Jutro Święto Trzech Króli, dziś niedziela, więc u mnie nie może się obejść bez pysznego ciasta. Tym ciastem jest sernik, ale w niecodziennej odsłonie. Nie jest to taki tradycyjny sernik na kruchym cieście, tylko sernik z serii odwracanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Taki sernik jest lżejszy bo jest na biszkopcie, łatwo się go robi I nie trzeba zagniatać ciasta. Dziś mój sernik wzbogaciłam o masę śmietanowa o smaku truskawkowym. Dzięki niej sernik pięknie wygląda I pysznie smakuje. Oto przepis:
Masa serowa:
2 całe jaja
4 żółtka
1kg sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 duży budyń śmietankowy (64g)
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru kryształu
Skladniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Całe jaja oraz żółtka umieścić w misce miksera. Wsypać cukier kryształ I waniliowy I ubijać na jasną puszystą masę. Dalej miksując na niskich obrotach dodawać po łyżce ser. Gdy składniki się połączą dodać budyń w proszku I wymieszać. Następnie dolac olej I mleko i znów wymieszać. Masę serową przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia I odstawić na parę minut.
Biszkopt z białek:
4 białka (pozostałe z masy serowej)
Szczyptą soli
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Ok. 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier waniliowy i kryształ i zmiksować do połączenia składników. Wlac olej i znów krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do piany. Ciasto rozprowadzić na masie serowej. Jest to trochę trudne bo masą serową jest rzadka a ciasta jest mało. Najlepiej wyłożyć porcję ciasta łyżka w różnych miejscach blachy i delikatnie rozsmarować. Ciasto wstawić do piekarnika I piec 70 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik przestudzić w uchylonym piekarniku i dopiero wyjąć na blat. Gdy sernik ostygnie całkowicie przełożyć go na tacę odwracając go do góry nogami.
Masa śmietanowa:
500ml schłodzonej śmietany 30%
2 galaretki truskawkowy
200ml gorącej wody
Galaretki wsupac do miski i zalac 200ml goracej wody. Mieszac az proszek sie zupenie rozpusci. Odstawić do wystygnięcia ale nie dopuścić do stężenia. Zimną śmietanę przelać do wysokiego naczynia I ubijać mikserem stopniowo zwiększając obroty, aż śmietana zrobi się sztywna. Zmniejszyć obroty miksera I cienkim strumieniem wlac wystudzoną galaretkę. Zmiksować aby się dobrze pokaczyla ze śmietaną. Tężejącą masę śmietanową wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch wyrównać lub zrobić wzorki. Ciasto schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz