Co prawda już po Dniu Świętego Marcina, ale na pyszne rogaliki zawsze jest pora, więc dziś rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą. Już kiedyś wstawiłam przepis na podobny wypiek, a mianowicie smalcowki z serem. One też były z ciasta krucho - drożdżowego ale na smalcu. Dziś tradycyjnie, bez żadnych modyfikacji rogaliki. Można je zrobić z różnymi nadzieniami, ja akurat miałam pod ręką marmoladę. Oto przepis:
Składniki:
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego najlepiej greckiego
Ok. 500g mąki pszennej tortowej
2 opakowania cukru waniliowego
200g zimnego masła
2 jajka
Marmolada do nadziewania
Cukier puder do oproszenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie rogalików zaczęłam od zrobienia zaczynu drożdżowego. Śmietanę wstawiłam do miski z gorącą wodą, aby ją ogrzać. Do ciepłej śmietany wkruszyłam drożdże i dodałam łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaczyn odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, dodałam szczyptę soli oraz pokrojone na plasterki zimne masło. Wbiłam jajka i wlałam wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam jednolite elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i wstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłam na cztery równe części. Każdą część ciasta walkowalam na okrągły placek o grubości 2-3mm. Następnie taki placek kroiłam na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu każdego trójkąta kładłam niecałą łyżeczkę marmolady I zwijałam w rogaliki. Rogaliki piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu rogaliki wystudziłam na kratce i przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz