czwartek, 16 stycznia 2025

Sernik na kruchym cieście

Sernik na kruchym ciescie sernik na kruchym spodzie sernik z dzemem sernik klasyczny latwy sernik sernik swiateczny


Ostatnio mam fazę pieczenia serników. Zaczęło się jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia i tak co tydzień sernik. Co prawda robię go w różnych odsłonach, więc chyba dlatego jeszcze się nam nie przejadł. Po serii bardziej wymyślnych serników, dziś typowy klasyk czyli sernik na kruchym cieście z dodatkiem dżemu do smaku. Oto przepis:

Ciasto kruche:

3szkl mąki pszennej tortowej 

0,5 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

4 żółtka 

200g masła 

2 łyżki kwaśnej śmietany 

Dodatkowo: 

Kilka łyżeczek ulubionego dżemu 

Szczypta soli 

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich rakuch jak mąką, cukry, proszek do pieczenia, sól. Potem dodać żółtka (białka zostawiamy do masy serowej), pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Ciasto zagnieść szybko w jednolitą całość i podzielić na dwie części. Jedna na spód powinna być większa  na wierzch mniejszą. Ta mniejszą część zamrozić. Większą rozwałkować na wielkość blaszki czyli ok. 25x35cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia I przełożyć do niej ciasto. Spod podpieczony 15 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć i posmarować dżemem.

Masa serowa:

1kg sera mielonego lub z wiaderka

2 jajka

4 białka pozostałe z ciasta 

100g miękkiego masła 

1 cukier waniliowy 

3/4szkl cukru

1 duży budyń śmietankowy (64g)

Z całych jajek oddzielić żółtka I utrzeć je z masłem I cukrami na jasną masę. Do masy dodawać partiami ser i miksować do połączenia składników. Wsypać proszek budyniowy I wymieszać. W oddzielnej misce ubić wszystkie pozostałe białka (łącznie 6 sztuk) na sztywną pianę.  Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć równomiernie na earce drugą część ciasta. Sernik piec około godzinę w temperaturze 170 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Sernik na kruchym ciescie sernik na kruchym spodzie sernik z dzemem sernik klasyczny latwy sernik sernik swiateczny

Sernik na kruchym ciescie sernik na kruchym spodzie sernik z dzemem sernik klasyczny latwy sernik sernik swiateczny

Sernik na kruchym ciescie sernik na kruchym spodzie sernik z dzemem sernik klasyczny latwy sernik sernik swiateczny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz