sobota, 8 marca 2025

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Dziś spontanicznie i trochę na szybko zrobiłam ciadto z galaretką. Ciasto wymyślone na potrzeby chwili, więc bez konkretnej nazwy. Na dworze zrobiło się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis:

Biszkopt:

7 jaj

1 szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy

1 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka octu

Szczypta soli 

Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera I wsypać partiami cukier kryształ I waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Żółtka wymieszać z o tematyce i dodać do piany z białek. Zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mąkę wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Ciastka wyłożyć dk prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce.

Do nasączenia:

400ml wrzątku 

Sok z połowy cytryny

3-4 łyżeczki cukru

Wszystkie wymienione składniki wymieszać w szklanej salaterce i odstawić do wystygnięcia. Częścią ponczu nasączyć blat ciasta umieszczony w blaszce.

Krem malinowy:

500ml śmietany 30%

1 galaretką malinową

0,5szkl wrzątku 

3 łyżki frużeliny malinowej (u mnie domowej roboty)

Galaretkę wsypać do miseczki, zalac 0,5 szklanki wrzątku I mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić w wysokiej misce. Zmniejszyć obroth miksera na minimalne i cienkim strumieniem wlewać wystudzoną galaretkę. Miksować tulko do połączenia. Na koniec wmieszać do masy delikatnie frużeline malinową. Gotowy krem rozprowadzić na przygotowanym cieście. Na kremie ułożyć drugi blat biszkoptu i również go nasączyć. 

Krem o smaku kiwi:

500ml śmietany 30%

1 galaretką o smaku kiwi

0,5szkl wrzątku 

1 cukier waniliowy 

Galaretkę wsypać do miseczki i rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem wankliowym w wysokim naczyniu. Do ubitej śmietany wlać cienkim strumieniem wystudzoną gęstniejącą galaretkę. Miksować do połączenia. 2 łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na ciescie i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Wierzch ciasta posmarować cienko odłożonym kremem. 

Dodatkowo:

2 galaretki o dowolnym smaku

750ml wrzątku 

Galaretki wsypac do salaterki i rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Dopiero taką gęstniejącą Galaretkę wyłoży na ciasto. Ciasto schładzać kilka godzin przed podaniem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz