niedziela, 12 stycznia 2025

Sernik złota rosa

Sernik zlota rosa sernik z beza sernik na kruchym ciescie sernik z budyniem sernik na bialkach sernik rosa sernik z rosa


Sernik złota rosa to od jakiegoś czasu jeden z najpopularniejszych rodzajów sernika. Ja robiłam go już kilkukrotnie, ale jakoś nie wstawiłam nigdy przepisu, więc dziś już się zmobilizowałam żeby to nadrobić. Sernik jest naprawdę pyszny, więc nie dziwię się że jest tak popularny. Wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia I zawsze wychodzi. Oto przepis:

Ciasto kruche:

2szkl mąki pszennej tortowej 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy 

0,5 szklanki cukru kryształu 

200g zimnego masła 

3 żółtka 

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. Dodać żółtka I pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gdyby było zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Zagniecione ciasto uformować w kulę a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości trochę większej niż blaszka tak aby ciasto wyscielalo nie tylko dno blachy ale też zachodziło na boki. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia I wyłożyć ciasto. 

Masa serowa:

2 całe jajka

4 żółtka 

1szkl cukru kryształu 

2 budynie śmietankowe 

1kg sera mielonego lub z wiaderka

0,5szkl oleju

1,5szkl. mleka

Do miski miksera wbić całe jajka oraz żółtka. Wsypać cukier i ubić na jasną masę. Dodać budynie w proszku, olej I mleko I zmiksować ostrożnie do połączenia składników. Następnie miksując na małych obrotach wmikować partiami ser. Masa powinna być dość rzadka. Masę przelać do blachy z przygotowanym ciastem. Sernik wstawić do piekarnika I piec ok. 45-50minut w temperaturze 170 stopni. 

Beza:

7 białek pozostałych z ciasta i masy serowej

0,5szkl cukru kryształu 

Szczyptą soli

Pod koniec pieczenia sernika należy przygotowac beze. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek wsypać partiami cukier i ubijać aż piana będzie gęsta i lśniącą. Pianę wyłożyć delikatnie na upieczony sernik, wierzch wyrównać lub zrobić jakiś wzór. Sernik wstawić jeszcze na 15 minut do piekarnika I piec go w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu przestudzić w uchylonym piekarniku I dopiero wyjąć. W miarę stygnięcia ciasta na wierzchu powinna zacząć się pojawiać rosa czyli złote kropelki. 

SMACZNEGO!

Sernik zlota rosa sernik z beza sernik na kruchym ciescie sernik z budyniem sernik na bialkach sernik rosa sernik z rosa

Sernik zlota rosa sernik z beza sernik na kruchym ciescie sernik z budyniem sernik na bialkach sernik rosa sernik z rosa

Sernik zlota rosa sernik z beza sernik na kruchym ciescie sernik z budyniem sernik na bialkach sernik rosa sernik z rosa




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz