środa, 21 marca 2018

Faszerowane jajka z łososiem

Faszerowane jajka z lososiem i serkiem almette jajka wielkanocne przystawka na zimno na wielkanoc jajka faszerowane serkiem ziolowym jajka z koperkiem jajka z groszkiem

Jajka faszerowane to potrawa która najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy, ale to również potrawa, która bardzo często pojawia się na wszelkiego typu imprezach domowych czy w lokalach. Jajka są wdzięcznym produktem, któremu za sprawą różnych dodatków można nadać ciekawych różnorodnych smaków. Ja dziś postanowiłam zrobić jajka faszerowane serkiem ziołowym Almette i udekorować je wędzonym łososiem. Do tego dodałam odrobinę posiekanego koperku i wyszła bardzo smaczna przekąska czy też propozycja śniadaniowa/kolacyjna. Oto dokładny przepis:

Składniki:
5 jajek
połowa serka almette z ziołami czyli ok. 80g
kilka gałązek natki koperku
sól, pieprz czarny mielony
ok.60g wędzonego łososia w plasterkach lub w ścinkach
1 łyżeczka majonezu
10 kulek groszku konserwowego
Faszerowane jajka z lososiem i serkiem almette jajka wielkanocne przystawka na zimno na wielkanoc jajka faszerowane serkiem ziolowym jajka z koperkiem jajka z groszkiem

Sposób przygotowania:
Jajka włożyłam do rondla i zagotowałam. Dodałam płaską łyżeczkę soli żeby łupinki ładnie odchodziły i gotowałam ok. 10 minut. Po ugotowaniu jajka od razu odcedziłam i zalałam zimną wodą. W tej wodzie zostawiłam jajka do wystudzenia. Gdy jajka ostygły obrałam je z łupinek. Każde jajko przekroiłam na pół i wyjęłam żółtka. Żółtka wrzuciłam do miseczki. Dodałam do nich serek almette i majonez, doprawiłam odrobiną soli i pieprzu i zblendowałam na jednolitą pastę. Koperek posiekałam. Połowę koperku wrzuciłam do pasty z żółtek i dokładnie wymieszałam, a pozostałą część pozostawiłam do dekoracji. Pastę z żółtek i serka przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i taką pastą wypełniłam zagłębienia w białkach po żółtkach. Plasterki łososia podzieliłam na mniejsze kawałki. Z tych kawałków formowałam coś na kształt różyczek i utykałam je w paście. W środek każdej różyczki łososiowej włożyłam jedno ziarnko groszku konserwowego. Jajka oprószyłam pieprzem i posypałam resztą posiekanego koperku. Można też użyć do dekoracji szczypiorku. 

SMACZNEGO!!!

Faszerowane jajka z lososiem i serkiem almette jajka wielkanocne przystawka na zimno na wielkanoc jajka faszerowane serkiem ziolowym jajka z koperkiem jajka z groszkiem

Faszerowane jajka z lososiem i serkiem almette jajka wielkanocne przystawka na zimno na wielkanoc jajka faszerowane serkiem ziolowym jajka z koperkiem jajka z groszkiem

wtorek, 20 marca 2018

Placki z kaszy manny

placki z kaszy manny racuchy racuszki placuszki z kaszy mannej slodkie placki pomysl na sniadanie

Placki z kaszy manny to kolejny przepis z serii z kaszy manny. Bardzo lubię ten produkt i dodaję go do wszystkiego: do zup, mięsa mielonego, do deserów, ciast, klusek, knedli czy tak jak dziś placków. Placuszki z kaszy manny to delikatne racuszki o konsystencji trochę podobnej do ciasta naleśnikowego. Smakują trochę jak grube naleśniki. Delikatnie waniliowe podane dodatkowo z cukrem pudrem lub dżemem stanowią pyszny zdrowy deser lub pożywny posiłek dla dorosłych i dzieci.Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl kaszy manny
2szkl. mleka
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cukru zwykłego 1 łyżka cukru pudru + do oprószenia
2 jajka
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
olej do smażenia
placki z kaszy manny racuchy racuszki placuszki z kaszy mannej slodkie placki pomysl na sniadanie

Sposób przygotowania:
Kaszę manną wsypałam do garnka i zalałam ok. 3/4 szklanki mleka. Odstawiłam na ok. pół godziny po czym dolałam jeszcze 0,5 szklanki mleka, wsypałam łyżkę cukru zwykłego i cukier waniliowy i kaszę zagotowałam. Gotowałam cały czas mieszając aż kasza manna zrobiła się bardzo gęsta. Ugotowaną kaszę odstawiłam aby wystygła. Gdy kasza była już wystudzona, wyjęłam jajka i oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksowałam krótko z łyżką cukru pudru a następnie dodawałam po łyżce zimną kaszę. Miksowałam aż kasza połączyła się na jednolitą masę z żółtkami. Następnie wlałam pozostałe mleko, jogurt naturalny i mąkę pszenną i zmiksowałam do połączenia. Na koniec ciasto wymieszałam delikatnie łyżką z ubitą pianą z białek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i na gorący nakładałam porcje ciasta. Na jeden placek dawałam po 2 łyżki ciasta. Smażyłam z obu stron na złotobrązowy kolor. Usmażone placuszki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed nałożeniem następnej porcji ciasta, na patelnię dolewałam trochę oleju. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi ok. 15 placków.
Zapraszam też do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z użyciem kaszy manny np.: ciastka z kaszy manny (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), kluski kładzione (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

placki z kaszy manny racuchy racuszki placuszki z kaszy mannej slodkie placki pomysl na sniadanie

placki z kaszy manny racuchy racuszki placuszki z kaszy mannej slodkie placki pomysl na sniadanie

placki z kaszy manny racuchy racuszki placuszki z kaszy mannej slodkie placki pomysl na sniadanie


niedziela, 18 marca 2018

Zupa grzybowa

zupa grzybowa z suszonych grzybow lesnych zupa z grzybami zupa na mięsie zupa grzybowa ze smietana

Zupa grzybowa na suszonych grzybach leśnych to zupa, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu rodzinnym taka zupa była podawana z makaronem zamiennie z barszczem czerwonym lub obok barszczu do wyboru. W dzieciństwie jednak unikałam tej zupy i wszystkiego co grzybowe bo przeszkadzał mi zarówno ten smak jak i zapach gotowanych grzybów. Teraz lubię grzybowe smaki i już ich nie unikam. Jak podkreślałam to już nie raz, do niektórych smaków chyba trzeba dorosnąć. Dziś moją zupę grzybową ugotowałam bardziej treściwą bo na mięsie wieprzowym i z ziemniakami zabielaną śmietanką. W ten sposób miałam trochę takie danie 2w1. Zupka wyszła bardzo smaczna. Oto przepis:

Składniki:
szklanka suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
1 łyżka margaryny
ok. 200-300g karkówki wieprzowej
kilka ziemniaków
2 nieduże marchewki
1 pietruszka
kawałek pora (ok. 10cm)
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
ok.10 ziaren czarnego pieprzu
kostka rosołowa drobiowa
śmietanka 30% (ilość wg uznania)
1-2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy
czosnek granulowany
majeranek
kilka gałązek koperku
zupa grzybowa z suszonych grzybow lesnych zupa z grzybami zupa na mięsie zupa grzybowa ze smietana

Sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy należy zacząć dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Grzyby opłukałam pod zimną wodą, a następnie wrzuciłam do miski i zalałam zimną wodą. Grzyby zostawiłam do namoczenia na całą noc. Następnego dnia rano wzięłam się za przygotowanie właściwej zupy. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w grubszą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrałam, umyłam i pokroiłam w drobniejszą kostkę. Pora umyłam i pokroiłam na drobniutkie kawałki. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Włożyłam też mięso podzielone na 3 mniejsze kawałki. Grzyby odcedziłam z wody, ale wody się nie pozbywałam a przelałam ją do garnka do warzyw i mięsa. Same grzyby pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam. Na patelni roztopiłam margarynę i wrzuciłam na nią cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam pokrojone grzyby. Podsmażyłam kilka minut a następnie przełożyłam do garnka. Do garnka dolałam jeszcze trochę zimnej wody aby przykryć warzywa i mięso. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Garnek przykryłam, ustawiłam na gazie i zagotowałam. Gdy woda bulgotała, wrzuciłam kostkę rosołową, doprawiłam zupę solą, pieprzem czarnym mielonym i ziołowym, czosnkiem i roztartym majerankiem.Zupę gotowałam do czasu aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Następnie do zupy wlałam kilka łyżek śmietany i wsypałam kaszę manną żeby zupę trochę zagęścić. Gotowałam jeszcze jakieś 30 minut. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.
Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na zupy, np. zupę pieczarkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-pieczarkowa.html), zupę krem brokułowo - serowy (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-brokuowo-serowy.html), zupę krem z porów (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-z-porow.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

zupa grzybowa z suszonych grzybow lesnych zupa z grzybami zupa na mięsie zupa grzybowa ze smietana

zupa grzybowa z suszonych grzybow lesnych zupa z grzybami zupa na mięsie zupa grzybowa ze smietana

zupa grzybowa z suszonych grzybow lesnych zupa z grzybami zupa na mięsie zupa grzybowa ze smietana

Ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytrynowe kruche ciasteczka cytrynowe cytrynowe ciasteczka popekane ciasteczka cytrynowe w cukrze pudrze ciasteczka dla dzieci ciastka do kawy herbaty

Ciasteczka cytrynowe to pyszne ciasteczka z kruchą skorupką na wierzch i miękkim środkiem. Przyjemnie cytrusowe w smaku i słodkie dzięki temu że są obtaczane w cukrze pudrze przed pieczeniem. Bardzo fajne do herbaty, kawy czy mleka. Idealne dla dzieci i dorosłych. Ich dodatkową zaletą jest to że błyskawicznie się je robi i jeszcze szybciej piecze i można jeść zaraz po wystudzeniu. Wtedy są najlepsze. Potem robią się bardziej kruche. Dla mnie te ciasteczka kojarzą się z wiosną, bo nie są ciężkie czekoladowe tylko takie orzeźwiające cytrusowe. Oto przepis:


Składniki:
1 jajko
80g margaryny
sok i skórka otarta z połowy dużej cytryny
ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
6 płaskich łyżek cukru zwykłego
cukier puder

ciasteczka cytrynowe kruche ciasteczka cytrynowe cytrynowe ciasteczka popekane ciasteczka cytrynowe w cukrze pudrze ciasteczka dla dzieci ciastka do kawy herbaty

Sposób przygotowania:
Margarynę pokroiłam na plasterki i wrzuciłam do większej miski. Wsypałam do niej cukier zwykły i waniliowy i roztarłam trochę łyżką żeby cukier połączył się z margaryną. Cytrynę sparzyłam, a następnie starłam skórkę i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Sok i skórkę dodałam do margaryny z cukrem i wymieszałam.
Wbiłam jajko, wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniotłam rękami ciasto. Ciasto nie wychodzi tak ścisłe i zwarte jak na makaron czy kluski, będzie się trochę bardziej lepić i będzie bardzo pulchne i mięciutkie, ale jak wsypiecie więcej mąki to ciasteczka mogą stracić smak. Gotowe ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny (można krócej). Po tym czasie piekarnik włączyłam żeby się nagrzał i wyciągnęłam ciasto. Z ciasta odrywałam kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczałam je w cukrze pudrze.
Kulki odkładałam na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Po ulepieniu wszystkich kulek, każdą z nich trochę spłaszczyłam. Blachę wstawiłam do piekarnika. Ciasteczka piekłam dokładnie 12 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do wystudzenia. Przed podaniem oprószyłam jeszcze trochę cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasteczka np. ciasteczka owsiane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-owsiane-kokosowe-owsiano.html), ciasteczka z kaszy manny (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki i muchomorki (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) oraz innych.

SMACZNEGO!!!


ciasteczka cytrynowe kruche ciasteczka cytrynowe cytrynowe ciasteczka popekane ciasteczka cytrynowe w cukrze pudrze ciasteczka dla dzieci ciastka do kawy herbaty

ciasteczka cytrynowe kruche ciasteczka cytrynowe cytrynowe ciasteczka popekane ciasteczka cytrynowe w cukrze pudrze ciasteczka dla dzieci ciastka do kawy herbaty

sobota, 17 marca 2018

Steki z karkówki

steki z karkowki z patelni karkowka z patelni plastry karkowki smazone karkowka marynowana w sosie sojowym karkowka jak z grilla karkowka w marynacie

Ostatnio chodził za mną smak karkówki z grilla takiej w lekko pikantnej marynacie. Może to za sprawą słońca, które ostatnio mocno świeciło dając przedsmak wiosny. Niestety na grilla w ogrodzie jeszcze za wcześnie, a grilla elektrycznego nie mam. Co prawda posiadam patelnię grillową, ale ona też nie da tego efektu co prawdziwy grill. Tu w dużej mierze chodzi o ten charakterystyczny zapach, którym przechodzi mięso podczas grillowania. Ostatecznie postanowiłam zrobić steki z karkówki marynowane w sosie sojowym i przyprawach z patelni. Muszę przyznać że efekt przerósł moje oczekiwania. Mięso w połączeniu z musztardą i ketchupem przypominało w smaku karkówkę z grilla, miało nawet taki ciemny kolor.Brakowało jedynie tego charakterystycznego zapachu i lekkiego przypalenia. Ja byłam usatysfakcjonowana. Mam nadzieję że wam też mój przepis przypadnie do gustu. Oto on:

Składniki:
3 plastry karkówki o grubości ok. 1,5-2cm
5-6 łyżek sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju do marynaty + do smażenia
czosnek granulowany
papryka ostra w proszku
pieprz ziołowy
1 cebula
steki z karkowki z patelni karkowka z patelni plastry karkowki smazone karkowka marynowana w sosie sojowym karkowka jak z grilla karkowka w marynacie

Sposób przygotowania:
Plastry karkówki umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Rozklepałam je trochę tłuczkiem, ale nie tak cienko jak kotlety schabowe. Tylko trochę żeby lekko rozpłaszczyć. Kotlety włożyłam do pojemnika, polałam łyżką oleju i 5 łyżkami sosu sojowego. Przemieszałam trochę kotlety żeby dokładnie obtoczyły się w sosie. Posypałam każdy kotlet z obu stron szczyptą papryki ostrej w proszku, szczyptą pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego. Pojemnik zamknęłam i wstawiłam na całą noc do lodówki żeby mięso dobrze się zamarynowało. Następnego dnia mięso wyjęłam. Na dużej patelni rozgrzałam ok. 3-4 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyłam kotlety i chwilę obsmażyłam. Następnie dolałam pozostałą w pudełku marynatę, patelnię przykryłam i dusiłam kilkanaście minut. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam na patelnię pomiędzy mięso. Dusiłam dalej aż mięso było miękkie. Od czasu do czasu przekręcałam kotlety. Na koniec patelnię odkryłam i smażyłam jeszcze kilka minut steki żeby je ładnie przyrumienić. Steki podałam z ketchupem i musztardą, talarkami ziemniaczanymi z patelni i sałatką grillową, na która przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/saatka-grillowa.html

SMACZNEGO!!!

steki z karkowki z patelni karkowka z patelni plastry karkowki smazone karkowka marynowana w sosie sojowym karkowka jak z grilla karkowka w marynacie

steki z karkowki z patelni karkowka z patelni plastry karkowki smazone karkowka marynowana w sosie sojowym karkowka jak z grilla karkowka w marynacie

steki z karkowki z patelni karkowka z patelni plastry karkowki smazone karkowka marynowana w sosie sojowym karkowka jak z grilla karkowka w marynacie

Sałatka grillowa

sałatka grillowa surowka grillowa surowka z kiszonymi ogorkami salatka z kiszonym ogorkiem salatka z olejem salatka do grilla

Ta surówka czy też sałatka to bardzo fajna propozycja do grillowanego mięsa zwłaszcza karkówki czy kiełbaski. Jest wyrazista w smaku, lekko kwaśna dzięki ogórkom i pikantna dzięki cebuli i przyprawom. Ja jednak dziś podałam ją do steków z karkówki smażonych na patelni. Niestety o tej porze roku grilla na zewnątrz nie da rady zrobić. Surówka jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Nie wymaga użycia wyrafinowanych składników więc ma same zalety. Oto przepis:

Składniki:
3 nieduże ogórki kiszone
0,5 małej papryki czerwonej
0,5 pomidora
1/4 cebuli
2 gałązki koperku
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone pokroiłam w półplasterki i przełożyłam na sito żeby trochę odsączyć je z nadmiaru soku. paprykę umyłam i pokroiłam w paseczki. Pomidora umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Wszystkie warzywa wrzuciłam do jednej miski. Dodałam posiekany koperek. Doprawiłam surówkę solą i pieprzem i wlałam 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Można też podawać od razu. Tak jak pisałam na wstępie, surówka jest najlepsza do mięsa grillowanego lub innego dobrze przyprawionego. 
Zapraszam też do odwiedzenia moich pozostałych przepisów na surówki, które znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/sur%C3%B3wki

SMACZNEGO!!!

sałatka grillowa surowka grillowa surowka z kiszonymi ogorkami salatka z kiszonym ogorkiem salatka z olejem salatka do grilla

sałatka grillowa surowka grillowa surowka z kiszonymi ogorkami salatka z kiszonym ogorkiem salatka z olejem salatka do grilla

piątek, 16 marca 2018

Zupka rybna dla dzieci

zupka rybna dla dzieci zupa z dorsza papka dla dzieci zdrowa zupa obiadek dla dziecka obiadek dla niemowlaka rybka dla niemowlaka

Ostatnio na różnych forach i grupach kulinarnych na portalach społecznościowych zauważyłam że dużo mam pyta o potrawy dla małych dzieci i niemowląt. Czasem chodzi o sposoby na małych niejadków, a czasem po prostu o zdrowe i smaczne jedzenie dla naszych pociech. Sama jestem mamą dwulatka i z doświadczenia wiem, że nie wszystko może dzieciom smakować a mamie może czasem zabraknąć pomysłu na smaczny posiłek. Nie wszystkie mamy tez wiedzą co i w jakich proporcjach można dzieciom podać. Często spotykam się z określeniami że dzieci od początku powinny jeść to samo co dorośli ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, przynajmniej nie przy mojej raczej pikantnej kuchni. Dlatego postanowiłam podsunąć mamom kilka pomysłów jak i z czego ugotować smaczną zupkę, czy papkę dla dziecka. Oto jeden z nich - zupka rybna z warzywami. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g filetów z dorsza bez skóry
1 duża marchewka
0,5 korzenia pietruszki
2 ziemniaki
kawałek zielonej części pora
ćwiartka papryki czerwonej
1 łyżka masła
mąka pszenna do panierowania ryby
olej do smażenia
sól
szczypta papryki słodkiej w proszku
szczypta majeranku
2 łyżki kaszy manny
2 gałązki koperku
2-3 łyżki przecieru/sosu pomidorowego z kartonika
zupka rybna dla dzieci zupa z dorsza papka dla dzieci zdrowa zupa obiadek dla dziecka obiadek dla niemowlaka rybka dla niemowlaka

Sposób przygotowania:
Rybę umyłam, osuszyłam i opanierowałam w mące pszennej. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam na nim rybę. Usmażyłam z obu stron i wyjęłam na talerz. Rozdrobniłam widelcem na mniejsze kawałki i odstawiłam. Marchewkę i pietruszkę obrałam, umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w trochę grubszą kostkę. Pora umyłam i pokroiłam na drobniutkie kawałki. Paprykę umyłam, wydrążyłam gniazdo nasienne i ćwiartkę papryki pokroiłam w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Nalałam tyle wody aby tylko pokryła warzywa. Włożyłam do zupy płaską łyżkę masła i zagotowałam. Gotowałam do czasu aż warzywa były miękkie. Następnie dodałam do zupy rozdrobnioną rybę i posiekany koperek. Dolałam przecier pomidorowy i doprawiłam szczyptą soli, papryki i majeranku. Wsypałam kaszę manną i gotowałam kilkanaście minut aż zupa zgęstniała. Zupę można zblendować na gładki krem jeśli ma być dla mniejszych dzieci lub zostawić w takiej postaci. Gorącą zupę można rozlać do wyparzonych słoiczków i zawekować wtedy obiadek będzie na kilka razy. Mi wyszły 4 porcje zupki dla dziecka, ale to zależy ile pociecha je. Zupę można też bardziej doprawić i zwiększyć proporcje i wtedy może być również dla dorosłych.

SMACZNEGO!!!

zupka rybna dla dzieci zupa z dorsza papka dla dzieci zdrowa zupa obiadek dla dziecka obiadek dla niemowlaka rybka dla niemowlaka

Placki z serka wiejskiego

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

Dziś obiad był połączony z deserem, bo był na słodko w postaci pysznych placków czy też racuszków z serka wiejskiego. Takie placuszki są bardzo smaczne, delikatne w smaku i pożywne. Są fajną propozycją dla dzieci i dorosłych. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, jogurtem czy śmietaną, z czekoladą, syropem klonowym - jak kto woli. Placuszki są najlepsze na gorąco, ale na zimno też fajnie smakują. Robi się je bardzo szybko, smaży się je też błyskawicznie, więc to też fajny pomysł gdy nie mamy zbyt dużo czasu na stanie przy tzw. garach. Oto przepis:

Składniki:
1 serek wiejski 200g razem ze śmietanką
2 małe jajka
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mleka
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cukru zwykłego
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
ulubione dodatki u mnie cukier puder i domowy dżem z czerwonej porzeczki
placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

Sposób przygotowania:
Serek wiejski przełożyłam do miski i rozgniotłam trochę widelcem. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wrzuciłam do serka, a białka do oddzielnej miseczki. Do miski z serkiem wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy i wlałam mleko. Mikserem zmiksowałam krótko składniki do ich połączenia. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie delikatnie wmieszałam do ciasta. Na patelni naleśnikowej rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nakładałam ciasto na rozgrzany tłuszcz, po jednej łyżce na placek. Placuszki trochę puchną w trakcie smażenia. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na ręcznik papierowy żeby trochę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem placuszki oprószyłam cukrem pudrem. Dodatkowo podałam je z kwaskowatym dżemem domowym z czerwonej porzeczki. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 placuszków.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisami na inne placki np.: placki z serka waniliowego (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-serka-waniliowego.html), placki dyniowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-dyni-na-sodko.html) czy placki owsiano - bananowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/placki-owsiane-z-bananem.html). 

SMACZNEGO!!!

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

placki z serka wiejskiego racuszki na slodko placki dla dzieci placuszki z serkiem wiejskim sniadanie pozywny deser

środa, 14 marca 2018

Babka budyniowa

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

Babka budyniowa to kolejna w moim repertuarze deserowym babka gotowana. Tym razem postanowiłam ją zrobić na budyniach o smaku waniliowym i czekoladowym. Bardzo lubię babki gotowane bo wychodzą bardzo smaczne, mają fajną lekko wilgotną konsystencję no i się nie przypalają. Dzięki gotowaniu w wodzie nie są suche. Równomiernie wyrastają i ładnie odchodzą od formy. Ta babka będzie świetną propozycją na wielkanocny stół. Ja swoją babkę dodatkowo polałam polewą z czekolady z orzechami. Oto przepis:
babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

Składniki:
1 margaryna
50ml śmietany 30%
5 jajek
1szkl. cukru
20g cukru waniliowego

1szkl. mąki pszennej tortowej
2 budynie waniliowe po 40g
2 budynie czekoladowe po 40g
2 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Polewa:
1 czekolada z orzechami (takimi drobnymi a nie całymi)
5 kostek czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1 łyżeczka margaryny
babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do zrobienia ciasta wyjęłam wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu o jajka, margarynę i śmietankę. Margarynę wrzuciłam do miski miksera i rozmiksowałam. Dolałam śmietankę i miksowałam dalej aż margaryna nabrała puszystości. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka dodawałam pojedynczo do margaryny miksując po każdym aż ładnie się połączy z margaryną.
Gdy wszystkie żółtka miałam zmiksowane, wsypałam do masy szklankę cukru i miksowałam kolejne kilka minut aż cukier się ładnie rozetrze z margaryną. Następnie wsypałam proszki budyniowe i wymieszałam masę łyżką a następnie mikserem. Gdy od razu użyjecie miksera będziecie mieć chmurę pyłu budyniowego w powietrzu. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miseczki. Do mąki dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Następnie mąkę dodałam partiami do ciasta i wymieszałam też najpierw łyżką a potem mikserem. Na koniec dodać zapach waniliowy.
Białka ubiłam w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do ciasta przy użyciu łyżki. Formę silikonową do babki wysmarowałam margaryną i obsypałam kaszą manną. Ciasto przelałam do formy i wyrównałam powierzchnię. Foremkę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości foremki. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie. Gdy woda się zagotowała, zmniejszyłam płomień i na wolnym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjęłam formę z garnka i zdjęłam folię. Babkę przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystudzenia. Gdy babka ostygła wyjęłam ją z formy i udekorowałam. Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do rondelka. Dolałam mleko i dodałam margarynę i rozpuściłam wszystko. Czekoladą posmarowałam babkę i udekorowałam różnymi posypkami.

Zapraszam również do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na babki gotowane: babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

babka budyniowa babka gotowana babka czekoladowa babka na budyniach gotowana babka z budyni babka na wielkanoc ciasto wielkanocne babka z polewa czekoladowa babka z polewa orzechowa

niedziela, 11 marca 2018

Sałatka z selerem konserwowym

salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

Jak już chyba kiedyś pisałam w jednym z postów, ciągle wypróbowuję nowe sałatki, bo te tradycyjne typu jarzynowa czy gyros już się trochę przejadły. Tym razem postanowiłam wypróbować sałatkę z selerem konserwowym. Sporo słyszałam pochwał na temat sałatek zarówno z selera surowego jak i z selera konserwowego więc chciałam się przekonać osobiście czy to prawda. Przyznam się że nigdy nie używałam i nie jadłam selera ze słoika, natomiast za selerem surowym to już w ogóle nie przepadam. Lubię jednak wypróbowywać nowe smaki więc podjęłam wyzwanie. Muszę przyznać że sałatka wyszła przepyszna. Będzie idealna do świątecznego jajka czy pieczonej wędliny na Wielkanoc. Oto przepis:

Składniki:
1 słoik selera konserwowego 340g bez zalewy 180g
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
6 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
biała część pora
sól, pieprz
3-4 łyżki majonezu
salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

Sposób przygotowania:
Selera, kukurydzę i fasolę przełożyłam na durszlak żeby odsączyć je z zalewy. Gdy odciekły przełożyłam je do miski. Selera można pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wrzuciłam je do miski. Paprykę umyłam, oczyściłam z nasion i pokroiłam w taką samą kostkę jak ogórka. Również dodałam do miski z pozostałymi warzywami. Pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałeczki. Dorzuciłam do miski. Warzywa doprawiłam solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Wymieszałam wszystko z majonezem. Sałatkę wstawiłam do lodówki żeby się przegryzła i dobrze schłodziła. Jeśli wolicie sałatki bardziej treściwe, to można dodać wędzonego lub smażonego kurczaka pokrojonego w kostkę lub szynkę konserwową i żółty ser. 

SMACZNEGO!!!

salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

salatka z selerem konserwowym salatka z selerem ze sloika kolorowa salatka warzywna salatka z porem papryka kukurydza fasola czerwona salatka wielkanocna

Zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

Zupa pieczarkowa to jedna z zup których nie lubiłam w dzieciństwie. Teraz jako dorosła osoba chętnie ją gotuję i zjadam. Teraz bardzo mi smakuje. No cóż... do niektórych smaków chyba trzeba dorosnąć. Dziś moją zupę pieczarkową ugotowałam na kurczaku, ze wszystkimi warzywami i na końcu zabieliłam słodką śmietanką. Taka zupka jest pyszna i idealna na chłodne dni. Podana ze świeżym pieczywem to idealne pierwsze danie na co dzień i od święta. Oto przepis:


Składniki:
500g pieczarek
5-6 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pół pora
1 duża cebula
3 pałki z kurczaka
listek laurowy

3-4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
majeranek
sól, pieprz czarny mielony
czosnek granulowany
łyżka masła
ok. 150ml śmietanki 30%
1 łyżka kaszy manny
zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grubszą kostkę, dołożyłam do mięsa. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Pora umyłam i pokroiłam w paseczki. Warzywa wrzuciłam do garnka. Nalałam tyle wody aby tylko przykryła to co w garnku. Wrzuciłam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i zagotowałam.
Gdy zupa zaczęła bulgotać zmniejszyłam ogień i gotowałam aż warzywa i mięso zmiękną. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pieczarki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni roztopiłam masło. Zeszkliłam na nim cebulę, a następnie dodałam pokrojone pieczarki. Podsmażyłam i doprawiłam solą, pieprzem mielonym, roztartym majerankiem i czosnkiem granulowanym. Pieczarki z cebulą dodałam do zupy.
Wsypałam łyżkę kaszy manny żeby zupa była bardziej gęsta i kleista. Zupę gotowałam następne 15-20 minut, a następnie zaprawiłam ją słodką śmietanką. Śmietanę wlewałam cienkim strumieniem bezpośrednio do garnka mieszając przy tym zupę łyżką. Zupę zaprawioną śmietaną gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut. Na koniec doprawiłam zupę solą i pieprzem. Pałki z kurczaka wyłowiłam z zupy. Mięso oddzieliłam od kości, trochę rozdrobniłam i włożyłam z powrotem do garnka. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na zupy na przykład zupę ogórkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/zupa-ogorkowa.html), zupę pomidorową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/zupa-pomidorowa.html), zupę fasolową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/zupa-fasolowa.html), krupnik (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/krupnik-z-wkadka.html) oraz inne.

SMACZNEGO!!!

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

zupa pieczarkowa zupe z pieczarek pieczarkowa na kurczaku zupa pieczarkowa z ziemniakami zupa pieczarkowa zabielana zupa pieczarkowa ze smietana

sobota, 10 marca 2018

Sernik na zimno z kisielem jagodowym

sernik na zimno z kisielem jagodowym sernik cytrynowy z jagodami sernik na spodzie z musli sernik fit ciasto na zimno

Sernik na zimno z kisielem jagodowym to ciasto które powstało po przeglądzie szafek i lodówki. Trochę takie ciasto - czyszczenie zapasów. Ale muszę przyznać że efekt smakowy wyszedł bardzo fajny. W ogóle ciasto wyszło trochę w wersji fit, bo jest z samych zdrowych produktów. Spód zrobiony jest z musli. Masa serowa to biały ser połączony z serkiem waniliowym i galaretką, a wierzch to kisiel jagodowy z domowych powideł jagodowych.
Ciasto nie jest przesłodzone, dodałam jedynie łyżeczkę cukru pudru i parę kostek czekolady. Reszta słodyczy pochodzi z galaretki i kisielu. Ciasto jest łatwe do zrobienia. Jest lekkie. Porcja jest mała (ciasto zrobione w keksówce), więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego to nie trzeba robić dużej blachy ciasta. Oto przepis:


Składniki:
1,5szkl. rozdrobnionego musli typu crunchy
6 kostek gorzkiej czekolady
70g margaryny
250g białego sera zmielonego (najlepiej takiego na sernik)
20g serka waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa z pianką
2 płaskie łyżeczki żelatyny
ok. 300ml konfitury z jagód/domowego gęstego kompotu
2 kisiele o smaku owoców leśnych na 175ml wody każdy

Sposób przygotowania:
Musli wsypałam do miski. Margarynę roztopiłam w rondelku i wlałam do musli. Czekoladę rozpuściłam w mikrofali i również dodałam do musli. Wymieszałam wszystko aż składniki się trochę posklejały. Formę keksówkę wyłożyłam folią spożywczą przezroczystą. no wylepiłam wymieszanym musli i wstawiłam foremkę do lodówki żeby spód stwardniał.
Biały ser zmiksowałam z serkiem waniliowym i cukrem pudrem. Galaretkę wsypałam do miseczki. Dodałam żelatynę i wymieszałam. Zalałam je ok. 3/4 szklanki gorącej wody i mieszałam aż proszek się dobrze rozpuścił. Odstawiłam galaretkę do wystudzenia. Gdy była chłodna zmiksowałam galaretkę z masą serową. Masę przelałam na schłodzony spód. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do lodówki żeby masa stężała. Konfiturę z jagód czy też kompot (ciężko mi to nazwać, bo na konfiturę jagody za rzadkie, a na kompot trochę za gęste) przelałam do małego garnka i zagotowałam.
Gy się zagotowały, zdjęłam jagody z ognia i wsypałam kisiele. Wymieszałam aż kisiel się rozpuścił i odstawiłam do wystygnięcia. Zimny kisiel przełożyłam na masę serową i ponownie wstawiłam do lodówki. Chłodziłam kilka godzin, a następnie wyjęłam ciasto z formy i pokroiłam. 

SMACZNEGO!!!

sernik na zimno z kisielem jagodowym sernik cytrynowy z jagodami sernik na spodzie z musli sernik fit ciasto na zimno

sernik na zimno z kisielem jagodowym sernik cytrynowy z jagodami sernik na spodzie z musli sernik fit ciasto na zimno