Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
2 jajka
4 żółtka
1 cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
100g miękkiego masła
1 duży budyń śmietankowy
Jajka I żółtka umieścić w misce miksera. Wsypać cukier zwykły I waniliowy I ucierać na jasną puszystą masę. Dodać miękkie masło I znowu ucierać do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera I dodawać partiami ser z wiaderka. Gdy skladniki się połącza wmieszać do masy serowej budyń w proszku. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu.
Biszkopt kakaowo - orzechowy:
4 białka pozostałe z masy serowej
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej tortowej
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
5 łyżek oleju
Z dwóch całych jajek oddzielić jabłka I razem z czterema białkami pozostałymi z masy serowej, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier waniliowy I cukier kryształ I zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Dodac 2 żółtka i zmiksować do połączenia składników. Wlac olej i zmow zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać I wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao I zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypać do masy jajecznej I wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć delikatnie na masę serową i równomiernie rozprowadzić. Ciasto piec ok. 70 minut w temperaturze 165 stopni. Wystudzić. Po ostudzeniu ciasto odwrócić do góry nogami aby biszkopt był spodem ciasta. Można polać czekoladą.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz