Dziś spontanicznie i trochę na szybko zrobiłam ciadto z galaretką. Ciasto wymyślone na potrzeby chwili, więc bez konkretnej nazwy. Na dworze zrobiło się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis:
Biszkopt:
7 jaj
1 szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Szczypta soli
Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera I wsypać partiami cukier kryształ I waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Żółtka wymieszać z o tematyce i dodać do piany z białek. Zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mąkę wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Ciastka wyłożyć dk prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce.
Do nasączenia:
400ml wrzątku
Sok z połowy cytryny
3-4 łyżeczki cukru
Wszystkie wymienione składniki wymieszać w szklanej salaterce i odstawić do wystygnięcia. Częścią ponczu nasączyć blat ciasta umieszczony w blaszce.
Krem malinowy:
500ml śmietany 30%
1 galaretką malinową
0,5szkl wrzątku
3 łyżki frużeliny malinowej (u mnie domowej roboty)
Galaretkę wsypać do miseczki, zalac 0,5 szklanki wrzątku I mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić w wysokiej misce. Zmniejszyć obroth miksera na minimalne i cienkim strumieniem wlewać wystudzoną galaretkę. Miksować tulko do połączenia. Na koniec wmieszać do masy delikatnie frużeline malinową. Gotowy krem rozprowadzić na przygotowanym cieście. Na kremie ułożyć drugi blat biszkoptu i również go nasączyć.
Krem o smaku kiwi:
500ml śmietany 30%
1 galaretką o smaku kiwi
0,5szkl wrzątku
1 cukier waniliowy
Galaretkę wsypać do miseczki i rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem wankliowym w wysokim naczyniu. Do ubitej śmietany wlać cienkim strumieniem wystudzoną gęstniejącą galaretkę. Miksować do połączenia. 2 łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na ciescie i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Wierzch ciasta posmarować cienko odłożonym kremem.
Dodatkowo:
2 galaretki o dowolnym smaku
750ml wrzątku
Galaretki wsypac do salaterki i rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Dopiero taką gęstniejącą Galaretkę wyłoży na ciasto. Ciasto schładzać kilka godzin przed podaniem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz