Rolada to ciasto, które kojarzy mi sie z dzieciństwem. Było chyba wtedy popularnym, modnym wypiekiem, bo nawet w sklepach spożywczych pojawiły się wtedy gotowe paczkowane rolady do kupienia. Ja jednak zdecydowanie wolę domowe. Rolada jest wdzięcznym ciastem, ponieważ można je zrobić na wiele sposobów. Zarówno biszkopt można przygotować w wielu wersjach smakowych, jak i nadzienie może być za każdym razem zrobione z innego kremu, lub w innym smaku. Ja dziś postawiłam na zupełną klasykę i zrobiłam rolady biszkoptowe z bitą śmietaną i galaretką. Oto przepis:
Biszkopt na jedną roladę:
4 jaja
Szczypta soli
1 cukier waniliowy
4 płaskie łyżki cukru kryształu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka kakao (jeśli robimy ciemny biszkopt)
Krem:
500ml śmietany 30 lub 36%
2 śmietan-fixy
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru pudru
Galaretka w dowolnym kolorze
Sposób przygotowania:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam że szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypałam cukier waniliowy I cukier kryształ I ubijałam dalej, aż piana zrobiła się błyszcząca. Dalej miksując, dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Jeśli robimy roladę na ciemnym biszkopcie to do mąki dodajemy też kakao. Mąki wsypałam dk ubitych jajek i delikatnie wymieszałam ciasto łyżką do połączenia. Gotowe ciasto wyłożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika ok. 30x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadziłam na blaszce I wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Biszkopt piekłam ok. 15-20 minut. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wyłożyłam na ręcznik kuchenny bawełniany, rąk aby leżało papierem do góry. Papier delikatnie zdjęłam, a biszkopt zwinęłam w ręcznik na kształt rolady. Odłożyłam do wystygnięcia.
justify;">Galaretkę rozpuściłam w 1,5szkl gorącej wody. Gdy wystygła przelałam ją do płaskiego naczynia i wstawiłam do lodówki do stężenia.
Zimną śmietanę wlałam do wysokiej miski I zaczęłam ubijać zwiększając stopniowo obroth miksera. W trakcie ubijania, wsypałam śmietan-fixy, cukier waniliowy i cukier puder. Śmietanę ubijałam aż zrobiła się sztywna.
Wystudzony biszkopt rozwinęłam i posmarowałam śmietaną. Galaretkę pokroiłam w podłużne paski. Na jednym brzegu biszkoptu (tym od którego zaczynamy zwijanie) ułożyłam paski galaretki i zwinęłam biszkopt w roladę. Roladę owijam ciasno w czysty papier do pieczenia lub folię spożywczą i odkładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Roladę można dodatkowo udekorowac z wierzchu czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz