Składniki na skorupki:
Ok. 500g mąki pszennej tortowej
200g zimnego masła
6 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy I proszek do pieczenia. Dodać żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta odrywać małe porcję i formować z nich nieduże kulki. Kulki wkładać do nagrzanego opiekacza do orzeszków lub specjalnej patelni żeliwnej. Piec do zrumienienia. Czas pieczenia będzie zależny od rodzaju urządzenia. U mnie było to ok. 2-3 minuty. Upieczone skorupki wyjmować ostrożnie na tace, uważając aby ich nie pokruszyć. Skorupki stwardnieją po wystudzeniu. Skorupki można po wystudzeniu przechowywać w puszce lub pudełku przez kilka dni i dopiero nadziewać.
Składniki na krem:
500ml mleka 3,2%
1 opakowanie cukru waniliowego
Ok. 2 łyżki mąki pszennej tortowej
Ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 plaskich łyżek cukru pudru
200g miękkiego masła
4-5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki wódki
300ml mleka wlać do garnka z grubym dnem. Dodać cukier waniliowy I podgrzewając doprowadzić do zagotowania. W pozostałym zimnym mleku rozmieszać mąkę tortową I ziemniaczaną I wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć folią aluminiową i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem do całkowitego połączenia składników. Następnie dalej miksując dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa będzie już jednolita i gładka, dodać zmielonych orzechy i wódkę. Zmiksować do połączenia. Kremem smarować skorupki i sklejać po dwie razem tworząc ciastka w kształcie orzeszków. Ciastka odstawić w chłodne miejsce. Najlepsze są na drugi dzień jak skorupki lekko zmiękną od kremu.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz