Dawno już nie wstawiałam żadnych nowych przepisów na ciasta na moim blogu. Ostatnio jakoś mało piekłam przynajmniej nowych rzeczy. Trochę z braku czasu, a trochę sama nie wiem z jakiego powodu. Czasem chyba po prostu trzeba zrobić przerwę i trochę odetchnąć, aby nie złapać wypalenia. Ale dziś wracam z naprawdę pysznym ciastem. Powstało ono z chęci wyczyszczenia resztek zapasów mrożonych owoców, aby zrobić miejsce na nowe. I tak oto zrobiłam kruche ciasto z jagodami. Oto przepis:
Składniki na ciasto kruche:
3szkl. mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży cukier waniliowy (32g)
3/4szkl. cukru kryształu
4 żółtka
200g zimnego masła
2 łyżki śmietany lub serka homogenizowanego
Składniki na nadzienie:
ok. 4szkl. mrożonych jagód
2 małe kisiele ekspresowe z cukrem o smaku owoców leśnych
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier kryształ. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innego ciasta), pokrojone na plasterki zimne masło, oraz zimną śmietanę/serek. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam je na dwie równe części. Jedną część ciasta schowałam do zamrażalki, a drugą rozwałkowałam na prostokąt i przełożyłam do blachy o wymiarach ok. 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spod ciasta wstawiłam do piekarnika i podpiekłam przez 15 minut w temp. 180 stopni. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam nadzienie. Jagody bez rozmrażania przełożyłam do miski i wymieszałam z cukrem i kisielami w proszku. Podpieczony spod posypałam równomiernie bułką tartą i rozłożyłam owoce. Na wierzch starłam drugą część ciasta schłodzoną w zamrażalce. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam je jeszcze ok. 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawiłam jeszcze na kilkanaście minut w uchylonym piekarniku i dopiero wyjęłam na kratkę. Ciasto po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.
SMACZNEGO!!!
Wygląda smakowicie :D Za mną chodzi kruche z rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności:) Ciasta z jagodami, a nawet klasyczne jagodzianki, to coś co wprost kocham:)
OdpowiedzUsuń