piątek, 24 stycznia 2025

Rurki z kremem karpatkowym

Rurki z kremem kremem karpatkowym rurki z kremem budyniowym rurki z ciasta polfrancuskiego rurgi polfrancuskie kruche rurki z kremem


Rurki z kremem to bardzo dobry deser, który przy okazji pięknie się prezentuje. Zawsze gdy zrobię takie rurki dla gości, robią one furorę. Czasem pada nawet pytanie czy są kupne. Myślę, że można to uznać za komplement. Przygotowanie takich rurek jest trochę pracochłonne, ale warto czasem się trochę pomęczyć. Trzeba mieć do ich wykonania specjalne blaszane foremki. Ja zakupiłam takie przez internet bo w lokalnych sklepach takich nie znalazłam. Rurki które są przedstawione na zdjęciach robiłam na tych dużych foremkach o długości ok. 12cm. Oto przepis:


500g mąki pszennej tortowej
250g masła
250ml śmietany 18%
1 cukier waniliowy

Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję plasterki masła, śmietanę i zagniatam. Masło i śmietana muszą być schłodzone. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, wkładam je do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroję na kawałki i wałkuję na grubość ok. 2mm. Rozwałkowane ciasto kroję na paski o szerokości 2-3cm. Paski z ciasta nawijam na foremki zaczynając od cieńszego brzegu foremki. Jak wyglądają te foremki możecie zobaczyć w zakładce "Moje pomoce kuchenne" (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/p/moje-pomoce-kuchenne.html). Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min w temp. 170 stopni z włączonym termoobiegiem.

Rurki można napełniać dowolnymi kremami. Ja najczęściej robię krem budyniowy.

Składniki na krem:

3szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy 
4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej 
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka 
200g masła 
2 szklanki mleka zagotowałam z cukrem zwykłym I waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszalam żółtka I obie mąki. Mieszankę wlałam cienkim strumieniem na gotującego się mleko z cukrem I cały czas mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki by zmiękło. Miękkie masło zmiksowałam na puch. Do masła dodawałam po łyżce wystudzony budyń i miksowałam do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. Tak przygotowaną krem przełożyłam do worka cukierniczego zaopatrzonego w końcówkę do kremu. Kremem nadziewalam upieczone rurki. Przed podaniem rurki posypuję cukrem pudrem. Rurki przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku.

SMACZNEGO!!!
Rurki z kremem kremem karpatkowym rurki z kremem budyniowym rurki z ciasta polfrancuskiego rurgi polfrancuskie kruche rurki z kremem

Rurki z kremem kremem karpatkowym rurki z kremem budyniowym rurki z ciasta polfrancuskiego rurgi polfrancuskie kruche rurki z kremem

Rurki z kremem kremem karpatkowym rurki z kremem budyniowym rurki z ciasta polfrancuskiego rurgi polfrancuskie kruche rurki z kremem

Rurki z kremem kremem karpatkowym rurki z kremem budyniowym rurki z ciasta polfrancuskiego rurki polfrancuskie kruche rurki z kremem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz