czwartek, 13 czerwca 2019

Blok czekoladowy

blok czekoladowy blok z herbatnikami ciasto z mlekiem w proszku ciasto z herbatnikami deser dla dzieci szybkie ciasto bez pieczenia

Wstyd się przyznać, że mając ponad 30 lat nie jadło się nigdy tak popularnego ciasta/deseru jak blok czekoladowy. To znaczy podobno w dzieciństwie jadłam, ale tego nie pamiętam, więc się nie liczy. Zawsze myślałam, że zrobienie takiego bloku jest czasochłonne i pracochłonne i nigdy nawet nie sprawdzałam jak się go robi. Ostatnio jednak chcąc zagospodarować jakoś fajnie paczkę mleka w proszku, która zalegała w szafce, postanowiłam zerknąć w przepisy na wspomniany smakołyk. 

Okazało się, że jego przygotowanie jest mega proste i bardzo szybkie. A że miałam mieć gości a czasu mało na pieczenie, no i ponad trzydziestostopniowe upały za oknem, postanowiłam zdecydować się na zrobienie bloku. Po fakcie muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę. Blok czekoladowy to pyszny domowy słodki smakołyk. Co prawda trzeba go jeść od razu po wyjęciu z lodówki, bo w upałach długo nie przetrwa, ale jest bardzo smaczny i jego przygotowanie zajmuje naprawdę kilkanaście minut. Oto przepis:


Składniki:
250g masła lub margaryny
1szkl. cukru kryształu
0,5szkl. mleka 2%
4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
450g mleka w proszku
150g herbatników
blok czekoladowy blok z herbatnikami ciasto z mlekiem w proszku ciasto z herbatnikami deser dla dzieci szybkie ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:
Masło umieściłam w rondlu. Dosypałam cukier i gorzkie kakao oraz dolałam zimne mleko. Rondel umieściłam na palniku kuchenki i na małym ogniu podgrzewałam, mieszając aż wszystkie składniki się rozpuściły i ze sobą połączyły. Powinna powstać płynna, ale lekko gęsta masa czekoladowa. Masę doprowadziłam do zagotowania, a następnie zdjęłam z ognia i odstawiłam, aby przestygła. Żeby zbyt długo nie czekać wstawiłam rondel z masą do większego garnka z zimną wodą. W ten sposób masa przestygła dosłownie w kilkanaście minut.
Do lekko ciepłej masy wsypałam mleko w proszku i dokładnie wymieszałam. Można to zrobić łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Na tym etapie masa będzie już gęsta i lekko kleista. Na koniec do masy dodałam połamane na małe kawałki herbatniki i ponownie wymieszałam masę, ale już za pomocą łyżki. Formę keksówkę wyłożyłam folią spożywczą i przełożyłam do niej czekoladową masę. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam foremkę do lodówki. Blok powinien się chłodzić minimum kilka godzin. Jest gotowy gdy dobrze zastygnie i stwardnieje. Najlepiej pokroić go nożem na plastry i podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Blok, który jest na zdjęciach jest zrobiony z połowy porcji w foremce ok. 7x18cm. Cała masa nie zmieściła mi się do tej foremki, więc resztę nałożyłam do małej foremki na babeczkę w kształcie motylka. Z całej porcji składników wyjdzie normalna forma keksówka. Jako że robiłam blok czekoladowy po raz pierwszy, skorzystałam z przepisu z tej strony: https://idealneciasta.com/blok-czekoladowy-najlepszy-przepis/.

SMACZNEGO!!!

blok czekoladowy blok z herbatnikami ciasto z mlekiem w proszku ciasto z herbatnikami deser dla dzieci szybkie ciasto bez pieczenia

blok czekoladowy blok z herbatnikami ciasto z mlekiem w proszku ciasto z herbatnikami deser dla dzieci szybkie ciasto bez pieczenia

blok czekoladowy blok z herbatnikami ciasto z mlekiem w proszku ciasto z herbatnikami deser dla dzieci szybkie ciasto bez pieczenia

sobota, 8 czerwca 2019

Bananowiec bez pieczenia

bananowiec bez pieczenia bananowiec na zimno ciasto z bananami ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto z budyniem budyniowiec bananowy ciasto dla dzieci
 Na dworze gorąco, więc dziś ciasto na zimno. Co prawda właśnie zaczął się sezon na truskawki i wszyscy robią pewnie ciasta z truskawkami, to u mnie trochę inaczej, bo ciasto z bananami. Miałam nadmiar dojrzałych bananów i postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Do te pory nie przepadałam szczególnie za bananowymi wypiekami, ale to chyba dlatego, że nie próbowałam wcześniej tego ciasta. Bananowiec bez pieczenia jest przepyszny, a banany w nim sprawdzają się doskonale. Dodatkowo bananowa galaretka nadaje jeszcze lepszego smaku i jest idealnym wykończeniem. Oprócz smaku, ciasto pięknie się prezentuje, więc będzie idealne na różne okazje, te małe i te większe. Polecam wam to ciasto na letnie upały i nie tylko.  Oto przepis:

Składniki:
duża paczka herbatników
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
2,5szkl. mleka
5 łyżek cukru
150g masła
4 łyżki mleka w proszku
3-4 dojrzałe banany
1 galaretka bananowa

bananowiec bez pieczenia bananowiec na zimno ciasto z bananami ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto z budyniem budyniowiec bananowy ciasto dla dzieci
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego ciasta należy zacząć od ugotowania budyniu, który jest podstawą kremu. Tak więc, 2 szklanki zimnego mleka (użyłam 2%) zagotowałam. W reszcie mleka rozrobiłam obydwa budynie, 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej i cukier. Rozmieszaną mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał  nie miał grudek. Ugotowany budyń pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. Jednocześnie wyjęłam z lodówki masło, aby zmiękło. Miękkie masło rozmiksowałam, aby nabrało puszystości, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Gdy krem był jednolity dosypałam 4 czubate łyżki mleka w proszku i ponownie zmiksowałam do połączenia. Krem podzieliłam na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając go w dno. Lepiej użyć kwadratowej foremki wtedy nie trzeba docinać herbatników, ale ja akurat nie miałam małe foremki kwadratowej. Na spodzie formy ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarowałam jedną część kremu. Na kremie ułożyłam jednego banana pokrojonego w cienkie plasterki. Na bananach ułożyłam drugą warstwę herbatników, drugą część kremu i plasterki banana. Na to położyłam ostatnią warstwę herbatników, ostatnią część kremu i ostatnią warstwę plasterków banana. Galaretkę bananową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i pozostawiłam do wystudzenia. Chłodną wstawiłam do lodówki aby zaczęła gęstnieć i taką gęstniejącą wylałam na ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc aby się dobrze schłodziło.

SMACZNEGO!!!

bananowiec bez pieczenia bananowiec na zimno ciasto z bananami ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto z budyniem budyniowiec bananowy ciasto dla dzieci

bananowiec bez pieczenia bananowiec na zimno ciasto z bananami ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto z budyniem budyniowiec bananowy ciasto dla dzieci

niedziela, 2 czerwca 2019

Sernik z jabłkiem i kruszonką

sernik z jablkiem i kruszonka sernik z jablkami sernik z kruszonka pyszny sernik serniczek sernik na herbatnikach szybki sernik latwy sernik

Dziś na moim blogu przepis na bardzo smaczny sernik na herbatnikach, z jabłkiem i kruszonką. Połączenie może niezbyt oczywiste i powszechne, ale możecie mi wierzyć, że bardzo dobre. Dodatkowo ten sernik jest tak prosty do zrobienia, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy są totalnymi laikami jeśli chodzi o pieczenie ciast. To też dobry pomysł dla tych co mają mało czasu, bo przygotowanie tego sernika zajmuje dokładnie kilkanaście minut, nie licząc czasu pieczenia. Ja mój sernik zrobiłam w małej tortownicy, tylko z 500g sera. Można go oczywiście zrobić w większej ilości, podwajając składniki i to będzie bardzo trafna decyzja bo serniczek jest pyszny i szybko znika. A oto przepis:

Składniki:
ok.10 herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
500g sera na sernik z wiaderka
0,5szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
1 jajko
1 jabłko
cynamon do smaku

Kruszonka:
50g masła
100g maki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
50g cukru kryształu
sernik z jablkiem i kruszonka sernik z jablkami sernik z kruszonka pyszny sernik serniczek sernik na herbatnikach szybki sernik latwy sernik

Sposób przygotowania:
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na dnie tortownicy ułożyłam herbatniki pełnoziarniste, dopasowując je do kształtu formy. Do miski przełożyłam biały ser. Wsypałam cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek budyniowy i zmiksowałam to do połączenia składników. Następnie dodałam całe jajko i ponownie zmiksowałam do połączenia. Masę serową wyłożyłam na herbatniki i wyrównałam powierzchnię. Jabłko obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam je w kostkę. Jabłka wymieszałam z odrobiną cynamonu i wyłożyłam je w miarę równomiernie na masę serową. Składniki kruszonki umieściłam w misce i rozcierałam do uzyskania okruchów. Tak przygotowaną kruszonką posypałam wierzch ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go 55 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i bez rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu pozostawiłam sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na kilkanaście minut po czym wyjęłam go i studziłam na metalowej kratce. Po wystudzeniu schłodziłam go dodatkowo w lodówce. Jak wspomniałam na wstępie, sernik można przygotować w większej formie z podwójnej ilości składników, wykorzystując cały kilogram sera białego.

SMACZNEGO!!!

sernik z jablkiem i kruszonka sernik z jablkami sernik z kruszonka pyszny sernik serniczek sernik na herbatnikach szybki sernik latwy sernik

sernik z jablkiem i kruszonka sernik z jablkami sernik z kruszonka pyszny sernik serniczek sernik na herbatnikach szybki sernik latwy sernik

sernik z jablkiem i kruszonka sernik z jablkami sernik z kruszonka pyszny sernik serniczek sernik na herbatnikach szybki sernik latwy sernik

sobota, 1 czerwca 2019

Sałatka ryżowa

salatka ryzowa salatka z wedzonym kurczakiem salatka z papryka konserwowa salatka z porem salatka z majonezem salatka na impreze salatka z ryzem

Na moim blogu znajdziecie już sporo przepisów na sałatki, ale mimo to chciałam wam zaprezentować kolejny przepis. Sałatki to bardzo fajne danie, które świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach, przyjęciach, jak również na co dzień. Można je zjeść zamiast kanapek na kolację, czy wziąć do pracy na drugie śniadanie. Ja staram się za każdym razem wymyślić jakąś nową sałatkę, której jeszcze nie jedliśmy. Pole do popisu jest spore więc można kombinować. Tym razem zrobiłam sałatkę ryżową z wędzonym kurczakiem, kukurydzą i papryką konserwową, porem i oczywiście z ryżem. Całość tradycyjnie z majonezem. Sałatka jest pyszna, więc polecam. Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl. suchego ryżu lub 1 woreczek
3 większe kawałki papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
ok. 300g wędzonej piersi z kurczaka
kawałek pora ok. 10cm
sól, pieprz
majonez
salatka ryzowa salatka z wedzonym kurczakiem salatka z papryka konserwowa salatka z porem salatka z majonezem salatka na impreze salatka z ryzem

Sposób przygotowania:
Suchy czyli surowy ryż wsypałam do garnka i zalałam jedną szklanką zimnej wody. Ustawiłam na gazie i zagotowałam. Osoliłam do smaku i gotowałam ryż na minimalnym ogniu aż wchłonął całą wodę i zrobił się miękki. Ugotowany ryż odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Można też użyć ryżu w woreczkach. Wtedy jeden taki woreczek należy ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Wędzoną pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę i wrzuciłam do miski. Paprykę i kukurydzę dokładnie odcedziłam. Paprykę pokroiłam w kosteczkę i razem z kukurydzą dodałam do kurczaka. Pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Wrzuciłam do miski. D warzyw i kurczaka dodałam jeszcze wystudzony ryż. Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec wymieszałam składniki z majonezem. Dodałam go ok. 3 łyżki. Wymieszaną sałatkę schłodziłam przed podaniem w lodówce przez kilka godzin.
 Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę makaronową z groszkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką i serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

salatka ryzowa salatka z wedzonym kurczakiem salatka z papryka konserwowa salatka z porem salatka z majonezem salatka na impreze salatka z ryzem

salatka ryzowa salatka z wedzonym kurczakiem salatka z papryka konserwowa salatka z porem salatka z majonezem salatka na impreze salatka z ryzem

środa, 29 maja 2019

Sernik śnieżka

sernik sniezka sernik na zimno sniezka sernik na zimno ze sniezka sernik z galaretka sernik na zimno na biszkoptach ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto ze sniezka ciasto z galaretka

Pierwsze gorące dni nastały, przynajmniej w moim regionie, a w raz z nimi pojawiła się ochota na jakieś orzeźwiające, lekkie ciasto na zimno z owocowym akcentem. Wybór padł na klasyczny i dobrze wszystkim znany sernik na zimno z galaretką. Przepisów na to ciasto jest jednak mnóstwo. Ja tym razem postanowiłam zrobić sernik z sera sernikowego z wiaderka w połączeniu ze śmietaną "Śnieżką". Sernik ten wyszedł mega delikatny, puszysty i taki piankowy. Trochę przypomina mi sernik na zimno z paczki, taki błyskawiczny do którego dodaje się jedynie mleko. Sernik zrobiłam klasycznie na biszkoptach i z galaretką poziomkową. Aż się prosi o dodanie świeżych truskawek bo powoli nastaje na nie sezon, ale swoich truskawek jeszcze nie mam, a te kupne niestety naszprycowane są chemią więc postanowiłam się wstrzymać. W każdym razie sernik wyszedł i tak pyszny. Oto przepis:

Składniki:
ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów 
500g sera na sernik z wiaderka
1 opakowanie "Śnieżki"
200ml mleka
2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
2 galaretki poziomkowe
sernik sniezka sernik na zimno sniezka sernik na zimno ze sniezka sernik z galaretka sernik na zimno na biszkoptach ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto ze sniezka ciasto z galaretka

Sposób wykonania:
Tortownicę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą aby do ciasta nie przedostał się metaliczny posmak, a na bokach ser nie zsiniał. Na dnie ułożyłam obok siebie okrągłe biszkopty, docinając niektóre i dopasowując je do kształtu formy. 2 galaretki przezroczyste rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Do miski wlałam zimne mleko (200ml - ilość podana na opakowaniu do przygotowania śnieżki) i wsypałam śnieżkę. Miksowałam ją ok. 5 minut tak jak podano na opakowaniu. Użyłam Śnieżki firmy Cykoria więc takie były proporcje. Możliwe, że Śnieżkę z innych firm trzeba przygotować inaczej, wtedy najlepiej kierować się wytycznymi na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodałam ser z wiaderka i zmiksowałam do połączenia. Następnie masę serową połączyłam powoli z chłodną galaretką winogronową. Poczekałam aż masa zacznie lekko tężeć i przełożyłam ją na biszkopty. W ten sposób masa nie wypłynie z tortownicy spodem. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ciasto do lodówki aby masa całkowicie stężała. 2 galaretki poziomkowe rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretki zaczęły gęstnieć wylałam je na sernik i ponownie wstawiłam ciasto do lodówki do stężenia, tym razem na całą noc.

SMACZNEGO!!!

sernik sniezka sernik na zimno sniezka sernik na zimno ze sniezka sernik z galaretka sernik na zimno na biszkoptach ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto ze sniezka ciasto z galaretka

sernik sniezka sernik na zimno sniezka sernik na zimno ze sniezka sernik z galaretka sernik na zimno na biszkoptach ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto ze sniezka ciasto z galaretka

sernik sniezka sernik na zimno sniezka sernik na zimno ze sniezka sernik z galaretka sernik na zimno na biszkoptach ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto ze sniezka ciasto z galaretka

wtorek, 28 maja 2019

Sałatka królewska

Salatka krolewska salatka z selerem konserwowym salatka z ananasem salatka z wedzonym kurczakiem salatka na slodko salatka na impreze salatka na komunie
Sałatka królewska to sałatka o bardzo ładnej nazwie. Gdy pierwszy raz o niej usłyszałam, od razu sprawdziłam z czego taką sałatkę się robi. Wydało mi się, że pod taką nazwą powinna się kryć sałatka o wykwintnych składnikach. Przepisy różnią się co prawda między sobą, ale niektóre z nich takie jak seler konserwowy, ananas, kurczak wędzony przewijają się w większości z nich. Sałatka składająca się z takich składników wydała mi się bardzo smaczna, więc postanowiłam ją zrobić przy najbliższej okazji. Nie zawiodłam się. Sałatka wyszła bardzo smaczna, lekko słodka za sprawą ananasa, delikatna w smaku, z nutką wędzonki. Taka sałatka będzie na pewno bardzo fajnym dodatkiem na każdym stole, zarówno podczas różnych imprez jak i na co dzień. Oto przepis:

Składniki:
ok. 300g wędzonej piersi z kurczaka
1 słoiczek selera konserwowego
1 puszka ananasa w plastrach
1 puszka kukurydzy konserwowej
kawałek pora ok. 10cm.
sól, pieprz
majonez
Salatka krolewska salatka z selerem konserwowym salatka z ananasem salatka z wedzonym kurczakiem salatka na slodko salatka na impreze salatka na komunie

Sposób przygotowania:
Wędzonego kurczaka pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do miski. Pora umyłam, dokładnie osuszyłam i pokroiłam na drobne kawałeczki. Wrzuciłam do kurczaka. Kukurydzę konserwową odsączyłam dokładnie z zalewy na durszlaku i dodałam do pozostałych składników. Selera i ananasa również odsączyłam z zalewy i pokroiłam na drobne kawałki. Dodałam do reszty składników. Wszystko doprawiłam solą i pieprzem, dodałam majonez (ok. 3 łyżki) i dokładnie wymieszałam. Przed podaniem sałatkę schłodziłam dobrze w lodówce.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę makaronową z groszkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką i serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.
SMACZNEGO!!!

Salatka krolewska salatka z selerem konserwowym salatka z ananasem salatka z wedzonym kurczakiem salatka na slodko salatka na impreze salatka na komunie

Salatka krolewska salatka z selerem konserwowym salatka z ananasem salatka z wedzonym kurczakiem salatka na slodko salatka na impreze salatka na komunie

poniedziałek, 27 maja 2019

Ciasto kruche z rabarbarem, pianką i kruszonką

ciasto kruche z rabarbarem pianka i kruszonka kruche ciasto z jablkami kruchy placek z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto z pianka ciasto z kisielem ciasto z beza
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś pyszne ciasto z jego udziałem. Jest to ciasto na kruchym spodzie, z drobno pokrojonymi rabarbarem i jabłkami, pianką z białek i kisielu oraz kruszonką na wierzchu. Ciasto jest pyszne, kruche i chrupiące. Jest również odpowiednio słodkie mimo kwaśnego rabarbaru. Ciasto jest też łatwe do zrobienia. Polecam. Oto przepis:


ciasto kruche z rabarbarem pianka i kruszonka kruche ciasto z jablkami kruchy placek z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto z pianka ciasto z kisielem ciasto z beza
Składniki na kruchy spód:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
3 żółtka
180g masła
3/4szkl cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
2-3 jabłka
ok. 600g rabarbaru
0,5szkl cukru
3 białka
1 kisiel truskawkowy z cukrem
szczypta soli

Kruszonka:
200g mąki pszennej tortowej
100g cukru
100g masła
ciasto kruche z rabarbarem pianka i kruszonka kruche ciasto z jablkami kruchy placek z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto z pianka ciasto z kisielem ciasto z beza

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruchy spód umieściłam w misce. Żółtka, masło i śmietanę dałam oczywiście prosto z lodówki, dobrze schłodzone. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto się chłodziło przygotowałam rabarbar. Umyłam go i osuszyłam. Miałam dość grube łodygi, więc je obrałam ze skóry. Następnie rabarbar pokroiłam na około centymetrowe kawałki, wrzuciłam do miski i zasypałam cukrem. Przemieszałam i odstawiłam go na ok. godzinę. Blachę o wymiarach ok. 25x33cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce na dużych oczkach zamrożone ciasto. Na to wyłożyłam rabarbar z cukrem oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszałam z kisielem truskawkowym. Pianę rozsmarowałam na owocach. Na wierzch ciasta przygotowałam kruszonkę z mąki, masła i cukru rozcierając je razem do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w blaszce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

ciasto kruche z rabarbarem pianka i kruszonka kruche ciasto z jablkami kruchy placek z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto z pianka ciasto z kisielem ciasto z beza

ciasto kruche z rabarbarem pianka i kruszonka kruche ciasto z jablkami kruchy placek z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto z pianka ciasto z kisielem ciasto z beza

ciasto kruche z rabarbarem pianka i kruszonka kruche ciasto z jablkami kruchy placek z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto z pianka ciasto z kisielem ciasto z beza

ciasto kruche z rabarbarem pianka i kruszonka kruche ciasto z jablkami kruchy placek z rabarbarem kruszonka do ciasta ciasto z pianka ciasto z kisielem ciasto z beza

czwartek, 23 maja 2019

Ciasto trio

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

Ciasto trio to ciasto wymyślone przeze mnie na potrzeby chwili. Miałam ochotę na ciasto kruche, ale ostatnio było już kruche z dżemem i budyniem, więc chciałam zrobić coś innego. W lodówce nie miałam jakichś nadzwyczajnych składników, jedynie jakieś podstawowe produkty, owoców sezonowych też jeszcze za bardzo nie ma, więc poskładałam to co miałam i tak wyszło ciasto trio. Żeby było bardziej kolorowo zrobiłam je w dwóch smakach: kakaowym i tradycyjnym. Do środka jako nadzienie dałam biały ser, budyń waniliowy i kawałki jabłek. Całość oblałam czekoladą. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Do tego jest łatwe do zrobienia i ładnie się prezentuje. Polecam. A oto przepis:
ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

Składniki na ciasto:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka (po 40g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru pudru
32g cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
200g masła
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
2 jabłka
250g białego sera
1 żółtko
1 łyżka cukru do sera
1 budyń waniliowy
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru do budyniu

Polewa:
ok. 75g mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche oprócz kakao umieściłam w misce i szybko zagniotłam jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej dodałam kakao i zagniotłam ponownie aż uzyskałam jednolite kakaowe ciasto. Obydwie części ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego żółtko i cukier i wymieszałam. Użyłam sera białego chudego o miałkiej konsystencji, jakby jednokrotnie zmielonego. Można też użyć twarogu i go po prostu zmielić lub gęstego sera z wiaderka. Szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier. Taką mieszankę przelałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach połowę ciasta jasnego i połowę ciasta ciemnego i przemieszałam je w blaszce. Na cieście rozłożyłam w kilku miejscach po łyżce sera białego. Pomiędzy serem rozłożyłam po łyżce przestudzony budyń. Jabłka obrałam ze skórki, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam je na kawałki. Kawałki jabłek poutykałam w puste miejsca między serem i budyniem. Na wierzch starłam resztę ciasta jasnego i ciemnego. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam je z piekarnika i pozostawiłam na metalowej kratce do wystudzenia. Gdy wystygło przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Czekoladą polałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na kilka godzin. 

SMACZNEGO!!!

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

ciasto trio ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z serem ciasto kruche z jablkami ciasto bialo czarne ciasto dwukolorowe ciasto z nadzieniem ciasto z czekolada kruchy placek z jablkami serem i budyniem

sobota, 18 maja 2019

Ciasto kruche z dżemem i budyniem

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

Dziś bardzo zwyczajne, tradycyjne ciasto bez udziwnień, czyli po prostu kruchy placek z dżemem z czarnej porzeczki i cienką warstwą budyniu waniliowego, posypany cukrem pudrem. Klasycznie, ale bardzo smacznie. Takie ciasto pasuje na każdą okazję, jest szybkie i proste do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników. Celowo zrobiłam je cienkie, a małą ilością nadzienia, aby to nadzienie nie przyćmiło smaku ciasta, bo akurat miałam największą ochotę na samo ciasto. Poza tym przy takiej ilości nadzienie nie wypływa też bokami i placek łatwo się kroi. Mi to ciasto bardzo przypadło do gustu. Mam nadzieję, że wam też posmakuje. Oto przepis:

Składniki na ciasto kruche:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
3/4szkl. cukru pudru
32g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 duże jajko
200g masła

Składniki na nadzienie:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta
ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto powinny być schłodzone, dlatego nie wyjmowałam ich wcześniej z lodówki. Do miski wsypałam mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko. Dodałam śmietanę i masło pokrojone na plasterki. Szybko zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na dwie równe połowy, każdą owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Takie ciasto można też sobie przygotować dzień wcześniej. 
1 szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałe mleko rozrobiłam z budyniem i z cukrem. Rozrobioną mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam, aby trochę przestygł, a w tym czasie przygotowałam sobie blachę o wymiarach 25x30cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Na dno blachy starłam jedną część zamrożonego ciasta. Lekko je docisnęłam palcami.Na cieście rozsmarowałam dżem porzeczkowy, a na dżemie rozprowadziłam ugotowany budyń. Na wierzch starłam drugą część ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok.50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Następnie ciasto dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to oczywiście konieczne. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche ciasta z różnymi dodatkami, np. kruche ciasto z dżemem, budyniem i rabarbarem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/kruche-ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html), pleśniak z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto z makiem i jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-ciasto-z-makiem-i-jabkami.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

ciasto kruche z dzemem i budyniem kruchy placek z dzemem i budyniem proste ciasto smaczne ciasto kruszynka

wtorek, 7 maja 2019

Ciasto czekoladowo - migdałowe

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada



Ostatnio miałam okazję zjeść kupne ciasto, które miało fajny posmak migdałowy i nabrałam ogromnej ochoty na więcej. Wspomniane ciasto było w rodzaju babki piaskowej, która na wierzchu miała taką fajną cukrową skorupkę i właśnie ta skorupka miała migdałowy posmak. Początkowo miałam zrobić również babkę, ale gotowaną, jasną o smaku migdałowym. Jednak ostatecznie wyszło ciasto czekoladowe z posmakiem migdałowym. Ciasto zrobiłam w wersji gotowanej ale w innej foremce niż do babki. Do ciasta dodałam mleczną czekoladę, cukier migdałowy i mielone migdały. Wierzch ciasta natomiast oblałam domową polewą kakaową. Ciasto wyszło wspaniałe. Jest tak delikatne, puszyste i wilgotne zarazem, że wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto będzie idealne na każdą okazję. Oto przepis:

Składniki:
5 jajek
250g masła lub margaryny
1/4szkl. śmietany 30%
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka mielonych migdałów
3/4szkl. cukru kryształu
32g cukru waniliowego
32g cukru migdałowego
1, łyżeczki proszku do pieczenia
100g mlecznej czekolady
szczypta soli 
kilka kropel olejku migdałowego do ciast
1 łyżka rodzynek

Polewa:
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mleka
1 czubata łyżka kakao naturalnego
1 czubata łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Margarynę, śmietanę i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki aby ogrzać je do  temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, masło/margarynę, śmietanę i wszystkie rodzaje cukru umieściłam w misce miksera i miksowałam na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż uzyskałam jednolitą, jasną i puszystą masę. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i mielonymi migdałami. Mieszankę składników sypkich dodawałam powoli do masy jajeczno - maślanej,miksując mikserem na najmniejszych obrotach. Gdy ciasto było dobrze połączone wyłączyłam mikser i już za pomocą łyżki wmieszałam do ciasta pianę z białek. Czekoladę mleczną pokroiłam nożem na wiórki i wsypałam do ciasta. Dodałam jeszcze rodzynki i olejek migdałowy i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Formę o średnicy ok. 25cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto. Formę szczelnie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i gotowałam ciasto 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu formę wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia a następnie wyłożyłam na talerz obracając blachę do góry dnem. Do rondelka włożyłam masło, kakao, cukier puder i mleko. Mieszając cały czas odgrzewałam składniki aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Rondelek zestawiłam z ognia i polewę wymieszałam z żelatyną. Gorącą polewą olałam ciasto i wstawiłam je do lodówki, aby polewa stężała. 

SMACZNEGO!!!

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada