Ostatnio mam fazę pieczenia serników. Zaczęło się jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia i tak co tydzień sernik. Co prawda robię go w różnych odsłonach, więc chyba dlatego jeszcze się nam nie przejadł. Po serii bardziej wymyślnych serników, dziś typowy klasyk czyli sernik na kruchym cieście z dodatkiem dżemu do smaku. Oto przepis:
Ciasto kruche:
3szkl mąki pszennej tortowej
0,5 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
200g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
Kilka łyżeczek ulubionego dżemu
Szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich rakuch jak mąką, cukry, proszek do pieczenia, sól. Potem dodać żółtka (białka zostawiamy do masy serowej), pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Ciasto zagnieść szybko w jednolitą całość i podzielić na dwie części. Jedna na spód powinna być większa na wierzch mniejszą. Ta mniejszą część zamrozić. Większą rozwałkować na wielkość blaszki czyli ok. 25x35cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia I przełożyć do niej ciasto. Spod podpieczony 15 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć i posmarować dżemem.
Masa serowa:
1kg sera mielonego lub z wiaderka
2 jajka
4 białka pozostałe z ciasta
100g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
3/4szkl cukru
1 duży budyń śmietankowy (64g)
Z całych jajek oddzielić żółtka I utrzeć je z masłem I cukrami na jasną masę. Do masy dodawać partiami ser i miksować do połączenia składników. Wsypać proszek budyniowy I wymieszać. W oddzielnej misce ubić wszystkie pozostałe białka (łącznie 6 sztuk) na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć równomiernie na earce drugą część ciasta. Sernik piec około godzinę w temperaturze 170 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz