Ciasto czekoladowe z czereśniami to dla mnie połączenie idealne. Uwielbiam wilgotne mocno czekoladowe ciasta połączone z wiśniami lub czereśniami i dodatkowo polane polewą czekoladową. Ciasto wprost rozpływa się w ustach a do tego jest proste do zrobienia. Same zalety. Zachęcam do wypróbowania przepisu, a oto on:
Składniki na ciasto:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy
0,5szkl. maślanki o smaku naturalnym
1szkl. wody
125g masła
czereśnie
Składniki na polewę:
3/4 tabliczki mlecznej czekolady
ok. 60-70g margaryny
3 łyżeczki gorzkiego kakao
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlałam zimną wodę, włożyłam do niej masło i zagotowałam. Następnie przestudziłam. W
jednej misce wymieszałam wszystkie składniki suche, czyli: mąkę pszenną,
cukier zwykły i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce
zmiksowałam jajka z maślanką. Do składników suchych wlałam najpierw wodę z masłem, wymieszałam, a następnie wlałam zmiksowane jajka z maślanką.
Ciasto miksowałam aż nabrało jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto. Czereśnie wydrylowałam i powtykałam w ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka (ok. 45 minut) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Po wystudzeniu polałam ciasto polewą. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku. Czekoladę połamałam na kawałki żeby się szybciej rozpuściła.
Rondel ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż wszystko się rozpuściło i połączyło ze sobą. Gorącą polewą polałam ciasto. Poczekałam aż polewa zastygnie i pokroiłam ciasto na kawałki.
Ciasto miksowałam aż nabrało jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto. Czereśnie wydrylowałam i powtykałam w ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka (ok. 45 minut) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Po wystudzeniu polałam ciasto polewą. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku. Czekoladę połamałam na kawałki żeby się szybciej rozpuściła.
Rondel ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż wszystko się rozpuściło i połączyło ze sobą. Gorącą polewą polałam ciasto. Poczekałam aż polewa zastygnie i pokroiłam ciasto na kawałki.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz