sobota, 25 września 2021

Jabłecznik ucierany

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

No i nastała jesień, a w raz z nią chłodniejsze i krótsze dni, niższe temperatury powietrza itp. Przekłada się to również na zmiany w wypiekach. U mnie zawsze jesienią królują szarlotki i ciasta z orzechami. Najbardziej kojarzą mi się one z tą porą roku, no i jest akurat sezon na te owoce, więc siłą rzeczy sięgam po nie w kuchni. Dziś więc zrobiłam ciasto z użyciem jabłek. Tym razem nie zrobiłam jednak tradycyjnej szarlotki, a jabłecznik/szarlotkę na cieście ucieranym. Robiłam je o raz pierwszy i skorzystałam z przepisu ze strony: jabłecznik ucierany - PrzyslijPrzepis.pl. Muszę przyznać, że taki jabłecznik bardzo przypadł mi do gustu. Ciasto wyszło bardzo puszyste i mięciutkie, przełożone musem jabłkowym domowej roboty stanowi pyszny deser. Oto przepis:

Ciasto:

7 mniejszych jajek

3/4szkl. cukru

32g cukru waniliowego

5 łyżek mleka

0,5szkl. oleju

250 mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

ok. 1,5kg jabłek

2-3 łyżki cukru

szczypta cynamonu

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/3szkl. zimnej wody + 2 łyżki

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od uprażenia jabłek. Dlatego też jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki wody, cukier i cynamon. Prażymy, mieszając co jakiś czas aż jabłka się zagotują i zaczną rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/3szkl. zimnej wody i wlewamy do uprażonych jabłek. Mieszamy i zagotowujemy. Gdy jabłka się zagęszczą, wyłączamy gaz i odstawiamy mus do przestygnięcia. 

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Następnie wybijamy je do miski. Wsypujemy cukier zwykły i waniliowy i ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy olej i mleko i ucieramy dalej do połączenia składników. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy do blachy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy, wykładamy na nie uprażone jabłka i wylewamy resztę ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Ja dodatkowo schłodziłam jeszcze w lodówce. Przed podaniem ciasto dekorujemy cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!!!

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci

Jablecznik ucierany szarlotka ucierana szarlotka na ciescie ucieranym jablecznik na ciescie ucieranym ciasto dla dzieci


środa, 15 września 2021

Fale Dunaju z jabłkami

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

 Ostatnio mam mało czasu na pieczenie, a jak już coś upiekę to długo się zbieram żeby dodać przepis na bloga. Chyba złapałam jakieś przesilenie, lub po prostu to natłok obowiązków. Ale tym przepisem postanowiłam się z wami podzielić pomimo wszelkich przeciwności. To ciasto to powrót do przeszłości, zarówno mojej, jak i pewnie większości z was. A chodzi o ciasto o pięknej nazwie "Fale Dunaju". Jest to ciasto ucierane, dwukolorowe, z zatopionymi w nim owocami, z kremem budyniowym na domowym budyniu i z czekoladą. Ciasto bardzo ładnie wygląda i super smakuje. Bardzo się cieszę, że odświeżyłam sobie ten przepis. Zaczerpnęłam go ze strony: Fale Dunaju – Smaki na talerzu. Oto on:

Składniki na ciasto:

250g miękkiego masła

180g cukru pudru

6-7 jaj (ja dałam 7 mniejszych)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300g mąki pszennej tortowej

2 łyżki mleka

1 płaska łyżka kakao

kilka jabłek

Krem budyniowy:

500ml mleka

4 żółtka

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej tortowej

45g cukru waniliowego

0,5szkl. cukru kryształu

200g miękkiego masła

Polewa:

100g czekolady (u mnie 60g mlecznej i 40g gorzkiej)

4 łyżki śmietany 30%

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki. Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem do białości. Następnie dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodawałam do masy maślano - jajecznej, miksując przy tym na małych obrotach. Dolałam do ciasta mleko i zmiksowałam do połączenia składników. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i wymieszałam wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam do blachy i równo rozprowadziłam. Do reszty ciasta dodałam kakao i wymieszałam do połączenia. Ciemne ciasto rozsmarowałam równomiernie na jasnym. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne. Jabłka pokroiłam na mniejsze kawałki i poutykałam je równomiernie w ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce.

Z pół litra mleka odlałam 0,5 szklanki i rozprowadziłam w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową. Resztę mleka zagotowałam z cukrem kryształem i waniliowym. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksowałam i dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Krem miksowałam, aż stal się jednolity bez grudek. Gotowy krem rozsmarowałam na cieście. Ciasto schłodziłam w lodówce. Gdy krem zesztywniał, przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto i ponownie odstawiłam je do lodówki, aż czekolada zastygła. 

SMACZNEGO!!!

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta

Fale dunaju z jablkami, ciasto fale dunaju, ciasto ucierane z jablkami, ciasto ucierane dwukolorowe, ciasto z kremem, ciasto z owocami, ciasto dla dzieci, ciasto na impreze, ciasto na swieta