niedziela, 13 maja 2018

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką


ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką to połączenie samych pyszności w jednym cieście. To ciasto zawiera wszystko co lubię najbardziej w ciastach. Jest puszyste, wilgotne i delikatne. Robi się je łatwo i szybko. Jedynie trzeba trochę poczekać na efekt końcowy gdyż budyń i galaretką muszą wystygnąć i stężeć. Jeśli ktoś jednak nie ma zbyt dużo czasu to można to ciasto zrobić z samym cukrem pudrem i też będzie pyszne. Oto przepis:
ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Składniki:
3 duże jajka
3szkl. mąki pszennej tortowej
ok. 1,5szkl. cukru
50g roztopionego masła
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży jogurt naturalny gęsty ok.400g
owoce: jabłka, mrożone truskawki i jagody

Dekoracja:
2 budynie jaglane waniliowe
2,5szkl. mleka
4-5 łyżek cukru
2 dowolne galaretki (u mnie o smaku coca-coli i czarnej porzeczki)
ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Sposób przygotowania:
Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ubiłam na puszysty jasny krem. Następnie masę jajeczną połączyłam z jogurtem naturalnym i roztopionym masłem. Nie należy tu długo miksować, jedynie do połączenia składników. Do osobnej miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypałam ją do masy jajecznej. Wymieszałam ciasto najpierw łyżką a potem krótko zmiksowałam mikserem żeby nie było grudek. Ciasto przelałam do dużej blaszki ok. 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto poukładałam kawałki obranego jabłka oraz mrożone truskawki i jagody (bez ich wcześniejszego rozmrażania). Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Wystudzone udekorowałam budyniem. W tym celu 2 szklanki mleka zagotowałam a w 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszki budyniowe i cukier. Zawiesinę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam, cały czas mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia a następnie przełożyłam go do rękawa cukierniczego i wycisnęłam kratkę na cieście. Galaretki rozpuściłam według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygły i zaczęły tężeć przełożyłam je na ciasto. Ciasto wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby galaretki stężały do końca. Ciasto wyszło pyszne, polecam.

SMACZNEGO!!!

ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami


1 komentarz: