Babeczki to chyba kultowy wypiek. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Idealne na raz, bez konieczności używania talerzyka czy widelca. A za sprawą różnorodnych dodatków, które można zastosować jako wypełnienie babeczki, za każdym razem można uzyskać inny smak i wygląd. Ja dziś zrobiłam babeczki kruche z bitą śmietaną I owocami. Oto przepis:
Składniki na korpusy babeczek:
250g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek
4 żółtka
200g cukru pudru
500g mąki pszennej tortowej
Szczypta soli
Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka jaj. Białka, które zostaną można zamrozić. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto. Ciasto schłodzić pół godziny w lodówce. Następnie wyjąć I rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4mm. Szklanką wycinać z ciasta kółka i wylepiać nimi foremki do babeczek uprzednio posmarowane masłem. Ciasto w foremkach ponaklowac widelcem I wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Powinno to zająć ok. 20min. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika I przestudzić w foremkach. Następnie ostrożnie wyjąć.
Nadzienie:
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietany fixy (można użyć zwykły lub różowy dla ładniejszego koloru)
Dowolne owoce świeże np. truskawki, maliny, borówki lub brzoskwinie z puszki
Vobrze schłodzoną śmietanę wlać do wysokiej miski I zacząć ubijać mikserem, zwiększając stopniowo obroty. W trakcie ubijania dodać smietan fixy i cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i napełnić korpusy babeczek. Owoce umyć osuszyć, jeśli trzeba pokroić na kawałki I poukładać na śmietanie. Można też udelorowac babeczki listkami mięty lub pokrojoną w kostkę galaretką. Babeczki schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz