Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś pyszne ciasto z jego udziałem. Jest to ciasto na kruchym spodzie, z drobno pokrojonymi rabarbarem i jabłkami, pianką z białek i kisielu oraz kruszonką na wierzchu. Ciasto jest pyszne, kruche i chrupiące. Jest również odpowiednio słodkie mimo kwaśnego rabarbaru. Ciasto jest też łatwe do zrobienia. Polecam. Oto przepis:
Składniki na kruchy spód:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
3 żółtka
180g masła
3/4szkl cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2-3 jabłka
ok. 600g rabarbaru
0,5szkl cukru
3 białka
1 kisiel truskawkowy z cukrem
szczypta soli
Kruszonka:
200g mąki pszennej tortowej
100g cukru
100g masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruchy spód umieściłam w misce. Żółtka, masło i śmietanę dałam oczywiście prosto z lodówki, dobrze schłodzone. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto się chłodziło przygotowałam rabarbar. Umyłam go i osuszyłam. Miałam dość grube łodygi, więc je obrałam ze skóry. Następnie rabarbar pokroiłam na około centymetrowe kawałki, wrzuciłam do miski i zasypałam cukrem. Przemieszałam i odstawiłam go na ok. godzinę.
Blachę o wymiarach ok. 25x33cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce na dużych oczkach zamrożone ciasto. Na to wyłożyłam rabarbar z cukrem oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszałam z kisielem truskawkowym. Pianę rozsmarowałam na owocach. Na wierzch ciasta przygotowałam kruszonkę z mąki, masła i cukru rozcierając je razem do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w blaszce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Czy kisiel wsypać do białek (ten proszek) czy ugotować i ostudzić kisiel i dopiero połączyć z białkami?
OdpowiedzUsuńWsypać proszek do piany
UsuńWyglada smakowicie musze wyprubowac
OdpowiedzUsuń