piątek, 15 czerwca 2018

Babka na zimno z czereśniami


babka na zimno z czeresniami sernik na zimno z czeresniami babka z owocami ciasto na zimno ciasto z przezroczysta galaretka
Sezon na czereśnie w pełni więc czas na kolejny wypiek z tymi pysznymi owocami. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto na zimno, a dokładnie babkę serowo - jogurtową z galaretkami i czereśniami. Takie ciasto pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Co prawda wymaga trochę czasu i cierpliwości bo każdą z warstw robi się oddzielnie, ale efekt końcowy zarówno wizualny jak i smakowy wszystko wynagradza. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające idealne na lato i upały. Na pewno zachwyci dzieci i dorosłych. Oto dokładny przepis:

Składniki:
550g jogurtu naturalnego gęstego
250g sera białego półtłustego mielonego
2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
2 galaretki truskawkowe
4 opakowania herbatników mini po 14g
świeże czereśnie
babka na zimno z czeresniami sernik na zimno z czeresniami babka z owocami ciasto na zimno ciasto z przezroczysta galaretka

Sposób przygotowania:
Jedną galaretkę przezroczystą rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Gdy galaretka wystygła przelałam ją do silikonowej dużej formy na babkę. Czereśnie umyłam, osuszyłam i wypestkowałam. Część czereśni powrzucałam do galaretki. Formę wstawiłam do lodówki do stężenia galaretki. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w ok. 200ml gorącej wody i wystudziłam. Biały ser zblendowałam z ok. 150g jogurtu naturalnego gęstego, a następnie połączyłam go z zimną galaretką. Masę serowo - jogurtową przelałam na galaretkę z czereśniami i wstawiłam do lodówki do stężenia. Trzecią warstwę zrobiłam tak jak pierwszą, a więc z galaretki przezroczystej rozpuszczonej w 400ml gorącej wody, wystudzonej i przelanej do formy a następnie połączonej z czereśniami. Gdy galaretka zastygła zrobiłam ostatnią warstwę jogurtową. Drugą galaretkę truskawkową rozpuściłam tak jak pierwszą w 200ml gorącej wody, wystudziłam i zimną połączyłam z 400g jogurtu naturalnego. Masę wylałam na ciasto i wstawiłam do lodówki. Gdy masa zaczęła tężeć ułożyłam na cieście herbatniki mini. Ciasto zostawiłam w lodówce na całą noc. Następnego dnia rano ciasto przewróciłam do góry dnem na paterę i ściągnęłam delikatnie formę silikonową uważając żeby nie uszkodzić ciasta. trzeba to robić powoli żeby wszystkie warstwy ładnie odlepiły się od formy. Ciasto udekorowałam dodatkowo świeżymi czereśniami. Efekt oceńcie sami.

SMACZNEGO!!!

babka na zimno z czeresniami sernik na zimno z czeresniami babka z owocami ciasto na zimno ciasto z przezroczysta galaretka

babka na zimno z czeresniami sernik na zimno z czeresniami babka z owocami ciasto na zimno ciasto z przezroczysta galaretka

babka na zimno z czeresniami sernik na zimno z czeresniami babka z owocami ciasto na zimno ciasto z przezroczysta galaretka

czwartek, 14 czerwca 2018

Muffinki z czereśniami

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

Muffinki z czereśniami czyli pulchne, mięciutkie i wilgotne babeczki z dodatkiem świeżych wypestkowanych czereśni. Robi się je bardzo szybko, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie babeczek jak i o czas pieczenia. Są idealne w przypadku niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Można je jeść na ciepło lub na zimno po schłodzeniu. Ja osobiście wolę jak są schłodzone bo wtedy lepiej odchodzi też papilotka. Muffinki robię na jogurcie naturalnym i z dodatkiem oleju więc są fajne mokre w środku i długo zachowują świeżość. Z tego przepisu korzystam bardzo często. Dodaje jednak różne dodatki jak owoce czy czekolada. Muffinki za każdym razem wychodzą pyszne. Polecam. Oto przepis:

Składniki na 8 muffinek:
1 duże jajko
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
1szkl. mąki pszennej
0,5szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast
świeże czereśnie
cukier puder do oprószenia
muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

Sposób przygotowania:
W przypadku tych muffinek należy połączyć oddzielnie składniki mokre i oddzielnie składniki suche. Idąc tym tropem do jednej miski wbiłam jajko. Lekko je roztrzepałam mikserem. Następnie dodałam jogurt naturalny, olej i mleko. Zmiksowałam ponownie, ale tylko do połączenia składników. W drugiej misce wymieszałam mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Składniki suche przesypałam do składników mokrych. Dodałam zapach cytrynowy i zmiksowałam. Silikonową foremkę na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami i napełniłam je ciastem. Dawałam ok. 2 płaskie łyżki ciasta na jedną papilotkę. Czereśnie umyłam, osuszyłam i wypestkowałam. Ponakładałam po 3 czereśnie do każdej papilotki z ciastem i przykryłam je ok. 0,5 łyżki ciasta. Formę z muffinkami wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 20minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Przestudzone muffinki wyjęłam z formy silikonowej. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na muffinki: muffinki z jagodami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/muffinki-z-jagodami.html), muffinki piernikowe z mikrofali (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), muffinki z kremem malinowym (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinki-jogurtowe-z-kremem-malinowym.html), muffinki z bananami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinkowe-motylki-z-bananami_7.html) czy muffinki wytrawne z parmezanem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/muffiny-z-parmezanem.html).

SMACZNEGO!!!

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

Naleśniki z czereśniami


nalesniki z czeresniami nalesniki z kisielem czeresniowym nalesniki z owocami nalesniki na mleku z cukrem pudrem nalesniki na slodko deser dla dzieci

Naleśniki z czereśniami to pyszny deser lub nawet posiłek obiadowy. Zrobiłam je z tradycyjnego ciasta naleśnikowego na mleku. Podałam je natomiast z domowym kisielem z czereśni, cukrem pudrem i dodatkowo świeżymi czereśniami. Naleśniki wyszły pyszne a do tego bardzo ładnie się prezentowały. Zapewniam was że nie da się przejść obok nich obojętnie i ich nie zjeść. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo warto. A oto on:

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1szkl. mąki pszennej
1 mały cukier waniliowy
trochę więcej niż szklanka mleka

Składniki na kisiel wiśniowy:
ok. 250-300g świezych czereśni
ok. 2 łyżki cukru
0,5 opakowania kisielu o smaku wiśniowym z cukrem

Dodatkowo:
świeże czereśnie
cukier puder
olej do smażenia naleśników
nalesniki z czeresniami nalesniki z kisielem czeresniowym nalesniki z owocami nalesniki na mleku z cukrem pudrem nalesniki na slodko deser dla dzieci
Kisiel czereśniowy schłodzony

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tych naleśników należy zacząć od zrobienia kisielu czereśniowego. Najlepiej przygotować go poprzedniego dnia żeby zdążył się wystudzić. Ja zrobiłam go wieczorem a następnego dnia przed południem robiłam naleśniki. Aby zrobić kisiel, należy wypestkowałam świeże czereśnie i wrzuciłam je do małego garnka. Zasypałam je cukrem i wlałam trochę wody tak aby się nie przypaliły. Myślę że wody było ok. 100-150ml. Czereśnie wstawiłam na mały ogień i doprowadziłam do zagotowania. Pogotowałam je parę minut żeby zmiękły. Proszek kisielowy rozmieszałam w ok. 1/3 szklanki zimnej wody i wlałam do czereśni. Mieszałam energicznie cały czas aż kisiel zgęstniał i zestawiłam go z ognia. Kisiel przelałam do miseczki i wystudziłam, a następnie wstawiłam go do lodówki żeby go lepiej schłodzić. 
Następnego dnia zrobiłam ciasto naleśnikowe. Mąkę wsypałam do miski. Wbiłam jajko. Wsypałam cukier waniliowy i wlałam mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na niewielkich obrotach aż ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Naleśniki smażyłam na oleju na patelni naleśnikowej. Wyszły mi 3 naleśniki bo nie robiłam zbyt cienkich. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. połowę naleśnika smarowałam kisielem czereśniowym. Naleśnika składałam na pół a następnie jeszcze na pół tworząc takie koperty czy też kieszonki. Naleśniki oprószyłam z wierzchu cukrem pudrem i obłożyłam świeżymi wypestkowanymi czereśniami.
Zachęcam również do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: naleśniki serowe (przepis pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html), naleśniki budyniowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nalesniki-budyniowe.html), naleśniki z serem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html) oraz innych.

SMACZNEGO!!!

nalesniki z czeresniami nalesniki z kisielem czeresniowym nalesniki z owocami nalesniki na mleku z cukrem pudrem nalesniki na slodko deser dla dzieci

nalesniki z czeresniami nalesniki z kisielem czeresniowym nalesniki z owocami nalesniki na mleku z cukrem pudrem nalesniki na slodko deser dla dzieci

nalesniki z czeresniami nalesniki z kisielem czeresniowym nalesniki z owocami nalesniki na mleku z cukrem pudrem nalesniki na slodko deser dla dzieci

poniedziałek, 4 czerwca 2018

Sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z sera z wiaderka sernik z galaretka ciasto z truskawkami ciasto na lato ciasto dla dzieci

Sernik na zimno z truskawkami to chyba ulubione ciasto w moim domu. Myślę że to również jedno z ulubionych ciast większości ludzi. Jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające... Jednym słowem idealne na lato. Do tego szybko się robi i nie jest w przygotowaniu skomplikowane. Myślę że z tym przepisem poradzi sobie nawet amator kulinarny. Oto przepis:

Składniki:
1kg sera z wiaderka
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki truskawkowe
świeże truskawki
ok. 3 paczki herbatników
sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z sera z wiaderka sernik z galaretka ciasto z truskawkami ciasto na lato ciasto dla dzieci

Sposób przygotowania:
Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę herbatników, tak aby leżały jeden przy drugim. Część ciastek podocinałam żeby ładnie się wpasowały w wymiary tortownicy. 2 galaretki cytrynowe rozpuściłam w jednej szklance (250ml) gorącej wody. Galaretkę wystudziłam. Gdy była zimna ale nie tężejąca wymieszałam ją z serem z wiaderka. Można to zrobić łyżka lub mikserem na mniejszych obrotach. Masę serową wylałam na spód z herbatników i wstawiłam do lodówki do stężenia. 2 galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1 litrze gorącej wody (tak jak w przepisie na opakowaniu) i odstawiłam do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Gdy galaretka zaczynała się ścinać umyłam i wyszypułkowałam truskawki. Pokroiłam je na połówki i ułożyłam na masie serowej. Na truskawki wyłożyłam tężejącą galaretkę i ciasto ponownie wstawiłam do lodówki na co najmniej 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. 

SMACZNEGO!!!

sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z sera z wiaderka sernik z galaretka ciasto z truskawkami ciasto na lato ciasto dla dzieci

sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z sera z wiaderka sernik z galaretka ciasto z truskawkami ciasto na lato ciasto dla dzieci

sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z sera z wiaderka sernik z galaretka ciasto z truskawkami ciasto na lato ciasto dla dzieci

piątek, 25 maja 2018

Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami

ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

Sezon na rabarbar w pełni więc czas na kolejne ciasto z rabarbarem. To ciasto jest podobne do poprzedniego, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/kruche-ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html. Zrobiłam podobne ponieważ tamto bardzo mi smakowało. Tym razem zrobiłam trochę inaczej ciasto kruche, nie dodałam dżemu porzeczkowego, a zamiast budyni truskawkowych użyłam budyni waniliowych. Oprócz rabarbaru, który jest dość kwaśny dodałam jeszcze jabłka. Ciasto wyszło pyszne, więc chętnie będę do niego wracać. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
250g margaryny
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
2 budynie waniliowe bez cukru
5-6 łyżek cukru do budyniu
650ml mleka
1 łyżka mąki pszennej tortowej do budyniu
kilka łodyg rabarbaru
2-3 jabłka
2 łyżki cukru do posypania owoców
cukier puder do oprószenia ciasta
ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru pudru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do składników sypkich wbiłam jajko i żółtko. Wkroiłam zimną margarynę, wlałam zimną śmietanę. Wszystko szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Zamarznięte ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną część starłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x25cm. 2 szklanki mleka zagotować. 2 proszki budyniowe rozmieszałam z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami cukru w 150 ml mleka i wlałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiłam do przestygnięcia na kilka minut. Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w podobne kawałki jak rabarbar. Gorący budyń wyłożyłam na ciasto. Na budyniu poukładałam jabłka i rabarbar na przemian i posypałam 2 łyżkami cukru. Na wierzch ciasta starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam (najlepiej schłodzić w lodówce). Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!! 

ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka
ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

poniedziałek, 21 maja 2018

Sałatka w sosie koperkowym

salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

Mamy drugą połowę maja i pojawiają się już świeże warzywa w warzywniaku tak zwane nowalijki. Po długiej jesieni i zimie jesteśmy ich bardzo spragnieni, więc staram się je wykorzystywać jak najwcześniej. Dziś postanowiłam przyrządzić lekką sałatkę z nowalijek w sosie koperkowym. Niestety nie wszystkie składniki sałatki pochodzą z własnych zbiorów, bo nie ma jeszcze na przykład pomidorów, ale większość pochodzi z naszego warzywniaka. Sałatkę wzbogaciłam jeszcze o kukurydzę konserwową bo ma ładny kolor a poza tym lubię jej smak w sałatkach. Oto przepis:

Składniki:
0,5 główki sałaty karbowanej
1 bardzo duży pomidor
2 pęczki rzodkiewek
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
1 łyżka octu
4 łyżki oleju
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa przed przygotowaniem sałatki umyłam i osuszyłam. Sałatę pokroiłam drobno nożem choć fachowo powinno się ją porwać rękami. Pomidora pokroiłam w kostkę. Rzodkiewki pokroiłam w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączyć do zalewy. Wszystkie warzywa wrzuciłam do salaterki. Szczypiorek posiekałam i dodałam do sałatki. W oddzielnym kubeczku przygotowałam sos koperkowy. W tym celu wlałam do kubeczka olej, dolałam ocet. Do oleju wymieszanego z octem wsypałam sól, pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy. Koperek drobniutko posiekałam i dodałam do sosu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym sosem polałam sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Sałatkę można podawać jako samodzielną przekąskę na przykład na drugie śniadanie lub podwieczorek lub jako surówkę do obiadu. Sałatka świetnie też pasuje do dań z grilla.

SMACZNEGO!!!

salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

niedziela, 20 maja 2018

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z owocami ciasto z kruszonka ciasto z dzemem
kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem


Sezon na rabarbar w pełni więc czas na ciasto z tym nietypowym owocem/warzywem. Najczęściej z rabarbarem robi się ciasta kruche i łączy się go z budyniem. Sam rabarbar jest dość kwaśny więc wypieki z nim nie należą do bardzo słodkich chyba że doda się więcej cukru.
Ja dziś zdecydowałam się zrobić takie tradycyjne ciasto kruche z budyniem i rabarbarem. Ciasto wyszło bardzo smaczne i już myślę o upieczeniu kolejnej porcji. Oto przepis:


Składniki:
1 duże jajko
ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
ok. 220g margaryny
3/4szkl. cukru pudru
32g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 30%
2 budynie truskawkowe z cukrem
700ml mleka
2 łyżki cukru do budyniu
ok. 500g rabarbaru + 2 łyżki do zasypania rabarbaru
3-4 łyżki dżemu np. porzeczkowego
kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną. Dosypałam cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wkroiłam w to zimną margarynę. Wbiłam jajko i wlałam zimną śmietanę. Lepsza byłaby kwaśna śmietana 12 lub 18% ale akurat takiej nie miałam. Wszystko zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam do zamrażalki. Ciasto pozostawiłam w zamrażalce całą noc ale wystarczy też kilka godzin. 

Dwie szklanki mleka zagotowałam. W 0,5 szklanki zimnego mleka rozmieszałam proszki budyniowe wraz z 2 łyżkami cukru (mimo że budyń był już z cukrem). Zawiesinę budyniową przelałam na gotujące się mleko i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam do lekkiego przestudzenia.

Rabarbar umyłami osuszyłam. Następnie pokroiłam go na ok. 2-3 centymetrowe kawałki i wrzuciłam je do miski. Pokrojony rabarbar zasypałam ok. 2 łyżkami cukru i wymieszałam. Tak przygotowany rabarbar odstawiłam na ok. 30 minut.

Kwadratową tortownicę lub blachę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce większą połowę ciasta. Lekko je ugniotłam palcami i posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym. Na to wyłożyłam lekko przestudzony budyń. Na budyniu poukładałam kawałki rabarbaru w cukrze. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

niedziela, 13 maja 2018

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką


ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką to połączenie samych pyszności w jednym cieście. To ciasto zawiera wszystko co lubię najbardziej w ciastach. Jest puszyste, wilgotne i delikatne. Robi się je łatwo i szybko. Jedynie trzeba trochę poczekać na efekt końcowy gdyż budyń i galaretką muszą wystygnąć i stężeć. Jeśli ktoś jednak nie ma zbyt dużo czasu to można to ciasto zrobić z samym cukrem pudrem i też będzie pyszne. Oto przepis:
ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Składniki:
3 duże jajka
3szkl. mąki pszennej tortowej
ok. 1,5szkl. cukru
50g roztopionego masła
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży jogurt naturalny gęsty ok.400g
owoce: jabłka, mrożone truskawki i jagody

Dekoracja:
2 budynie jaglane waniliowe
2,5szkl. mleka
4-5 łyżek cukru
2 dowolne galaretki (u mnie o smaku coca-coli i czarnej porzeczki)
ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Sposób przygotowania:
Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ubiłam na puszysty jasny krem. Następnie masę jajeczną połączyłam z jogurtem naturalnym i roztopionym masłem. Nie należy tu długo miksować, jedynie do połączenia składników. Do osobnej miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypałam ją do masy jajecznej. Wymieszałam ciasto najpierw łyżką a potem krótko zmiksowałam mikserem żeby nie było grudek. Ciasto przelałam do dużej blaszki ok. 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto poukładałam kawałki obranego jabłka oraz mrożone truskawki i jagody (bez ich wcześniejszego rozmrażania). Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Wystudzone udekorowałam budyniem. W tym celu 2 szklanki mleka zagotowałam a w 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszki budyniowe i cukier. Zawiesinę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam, cały czas mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia a następnie przełożyłam go do rękawa cukierniczego i wycisnęłam kratkę na cieście. Galaretki rozpuściłam według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygły i zaczęły tężeć przełożyłam je na ciasto. Ciasto wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby galaretki stężały do końca. Ciasto wyszło pyszne, polecam.

SMACZNEGO!!!

ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami


czwartek, 10 maja 2018

Muffinki z jagodami

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

Muffinki z jagodami to bardzo prosty i szybki wypiek. Na jego przygotowanie potrzeba zaledwie kilkunastu minut. Samo pieczenie też nie zajmuje dużo czasu bo ok. 25 minut. Muffinki szybko stygną więc w niedługim czasie mamy pyszny deser. Te muffinki powstały z ciasta jogurtowego na oleju i z dodatkiem mrożonych jagód. Nadchodzi lato więc trzeba wykorzystać zapasy mrożonych owoców. Takie muffinki można oczywiście wykonać również z dodatkiem innych owoców, czy też kawałków czekolady lub z marmoladą. Można je upiec nawet bez żadnych dodatków. Moją ulubioną wersją jest jednak wersja z owocami. Oto przepis:

Składniki na 8 muffinek:
1 duże jajko
0,5szkl. gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
niepełna szklanka maki pszennej tortowej
ok. 1/3szkl. cukru zwykłego
1 cukier cytrynowy 15g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mrożone jagody
cukier puder do dekoracji
muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

Sposób przygotowania:
Jak już chyba pisałam przy okazji innych przepisów na muffinki, zasadą przy ich robieniu jest łączenie składników mokrych oddzielnie i składników suchych oddzielnie, a dopiero na końcu wymieszanie ich razem. Tak też należy zrobić w tym przypadku. Do jednej miski wbiłam jajko i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam do niego jogurt i olej i ponownie krótko zmiksowałam aż składniki się połączyły. W drugiej misce wymieszałam przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i obydwa rodzaje cukru. Na końcu wlałam składniki mokre do suchych i wymieszałam najpierw łyżką a potem mikserem na niskich obrotach aż składniki się dokładnie połączyły. Silikonowe foremki na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam ok. 2 łyżki ciasta (tak aby sięgało mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki lub trochę wyżej). Gdy ciasto miałam rozłożone w foremkach, każdą muffinkę posypałam mrożonymi jagodami. Foremki wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu muffinki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremkach. Następnie wyjęłam z foremek i posypałam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

środa, 2 maja 2018

Tort truskawkowo - śmietankowy

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

Tort truskawkowo - śmietankowy to tort na cytrynowym biszkopcie przełożony kremem truskawkowo - śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Tort nasączyłam sokiem cytrynowym wymieszanym z wodą i cukrem. Dodatkowo do jednej warstwy tortu dodałam dżem z czarnej porzeczki. Tort ozdobiłam różami z masy marcepanowej, truflami czekoladowymi i bitą śmietaną. Z wykończenia tortu nie jestem zadowolona, ale miałam bardzo mało czasu na jego zrobienie i brak pomysłów jak miałby wyglądać więc wyszło jak wyszło. Dla mnie ważniejszy jest smak, a ten jest jak najbardziej w porządku. Oto przepis:

Biszkopt:
8 jajek
3/4szkl. cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
1szkl. mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach cytrynowy
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasny puszysty krem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki, a następnie dodałam ją partiami do utartych żółtek. Gdy składniki się połączyły do ciasta dodałam ubite białka i na koniec zapach cytrynowy. Wszystko wymieszałam i przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka czyli ok. godziny w temperaturze 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło przekroiłam biszkopt na trzy równe blaty.
tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

Poncz:
sok z jednej cytryny
3-4 łyżeczki cukru
ok. 250-300ml ciepłej wody

Cytrynę wymasowałam i wycisnęłam z niej sok. Do soku dodałam cukier i przegotowaną ciepłą wodę. Mieszałam aż cukier się rozpuścił.

Krem:
1 gotowy krem truskawkowy do tortów
200ml mleka
330ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 śmietan - fixy
1 cukier waniliowy
dżem z czarnej porzeczki

Zimne mleko wlałam do miski. Wsypałam proszek kremu truskawkowego i ubijałam go ok. 4 minuty tak jak napisano na opakowaniu. Do ubitego kremu dodałam serek mascarpone i zmiksowałam. Zimną śmietanę przelałam do drugiej miseczki. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem. Ubitą śmietanę dodałam do kremu truskawkowego z mascarpone i zmiksowałam.
tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

Boki i wierzch tortu:
400ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
ozdoby z masy marcepanowej
trufle czekoladowe
posypki cukrowe
winogrona

Zimną śmietanę wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem.

Złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyłam 1/3 ponczu cytrynowego i rozsmarowałam połowę kremu truskawkowego. Przykryłam drugim blatem biszkoptu nasączyłam połową pozostałego ponczu i posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyłam resztę kremu truskawkowego i ułożyłam trzeci blat biszkoptu. Nasączyłam go resztą ponczu cytrynowego. Wierzch i boki tortu posmarowałam ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do szprycy i wycisnęłam rozetki dookoła tortu układając pomiędzy nimi trufle czekoladowe. W jednym rogu ułożyłam róże i listki które przygotowałam z masy marcepanowej. Dodatkowo ozdobiłam tort posypkami cukrowymi i połówkami winogron.

SMACZNEGO!!!

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem