Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają. Truskawki się powoli kończą, ale za to teraz czas na pyszne czereśnie. W tym roku mam ich sporo, więc postanowiłam upiec z nich ciasto. Postawiłam na klasykę I zrobiłam ciasto ucierane na maślance i z kruszonką na wierzchu. Ciasto wyszło wyśmienite, wysokie, piękne i naprawdę pyszne. Oto przepis:
Składniki na ciasto:
4 duże jaja
1 i 1/3szkl cukru kryształu
2 małe opakowania cukru waniliowego
200ml oleju
350ml maślanki naturalnej
3 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 1kg czeresni
1 opakowanie kisielu z cukrem (użyłam smak malinowy)
Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru kryształu
2 opakowania cukru waniliowego
120g masła
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od obróbki czeresni. Owoce należy umyć, osuszyć I wypestkować. Odstawić na czas przygotowania ciasta. Jajka utrzeć z cukrem kryształem I waniliowym na puszystą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera I wlać cienkim strumieniem olej I maślankę. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajecznej. Można zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do blachy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej czeresnie wymieszać z kisielem w proszku I wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać rękami do uzyskania konsystencji okruchów/strzępków ciasta. Kruszonką posypać czeresnie na ciescie. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika I piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika I dopiero wyjąć. Podawać po ostygnieciu.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz