W moim ogródku rabarbar jest już w pełnym rozkwicie, więc przyszła pora na pyszne ciasto z tym właśnie warzywem. Najbardziej lubię rabarbar w połączeniu z ciastem kruchym i takie też dziś upiekłam. Ale żeby nie było zbyt suche i płaskie, dodałam budyń waniliowy I piankę kisielową. Oto przepis:
Ciasho kruche:
3szkl mąki pszennej tortowej + do podsypywania
1szkl cukru pudru
5 żółtek
200g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kefiru naturalnego
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder I żółtka. Następnie dodać pokrojone na plasterki zimne masło I kefir. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasho podzielić na 2 części, jedna trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę schować do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika.
justify;">Nadzienie:
Kilka dużych i grubych łodyg rabarbaru lub kilkanaście cienkich
2 łyżki cukru kryształu do rabarbaru
1 budyń waniliowy na 3/4l mleka
0,5l mleka 3,2%
1 łyżka mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru do budyniu
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki o grubości ok. 1cm. Rabarbar wymieszać z 2 łyżkami cukru i odstawić na czas przygotowania budyniu. Z 0,5l mleka odlać 0 5 szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy, Mąkę i 4 łyżki cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem rozmieszane budyń i ciągle mieszając, gotować budyń do zgęstnienia. Przestudzić. Tortownicę z ciastem wyjąć z lodówki. Na cieście rozłożyć równomiernie rabarbar z cukrem. Na rabarbar wyłożyć po łyżeczce ugotowany budyń.
Pianka:
5 białek
Szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 kisiel z cukrem (u mnie smak wiśniowy)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy I zmiksować do rozpuszczenia. Następnie wsypać proszek kisielowy i zmiksować do połączenia. Pianę wyłożyć równomiernie na budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Ciasto piec ok. 45min w temperaturze 175 stopni. Przestudzić w piekarniku.
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Ciasto po wystygnięcia posypać cukrem pudrem.
SMZCZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz