Dziś upiekłam ciasto, które jest trochę takim połączeniem dwóch wypieków:sernika i zebry. Zdecydowałam się na takie ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze miałam za mało sera na zwykły sernik, z po drugie moja rodzina za bardzo nie lubi suchych ciast bez żadnych kremów i mas. Ciasto wyszło pyszne, następnym razem zdecydowanie muszę zwiększyć ilość składników. Oto przepis:
Składniki na masę serową:
Ok. 400g sera z wiaderka
200g serka waniliowego homogenizowanego
2 jajka
1/3szkl. oleju
30g budyniu w proszku
0,5szkl. cukru
Jajka wbić do miski miksera, wsypać cukier I ucierać do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera I do masy wmieszać porcjami ser biały wymieszany z serkiem waniliowym. Gdy masa będzie jednolita, dolac powoli olej I znów zmiksować do połączenia. Na koniec wmieszać proszek budyniowy. Masę serową przelać do formy np. tortownicy o średnicy 25cm lub kwadratowej blaszki. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Składniki na ciasto:
5 jaj
1,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2,5szkl. mąki pszennej tortowej + 2 łyżki
2 łyżki kakao naturalnego
1szkl. oleju
1szkl. wody gazowanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając wsypać powoli cukier zwykły I waniliowy. Ubijać pianę aż cukier się rozpuści. Następnie do piany dodawać po jednym żółtku I miksować do połączenia składników. 2,5 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać w trzech partiach do masy jajecznej naprzemiennie z wodą gazowaną i olejem. Gotowe ciadto podzielić na dwie mniej wiecej równe części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki pszennej tortowej a do drugiej 2 łyżki kakao. Zmiksować. Obydwa ciasta wykładać na przemian na masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i w tej temperaturze piec ciasto do suchego patyczka. U mnie wyszło godzinę i kilka minut. Przestudzić w uchylonym piekarniku I dopiero wyjąć na blat. Po całkowitym wystygnięcia ciasto wyjąć z blachy, odwracając je do góry nogami. Przed podaniem można dodatkowo udekorowac polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz