Listopad to miesiąc, który pod względem kulinarnym kojarzy się głównie z gęsiną i rogalami świętomarcińskimi. U mnie co prawda dziś nie zagościły rogale z białym makiem, ale głównie smaczne i dużo łatwiejsze do zrobienia rogaliki trzyskładnikiwe z marmoladą wiśniową. Oto przepis:
Składniki:
3szkl. mąki pszennej tortowej
250g masła
1szkl. kwaśnej śmietany 12%
Dodatkowo:
Marmoladą wiśniowa
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę. Dodałam zimną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto schowałam do lodówki i chodziłam godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam z lodówki i podzieliłam na dwie równe części. Każdą część rozwałkowałam na okrągły placek o grubości kilku milimetrów. Następnie placek pokroiłam na trójkąty. Na szerszym kawałku ciasta kładłam porcję marmolady i zwijałam trojkat w kierunku węższego końca, formując rogaliki. Gotowe rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 35min w temp. 180 stopni. Czas pieczenia należy kontrolować, bo może on się różnić w zależności od wielkości i grubości rogalików. Powinny być ładnie zarumienione. Po upieczeniu rogaliki wystudziłam i posypałam cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz