Co prawda jesień kojarzy się może z cięższymi ciastami typu sernik czy szarlotka z cynamonem, ale mimo to u mnie zagościło lekkie orzeźwiające ciasto cytrynowe. Zrobiłam je z prostego powodu, a mianowicie nadmiaru cytryn które kupiłam i nie chciałam by się zepsuły. Ciasto jest naprawdę mocno cytrynowe, bo każda z warstw jest w tym smaku. Moim gościom bardzo smakowało, więc wypiek zaliczam do jak najbardziej udanych. Oto przepis:
Biszkopt:
4 duże jajka
0,5szkl cukru kryształu
3/4szkl mąki pszennej tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast
Poncz do nasączenia biszkoptu:
0,5szkl przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
Masa budyniowa:
300ml przegotowanej wystudzonej wody
100ml soku z cytryny
200g cukru kryształu
2 budynie waniliowe
200g masła
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 plaska lyzka cukru pudru
1 galaretką cytrynowa
250ml wrzątku
Dodatkowo:
Ok. 30szt herbatników
Lukier:
3/4szkl cukru pudru
kilka łyżeczek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypać powoli cukier I miksować aż piana zrobiła się błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać I wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek I wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blachy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok 20-25min). Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.
style="text-align: justify;">0,5 szklanki gorącej wody wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i cukrem. Wystudzić. Przygotowanym ponczem nasączyłam biszkopt.
200ml wody oraz 100ml soku z cytryny umieścić w garnku. Wsypać cukier. Podgrzewając, mieszać aż cukier się rozpusci. W 100ml pozostałej wody rozmieszać proszki budyniowe. Wlać na gotującą się wodę cytrynową. Mieszając energicznie, gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło miksować kilka minut aż nabierze puszystości. Następnie dodawać po lyżce wystudzony budyń cytrynowy. Miksować do uzyskania kremu o jednolitej gładkiej konsystencji bez grudek. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt i wyrównać powierzchnię.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 250ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać partiami tężejącą galaretkę i miksować do połączenia. Masę wyłożyć na krem budyniowy i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gesty biały lukier. Sok najlepiej dodawać partiami aby lukier nie wyszedł za rządki. Lukrem posmarować wierzch ciasta i ponownie odstawić do lodówki. Ciasto najlepiej podawać następnego dnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz