piątek, 3 kwietnia 2020

Cytrynowa babka na białkach

cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

Zbliża się Wielkanoc, więc pewnie wiele osób szuka teraz dobrego przepisu na wielkanocną babkę. Ja chyba znalazłam przepis idealny na babkę cytrynową. Znalazłam go na stronie: http://2laskiwanilii.blogspot.com/2016/02/cytrynowa-babka-z-biaek.html, szukając przepisu na jakieś ciasto z białek, których nazbierało mi się z różnych wypieków, a które mroziłam sobie w pojemniczku, żeby się nie zmarnowały. Do tej pory robiłam już zebrę na białkach i babkę trójkolorową na białkach. Piekłam również orzechowe biszkopty na białkach do tortu. Wszystkie te wypieki wyszły znakomite. Teraz postanowiłam zrobić coś lżejszego i postawiłam na cytrusowe smaki. To był strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam wam ten przepis. Oto on:

Składniki:
6-7 białek (u mnie o łącznej wadze 260g)
0,5szkl. cukru kryształu
16g cukru waniliowego
200g masła
0,5szkl. mleka
300g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
kilka łyżek cukru pudru
cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

Sposób przygotowania:
Białka po rozmrożeniu wyjęłam z lodówki żeby się trochę ogrzały. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Cytrynę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Starłam z niej skórkę i wycisnęłam sok. Białka przełożyłam do miski miksera i miksując na najwyższych obrotach, ubiłam je na sztywną pianę. Do ubitych białek, ciągle miksując, ale już na małych obrotach, dodawałam porcjami cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam do jego rozpuszczenia się. Piana powinna się zrobić błyszcząca. Do tak ubitej piany wmiksowałam letnie masło, dodając je na przemian z mlekiem ogrzanym również do letniej temperatury (ok. 30 stopni).
Mąkę tortową odmierzyłam i przesiałam z proszkiem do pieczenia przez sito. Następnie partiami wmiksowałam do piany. Na koniec do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny oraz ok. 3/4 wyciśniętego soku z cytryny (resztę soku zostawiłam do zrobienia lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce w formie, przykryte bawełnianą ściereczką. Wystudzoną babkę wyjęłam z formy na talerz i polałam lukrem. Lukier przygotowałam z pozostałego soku z cytryny utartego z cukrem pudrem.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: wspomnianą babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!
cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem

cytrynowa babka na bialkach cytrynowa babka z bialek babka cytrynowa babka anielska babka bialkowa babka wielkanocna babka na wielkanoc delikatna i wilgotna babka babka z lukrem


czwartek, 2 kwietnia 2020

Deser agrestowo - truskawkowy

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

Deser agrestowo - truskawkowy to prosty i łatwy w przygotowaniu deser z dosłownie trzech składników. Zrobiłam go z myślą o moich dzieciach, które przepadają za galaretkami. żeby nie robić kolejny raz samej galaretki, to wpadłam na pomysł zrobienia deseru w paski z galaretek i śmietanki. Tak naprawdę, dałam śmietanę bo akurat tylko ją, jeśli chodzi o nabiał, miałam w dyspozycji. śmietanę można zastąpić również maślanką, jogurtem czy serkiem homogenizowanym, pomijając wtedy ubijanie. Na pewno uzyskamy wtedy inny smak masy i nieco inną strukturę, ale również będzie smacznie. Oto przepis:

Składniki:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
150ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Przygotowałam sobie trzy takie same szklanki "napojówki" i na dno każdej z nich wlałam po 50ml zimnej galaretki agrestowej. Szklanki przykryłam folią aluminiową i schowałam do lodówki, żeby galaretka stężała. W tym czasie rozpuściłam galaretkę truskawkową w 200ml gorącej wody i również odstawiłam ją do wystygnięcia. Gdy galaretka była już chłodna, ubiłam na sztywno schłodzoną śmietanę i połączyłam ją ze wspomnianą wystudzoną galaretką truskawkową. Do szklanek z galaretką agrestową nałożyłam po porcji kremu truskawkowego, tworząc drugą warstwę o podobnej grubości jak warstwa galaretki. Szklanki ponownie wstawiłam do lodówki. Gdy masa truskawkowa stężała, wylałam następną porcję galaretki agrestowej (po 50ml na jedną szklankę). Szklanki znów powędrowały do lodówki. Gdy galaretka stężała rozłożyłam do szklanek resztę masy truskawkowej. Gdyby w międzyczasie za bardzo wam zesztywniała w temp. pokojowej, to można ją na chwilę wstawić do miski z gorącą wodą i wymieszać. Powinna nabrać znów bardziej płynnej konsystencji. Na stężałą masę truskawkową wylałam resztę galaretki agrestowej i deser ponownie odstawiłam do lodówki. Ja podałam go dopiero następnego dnia, ale będzie dobry już po kilku godzinach. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

SMACZNEGO!!!
deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

deser agrestowo truskawkowy deser w paski deser z galaretek deser w szklankach deser ze smietany i galaretki deser dla dzieci

wtorek, 31 marca 2020

Sałatka ziemniaczana z kiełbasą

salatka ziemniaczana z kielbasa salatka z ziemniakow salatka ze smazona cebula i kielbasa salatka z ogorkami kiszonymi salatka grillowa

Ostatnio mam ochotę na sałatki, mimo że tak naprawdę normalnie za nimi nie przepadam. Zjem od czasu do czasu w małych ilościach. Od zawsze też uważałam, że sałatki ziemniaczane to nic specjalnego. Wydawały mi się raczej mdłe i bez smaku i nigdy ich nie przygotowywałam i nie jadłam. Od wczoraj jednak miałam smak na taką właśnie sałatkę. Aby jednak nadać jej trochę charakteru, zrobiłam ją z dodatkiem smażonej kiełbasy i cebuli. Dodałam również ogórki kiszone i szczypiorek. Sałatka wyszła naprawdę smaczna i bardzo przypadła mi do gustu. Myślę już nad kolejną, a tymczasem podaję wam przepis na sałatkę ziemniaczaną z kiełbasą. Oto on:

Składniki:
4 mniejsze ziemniaki
1 pętko cienkiej kiełbasy np. śląskiej
3-4 ogórki kiszone
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
majonez

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam je obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i kiełbasę przesmażyłam na niedużej ilości oleju. Pod koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Kiełbasę z cebulą przestudziłam i dodałam do ziemniaków. Ogórki kiszone pokroilam w kostkę i dodałam do reszty. Na koniec dodałam posiekany szczypiorek, przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Sałatkę przed podaniem schłodziłam w lodówce.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka śniadaniowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-sniadaniowa.html), sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
salatka ziemniaczana z kielbasa salatka z ziemniakow salatka ze smazona cebula i kielbasa salatka z ogorkami kiszonymi salatka grillowa

salatka ziemniaczana z kielbasa salatka z ziemniakow salatka ze smazona cebula i kielbasa salatka z ogorkami kiszonymi salatka grillowa

niedziela, 29 marca 2020

Sałatka śniadaniowa

salatka sniadaniowa salatka z szynka salatka porowa salatka z pora salatka zielona salatka wiosenna lekka salatka

Dziś naszła mnie ochota na jakąś sałatkę, ale taką niezbyt ciężką, bez mięsa i makaronu. Postanowiłam więc zrobić szybką sałatkę śniadaniową z prostych składników, które akurat miałam pod ręką. Do sałatki dodałam w większości składniki w zielonym kolorze, dzięki którym sałatka ma ładny wesoły kolor. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Oto przepis:

Składniki:
0,5 puszki groszku konserwowego
2 ogórki konserwowe
kawałek pora (ok. 10cm)
kilka plasterków polędwicy sopockiej
ok. 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz
majonez

Sposób przygotowania:
Groszek odsączyłam z zalewy na sicie i przełożyłam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz posiekaną rzeżuchę. Pora umyłam, osuszyłam i drobno pokroiłam. Dodałam do reszty składników. Polędwicę sopocką również drobno pokroiłam i dodałam do miski. Wszystko przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z około jedną płaską łyżką majonezu. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. Z podanej ilości składników wychodzi porcja sałatki dla jednej lub dwóch osób.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych

SMACZNEGO!!!
salatka sniadaniowa salatka z szynka salatka porowa salatka z pora salatka zielona salatka wiosenna lekka salatka

salatka sniadaniowa salatka z szynka salatka porowa salatka z pora salatka zielona salatka wiosenna lekka salatka

sobota, 28 marca 2020

Sernik z makiem

sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny

Sernik z makiem, czyli potocznie mówiąc seromakowiec to bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś zrobiłam sernik z makiem na herbatnikach, z białego sera w kostce, który sama zmieliłam, z gotową masą makową. Do masy makowej dodałam starte jabłko żeby była bardziej wilgotna. Masy makowej nie użyłam dużo, bo akurat tylko tyle zostało mi z innego wypieku, ale można oczywiście dodać więcej. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą. Dla mnie to ciasto to jak to mówią petarda. Oto przepis:


Składniki:
250g białego sera półtłustego
2 jajka
0,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml śmietany 30%
1 łyżka jogurtu naturalnego bardzo gęstego
100g miękkiego masła
ok. 200g masy makowej z puszki
1 nieduże jabłko
1 łyżka kaszy manny
ok. 10 herbatników

Polewa:
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki śmietany 30%
sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny

Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Masę makową przełożyłam do miseczki. Dodałam do niej obrane i starte na grubych oczkach na tarce jabłko. Dosypałam kaszę manną i wszystko dokładnie wymieszałam. Masę wyłożyłam na herbatniki, wyrównując powierzchnię.

Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i zblendowałam go na gładką konsystencję. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i zmiksowałam na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam miękkie masło i ucierałam do połączenia. Następnie dodałam zblendowany ser i ponownie zmiksowałam do połączenia. Zimną śmietanę ubiłam w osobnej miseczce na sztywno i dodałam ją do masy serowej. Wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodałam proszek budyniowy i proszek do pieczenia i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na masę makową. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam go w formie. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutkę i wymieszałam. Polewą polałam ciasto. Sernik schłodziłam przed podaniem w lodówce.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.


SMACZNEGO!!!


sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny

sernik z makiem seromakowiec seromak sernik z kremowka sernik ze smietana sernik z sera mielonego sernik z masa makowa sernik puszysty delikatny i wilgotny



piątek, 27 marca 2020

Bagietki ziołowo - czosnkowe

bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

Domowe pieczywo ostatnio jest bardzo popularne. Nie wiem czy to kwestia mody, czy chęć zjedzenia chleba czy bułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach czy supermarketach. Ze względu jednak na panującą sytuację w kraju, ograniczenia w wychodzeniu z domu i brak drożdży w wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200g jogurtu naturalnego gęstego

Składniki na masełko czosnkowe:
ok. 50g miękkiego masła
3 małe ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!
bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

bagietki ziolowo czosnkowe domowe bulki domowe bagietki buleczki na sodzie buleczki na proszku do pieczenia bulki bez drozdzy pieczywo domowe pieczywo bez drozdzy buleczki z maselkiem ziolowo czosnkowym maselko ziolowo czosnkowe chrupiace bagietki

niedziela, 22 marca 2020

Ciasto pszczółka w galaretce

ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Ciasto pszczółka  galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko zielonym biszkopcie z dodatkiem szpinaku. Na wierzch natomiast dałam zieloną galaretkę. Jest to takie moje nawiązanie do wiosny, która kojarzy się głównie z zielonym kolorem, a która właśnie nadeszła. Oto przepis:

Biszkopt:
4 jaja
0,5szkl. cukru
1 cukier cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 kostka mrożonego szpinaku (brykiet)

Krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
5 łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki tortowej
3szkl. mleka
150g masła

Dodatkowo:
1 galaretka agrestowa
1 puszka brzoskwiń
3 kostki gorzkiej czekolady
1 kostka białej czekolady
kilka płatków migdałowych
ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Sposób przygotowania:
Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Szpinak rozmroziłam i zblendowałam. Użyłam szpinaku mrożonego w kostkach/brykiecie. Po rozmrożeniu i zblendowaniu wyszła mi 1 łyżka papki szpinakowej. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypałam partiami cukier zwykły i cytrynowy i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Mieszankę wsypałam do piany i wymieszałam do połączenia składników. Na końcu dodałam partiami zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce u mnie zajęło to ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Chłodne ciasto wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na dwa blaty.
ok. 150ml syropu z brzoskwiń rozcieńczyłam 100ml przegotowanej i wystudzonej wody. Połową soku nasączyłam pierwszy bat biszkoptu, ułożony w tortownicy.
2,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie, cukier i mąkę. Mieszankę budyniową przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem i dodawałam do niego partiami wystudzony budyń. Budyń miksowałam do uzyskania gładkiego kremu. Połowę kremu rozsmarowałam na nasączonym biszkopcie i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Ten nasączyłam resztą soku i posmarowałam drugą połową kremu. Na kremie w równych odstępach ułożyłam połówki brzoskwiń. Ciasto wstawiłam do lodówki.
Galaretkę rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na ciasto pomiędzy brzoskwinie. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Na koniec udekorowałam brzoskwinie na kształt pszczółek. Czekoladę gorzką rozpuściłam w mikrofali, przełożyłam do rękawa cukierniczego bez końcówki. Odcięłam rożek rękawa i zrobiłam paseczki na brzoskwiniach. Białą czekoladę również roztopiłam w mikrofali i zrobiłam z niej kropki/oczy. Na białych kropkach zrobiłam dodatkowo ciemne kropki pozostałą gorzką czekoladą. W każdej połówce brzoskwini utknęłam po dwa płatki migdałowe imitując skrzydełka. Ciasto podałam na drugi dzień po całej nocy chłodzenia w lodówce. 

SMACZNEGO!!!
ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

ciasto pszczolka w galaretce pszczolka na biszkopcie biszkopt szpiankowy biszkopt ze szpinakiem krem budyniowy ciasto z galaretka ciasto z brzoskwiniami ciasto na wielkanoc ciasto wiosenne

Proziaki

proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam jak mama i babcia czasem wspominała, że w ich domach rodzinnych również takie placki/pieczywo były przygotowywane. U mnie jednak nazywano je sodziakami. Przepisy na proziaki różnią się od siebie. Jedne zawierają jajko inne nie. Jedne są robione na kefirze, inne na śmietanie czy maślance. Ja dziś postanowiłam zrobić proziaki na jogurcie naturalnym, z racji tego, że tylko taki posiadałam. W obecnej sytuacji, związanej z epidemią, gdy należy ograniczać wychodzenie z domu, takie bułeczki świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla kupnych bułeczek. Są pyszne na ciepło z masełkiem i dżemem, lub plasterkiem szynki. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
250g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
ok. 220g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Mąkę tortową przesiałam do miski. Dodałam pozostałe składniki sypkie, czyli: sól, cukier i sodę. Składniki przemieszałam łyżką, a następnie dodałam jogurt naturalny. Użyłam zwykłego jogurtu, takiego bardziej rzadkiego, nie z rodzaju gęstych czy greckich. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i pozostawiłam w misce na ok. 25-30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowałam na stolnicy leciutko posypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wycięłam szklanką krążki o średnicy ok. 7-8cm. Wyszło mi ok. 9 sztuk. Patelnię rozgrzałam i bez użycia żadnego tłuszczu, ułożyłam na niej przygotowane placki. Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką. Jak wspomniałam na początku, takie bułeczki są pyszne jeszcze na ciepło. Mają wtedy chrupiącą skórkę z wierzchu, a środek jest puszysty i mięciutki.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).


SMACZNEGO!!!
proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

proziaki sodziaki chleb sodowy chleb bez drozdzy chleb bez zakwasu chleb a sodzie bulki buleczki na sodzie buleczki bez drozdzy bulki bez drozdzy szybkie bulki sniadaniowe

czwartek, 19 marca 2020

Siekane kotleciki drobiowe z papryką i szczypiorkiem

siekane kotleciki drobiowe z papryka i szczypiorkiem kotlety z piersi kurczaka placki z kurczakiem i warzywami kotleciki drobiowo warzywne

Często spotykam się z zapytaniami, co zrobić z piersi kurczaka na obiad, gdy znudziły się tradycyjne kotlety w panierce. Dla tych wszystkich, którzy się nad tym zastanawiają, mam propozycję siekanych kotlecików drobiowych z dodatkiem papryki konserwowej, szczypiorku i wędzonego żółtego sera. Kotleciki są delikatne, mięciutkie i soczyste, a wspomniane dodatki nadają im trochę charakteru i wyrazistości. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g piersi z kurczaka
1 jajko
1 łyżka startego żółtego sera wędzonego
1 kawałek papryki konserwowej
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka majonezu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
0,5 łyżeczki przyprawy gyros
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i drobno posiekałam. Przełożyłam mięso do miski i przyprawiłam przyprawą gyros, solą i pieprzem. Dodałam starty żółty ser, pokrojoną drobno paprykę konserwową i posiekany szczypiorek. Następnie dodałam majonez, jajko oraz obydwa rodzaje mąki. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam masę, formując placuszki/kotleciki. Kotleciki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyłam kotleciki na ręczniku papierowym. Kotleciki można podać z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!!!
siekane kotleciki drobiowe z papryka i szczypiorkiem kotlety z piersi kurczaka placki z kurczakiem i warzywami kotleciki drobiowo warzywne

siekane kotleciki drobiowe z papryka i szczypiorkiem kotlety z piersi kurczaka placki z kurczakiem i warzywami kotleciki drobiowo warzywne

wtorek, 17 marca 2020

Szynka pieczona w marynacie musztardowej

szynka pieczona w marynacie musztardowej pieczen z szynki szynka na kanapki szynka z piekarnika szynka w musztardzie szynka soczysta marynowana szynka w musztardzie

Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszną pieczeń, tym razem z szynki wieprzowej. Zrobiłam ją w marynacie musztardowo - paprykowo - cebulowej. Szynka jest idealna na ciepło jako pieczeń obiadowa, lub na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Wyszła bardzo soczysta i mięciutka. Piekłam ja w rękawie foliowym. Oto przepis:

Składniki:
szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
ok. 1 łyżka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula

Sposób przygotowania:
Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso przyprawiłam równomiernie ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przyprawione mięso włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Do miseczki przełożyłam musztardę. Dolałam olej. Dodałam paprykę w proszku. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do miseczki z musztardą i pozostałymi składnikami marynaty. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstałą marynatą/papką obłożyłam wierzch mięsa. Rękaw zawiązałam i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie z mięsem wstawiłam na kilka godzin do lodówki do zamarynowania, a następnie upiekłam mięso w piekarniku. Mięso piekłam 1 godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam mięso w piekarniku żeby lekko przestygło i dopiero potem wyjęłam na blat. Gdy mięso wystygło, wyjęłam je z zalewy i schłodziłam w lodówce. Mięso można podać również od razu po upieczeniu, krojąc je na grubsze plastry i polewając powstałym podczas pieczenia sosem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: schab pieczony w cebulowej marynacie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/schab-pieczony-w-cebulowej-marynacie.html), https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
szynka pieczona w marynacie musztardowej pieczen z szynki szynka na kanapki szynka z piekarnika szynka w musztardzie szynka soczysta marynowana szynka w musztardzie

szynka pieczona w marynacie musztardowej pieczen z szynki szynka na kanapki szynka z piekarnika szynka w musztardzie szynka soczysta marynowana szynka w musztardzie

poniedziałek, 16 marca 2020

Sernik na ciemnym cieście

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Były one robione z prawdziwego twarogu, jeśli była akurat okazja to czasem nawet z wiejskiego, swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
3/4szkl. mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru pudru
40g budyniu czekoladowego w proszku
1 łyżeczka kakao gorzkiego
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
70g masła

Składniki na masę serową:
500g twarogu
2 jajka
20g budyniu śmietankowego w proszku
0,5szkl. cukru
50g masła
100ml mleka
kilka kropli soku z cytryny

Polewa:
50g mlecznej czekolady
1-2 łyżki mleka
sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia, budyń czekoladowy w proszku i kakao. Dodałam zimne masło, żółtko i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam dość szybki jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Można też zagnieść ciasto dzień wcześniej. Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (samo dno), wpuszczając go w obręcz. Na dno starłam połowę ciasta i lekko ugniotłam je palcami. Blachę odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Jajka utarłam w całości (bez rozdzielania białek i żółtek) z cukrem na puszystą masę. Następnie zmiksowałam je z wystudzonym masłem i zmielonym serem. Budyń śmietankowy rozmieszałam w zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Masę serową ponownie wymieszałam, dodając jeszcze na koniec sok z cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik pozostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę metalową i studziłam w formie. Po ostygnięciu polałam sernik czekoladą rozpuszczoną w gorącym mleku.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki