wtorek, 30 marca 2021

Keks

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks to bardzo tradycyjne ciasto, które swoją historią sięga starożytnego Rzymu. Przez lata przepisy oczywiście zmieniano i modyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś jednego przypadku z dzieciństwa. Keks to ciasto, które z reguły przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc. Jako, że Wielkanoc wypada za kilka dni, to postanowiłam upiec właśnie keks. Bardzo lubię bakalie i różnego rodzaju babki, więc dla mnie jest to bardzo dobre połączenie. Przyznam, że wyszedł bardzo smaczny, więc dzielę się z wami przepisem. Oto on:

Składniki:

4 jaja

175g masła

0,5szkl. cukru

1 mały cukier waniliowy

1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5szkl. mleka

szczypta soli

mąka do obtoczenia bakalii

400g mieszanki bakaliowej (rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce, orzechy, daktyle)

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne


Sposób przygotowania:

Bakalie przesypałam do miski i wymieszałam z około 2 łyżkami mąki pszennej tortowej, Żółtka oddzieliłam od białek. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i zaczęłam ucierać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania do masła dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do masy maślano - jajecznej. Dolałam mleko i wszystko zmiksowałam do połączenia składników. W osobnej misce ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam je delikatnie łyżką do ciasta. Na koniec do ciasta wsypałam bakalie i również wymieszałam ostrożnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam formy ćwibakówki z półokrągłym dnem o długości 39cm. Lepsza jest forma keksówka o tej samej długości, ale ja takiej długiej nie posiadam. Ciasto piekłam około godziny w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu keks wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem można go polać lukrem cytrynowym utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

SMACZNEGO!!!

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne

Keks, keks swiateczny, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto babkowe, ciasto ucierane, babka z bakaliami, ciasto wielkanocne ciasto swiateczne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz