEGO!!!

jogurtowiec z delicjami i galaretka jogurtowiec na zimno delicja jogurtowa ciasto z delicjami ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach

jogurtowiec z delicjami i galaretka jogurtowiec na zimno delicja jogurtowa ciasto z delicjami ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach