niedziela, 15 grudnia 2024

Sernik odwrócony (na biszkopcie)

Sernik odwrócony (na biszkopcie)


Myślałam, że zrobiłam już każdy rodzaj sernika, ale okazuje się że nie. Jeszcze nie jadlam i nie piekłam sernika na biszkopcie. Jest to sernik robiony trochę na odwrót  bo najpierw do blaszki wylewa się masę serową, a dopiero na nią ciasto biszkoptowe. Po upieczeniu ciasto odwraca się do góry nogami i wygląda jakby był to tradycyjne sernik. Oto przepis:

Masa serowa:

1kg sera dwukrotnie mielonego lub sera z wiaderka

2 całe jajka

4 żółtka 

1 cukier waniliowy 

3/4 szkl cukru

1 duży budyń śmietankowy (63g)

0,5 szkl oleju

3/4 szkl mleka

Jajka i żółtka w temperaturze pokojowej umieściłam w misce miksera. Wsypałam cukier waniliowy I cukier zwykły i ucierałam na najwyższych obrotach na jasną puszystą masę. Do tak ubitych jajek dodałam ser (użyłam wiaderkowego) i zmiksowałam do połączenia składników. Następnie dolałam olej, mleko i Wsypałam proszek budyniowy. Znów wszystko zmiksowalam do połączenia. Masę serową przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach ok 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik odwrócony (na biszkopcie)


Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru 

1 cukier waniliowy 

4 łyżki oleju

5 łyżek mąki pszennej tortowej 

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Szczypta soli 

Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam że szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier kryształ i waniliowy i dalej ucierałam aż cukier się rozpuścił. Następnie dodawałam po jednym żółtku I miksowałam do połączenia składników. Wlałam olej I Znów zmiksowalam do połączenia. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia I wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Mieszankę mąki wsypałam do utartej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia składników. Ciasto wyłożyłam delikatnie łyżką na masę serową, uważając by się nie zapadło w ser. Lekko wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ciasto do piekarnika. Sernik piekłam 70 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzilam na kratce, a po wystudzeniu wyjęłam je z formy przewracając je do góry nogami, tak aby to Biszkopt był na spodzie. Ciasto polałam czekoladą.

Smacznego!!!

Sernik odwrócony (na biszkopcie)

Sernik odwrócony (na biszkopcie)

Sernik odwrócony (na biszkopcie)


1 komentarz: