środa, 26 listopada 2025

Makowiec japoński



Makowiec japoński to w ostatnich latach dość popularna alternatywa dla tradycyjnego makowca zwijanego, czyli tzw. strucla. Jest on przede wszystkim łatwiejszy i szybszy do zrobienia, zwłaszcza gdy użyjemy gotowej mady makowej z puszki. To również bardziej dietetyczna wersja makowca, bo nie zawiera mąki ani tłuszczu. Ja postanowiłam go w końcu wypróbować. Wyszedł bardzo wilgotny, aromatyczny, miekki i niezbyt słodki, więc polałam go czekoladą. Oto przepis:

Składniki:

1 puszka gotowej masy makowej o wadze 850g

4 duże jabłka (użyłam odmiany Jonagold)

100g suszonych śliwek lub rodzynek

100g posiekanych orzechów włoskich 

10 plaskich łyżek kaszy manny

5 jajek 

Szczyptą soli

Polewą czekoladowa:

Ok. 150g czekolady mlecznej

4 łyżki śmietany 30%

Wiórki kokosowe do posypania 

Sposób przygotowania: Masę makową przełożyłam do dużej miski. Jabłka obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Dodałam je do masy makowej. Dodałam też pokrojone śliwki suszone (lub rodzynki) i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszałam. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wraz z kaszą manną dodałam do masy makowej i dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszalam je do masy makowej. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do prostokątnej blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu przesudzilam je w uchylonym piekarniku a następnie studziłam na blacie. Po wystygnięciu, przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i dodałam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę I wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Polewą posmarowałam wierzch ciasta I posypałam wiórkami kokosowymi. 

SMACZNEGO!!!







wtorek, 18 listopada 2025

Piernikosernik

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute


W tym roku zapachniało Świętami w moim domu już w połowie listopada. A wszystko za sprawą aromatycznego ciasta, będącego połączeniem piernika i sernika, które dziś upiekłam. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie I wilgotne. Będzie świetną propozycją dla wszystkich niezdecydowanych, którzy nie wiedzą czy upiec sernik czy piernik, lub nie nająć czasu na pieczenia kilku ciast. Oto przepis:

Ciasto piernikowe:

4 duże jaja 

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

3szkl mąki pszennej tortowej 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki ciemnego kakao 

0,5szkl oleju

0,5szkl mleka

2 łyżki powideł śliwkowych 

2 łyżki nalewki malinowej

Jajka wbić do miski miksera. Wsypać cukier kryształ I waniliowy I utrzeć na jasną puszystą masę. Mąkę przesiać I wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową i kakao. Mieszankę wsypać do ubitych jajek z cukrem. Dolać olej I mleko I zmiksować. Na koniec do ciasta dodać powidła i nalewki i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

500g sera białego z wiaderka

3 duże jaja

05szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

1/3szkl oleju

1/3szkl mleka

1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku 

Szczypta soli 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem I cukrem wankliowym na jasną masę. Dodać ser I zmiksować do połączenia. Następnie dodać olej, mleko I proszek budyniowy. Zmiksować ponownie dk połączenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wmieszać ją łyżka fo masy serowej. Masę wylać na ciasto piernikowe. Blachę z przygotowanym ciastem wstawić do piekarnika I piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Przestudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie dostudzić na blacie. Po ostygnieciu ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute

Piernikosernik ciasto piernikowe z serem piernik z serem sernik na ciescie piernikowym ciasto swiateczne szybki piernik piernik last minute



poniedziałek, 10 listopada 2025

Rogale drożdżowe z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem


Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie tylko. To również Dzień św. Marcina, kiedy jemy rogale świętomarcińskie. Tradycyjne rogale przygotowywane na ten dzień to rogale z nadzieniem z białego maku. U mnie jednak zagoszczą tradycyjne rogale drożdżowe z białym serem. Oto przepis:

Zaczyn drożdżowy:

50g świeżych drożdży 

1 łyżka cukru

2 łyżki mąki pszennej tortowej 

150ml ciepłego mleka

Drożdże wkruszyc do miski. Dodać cukier, mąkę I ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać aby powstał gładki zaczyn bez grudek. Zaczyn odstawić na około 15 minut żeby zaczął pracować.

Pozostale składniki ciasta:

Ok. 600g mąki pszennej tortowej+ do podsypywania

Szczyptą soli

32g cukru waniliowego 

125g cukru kryształu 

100g masła 

2 jajka

200ml ciepłego mleka

Kilka kropel olejku waniliowego do ciast

2 łyżki wódki 

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier kryształ I waniliowy. Masło roztopił i wystudzić. Wlać do mąki. Wbić jajka, dodać wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlać mleko, wódkę i olejek waniliowy. Z podanych składników wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne uformować je w kulę. Miskę z ciastem nakryć bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Nadzienie serowe:

400g sera białego (użyłam sera mielonego z wiaderka)

1 żółtko (Białko zistawic do posmarowania rogalików)

32g cukru waniliowego 

1 łyżka cukru kryształu 

2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku

Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w misce I dokładnie wymieszać.

Przygotowanie rogalików:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek i pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować łyżeczką masy serowej I zwinąć zaczynając od podstawy do wierzchołka trójkąta. Rogaliki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie smarować rogaliki roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzic rogaliki na kratce I dowolnie udekorowac np  lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem

Rogale drozdzowe z serem rogaliki z serem rogaliki drozdzowe rogaliki swietomarcinskie rogaliki sw marcuna rogale z lukrem rogale z ciasta drozdzowego drozdzowki z serem


wtorek, 4 listopada 2025

Ciasto smerfetka

Ciasto smerfetka ciasto błękitna laguna ciasto borowkowe ciasto smerfus smerfne ciasto smerfowe ciasto ciasto na pasowanie ciasto z niebieska z galaretka


Ciasto smerfetka to wypiek, który cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Pięknie wygląda za sprawą niebieskiej galaretki, i dlatego też otrzymało nazwę smerfetka. Pysznie również smakuje, jest delikatne, lekkie i orzeźwiające. Ciasto zrobiłam na jasnym biszkopcie i przełożyłam go dżemem malinowym i kremem ze śmietany. Bardzo proste składniki, a ciasto bardzo przyjemne. Oto przepis:

Biszkopt z 6 jaj:

6 dużych jaj

Szczypta soli

200g cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

6 łyżek oleju

200g mąki pszennej tortowej 

1 łyżka budyniu śmietankowe bez cukru w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dosypywać cukier kryształ I waniliowy I miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku I miksować do połączenia składników. Wlac olej I znów zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia I proszkiem budyniowym. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę prostokątną o wymiarach 25x35cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia I przelać ciasto. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. U mnie piekło się ok. 30 minut. Biszkopt wystudzić I przekroić na 2 blaty. Spodni blat ułożyć z powrotem w tortownicy. Drugi przykryć ściereczką I odłożyć na czas przygotowania kremu.

Nasaczenie:

Sok z połowy cytryny

2 łyżeczki cukru

Ok. 300ml gorącej wody 

Sok i cukier rozmieszać w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. 

Krem:

900ml śmietany 30%

4 smietan-fixy

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki mleka w proszku

Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia. Wsypać cukier waniliowy I smietan-fixy. Ubijać zaczynając od mniejszych obrotów, zwiększając stopniowo aż go uzyskania gęstego kremu. Na koniec wmiksowac mleko w proszku. 

Dodatkowo:

Mały słoiczek dżemu malinowego ok. 200g

3 galaretki o smaku borówkowym

4,5szkl wrzątku 

Galaretki rozpuścić w 4,5szkl wrzątku. Odstawić do wystygnięcia a następnie schować do lodówki.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową wody z cytryna. Posmarować dżemem malinowym. Wyłożyć połowę kremu. Nałożyć drugi blat. Nasączyć resztą wody z cytryna i posmarować resztą kremu. Na wierzch ciasta wyłożyć tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień gdy się dobrze schłodzi. 

SMACZNEGO!!!

Ciasto smerfetka ciasto błękitna laguna ciasto borowkowe ciasto smerfus smerfne ciasto smerfowe ciasto ciasto na pasowanie ciasto z niebieska z galaretka

Ciasto smerfetka ciasto błękitna laguna ciasto borowkowe ciasto smerfus smerfne ciasto smerfowe ciasto ciasto na pasowanie ciasto z niebieska z galaretka

Ciasto smerfetka ciasto błękitna laguna ciasto borowkowe ciasto smerfus smerfne ciasto smerfowe ciasto ciasto na pasowanie ciasto z niebieska z galaretka

Ciasto smerfetka ciasto błękitna laguna ciasto borowkowe ciasto smerfus smerfne ciasto smerfowe ciasto ciasto na pasowanie ciasto z niebieska z galaretka

Ciasto smerfetka ciasto błękitna laguna ciasto borowkowe ciasto smerfus smerfne ciasto smerfowe ciasto ciasto na pasowanie ciasto z niebieska z galaretka