Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką to połączenie samych pyszności w jednym cieście. To ciasto zawiera wszystko co lubię najbardziej w ciastach. Jest puszyste, wilgotne i delikatne. Robi się je łatwo i szybko.
Jedynie trzeba trochę poczekać na efekt końcowy gdyż budyń i galaretką muszą wystygnąć i stężeć. Jeśli ktoś jednak nie ma zbyt dużo czasu to można to ciasto zrobić z samym cukrem pudrem i też będzie pyszne. Oto przepis:
Składniki:
3 duże jajka
3szkl. mąki pszennej tortowej
ok. 1,5szkl. cukru
50g roztopionego masła
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży jogurt naturalny gęsty ok.400g
owoce: jabłka, mrożone truskawki i jagody
Dekoracja:
2 budynie jaglane waniliowe
2,5szkl. mleka
4-5 łyżek cukru
2 dowolne galaretki (u mnie o smaku coca-coli i czarnej porzeczki)
Sposób przygotowania:
Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ubiłam na puszysty jasny krem. Następnie masę jajeczną połączyłam z jogurtem naturalnym i roztopionym masłem. Nie należy tu długo miksować, jedynie do połączenia składników.
Do osobnej miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypałam ją do masy jajecznej. Wymieszałam ciasto najpierw łyżką a potem krótko zmiksowałam mikserem żeby nie było grudek. Ciasto przelałam do dużej blaszki ok. 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto poukładałam kawałki obranego jabłka oraz mrożone truskawki i jagody (bez ich wcześniejszego rozmrażania).
Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Wystudzone udekorowałam budyniem. W tym celu 2 szklanki mleka zagotowałam a w 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszki budyniowe i cukier. Zawiesinę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam, cały czas mieszając aż budyń zgęstniał.
Budyń odstawiłam na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia a następnie przełożyłam go do rękawa cukierniczego i wycisnęłam kratkę na cieście. Galaretki rozpuściłam według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygły i zaczęły tężeć przełożyłam je na ciasto. Ciasto wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby galaretki stężały do końca. Ciasto wyszło pyszne, polecam.
SMACZNEGO!!!
dobre ciasto dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń