czwartek, 12 września 2019

Szarlotka na kruszonce

szarlotka na kruszonce szarlotka z antonowek szarlotka z kruszonka szarlotka z kruszonki szarlotka z cynamonem z tartymi jablkami szarlotka z budyniem

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a jak jesień to oczywiście obowiązkowo trzeba upiec szarlotkę. Przepisów na szarlotki znajdziecie na moim blogu sporo, zarówno na te pieczone jak i te na zimno. Długo myślałam jaką teraz szarlotkę upiec żeby zaprezentować wam coś nowego, a zarazem zrobić coś smacznego i niezbyt przekombinowanego. Wiedziałam na pewno, że mam ochotę na kruszonkę i ona ma być na wierzchu ciasta, a ostatecznie zdecydowałam się również na kruszonkę jako spód szarlotki.
Jabłek dałam dość sporo, bo u nas wszyscy lubią jak jest ich dużo więcej niż ciasta. No i tradycyjnie posypałam mój jabłecznik cukrem pudrem. Według mnie szarlotka z tego przepisu jest bardzo smaczna. Ma taki fajny, chrupki element, lekką kwaskowatość i słodkość zarazem. I zarazem bardzo ładnie, klasycznie wygląda. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu. Oto przepis:


Składniki na kruszonkę:
4szkl. mąki pszennej tortowej
ok. 1,5szkl. cukru kryształu
3 łyżki cukru waniliowego
300g masła lub margaryny


Składniki na nadzienie:
3kg jabłek (u mnie antonówki, dość kwaśne)
0,5szkl. cukru kryształu
0,5 łyżeczki cynamonu
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
1,5 łyżki kaszy manny


szarlotka na kruszonce szarlotka z antonowek szarlotka z kruszonka szarlotka z kruszonki szarlotka z cynamonem z tartymi jablkami szarlotka z budyniem

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kruszonki, czyli mąkę pszenną, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz masło pokrojone na plasterki umieściłam w misce i zagniatałam rękami do uzyskania okruchów. Kruszonkę podzieliłam na dwie równe części. Jedną część kruszonki odstawiłam do lodówki, a drugą wysypałam do blachy o wymiarach 27x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę rozprowadziłam równo i ugniotłam palcami, tworząc spód szarlotki. Tak przygotowany spód kruszonkowy wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu spód wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia. W tym czasie zabrałam się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obrałam i wykroiłam gniazda nasienne. Po obraniu pozostało mi 2kg jabłek. Obrane jabłka starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam ok. 0,5 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od kwasowości jabłek), cynamon, proszek budyniowy i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na wystudzony spód z kruszonki. Jabłka wyrównałam, tworząc równą warstwę. Wierzch posypałam pozostałą częścią kruszonki, którą wcześniej schowałam do lodówki.
Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 55 minut w temp. 190 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam szarlotkę na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyciągnęłam i studziłam w blaszce na metalowej kratce. Gdy szarlotka ostygła wstawiłam ją jeszcze na całą noc do lodówki, aby się dobrze schłodziła i lepiej kroiła.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html)

SMACZNEGO!!!

szarlotka na kruszonce szarlotka z antonowek szarlotka z kruszonka szarlotka z kruszonki szarlotka z cynamonem z tartymi jablkami szarlotka z budyniem

szarlotka na kruszonce szarlotka z antonowek szarlotka z kruszonka szarlotka z kruszonki szarlotka z cynamonem z tartymi jablkami szarlotka z budyniem

szarlotka na kruszonce szarlotka z antonowek szarlotka z kruszonka szarlotka z kruszonki szarlotka z cynamonem z tartymi jablkami szarlotka z budyniem

sobota, 7 września 2019

Śmietanowiec na herbatnikach

smietanowiec na herbatnikach smietanowiec bez pieczenia zebra bez pieczenia ciasto na ciastkach ciasto ze smietany i herbatnikow ciasto na zimno ciasto smietanowo kakaowe

To ciasto chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Chodziło oczywiście nie dosłownie, ale miałam na nie wielką ochotę. Właściwie to nigdy go nie jadłam, ale znając smak poszczególnych składników, z łatwością można sobie wyobrazić smak ciasta jako całości. I tak jak przeczuwałam, ciasto wyszło zgodne z moimi oczekiwaniami. Ten śmietanowiec jest pyszny, bardzo delikatny, rozpływa się w ustach. Jest dość słodki i w dużych ilościach nie da się go zjeść, ale to jedynie zaleta, bo starczy na dłużej lub dla większej ilości osób. Ja dodatkowo polałam go jeszcze mleczną czekoladą, aby rozpusta była jeszcze większa. Bardzo też mi się podoba wygląd tego śmietanowca. Lubię takie ciasta warstwowe, które mimo iż nie są kolorowe to pięknie wyglądają na stole.Oto przepis:

Składniki:
ok. 400g herbatników kakaowych
ok. 750ml śmietany 30%
3 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
32g cukru waniliowego
100g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka
smietanowiec na herbatnikach smietanowiec bez pieczenia zebra bez pieczenia ciasto na ciastkach ciasto ze smietany i herbatnikow ciasto na zimno ciasto smietanowo kakaowe

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Najważniejsze jest, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. I tak zimną śmietanę przelałam do miski miksera. Wsypałam śmietan - fixy, cukier puder i cukier waniliowy. Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstego dość sztywnego kremu. W trakcie ubijania warto osłonić sobie miskę ręcznikiem kuchennym, bo śmietana chlapie na boki. Trzeba też cały czas kontrolować proces ubijania, aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła. Formę o wymiarach ok. 20x20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników kakaowych. Na nich rozsmarowałam ok. 4 łyżki kremu, tworząc cienką warstwę śmietanową.Na kremie ułożyłam następną warstwę herbatników, znów krem i tak do skończenia produktów. Łącznie wyszło mi 4 warstwy kremu i pięć warstw ciastek. Na wierzchu powinna być warstwa herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam dokładnie aż do rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladą posmarowałam ciasto i schowałam je do lodówki. Ciasto chłodziłam całą noc aby herbatniki dobrze zmiękły.

SMACZNEGO!!!

smietanowiec na herbatnikach smietanowiec bez pieczenia zebra bez pieczenia ciasto na ciastkach ciasto ze smietany i herbatnikow ciasto na zimno ciasto smietanowo kakaowe

smietanowiec na herbatnikach smietanowiec bez pieczenia zebra bez pieczenia ciasto na ciastkach ciasto ze smietany i herbatnikow ciasto na zimno ciasto smietanowo kakaowe

smietanowiec na herbatnikach smietanowiec bez pieczenia zebra bez pieczenia ciasto na ciastkach ciasto ze smietany i herbatnikow ciasto na zimno ciasto smietanowo kakaowe

smietanowiec na herbatnikach smietanowiec bez pieczenia zebra bez pieczenia ciasto na ciastkach ciasto ze smietany i herbatnikow ciasto na zimno ciasto smietanowo kakaowe

środa, 4 września 2019

Napoleonka z kremem pomarańczowym

Napoleonka z kremem pomaranczowym napoleonka na ciescie francuskim z ciasta francuskiego ciasto z budyniem


Ostatnio często sięgam po klasyczne przepisy na ciasta, ale trochę je modyfikuję lub dodaję coś od siebie. Na przykład zmieniam rodzaj mąki, smak kremu, czy dodaję jakiś dodatkowy składnik.Tym razem też poniekąd tak zrobiłam, bo przygotowałam klasyczną napoleonkę na cieście francuskim z kremem budyniowym, ale o smaku pomarańczowym, z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy. Ciasto zrobiłam w mniejszych rozmiarach, bo tylko z części ciasta francuskiego, więc żeby wyszło w normalnych rozmiarach należy podwoić składniki. Ja następnym razem też na pewno to zrobię, bo ciasto jest naprawdę pyszne i znika błyskawicznie. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g ciasta francuskiego
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
2 łyżki cukru
1,5szkl. mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
skórka otarta z połowy pomarańczy
cukier puder do posypania
Napoleonka z kremem pomaranczowym napoleonka na ciescie francuskim z ciasta francuskiego ciasto z budyniem

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie podzieliłam na dwie połowy. Wyszły mi dwa prostokąty o wymiarach ok. 12x20cm. Przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu blaty od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. 1 szklankę mleka zagotowałam ze skórką otartą z pomarańczy, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy, cukier i mąkę. Mieszaninę przelałam cienkim strumieniem na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Jednocześnie wyjęłam z lodówki masło, aby nabrało temperatury pokojowej. Miękkie masło rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń pomarańczowy i miksowałam do uzyskania gładkiego kremu o jednolitej konsystencji. Jeden blat ciasta francuskiego ułożyłam na desce. Wyłożyłam na niego cały krem budyniowy i przykryłam drugim blatem. Lekko docisnęłam i wyrównałam krem po bokach. Ciasto wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodziło. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na napoleonki i kremówki, np.: napoleonka królewska (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/napoleonka-krolewska.html), napoleonka na krakersach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/napoleonka-na-krakersach.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html), napoleonka na ciastkach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/napoleonka-bez-pieczenia.html).

SMACZNEGO!!!

Napoleonka z kremem pomaranczowym napoleonka na ciescie francuskim z ciasta francuskiego ciasto z budyniem

Napoleonka z kremem pomaranczowym napoleonka na ciescie francuskim z ciasta francuskiego ciasto z budyniem

Napoleonka z kremem pomaranczowym napoleonka na ciescie francuskim z ciasta francuskiego ciasto z budyniem

Mleczny galaretkowiec

mleczny galaretkowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto krysztalek

Upały się skończyły, a u mnie ciasto na zimno. Ktoś mógłby powiedzieć, że trochę na opak, ale to ciasto czy też deser zrobiłam specjalnie dla mojego synka, który bardzo lubi galaretki. Postanowiłam, że zrobię je w postaci takiego deseru, aby przemycić trochę mleka do jego diety, bo samego nie chce pić. Przy okazji mieliśmy sporo frajdy ze wspólnego przygotowywania ciasta. Chociaż musiałam go dobrze pilnować żeby nie wyjadł wszystkich kostek galaretkowych, zanim trafiły do mleka. A tak poza tym, na moim blogu znajdziecie już dwa podobne ciasta: galaretkowiec na jogurcie naturalnym (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/galaretkowiec-na-jogurcie.html) oraz warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/warstwowiec-mleczno-galaretkowy.html). Takie ciasta mają to do siebie, że są trochę pracochłonne, czy też czasochłonne, bo nie da się ich zrobić od razu, a prace trzeba rozłożyć w czasie. Ale rekompensują to ładnym wyglądem i oczywiście smakiem. A radość dzieci bezcenna. Oto przepis:

Składniki:
4 galaretki w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i turkusowa)
0,5l mleka
3 łyżki żelatyny
ok. 1/3szkl. zimnej wody
3 łyżki cukru kryształu
1łyżeczka cukru waniliowego
mleczny galaretkowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto krysztalek
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego ciasta rozdzieliłam sobie na dwa dni. Jednego dnia wieczorem przygotowałam sobie galaretki. Mianowicie każdą galaretkę wysypałam do oddzielnej miseczki i każdą rozpuściłam w szklance gorącej wody. Gdy wystygły przelałam je do płaskich naczyń. Mogą to być talerze do zupy, półmiski czy np. plastikowe pojemniki do przechowywania jedzenia. Galaretki wstawiłam na noc do lodówki aby dobrze zastygły. Następnego dnia rano przygotowałam sobie mleczną zalewę. Żelatynę zalałam zimną wodę i odstawiłam ją aby napęczniała. Mleko zagotowałam z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Wyłączyłam gaz i odczekałam chwilę, a następnie dodałam do mleka napęczniałą żelatynę. Mleko mieszałam aż żelatyna całkowicie się w nim rozpuściła. Tak przygotowane mleko odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Stężałe galaretki wyjęłam z lodówki. Każdą wyjęłam z pojemnika i pokroiłam w kostkę. Pokrojone i wymieszane galaretki przełożyłam do formy (użyłam kwadratowego pojemnika plastikowego do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 19x19cm. Następnie zalałam je zimnym mlekiem z żelatyną. Pojemnik z ciastem wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby mleko stężało. Przed podaniem deser wyjęłam z pojemnika na talerz, przekręcając go do góry nogami. U mnie galaretkowiec bardzo łatwo się odkleił od pojemnika, ale jeśli będziecie mieć problem z wyjęciem ciasta to formę można na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie i dopiero odwrócić do góry dnem.

SMACZNEGO!!!

mleczny galaretkowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto krysztalek

mleczny galaretkowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto krysztalek

mleczny galaretkowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretek ciasto z galaretkami ciasto krysztalek

piątek, 30 sierpnia 2019

Rurki z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Z powodu upałów panujących od kilku dni, staram się nie włączać piekarnika, albo włączać jedynie na krótko. Dlatego na weekend coś na szybko, co piecze się bardzo krótko, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z podwójnym kremem. Fajne, wdzięczne ciastka, które zarówno pysznie smakują jak i ładnie wyglądają. No i jak wspomniałam bardzo szybko się je robi. Takie rurki można nadziewać różnymi kremami zaczynając na dżemach, musach, poprzez bitą śmietanę czy krem budyniowy. Ja tym razem zdecydowałam się na użycie gotowego kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella oraz dodatkowo na krem budyniowy z mlekiem w proszku. Połączenie okazało się bardzo trafne. Polecam. Oto przepis:


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 330g
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
2 łyżki cukru
1,5szkl. mleka
1 czubata łyżka masła
4 łyżki mleka w proszku
ok. 1 czubata łyżka kremu czekoladowo - orzechowego w słoiku typu Nutella
cukier puder do oprószenia
Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek nawinęłam na foremkę metalową do rurek zaczynając od węższego brzegu. Ciasto nawijałam dookoła foremki tak aby brzegi ciasta nachodziły na siebie. Rurki z nawiniętym ciastem ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam je niecałe 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika i wyłożyłam na metalową kratkę. Gdy wystygły, zdjęłam ostrożnie rurki z foremek. 

Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń i cukier i przelałam je na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam go z miękkim masłem na jednolity, gładki krem bez grudek. Na koniec zmiksowałam go z mlekiem w proszku. Każdą rurkę smarowałam cienko w środku kremem czekoladowo - orzechowym, a następnie wypełniałam kremem budyniowym. Gotowe rurki schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem rurki oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego rurki z kremem czekoladowo orzechowym rurki z kremem budyniowym z mleka w proszku ciastka z nutella szybkie ciasta z ciasta francuskiego

sobota, 24 sierpnia 2019

Ciasto kruche ze śliwkami

ciasto kruche ze sliwkami ciasto kukurydziane ciasto z maki kukurydzianej ciasto ze sliwkami mrozonymi ciasto z wegierkami ciasto sliwkowe
Po kilku ciastach z cukinii z rzędu, trochę zmieniłam kierunek wypieków i skorzystałam z innych owoców sezonowych, a mianowicie ze śliwek. robiłam bardzo proste i klasyczne ciasto kruche ze śliwkami. Ale żeby nie było tak zwyczajnie, to ciasto zrobiłam na mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Jest to mój pierwszy wypiek z mąki innej niż pszenna, więc to był trochę eksperyment, i zaliczam go do udanych. Ciasto dzięki tym mąkom nabrało ładniejszego koloru oraz nieco innej struktury,bardziej sypkiej, nie takiej zwartej jak tradycyjne ciasto kruche. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki kukurydzianej
0,5szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki masła roślinnego
1 jajko
kilkanaście śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
cukier puder do oprószenia
ciasto kruche ze sliwkami ciasto kukurydziane ciasto z maki kukurydzianej ciasto ze sliwkami mrozonymi ciasto z wegierkami ciasto sliwkowe

Sposób przygotowania:
Mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną pełnoziarnistą wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i dodałam 2 nieduże łyżki masła roślinnego. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą częścią ciasta wylepiłam dno formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część włożyłam do foliowego woreczka i schowałam do zamrażalki. Śliwki wypestkowałam. Jeśli są mrożone to należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Połówki śliwek ułożyłam na cieście (skórą do dołu). Na śliwki starłam resztę ciasta, którą uprzednio zamroziłam. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce. Wystudzone ciasto oprószyłam przed podaniem cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

ciasto kruche ze sliwkami ciasto kukurydziane ciasto z maki kukurydzianej ciasto ze sliwkami mrozonymi ciasto z wegierkami ciasto sliwkowe

ciasto kruche ze sliwkami ciasto kukurydziane ciasto z maki kukurydzianej ciasto ze sliwkami mrozonymi ciasto z wegierkami ciasto sliwkowe

ciasto kruche ze sliwkami ciasto kukurydziane ciasto z maki kukurydzianej ciasto ze sliwkami mrozonymi ciasto z wegierkami ciasto sliwkowe

ciasto kruche ze sliwkami ciasto kukurydziane ciasto z maki kukurydzianej ciasto ze sliwkami mrozonymi ciasto z wegierkami ciasto sliwkowe

ciasto kruche ze sliwkami ciasto kukurydziane ciasto z maki kukurydzianej ciasto ze sliwkami mrozonymi ciasto z wegierkami ciasto sliwkowe

środa, 21 sierpnia 2019

Jeżyki bez pieczenia

Jezyki bez pieczenia ciastka jezyki domowe jezyki jezyki na zimno ciastka z orzechami ciastka z czekolada ciasteczka z platkow kukurydzianych ciastka z platkow corn flakes ciastka z rodzynkami

Dziś przepis na coś co nie bardzo wiem jak nazwać. Jest to słodki wyrób, który wyglądem przypomina ciastka, bo uformowałam je łyżką na kształt ciastek. Można również zrobić kulki i wtedy bardziej wyglądałyby jak cukierki czy pralinki. Ja jednak wolałam zrobić je w takiej postaci aby było lepiej widać składniki i strukturę. Zrobiłam je z płatków kukurydzianych, rodzynek i orzeszków ziemnych niesolonych. Całość skleiłam czekoladą z orzeszkami arachidowymi.  Nazwałam moje łakocie jeżykami bo mają taki nieregularny kształt na wierzchu. Poza tym trochę kojarzą mi się z popularnymi ciastkami jeżykami, które można kupić w sklepach. W każdym razie te ciasteczka są bardzo smaczne i zdrowe. A ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut. Oto przepis:

Składniki:
4 łyżki mleka
100g czekolady z orzeszkami arachidowymi
ok. 3/4szkl. płatków kukurydzianych typu corn flakes
2 łyżki rodzynek 
3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
Jezyki bez pieczenia ciastka jezyki domowe jezyki jezyki na zimno ciastka z orzechami ciastka z czekolada ciasteczka z platkow kukurydzianych ciastka z platkow corn flakes ciastka z rodzynkami

Sposób przygotowania:
Jak już pisałam na początku, przygotowanie jeżyków jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Do rondelka nalałam mleko i podgrzałam je. Nie musi się gotować. Do gorącego mleka wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę z orzeszkami i mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę odstawiłam na chwilę i w tym czasie wymieszałam w misce płatki kukurydziane, rodzynki i orzeszki ziemne. Mieszankę wrzuciłam do przestudzonej roztopionej czekolady i wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Talerz przykryłam papierem do pieczenia. Łyżką wykładałam na papier porcje masy Masa jest dość luźna i trochę się rozsypuje więc można pomóc sobie rękami żeby ulepić coś na kształt ciastek. Można też zrobić kulki. Talerz z ciastkami wstawiłam na całą noc do lodówki aby ciastka zastygły. Na drugi dzień odkleiłam ostrożnie ciastka od papieru i przełożyłam na talerzyk.

SMACZNEGO!!!

Jezyki bez pieczenia ciastka jezyki domowe jezyki jezyki na zimno ciastka z orzechami ciastka z czekolada ciasteczka z platkow kukurydzianych ciastka z platkow corn flakes ciastka z rodzynkami

Jezyki bez pieczenia ciastka jezyki domowe jezyki jezyki na zimno ciastka z orzechami ciastka z czekolada ciasteczka z platkow kukurydzianych ciastka z platkow corn flakes ciastka z rodzynkami

Jezyki bez pieczenia ciastka jezyki domowe jezyki jezyki na zimno ciastka z orzechami ciastka z czekolada ciasteczka z platkow kukurydzianych ciastka z platkow corn flakes ciastka z rodzynkami

sobota, 17 sierpnia 2019

Piernikowe ciasto z cukinii

Piernikowe ciasto z cukinii ciasto z cukinii ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe czekoladowe ciasto z cukinii piernik z cukinii ciasto z czekolada wilgotne ciasto murzynek

Kolejny weekend i kolejne ciasto z cukinii. Niedługo stanie się to już chyba tradycją, że na sobotę i niedzielę piekę ciasto z cukinii/kabaczka. Tym razem zrobiłam ciasto piernikowe, a dokładnie piernikowo - cynamonowe z kakao i dżemem porzeczkowym. Ciasto oblałam czekoladą mleczną i białą. Za każdym razem wykorzystuję do moich ciast cukinię w innym kolorze. Tym razem zdecydowałam się na cukinię w takim jasnym, jakby kremowym kolorze, w jasne zielone paseczki. Oczywiście można użyć dowolnej cukinii: zielonej, żółtej, białej itp. Można je dodawać do ciasta razem ze skórką, jeśli macie młode, małe i cienkie kabaczki, lub bez skóry i nasion, jeśli są to już większe i starsze okazy, tak jak u mnie. Ciasto wyszło fenomenalne. Bardzo wilgotne, mięciutkie, delikatne i puszyste, w sam raz słodkie, a oblane czekoladą jest jeszcze lepsze. Nigdy nie jadłam lepszego ciasta czekoladowego czy też piernikowego. I najlepsze jest to, że nikt by nie zgadł, że ciasto jest zrobione z dodatkiem warzywa jakim jest cukinia. Oto przepis:

Składniki:
6 jajek
2szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1szkl.oleju
3szkl. mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka sody spożywczej
1,5 płaskie łyżki kakao naturalnego
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2,5szkl. startej cukinii
1 tabliczka mlecznej czekolady
0,5 tabliczki białej czekolady
6 łyżek śmietany 30%
Piernikowe ciasto z cukinii ciasto z cukinii ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe czekoladowe ciasto z cukinii piernik z cukinii ciasto z czekolada wilgotne ciasto murzynek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta miałam w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o olej, jajka i cukinię, czyli te produkty, które przechowuje się w chłodnych warunkach. Jajka wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystego jajecznego kremu. Następnie, nie przerywając miksowania, ale zmniejszając obroty do minimalnych, wlałam cienkim strumieniem olej. Mąkę tortową przesiałam do osobnej miski i wymieszałam ją z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Około 3 łyżki tej mieszanki odłożyłam, a resztę wsypałam partiami do utartych jajek z cukrem i olejem i miksowałam dalej mikserem na małych obrotach do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Po mące, dodałam do ciasta dżem z czarnej porzeczki. Użyłam dżemu domowej roboty. Cukinię obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. 2,5 szklanki (takie ubite) tak przygotowanej cukinii wymieszałam z odłożoną mąką i dopiero wtedy dodałam do ciasta. Dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x36cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika, bez jego wcześniejszego nagrzewania, i piekłam je w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. U mnie zajęło to 55 minut. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w blaszce na metalowej kratce, przykryte ściereczką. Gdy wystygło przygotowałam polewę. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko do połączenia. Rozpuszczoną czekoladą posmarowałam całe ciasto. 2 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Również pozostawiłam ją na chwilę i dopiero wymieszałam do rozpuszczenia. Czekoladę przełożyłam do rękawa foliowego, odcięłam końcówkę i zrobiłam kratkę na cieście.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta z cukinii: czekoladowe ciasto z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), cytrynowe ciasto z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/cytrynowe-ciasto-z-cukinii.html) czy pomarańczowe ciasto z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/pomaranczowe-ciasto-z-cukinii.html).

SMACZNEGO!!!

Piernikowe ciasto z cukinii ciasto z cukinii ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe czekoladowe ciasto z cukinii piernik z cukinii ciasto z czekolada wilgotne ciasto murzynek

Piernikowe ciasto z cukinii ciasto z cukinii ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe czekoladowe ciasto z cukinii piernik z cukinii ciasto z czekolada wilgotne ciasto murzynek

Piernikowe ciasto z cukinii ciasto z cukinii ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe czekoladowe ciasto z cukinii piernik z cukinii ciasto z czekolada wilgotne ciasto murzynek

Piernikowe ciasto z cukinii ciasto z cukinii ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe czekoladowe ciasto z cukinii piernik z cukinii ciasto z czekolada wilgotne ciasto murzynek

Piernikowe ciasto z cukinii ciasto z cukinii ciasto z kabaczka ciasto cukiniowe czekoladowe ciasto z cukinii piernik z cukinii ciasto z czekolada wilgotne ciasto murzynek

środa, 14 sierpnia 2019

Torcik bez pieczenia

Torcik bez pieczenia torcik na zimno torcik z galaretka torcik bananowo wisniowy ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym ciasto z budyniem i galaretka ciasto na ciasteczkowym spodzie
Dziś przedstawiam przepis na taki mini torcik bez pieczenia/na zimno. Właściwie to można też go nazwać po prostu ciastem, ale dekoracja przypomina taką jak na torcie więc stąd nazwa. Poza tym nie wiedziałam jak nazwać to ciasto, bo nie ma tu jakiegoś głównego motywu smakowego. Jest chrupiący ciasteczkowy spód z płatkami kukurydzianymi i czekoladą z orzechami. Są plasterki banana, krem budyniowy, biszkopty i galaretka wiśniowa. Wierzch udekorowany tym samym kremem budyniowym, który jest w środku. Do tego odrobina fioletowej posypki/kryształków. Ciasto fajne w smaku i bardzo proste do zrobienia. Według mnie też ładnie wyglądające, więc polecam. Oto przepis:
Torcik bez pieczenia torcik na zimno torcik z galaretka torcik bananowo wisniowy ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym ciasto z budyniem i galaretka ciasto na ciasteczkowym spodzie

Składniki na spód:
ok. 150g pełnoziarnistych herbatników
1szkl. płatków kukurydzianych
100g czekolady z orzeszkami arachidowymi
6 łyżek śmietany 30%
1 płaska łyżka masła


Krem budyniowy:
2 i 3/4szkl. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki masła


Dodatkowo:
1 dojrzały banan
okrągłe biszkopty ok. 10-12szt.
1 galaretka wiśniowa
posypka do ciast
Torcik bez pieczenia torcik na zimno torcik z galaretka torcik bananowo wisniowy ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym ciasto z budyniem i galaretka ciasto na ciasteczkowym spodzie
Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste herbatniki pokruszyłam drobno. Można to zrobić tak jak ja rękami lub na przykład potłuc tłuczkiem do mięsa. Mają to być małe kawałeczki, a nie proszek. Połamane ciastka przełożyłam do miski. Płatki kukurydziane (typu corn flakes) również rozkruszyłam trochę w rękach żeby były drobniejsze i dodałam do herbatników. Łyżkę masła roztopiłam. W rondelku podgrzałam śmietanę. Gdy była gorąca, wrzuciłam do niej połamaną na małe kawałki czekoladę z orzechami (użyłam czekolady z takimi drobnymi orzeszkami, nie tej z całymi orzechami laskowymi) i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Czekoladę i roztopione masło przelałam do ciastek wymieszanych z płatkami i dokładnie wszystko wymieszałam. Tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyłam do tortownicy i wylepiłam nią dokładnie dno. Odstawiłam go by ostygł a następnie wstawiłam do lodówki.

2 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie, mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Gotową mieszankę przelałam cienkim strumieniem na gotujące się mleko i gotując na małym ogniu, mieszałam mleko aż powstał gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystudzenia. Jednocześnie wyjęłam sobie z lodówki masło by nabrało temperatury pokojowej. Miękkie masło zmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Budyń z masłem miksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Z uzyskanego kremu odłożyłam trochę do dekoracji.
Formę z ciasteczkowym spodem wyjęłam z lodówki. Banana obrałam ze skórki i pokroiłam go w plasterki. Poukładałam je na spodzie z ciastek, a następnie rozsmarowałam krem budyniowy. Na kremie ułożyłam okrągłe biszkopty. Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam. Gdy zaczęła tężeć, wylałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Pozostały krem budyniowy przełożyłam do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekorowałam nim wierzch torcika. Można również posmarować kremem boki. Ciasto przed podaniem wyjęłam oczywiście z tortownicy. 

SMACZNEGO!!!

Torcik bez pieczenia torcik na zimno torcik z galaretka torcik bananowo wisniowy ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym ciasto z budyniem i galaretka ciasto na ciasteczkowym spodzie

Torcik bez pieczenia torcik na zimno torcik z galaretka torcik bananowo wisniowy ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym ciasto z budyniem i galaretka ciasto na ciasteczkowym spodzie


























Torcik bez pieczenia torcik na zimno torcik z galaretka torcik bananowo wisniowy ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym ciasto z budyniem i galaretka ciasto na ciasteczkowym spodzie