Dziś kolejna odsłona ponadczasowego ciasta jakim jest sernik. Tym razem zrobiłam go w lżejszej wersji, bo na biszkopcie I z galaretką. Taki sernik mimo że pieczony, jest orzeźwiający I delikatny. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Oto przepis:
Masa serowa:
2 całe jajka
4 żółtka (białka zostawiamy do biszkoptu)
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1kg sera z wiaderka
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 duży budyń śmietankowy (62g)
Jajka I żółtka w temperaturze pokojowej umieścić w misce miksera. Wsypać cukier kryształ I waniliowy I utrzeć na jasną puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera I porcjami dodawać ser. Miksować do połączenia składników. Następnie wlać olej I mleko I Wsypać budyń w proszku. Zmiksować delikatnie do połączenia. Masę serową przelać do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu.
Biszkopt:
4 białka
2 całe jajka
5 plaskich łyżek cukru kryształu
5 plaskich łyżek mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast
Z całych jajek oddzielić żółtka. Białka z całych jajek wraz z 4 białkami pozostałymi z masy serowej ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier I ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka I zmiksować do połączenia. Wlać olej I olejek cytrynowy i znów zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy jajecznej I delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wyłożyć na masę serową najlepiej po łyżce w różnych miejscach i dopiero rozprowadzić po całości. Ciasto piec o0 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu wystudzić i odwrócić do góry nogami.
Dodatkowo:
3 galaretki
4 szklanki wrzątku (ok. 1 litr)
Galaretki w proszku wsypać do dużej salaterki szklanej. Zalac wrzatkiem i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Na odwrócone do góry dnem ciasto założyć obręcz tortownicy. Na wierzch wyłożyć dość mocno ściętą galaretkę, aby nie spłynęła. Sernik schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce i dopiero pokroić na kawałki.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz