Sernik biała izaura to ciasto, które łączy w sobie ciasto ucierane i sernik. Powstało z prostego powodu, miałam po prostu ochotę na połączenie smaków tych dwóch właśnie ciast. Nazwałam je biała izaura bo przypomina mi wyglądem słynny sernik izaura na ciemnym cieście. Oto przepis:
Ciasto ucierane:
200g masła
1szkl. cukru
5 jaj
2szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło ucierać z cukrem, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera I dalej miksując dodawać po jednym jajku. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajeczno-maslanej. 3/4 ciasta wyłożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
100g masła
5 jaj
3/4szkl cukru
1kg sera z wiaderka
1 duży budyń śmietankowy bez cukru (63g)
Miękkie masło zmiksować z cukrem I jajkami na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami ser z wiaderka I miksować do połączenia składników. Na koniec dodać do masy serowej budyń w proszku I wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta tworząc takie kleksy. Sernik wstawić do piekarnika I piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub udekorowac lukrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz